AhvenLiigan voittajajoukkue kertoo strategiastaan

AhvenLiigan 2020 voitti Ahvenanmaalainen joukkue Team Aland jäseninään Jonne Nylund ja Matias Lampen. Viiden pisimmän kalan pituus oli 242 cm ja kalat saatiin viikonlopun kestäneen finaalin aikana. Team Aland oli myös 119 joukkueen kesken käydyn karsinnan kärjessä tuloksella 229 cm. Karsinnat kestivät kolme viikkoa. 
 
Kolmen kärki finaalissa:
1. Team Aland 242 cm
2. Predaaaattooori 228 cm
3. Team JKM Garmin 221 cm
 
AhvenLiiga starttaa taas elokuussa 2021. Säännöt ja osallistuminen osoitteessa: www.pikemasters.fi
 
Haastattelimme Team Alandin joukkuetta heidän kilpailustrategiasta. Näin Jonne Nylund vastasi.
 
Mitkä olivat teidän joukkueen suurimmat kalat?
51cm 1880g
49cm 1760g
49cm 1700g
 
Punnitsimme vain Matiaksen kala. Hän paransi ahvenennätystä kaksi kertaa finaalin aikana. Emme punninneet muita kaloja, koska halusimme käsitellä ja vapauttaa nopeasti ne takaisin.


Minkälaisista paikoista saitte kaloja?
Kalastimme todella matalassa. Jotkut kalat saimme aivan rantaviivan tuntumasta. Onnistuimme todella hyvin matalien vesikasvilllisuusreunojen kalastamisessa. Se on hankalaa kalastusta, mutta osoittautui todella hyväksi. Tiesimme, että kisakalamme uivat matalassa pikkukalojen perässä ja siksi keskitimme kalastuksen sellaisiin paikkkoihin.
 
Kalastitteko finaalissa samoja paikkoja kuin karsinnoissa?
Meillä oli suunnitelma kalastaa paikoissa, joista saimme karsinnoissa hyviä tuloksia. Jouduimme kuitenkin vaihtamaan suunnitelmaa, koska vedenlämpötila laski finaalin aikana hurjasti.
 
Saitteko paljon pieniä ahvenia finaalissa?
Emme saaneet finaalissa juuri ollenkaan alle 30 cm kaloja. Muutimme hieman paikkaa, jos alkoi tulemaan alle 30 cm kalaa. Meidän kokemuksen mukaan isot ahvenet löytyvät pienten ahvenien lähistöltä. Ne eivät ole samassa parvessa, mutta ne ovat lähellä, koska ne hyödyntävät pienempien lajikumppaniensa pikkukala-ajoja. Meidän mielestä kannattaa kalastaa silloin samaa aluetta heittopaikkoja vaihdellen.

Saitteko paljon haukia ahventen joukosta?
Vaikka yritimme vältellä haukia, saimme niitä siitä huolimatta melkoisen määrän. Hauet eivät sinänsä ole ongelma isolle ahvenelle, sillä ne joutuvat harvoin haukien hampaisiin. Olemme huomanneet, että kun on saanut ahvenia jostain paikasta, hauet aktivoituvat myös. Ne ikään kuin huomaavat, että ruokaa on tarjolla ja muutaman heiton päästä ahvenen saamisesta saat yleensä haukia, jotka turmelevat ahventen syönnin. Suurimmat finaalissa saamamme hauet olivat noin 4,5 kg.
 
Millä uistimilla saitte kaloja?
Kokeilimme vaappuja ja chatter baitteja, mutta ne tuntuivat houkuttelevan enemmän haukia tällä kertaa. Oma suosikkini oli 7-10 cm kalajigi, koska sillä voi kalastaa monella eri tavalla. Vaihdan eri painoisia päitä ja kelaan erilaisilla tekniikoilla nopeutta vaihdellen. Näin voin kalastaa niillä lähes paikassa kuin paikassa. Tarvittaessa jigiä voi virittää ns “räminäkapseleilla” tai chatheadeilla. Pidän jigistä myös sen vuoksi, että yksikoukkuisen vieheen ansiosta kala on helposti käsiteltävä.
 
90% käytimme luonnonvärejä. Mielestäni iso ahven on nirso ja se ottaa sellaisiin väreihin, jotka se tunnistaa syötäväksi. Joskus ne pitää kuitenkin herätellä reagoimaan vieheisiin säästä johtuen tai joskus ne eivät passiivisena vain heti huomaa viehettä ja silloin olisi hyvä olla käytössä ärsyvärejä, joilla voi houkutella niitä aktiivisiksi.

Kalastitteko veneestä vai kelluntarenkaasta?
Finaalissa kalastimme veneellä. Halusimme kalastaa yhdessä ja keskittyä kommunikointiin, kalojen etsimiseen ja kalojen käsittelemiseen oikein mittaustilanteessa.
 
Mikä oli paras hetki vuorokaudessa?
Karsinnoissa kultainen hetki aamulla oli paras. Se hetki, jolloin aurinko oli vielä puiden takana piilossa.
 
Finaalissa paras hetki oli loppupäivä, johtuen siitä, että finaalin aikana yöt olivat todella kylmiä ja lämpötila ehti hivenen nousta päivän aikana hotspoteissamme, jolloin kalat tulivat aktiivisiksi.
 

AhvenLiiga
AhvenLiigassa kalastetaan viittä pisintä ahventa ja kilpailualueena on koko Suomi. Kilpailu on avoin ja mukana on 119 joukkuetta. Karsinnan jälkeen kymmenen parasta joukkuetta kalastavat viikonlopun kestävän finaalin. Sponsoreina 2020 kisassa olivat Ruoto Shop, Westin Fishing ja Garmin. www.pikemasters.fi