Helsingin Kalamaraton voitettiin 28 lajilla

Putkisieraintokko ei todellakaan ole enää harvinaisuus Helsingin merivesillä. Sen osoitti viikonvaihteessa kisattu 24 tunnin Kalamaraton. Näitä vieraslajeja kuskattin tuomaristolle kymmenittäin. Laji havaittiin Helsingin vesissä ensimmäisen kerran vasta viime vuonna.

Putkisieraintokko ennätyskoossa.
 
Puolensataa joukkuetta tavoitteli lajikalastuksen Suomen mestaruutta Helsingissä viikonvaihteessa. Kalamaraton-kisa käytiin ehkä tavallista viileämmissä vesissä, joka luonnollisesti vaikutti kalojen syömahalukkuuteen. Kalamaratonissa lajit nimenomaan koukutetaan, eli niitä ei voi pyydystää verkoilla tai katiskoilla.
 
Tämän vuoden mestaruus meni joukkue Töt-Törölle, joka sai saaliikseen 28 eri kalalajia. Voitto oli sikäli selvä, että muut mitalistit jäivät kahden lajin päähän.

Saaliiksi saatiin miekkasärki.

Ässälajeja, joita vain yksi joukkue onnistui pyydystämään, olivat miekkasärki ja made. Kisahistoriassa tuotiin näytille ensi kerran myös kaksi särmäneulaa. Ne ovat kuuluneet hyväksyttyvien lajien joukkoon (todistettavasti voi koukuttaa suusta) vasta pari vuotta.
 
Lajikirjo oli kaikkinensa runsas. Yhteensä eri kalalajeja saatiin 33. Lajituomari, tohtori Lauri Urho kiinnitti yrityisesti huomiota säyneiden puuttumiseen. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen tavallinen saaliskala, jota kukaan ei nyt koukuttanut. Säyneen vaikeus toki on, että sitä on vaikea kohdentaa - missä kalat kulloinkin uivat, Urho muistuttaa.
 
Samoin piikkimonnit jäivät kokonaan puuttumaan. Se on Helsingissä yhden täsmälammen varassa, ja liekö apaja ehtynyt?
Joukkueilla riitti ihmettelemistä myös kisakeskuksessa Honkaluodossa akvaariossa mönkineestä villasaksiravusta. Sen oli haavittu edellisen päivän harjoituksissa Kallahdesta.
 
Helsingin Kalamaraton kisattiin nyt 21. kerran. Sen järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Tulokset ovat katsottavissa Skesin sivuilla tässä.