Haastattelussa PikeMasters 2021 voittajat

Hannu Vesaranta ja Mikey Sarelin

Vasemmalla Hannu Vesaranta ja oikealla Mikey Sarelin.

Näin voittajajoukkue vastasi kysymyksiin kisastrategioistaan. PikeMasters-ohjelma on esillä Canal Outdoor YouTube -kanavalla.

Miten lähditte treeneissä rakentamaan strategiaa kisapaikoille? Oliko eri säätiloille vaihtoehtoja?

Mikey:
Treenasimme vain yhden päivän ajan ja pelkästään toisen päivän paikkoja, joista meillä oli etukäteen vähiten kokemusta. Ensimmäisen päivän paikoilla olen tehnyt viime vuosina muutamia opaskeikkoja ja kaikki alueet, joita kalastimme  ensimmäisenä päivänä olivat minulle entuudestaan tuttuja. 
 
Toisen päivän alueella olin käynyt kaksi kertaa ja silloinkin vain ulommilla alueilla, joilta lopulta löysimmekin kalat. Keskityimme siis etsimään toisen päivän kisa-alueen sisäpaikkoja, joista löysimmekin treeneissä ihan hyvin kalaa. Nämä eivät kisapäivänä toimineet ja siksi jouduimme elämään tilanteen mukaan ja etsimään ulompaa alueita, joissa kävisi hieman tuulta. Säätilavaihtoehtoja ei tosiaan ollut, vaan jouduimme säveltämään vallitsevien olosuhteiden mukaan.
 
Hannu:
Treenipäivänä koitimme saada käsityksen siitä lähdetäänkö kalastamaan merellä täsmänä vai sokkona. Tässä ajassa en löytäny tarpeeksi sopivan kokoisia haukia elektroniikan avulla. Ne olivat lähinnä yksittäisiä, joten niiden perään emme voineet lähteä. 
 
Käytimme osan ajasta sokkokalastukseen. Heittelimme ilman koukkuja ja löysimme mukavan karkeata haukea pieneltä alueelta. Kalastimme ilman koukkuja siksi, että kyseisen alueen kilpailupäivään oli vain yksi välipäivä. Eli aika ohkaisella treenillä mentiin. Meille ei ollut erikseen suunnitelmia eri tuulille, vaan ne katsottaisiin kisapäivän tilanteen mukaan. Olimme päättäneet panostaa sameaan veteen, jos kelit olisi aurinkoisia ja tuulettomia. Kirkkaampaan, jos keli olisi synkempi.
 
Viimeisen päivän kisakohdetta ei tarvinnut treenata, sillä vedet olivat tuttuja. Itseasiassa viimeisen päivän kohde vaihtui vielä viime hetkillä toiseen tuuliennusteen muuttuessa. 
 
Olitteko etukäteen päättäneet uistimet, joilla kalastatte koko kisan ja miten tekemänne valinnat vaihtelivat päiväkohtaisesti?
 
Mikey:
Treeniajan vähyydestä johtuen meillä ei ollut mitään kiveenhakattuja uistinvalintoja, vaan pyöritimme melkoista viehearsenaalia. Merelle spinner baitit ja pienehköt kumit olivat itselleni ennakkosuosikkeja, kuten myös vaaput, jotka eivät lopulta toimineet niin hyvin kuin olin toivonut osittain – ehkä matalista kalastuspaikoista ja paikkojen vesikasvillisuudesta johtuen. 
 
Kalat olivat matalassa syömässä salakkaa ja vieheet oli valikoitava sen mukaan. Kolmantena päivänä, kun täsmäkalastimme järvellä, oli tiedossa, että erilaiset isohkot shadit tulevat toimimaan ja niinhän ne tekivätkin. Aamusta testailimme hieman erilaisia värejä ja malleja, mutta ottipelin, Bullteez 24 cm värissä ”Baltic Pike”,  löydyttyä ei viehettä tarvinnut enää loppupäivänä vaihtaa.
 
Hannu:
Viehettä tuli vaihdettua jatkuvasti ja pakit tuli käytyä lävitse useaan kertaan. Itsellä oli kyllä kova luotto spinner baittiin, sillä se on ollut usein toimivin valinta noilla vedenlämmöillä merikalastuksessa. Sille annoin myös enemmän peliaikaa kuin haukishadeille tai jerkeille. 
 
Olitte viimeisenä päivänä järvellä. Millä perusteella valitsitte järvestä alueet, joihin keskititte kalastuksen?
 
Mikey:
Hannulla on meistä kahdesta selkeästi eniten kokemusta järvi- ja täsmäkalastuksesta ja tästä syystä luotin pitkälti hänen valintoihinsa järvipäivälle. Ajatus kuitenkin oli että kalastamme järvellä, jossa on huomattava määrä +/- metrisiä haukia kaikista isoimpien yksilöiden kustannuksella. Tiesimme, että varsinaisia jättejä siellä ei ollut paljon, mutta sen sijaan suuria määriä reilun metrin pituisia kaloja. 
 
