Aurinkopaneli kalastusrepussa lataa kännykän tai kameran

Tespack reppu

Luonnossa liikkuvien ei tarvitse enää olla huolissaan mukana kulkevan elektroniikan akkujen kestävyydestä. Moni pitää kännykkänsä kiinni rauhoittuessaan luonnossa, mutta silti se kulkee mukana vähintään turvallisuuden vuoksi. Luontoharrastukseen ja erityisesti kalastukseen kuuluu olennaisena osana kamerat ja gps-laitteet, jotka vaativat nekin virtaa toimiakseen. Miten saadaan kännykän akku ladattua keskellä erämaata tai meren ulappaa. 
 
Suomalainen yritys, Tespack Oy, on lähtenyt ratkomaan retkeilijöiden ongelmia aurinkoenergian kautta. Aurinkopanelithan eivät ole uusia keksintöjä, mutta tämän yrityksen ideana ovat reppuihin ja rinkkoihin yhdistetyt pienet aurinkopanelit, jotka lataavat taukoamatta repun sisällä olevaa pientä akkua. Siihen varastoitunut energia voidaan purkaa halutessa kännykkään, tablettiin, gps-laitteisiin tai vaikka kameraan.

Aurinkopanelireppu koostuu kolmesta osasta: reppuosa, akku ja aurinkopaneli, joiden tuotekehitys ja suunnittelu tehdään Suomessa. Paneli ja akku ovat helposti irroitettavissa repusta, joten reppua voi käyttää sellaisenaan, jos ei ole tarvetta tankata puhelinta. Ellipsin muotoiselle panelille on repun etuosassa tasku, jonne se sujautetaan repun päävetoketjun ollessa auki. Paneli tuntuu olevan lujaa tekoa ja valmistajan mukaan se kestää melkoista röykytystä ilman, että siihen tulee vaurioita. Panelista lähtee johto, joka kiinnitetään noin kämmenen kokoiseen akkuun. Akkua ja panelia voi käyttää ilman reppuakin. Esimerkiksi sen voi ottaa pois repusta ja sijoittaa panelin veneeseen aurinkoiseen paikkaan.
 
Akkuja on saatavana tehokkuudeltaan kahta erilaista mallia. 12K mAh (paino noin 300 g) ja 20K mAh (paino noin 550 g). Ensimmäisellä mallilla lataa kännykän 8-10 kertaa. Jälkimmäisellä voi ladata kännykän 12-15 kertaa. Oletuksena on tietenkin se, että akku on ensin ladattu täyteen. 
 
Akusta lähtee normaaleja usb-ulostuloja. Monet kamerat, jotkut puhelimet ja osa rannetietokoneista ladataan usb-johdon avulla, joten sen vuoksi laite on jo monipuolinen lataaja sellaisenaan. Pakkauksen mukana on 16-17 erilaista liitintä (mm. iPhonelle, Nokialle, erilaisiin kannettaviin tietokoneisiin jne). Niillä onnistuu hyvin monien laitteiden lataaminen. Yrityksen verkkokaupasta voi ostaa lisää liittimiä, jos juuri omaan laitteeseen ei vakiopakkauksessa ole sopivia. 
 
Hyvä tieto on myös se, että akku on ladattavissa myös verkkovirralla. Ajatellaan, että olet lähdössä viikon mittaiselle vaellukselle. Lataat akun täyteen kotona ja täydennät sitä tarpeen tullen tunturissa aurinkoenergialla.

12K mAh akussa on kolme erilaista jännitevaihtoehtoa, jotka ovat 5, 9 ja 12 V. Voit akusta säätää, mitä jännitevaihtoehtoa haluat käyttää. Tehokkaammassa akussa vaihtoehtoja on 5, 12, 16 ja 19 V. Valmistajan mukaan pienemmän akun täyteen latautuminen kestää aurinkoisella säällä 10-12 tuntia perusrepuissa (pienet reppumallit). Suuremmissa repuissa ja rinkoissa paneli on isompi, jolloin latautumisaika on lyhyempi.
 
Pienimmässä repussa (Tashev malli kalastukseen) on aurinkopaneli, joka painaa 275 g. Varsinainen panelin alusta on lasikuitua. Se vaikuttaa lujatekoiselta ja valmistaja lupaileekin sen kestävän kovaa käyttöä. Epoksipinta kestää naarmuuntumista ja vettä. Panelista lähtee johto, jonka liitin laitetaan akkuun kiinni. Se näyttää olevan ainoa kohta panelissa, joka ei siedä kosteutta - tosin se on repun sisällä sateelta suojassa. Pienin paneli on teholtaan 4W. Seuraava kalastukseen ja päiväretkeilyyn soveltuvan reppumallin (Beetle) paneli on teholtaan 7W.
 
Aurinkopaneli lataa akkua aurinkoisella säällä. Koska aurinkoenergiasta puhutaan, pilvettömältä taivaalta porottava aurinko luonnollisesti lataa akkua kaikkein parhaiten. Pilvisellä säällä latausteho on luonnollisesti heikoin. Valmistajan mukaan tehokkaimmillaan reppujen aurinkopanelit keräävät energiaa auringon paistaessa paneliin 45 asteen kulmassa.
 
Harrastuskalastajan näkökulmasta aurinkopanelirepuista löytyy kaksi mielenkiintoista mallia. Tashev on pienikokoinen reppu, jonka tilavuus on 12 L ja sivutaskujen kanssa 15 L. Toinen kalastusretkelle sopiva reppu on Beetle, jonka tilavuus on 30L. Malliston isoimmat reput ovat rinkkakoon reppuja. Suurimmat vetävät 120 L.
 
Käyttötarkoitusta miettiessä tulee heti mieleen, että pienimmät reput sopivat hyvin veneilevälle kalastajalle, jolla ei ole veneessään mahdollista ladata veneakun kautta kännykkäänsä. Myös jalkaisin oleva kalamies voi käyttää päiväreppuna jompaa kumpaa pienemmistä malleista. Tashev mallissa on kalastajille suunniteltuja taskuja, jotka tulevat rinnuksille, jolloin kokonaisuus muistuttaa taskuiltaan perinteistä perhokalastusliiviä.

Tällä hetkellä reppuja on saatavissa vain verkkokaupan kautta, mutta kuluvan vuoden aikana reppuja alkaa ilmestymään kauppojen hyllyille. Yrityksen verkkokauppa on osoitteessa www.tespack.com


 Aurinkopaneli on epoksipinnotteinen, joten se kestää kovaa käyttöä.

 Pienimpään Tashev-reppuun mahtuu nämä tavarat ja tilaa jäi vielä jonkin verran rintapuolelle tuleviin pikkutaskuihin.

Repun edessä on pieniä säilytystaskuja, joihin mahtuu pieniä uistin- tai perhorasioita ja muuta pikkutavaraa.


Pienin Tashev-reppu näyttää tältä selkäpuolelta.

Akusta lähtee erilaisia ulostuloja. Usb portit ovat näppäriä, sillä ne käyvät moneen lataamiseen.


Akussa olevat pienet siniset valot kertovat akun varaustilasta. Latausjännitettä voi myös vaihdella tarpeen mukaan.