Jasper Pääkkönen jatkaa lohikeskustelua – Matkailu voisi olla vaihtoehtoinen tulonlähde ammattikalastajille

Jasper Pääkkönen

S-Ryhmän päätti jatkaa Itämeren lohen myyntiä lajin uhanalaisuudesta piittaamatta. Tämä närkästytti monet ja muun muassa Jasper Pääkkönen ryhtyi ajamaan asiaa Itämeren lohen suojelun puolesta. Hän kehoittaa, että jokainen jakaisi viestiä lohen kehnosta tilasta omissa piireissään. Taustaa asiasta voit lukea täältä.

Tässä 26.4. haastattelu aiheesta:
 

Miksi suivaannuit S-Ryhmän Itämeren lohen myyntiä koskevasta tiedotteesta?

- Mielestäni on hämmentävää, että S-ryhmän kaltainen jättiläinen uskaltaa nykypäivänä tehdä eettisesti näin arveluttavia ratkaisuja. Päätin kirjoittaa heille asiakaspalautteen, joka yhtäkkiä levisikin julkisuuteen muutaman kaverini, mm. Hissu Hietalahden, kopioitua sen omiin FB-statuksiinsa. Miksi uhanalaisia kaloja saisi myydä kaupan kalatiskillä?

 

Mitä voisi ongelmalle tehdä? 

- Jokainen voi kantaa kortensa kekoon jakamalla asiaa koskevia uutisia esimerkiksi Facebookissa ja kirjoittamalla aiheesta asiakaspalautetta S-ryhmälle. Tiedän monen lähettäneen S:lle pelkkiä linkkejä uutisiin - se vie aikaa ehkä minuutin. Uskon silläkin olevan vaikutusta. Nyt, kun lohi on päässyt osaksi julkista keskustelua, on myös muiden kalakantojen, kuten sekä meri- että järvitaimenen suojelulle luotu otollista pohjaa.

 

Mitä ratkaisuja voisi keksiä ammattikalastajille, joiden osa elannosta tulee lohesta? 

- Maailmalla on runsaasti loistavia esimerkkejä siitä, kuinka hyviä tuloksia on saatu ostamalla ammattikalastajilta lohipyydykset pois ja tarjoamalla heille mahdollisuuksia kouluttautua esim matkailun pariin. Siirtyminen lohenkalastuksesta pois ei siis ole vaikuttanut heidän taloudelliseen tilanteeseensa. Suomessa on myös vahvoja kalakantoja, jotka eivät ole uhanalaisia, ja joiden tarjontaa kalatiskillä olisi syytä kasvattaa.

 

Käyt paljon kalassa ulkomailla. Mikä on mielestäsi sellainen kohdemaa tai alue, jossa kalakantojen suojelu on otettu huomioon esimerkillisesti?

Joskus minusta tuntuu, että kalakantojen suojelu on kaikkialla sivistyneissä länsimaissa Suomea valovuosia edellä. Tiedän, että tämä ei pidä paikkansa, mutta niistä maista, joilla on vesistöjen ja kalakantojen puolesta parhaat mahdollisuudet luoda ja tarjota merkittävän mittakaavan kansainvälistä kalastusturismia Suomi on varmasti aivan hännänhuippuna.

 

Kuluttaja voi ohjata ostamaan kestävän kalastuksen kalaa. Mitä kalaa itse syöt, kun valitset kalaruuan?

Syön satunnaisesti kalaa, esimerkiksi lohta, mutta ainoastaan kasvatettua. Tiedostan Norjan loheen liittyvät ekologiset ongelmat, kuten kalan hiilijalanjäljen, kasvatuksen rehevöittävän vaikutuksen sekä karkulaisten negatiivisen vaikutuksen alkuperäiskalakantoihin tautien ja geneettisen perimän sekoittumisen osalta, mutta mielestäni nämä ovat ongelmina silti kaukana siitä tosiasiasta, että Itämeren lohi on vaarassa kadota ylikalastuksen ja Itämeren yleisen huonon voinnin myötä kokonaan.

Haluaisin vielä muistuttaa, että lohikeskustelu antaa loistavan asetelman vaikuttaa myös muiden lajien suojeluun. Kannustan kaikkia asiasta kiinnostuneita ihmisiä vaikuttamaan asioihin edes yhdelle kansanedustajalle lähetetyn sähköpostin verran. Tämä keskustelu on monella muistissa vielä pitkään, joten kalakannat kiinnostavat varmasti jatkossa hieman tähänastista enemmän.


 

Taustaa:

S-Ryhmä julkaisi hiljattain tiedotteen, jossa kerrottiin S-Ryhmän kauppojen jatkavan Itämeren lohen myyntiä, vaikka Itämeren lohi on WWF:n mukaan uhanalainen. Myös monet muut tahot ovat sitä mieltä, että kalastuspaine Itämeren lohelle on tällä hetkellä kestämätön. Toinen suuri ketju, Kesko, on ilmoittanut, ettei Itämeren lohi ei kuulu heidän kalatiskinsä valikoimaan. S-ryhmä vetoaa siihen, ettei myynnin rajoittamiselle ole laillisia perusteita.

 

Kansainvälinen Merentutkimusneuvosto ICES suositti tälle vuodelle koko Itämeren alueelle kaikille maille yhteensä 54000 lohen saaliskiintiötä. Kuitenkin jo pelkästään Suomen lohikiintiö on tällä hetkellä 50 505 lohta eli lähes koko tutkijoiden esittämän maksimikiintiön verran.

 

Itämeren lohen terveellisyys arveluttaa

Jasper Pääkönen muistuttaa Uuden Suomen blogiartikkelissaan, että Itämeren lohi ei ole kovin terveellistä, vaikka se lähiruokaa onkin. Itämeren lohesta on löydetty voimakkaita dioksiinipitoisuuksia. On havaittu, että dioksiinia on enemmän kuin EU:n turvarajat antavat myöten. Dioksiini on ympäristömyrkky, joka aiheuttaa mm. sikiöiden kehityshäiriöitä ja syöpää. Suomella ja Ruotsilla on EU:n poikkeuslupa myydä myrkyllistä Itämeren lohta ruuaksi.


   

Linkkejä aiheesta:

- S-Ryhmän tiedote

- Jasper Pääkkösen Uuden Suomen blogikirjoitus

- Palautekirje Jasper Pääkköseltä

- Voicen uutisointi asiasta