Muistokirjoitus Taimenenkalastukselle Amerikassa

Lähde: 

Allaoleva katkelma on romaanihenkilö Alonso Hagenin laatima muistokirjoitus Taimenenkalastukselle Amerikassa, Richard Brautinganin kirjassa: Taimenenkalastus Amerikassa (1967).

 

Olen saanut tarpeekseni.

Olen käynyt kalassa nyt seitsemän vuotta

enkä ole saanut ainuttakaan taimenta.

Olen menettänyt joka ainoan joka tarttui koukkuuni.

Ne joko hyppäsivät irti

tai kiemurtelivat irti

tai rimpuilivat irti

tai katkaisivat minun perukkeeni

tai ponkasivat irti

tai vittuilivat irti.

Minä en ole koskaan saanut käsiini taimenta.

Kaikesta turhautumisesta huolimatta

oli mielenkiintoista saada kokea

täydellinen häviö

mutta ensi vuonna jonkun toisen

pitää mennä taimenenkalastukseen.

Jonkun toisen pitää mennä

sinne.

Hippiliikeestä innostuneen runoilija-kirjailija Richard Brautinganin teos kuvaa täydellisen kalapaikan etsimistä, mutta se on samalla myös ylistyslaulu vanhalle Amerikalle ja 1900-luvun alun elämänrytmille.

Viljalti symboliikkaa sisältävässä Taimenenkalastus Amerikassa -romaanissaan Brautingan kuvailee tarkasti erilaisia taimenpuroja ja niiden ominaisuuksia. Taimenpurot eivät kuitenkaan aina ole konkreettisia puroja vaan myös jotain muuta.

Myös Taimenenkalastus Amerikassa esiintyy teoksessa eräänlaisena henkilöhahmona tai käsitteenä. - Taimenkalastus Amerikassa lienee enemmänkin olotila kuin mitään konkreettista.

Suosittelen kaikkia taimenenkalastuksesta innostuneita tutustumaan, 49-vuotiaana itsensä ampuneen, Brautinganin kirjaan, vaikka vähän hämmentyneeksi se saattaa jättääkin tai ehkä juuri siksi. Kirja päättyy sanaan majoneesi.

Pastori ja inarilainen taimen.