Hauenkalastajan Ahvenanmaa nyt

Hauki Ahvenanmaan saaristossa

Ahvenanmaalla haukisesonki on lokakuun alussa kuumimmillaan ja se jatkuu aina joulukuulle asti. Tällä hetkellä haukia kannattaa tavoitella syvien kaislikkorantojen vierestä. Mitä lähemmäksi talvea hiivitään, sitä matalimpiin lahdenpoukamiin haukimammat uiskentelevat.
 
Koronan vaikutukset kalastukseen
Pandemia on johtanut laivaliikenteen vähentymiseen, mikä tarkoittaa sitä, että vilkkaasti liikennöityjen väylien varrella vedet ovat kirkastuneet entisestään. 
 
Alkukesästä kalastusryhmiä oli paljon aikaisempaa vähemmän, jolloin paine petokalojen, erityisesti hauen osalta, on ollut pienempi kuin moneen vuoteen. Vaikka kalastusharrastuksen suosio on kasvanut pandemian aikana manner-Suomessa, Ahvenanmaalla se on pienentynyt kevään matkustusrajoitusten vuoksi.
 
Monet kalastajat arvioivat, että kuluvana syksynä ja ensi keväänä Ahvenanmaan vedet tulevat tarjoamaan laadukasta kalastusta, koska monet kalastusalueet ovat olleet hyvin minimaalisella käytöllä. Tämä korostuu erityisesti hauenkalastuksessa, koska hauen elinympäristö on suppeampi kuin esimerkiksi taimenella tai ahvenella, jotka liikkuvat pitkiäkin matkoja. Hauet eivät yksinkertaisesti ole nähneet vieheitä pitkään aikaan.

Haukea voidaan kalastaa kelluntarenkaasta tai jopa rannalta. Sopivaa rantakalastukseen soveltuvaa haukipaikkaa on kilometritolkulla. Kahlaava kalastaja tavoittaa haukia myöhään syksyllä matalista lahdenpoukamista.

Huimia saalismääriä
“Hyvänä päivänä venekunta voi saada sata haukea. Tämä ei ole mikään harvinaisuus ja sellaisia päiviä osuu useampia vuoden ajalle”, kalastusopas Henri Helminen kertoo Ahvenanmaan haukitilanteesta. “Itse olen keskittynyt meritaimenen kalastukseen ja kalastan haukea harvemmin. Silti tällaisia megahaukipäiviä tulee vastaan.”
 
Suurin osa hauista on kooltaan 2-3 kg ja niitä on paljon. “Jos ajatellaan lapsiperheitä tai sellaisia ryhmiä, joille kalastus ei ole matkan oleellisin juttu, Ahvenanmaa on saalisvarmuutensa vuoksi oivallinen valinta. Kun kalastukseen käytettävä aika on rajallinen tai taidot eivät ole aktiiviharrastajan tasolla, on hyvillä kalakannoilla suuri merkitys”, Henri pohdiskelee.
 
Harrastuksessaan pitkälle edennyt arvostaa toisia asioita kuin satunnaiskalastajat. “Suuret hauet tietenkin kiinnostavat, mutta ympäristöllä on myös merkitys – Ahvenanmaan kirkkaita vesiä ja rakentamattomia rantoja arvostetaan.” 
 
Lisäksi lupapolitiikka antaa mahdollisuuden uniikille kalastuskokemukselle. Ahvenanmaalla on yksityisiä vedenomistajia, jotka myöntävät kalastusoikeuden vain omille mökkivuokralaisilleen. Tällöin kalastus on rajoittuu pienelle ryhmälle. Sisämaan koskikalastuskohteet ovat monesti rajattu tiettyyn lupamäärään, mutta merellä vastaavia paikkoja Suomessa on vain Ahvenanmaalla.
 
“Yksityisiä vesiä tarjoaa mökkivuokralaisilleen esimerkiksi opaskollegani Peter Selander Norrösta, jolla on hauenkalastukseen sopiva venekalusto omatoimista kalastusta silmällä pitäen”, Henri vinkkaa.
 
Tämän kaltaisissa paikoissa kuka vaan voi päästä maistamaan kalastusta lähes koskemattomilla kalapaikoilla. Syvällä Sisä-Suomessa tämä on vielä mahdollista, mutta merialueella kalastuspaine on levittäytynyt joka kolkkaan. Kalastuspaine aiheuttaa tietenkin saaliin vähenemistä, mutta se vaikuttaa kalojen käyttäytymiseen. Niistä tulee varovaisia. Tämä näkyy kalojen syöntihalukkuudessa ja sitä kautta kalastajien saaliissa.