Alueet joita kalastimme valikoituivat pitkälti tuulen perusteella. Tuuli oli alkupäivästä vähäinen ja loppupäivästäkin korkeintaan kohtalainen ja tästä syystä kalastimme tuulenpuolisia alueita järvestä, jonne oletimme saaliskalojen pakkautuneen.
 
Hannu:
Järvipäivinä luotaus alue valikoitui edellispäivien hallitsevien tuulien mukaan. Isolla järvellä hauki ja täkykala kerääntyy tuulen alle lokakuun alussa. Saimme myös vinkin kaverilta, missä viikkoa aikaisemmin oli kalaa ollut. Se täsmäsi omaan suunnitelmaan. Järvi oli hyvinkin tuttu, joten oli selvillä miltä syvyyksiltä kaloja lähdetään hakemaan.
 
Järvipäivänä tuuli jonkin verran iltapäivästä. Mitä olisitte tehneet, jos tuuli olisi yltynyt eikä ulapan kalastus olisi onnistunut?
Mikey:
Mikäli tuuli olisi yltynyt liian voimakkaaksi, olisimme joutuneet siirtymään järven tyynelle puolelle etsimään haukia sieltä. Onneksi emme joutuneet turvautumaan tähän, sillä aktiiviset hauet olivat selkeästi tuulen puolella täkykalojen perässä.
 
Mikä on noin tuuliraja, jolloin täsmäkalastus hankaloituu järven selällä?
 
Mikey:
Tuuliraja riippuu pitkälti järven koosta, veneen koosta ja luotaajan sekä heittäjän taidoista. Isokokoisella järvellä keli tekee täsmäkalastuksen vaikeaksi herkemmin kuin pikkujärvillä. Mitään tarkkaa tuulirajaa on siksi vaikea sanoa. Pahimmillaan olen täsmäkalastanut pienellä järvellä ja pienestä veneestä myrskyolosuhteissa, ja vaikka kalastus oli haastavaa, se tuotti kuitenkin tulosta. Isommalla järvellä taitoni olisivat loppuneet kelissä kesken.
 
Hannu:
Tuulirajaa on vaikea määrittää, sillä se riippuu järven koosta. Itsellä alkaa kalastus hankaloitumaan merkittävästi, jos keulakoneen potkuri alkaa haukkomaan ilmaa aalloissa. Silloinkin kalastus onnistuu, mutta ei läheskään samalla teholla. 
 
Kuinka syvää on ottipaikoissa oli ja mistä syvyydestä kalat ottivat? Olivatko ne pohjan lähellä vai välivedessä?
Mikey: 
Vettä oli ottipaikoilla reilut 5 metriä. Kalat olivat lähes poikkeuksetta pohjassa.
 
Kerro, mitkä olivat teidän parhaat ottivieheet meripäivinä ja miksi arvelette niiden toimineen?
Mikey:
Meripäivinä parhaat vieheet olivat Monster Vibe Colorado 65 g ja Bull Teez 18 cm. Molempia vieheitä voi uittaa kohtalaisen vikkelästi mikä selkeästi houkutteli salakoilla mässäileviä haukia. Strategia meripäivinä oli se, että toinen meistä heitti spinner baittia toisen kalastaessa kumilla. Näin saimme mahdollisimman tehokkaasti tarjottua kaloille kahta erityyppistä viehettä.
 
Spinner baitit nousivat meripäivinä tehoiltaan selkeästi muiden vieheiden ylitse, todennäköisesti myös siksi että osa hauista oleili kaislojen sisällä ja tiheissä vitaikoissa,  joiden läpi ne saa uitettua ongelmitta.
 
Hannu:
Itsellä paras viehe oli Monster Vibe spinner bait. Lämpöisellä vedellä hauki tykkää nopeasta uitosta ja kovasta äänestä. Tämä saa hauet iskemään usein tehokkaammin kuin shadeilla. 
 
Spinner baitin heittosektori on myös laajempi kaislanreunaa kalastaessa, sillä se tulee kaislikon läpi. Spinner baittia uitetaan suhteellisen nopeasti lähes suoralla kelauksella. Tämä tekee siitä tehokkaan ja nopean kilpailuvieheen. Nopealla tarkoitan sitä, että uusi heitto lähtee nopeammin kuin haukishadillä. Lisäksi haukishadia ei voi kelata vauhdilla sisään.
 
Järvellä saitte shadilla kaloja. Mikä shad oli kyseessä, miten painotitte sen ja miten se oli rigattu?
 
Mikey:
Järvipäivän ehdoton ykköstykki oli Bullteez 24 cm värissä ”Baltic Pike”, 2/0 -koukkukoon tuplarigillä ja 7-10 g päärynäpainolla rigattuna. Tuulen yltyessä lisäsimme vielä kevyen vatsapainon vieheeseen.