Utsjoki: Tarinaa tien päältä

Lähde: 

Määränpää mielessä
Klo 22:00 - 398km takana, kuin myös oma ajovuoroni. Pyhäsalmella stopattiin katsomassa kelloja. Osa osti lisää olutta. Oli ilo kurvailla tällä hienolla yksilöllä läpi helteisen keski-suomen. Tärisevän ratin puuduttamiin käsiin alkaa pikkuhiljaa palata tunto. Onneksi väljä ohjaus yhdistettynä vääriin aurauskulmiin ja kuluneisiin renkaisiin saa automobiilimme hakeutumaan kaikkiin mahdollisiin uriin ja kuoppiin, joten pysyminen nelostiellä on lähes yhtä varmaa, kuin kalansaanti alkavalla reissulla. Aina ei uskoisi, että kuljemme Euroopan pääväylää.. Kalakeittokattilan kokoisia kraatereita ympäri lähes irtosoran veroista asfalttia.
Rengasmelu nypityistä talvikumeista ja vuotavat ovi- ja muut tiivisteet huolehtivat siitä, että huonoja vitsejä ei kerrota. Ainoastaan tärkeimmät matkan joutumiseen vaikuttavat tekijät huudetaan naapurille, joka välittää asian yleensä lähes alkuperäisen veroisena eteenpäin. Kotiväki saattaa kuvitella, että käheä ääni reissun jälkeen johtuu viinasta… Mutta väärässä ovat. Toivottavasti ei ala satamaan, tai vesi tulvii sisään ja täällä on märkänä muutkin, kuin Shellin kassaneiti. Tärisevä tukkirekan alusta ja huojuva lasikuitukoppi jouduttavat oluen juontia, sillä tölkeistä on pakko pitää kiinni aina nopeusmittarin heiluessa 55-65km/h tai yli.
Vaihteen vaihtaminen on joka kiihdytyksessä yhtä jännittävää arpapeliä. Onneksi näissä Tärpin reissuissa on totuttu siihen, että vetelää ja holtitonta keppiä on vaikea saada osumaan oikeaan loveen. Vaihdekeppi on sitäpaitsi, kuin talikko paskatunkiossa, joten ajoasento vaihtuu onneksi aina, kun pitää kurottaa vitonen silmään. Siis näissä komeissa Keski-Suomen alamäissä, joissa vauhtiamme hidastaa ainoastaan loputtomat liikenneympyrät. Niiden lisäksi tähän kolmen ja puolen tonnin muovi-ja peltikoteloon asennettu alitehoinen 2,8 litrainen Fiatin valmistama turbodiesel, sekä pitkät pitkät pitkät ylämäet, joissa järjestäen junnaa joku raskas yhdistelmä pitävät huolen siitä, että ylinopeussakkoja ei tarvitse tällä reissulla maksella.
Onneksi edessäni seisoo jalo, kultainen petoeläin. Tuo Otsoksi ja Kontioksikin kutsuttu saalistaja. Metsiemme kruunaamaton kuningas. Ja….