Oikealla kalastuopas Henri Helminen ja vasemmalla Peltsi Peltola. Kuva on otettu syyskuussa 2020 ahvenenjigauksen yhteydessä. Isot ahvenet ja hauet viihtyvät syksyllä samoilla rannoilla.

14 kilon raja rikkoutuu
Kalastusopasyritys MaPa Fishing on pitänyt tilastoa Ahvenanmaan suurhauista vuodesta 1995. Siellä on viisi yli 14 kg ylittänyttä haukea tilastohistorian aikana. 
 
“Monet isot hauet jäävät ilmoittamatta, mutta MaPan tilastot ovat kuitenkin hyvin suuntaa antavia – täältä tulee myös isoja kaloja, vaikka pientä on runsaasti. Oma veikkaukseni on, että 14 kg raja menee rikki vuosittain”, Henri kertoo isojen haukien tilanteesta. 
 
Tilastosta nähdään, mihin uistimeen kala on ottanut ja miltä paikkakunnalta se on saatu. Numeroiden valossa Lemland näyttäisi olevan todennäköinen paikka suurhauelle. Tietoja kerätään myös ahvenista ja meritaimenista. MaPan raportit ovat luettavissa täällä.
 

Monet mökkikylät vuokraavat veneitä, jotka ovat tyypilllisesti 4-6 metrin avoveneitä. Monin paikoin saaristo on rikkonainen ja sen ansiosta haukipaikat tuulelta suojassa, joten myös pienillä veneillä pärjää. Kalastusoppaiden käytössä on isoja veneitä, joihin mahtuu tarvittaessa useampia henkilöitä kalastamaan samaan aikaan.

Hauen välimittasuositukset
Kestävän hauenkalastuksen ylläpitämiseksi Ahvenanmaalla on suositukset kalojen vähimmäis- ja enimmäismitoista. Suositukset ovat koottu tälle sivulle. Hauen osalta kehotetaan ottamaan ruokakalat 55-80 cm pituisista yksilöistä ja suositeltu määrä on yksi hauki / vuorokausi.
 

Yli 80 cm hauet suositellaan vapautettavaksi, jotta haukikannasta ei poisteta paljon jälkeläisiä tuottavia yksilöitä. Tämän kalastuksen säätelyn ansiosta haukikannat pysyvät elinvoimaisina. Tämä on osa modernia kalastuskulttuuria, jonka ansiosta kalavedet kestävät kasvavaa kalastuspainetta.
 
Haukitehtaista boostia poikastuotantoon
Istutusten lisäksi haukikantojen menestymistä tuetaan vanhojen kutualueiden kunnostamisella ja uusien kosteikkojen rakentamisella. Maarianhaminan keskustan tuntumaan on rakennettu puistomainen kosteikko ja lampareikko kaloja ja lintuja varten. 2020 valmistunut alue palvelee erityisesti haukea ja ahventa ja siihen voi tutustua täällä.
 

Ihmisen toiminnan vuoksi monia kanavia mataliin fladoihin on tukkeutunut vuosien saatossa ja niitä on lähiaikoina alettu avaamaan kalojen kutuvaellusta silmällä pitäen. Kalastonhoito on muuttumassa luonnonmukaisemmaksi – istutetaan vähemmän ja kohennetaan kalojen luontaisia lisääntymismahdollisuuksia.
 
 
Ahvenanmaan TOP3 myydyintä haukiuistinta 2020
1. Pig Junior värissä Spotted Bullhead
2. Abu Atom värissä sininen
3. Buster Jerk II värissä SkitMört
 
Tiedot: Lukas Sandberg, Byggvaruhuset.

Kuvassa on Byggvaruhusetin 2020 uusittu kalastusvälineosasto. Valikoima on yksi Maarianhaminan laajimmista.

Mitä Ahvenanmaalla kalastetaan seuraavaksi?
Kun lokakuu taittuu marraskuuksi, alkaa meritaimenen huippusesonki. Vesi viilenee reilusti alle 10 asteen ja kalat saapuvat aivan pääsaaren rantoihin kiinni, jolloin niitä saadaan rannalta kalastamalla. Rantakalastajan kuumimmat kuukaudet ovat marras-joulukuu. Jos talvesta tulee leuto, voidaan taimenta kalastaa läpi koko talven.

Kuvat: Pingo Eriksson

*********
Yhteistyössä Visit Åland


*********