Jerkkikalastus
Sana jerkki tulee englanninkielisestä sanasta jerk bait. Se tarkoittaa uintilevytöntä viehettä, jolle uinti luodaan vavalla nykien ja kelalla epäsäännöllisesti kelaten. Varsin uusi kalastusmuoto on saavuttanut suuren suosion hauenkalastajien keskuudessa. Jerkkaus on tehokas hauenkalastusmuoto ja hauska lisä perinteisen hauen uistinkalastuksen rinnalle. Tai uistinhan se jerkkikin on, mutta erilainen viehe kuin perinteinen vaappu.
Tarvittavat välineet
Monet jerkit ovat painavia, jopa 100g painoisia vieheitä. Tyypillinen jerkkiuistin painaa 40-60 g eli painavia ne ovat. Siksi välineiltä vaaditaan hieman enemmän kuin perinteisten haukivaappujen heittelyssä.
Monet suosivat varsin lyhyttä vapaa, tavallisesti pituudeltaan noin 6 jalkaa. Vapa on usein hyrräkelavapa ja siinä kelana luonnollisesti hyrräkela.
Avokelasetillä jerkkikalastus onnistuu myös, jos ei ole tottunut hyrräkelan käyttäjä. Myynnissä on erityisiä avokelasettejä jerkkikalastukseen. Niillä pääsee jerkkauksen alkuun mainiosti. Tai jos ei halua ollenkaan sijoittaa jerkin heittokalustoon, niin perinteisillä heittovälineillä jerkkaus onnistuu myös. Silloin vieheiden paino asettaa omat rajoituksensa.
Jos ei ole varma onko jerkkaus se oma juttu, niin kannatta käydä ostamassa muutama kevyempi jerkki ja aloittaa niiden heittäminen perinteisillä hauenkalastusvälineillä.
Siima on syytä olla paksua. Sopiva paksuus on esimerkiksi 0,35 mm kuitusiima. Viehetappioita tulee vähemmän paksun siiman kanssa. Lisäksi siiman jatkoksi tarvitset perukkeen. On olemassa jerkkaukseen suunniteltuja perukkeita – voit ostaa niitä tai sitten aloittaa perinteisillä haukiperukkeilla.
Kuitenkin on suositeltavaa, että peruke olisi jäykkä.
Heittäminen hyrräkelalla
Tässä lyhyesti hyrräkelalla heittämisen perussäännöt. Alkuun säädetään akselijarru niin kireälle, että uistin juuri ja juuri liikkuu alaspäin, kun puola vapautetaan. Ennen heittämistä painetaan peukalolla puolalla olevaa siimarullaa. Seuraavaksi vapautetaan puola. Peukalo pidetään puolalla tiukasti. Heiton päätteeksi peukalo vapauttaa puolan pyörimään vapaasti. Peukalolla on kuitenkin hyvä jarruttaa kevyesti puolan pyörimistä koko heiton ajan. Lopuksi ennen vieheen osumista veteen puola pysäytetään peukalolla ja aloitetaan siiman kelaaminen takaisin puolalle. Keskity heittämiseen ja etenkin siihen hetkeen, kun viehe putoaa veteen. Säästyt siimasotkuilta.
Jerkin uittaminen
Jäykkä vapa ja venymätön kuitusiima sähköttää jo pienimmänkin vavan liikkeen itse uistimeen.
Voit aloittaa uittamisen tekemällä vavalla pieniä lyöntejä kohti veden pintaa. Toki voit myös jerkata ylöspäin ja naputtaa vavalla yläviistoon – se on toimiva tekniikka, jos haluat kalastaa matalassa.
Voit rytmittää uittamisen omaan makuun. Nykäykset tehdä vaikka seuraavasti: 2 nykäystä - tauko - 2 nykäystä - tauko - 1 nykäys - tauko - 2 nykäystä – tauko - 1 nykäys – tauko jne. Taukojen pituudella voit säätää vieheen vajoamista ja uittamisen nopeutta. Kylmän veden aikaan pidennä taukojen pituutta ja lämpöisellä lyhennä taukoja. Pysäytys voi olla jopa 3-4 s, jos vesi on tosi viileää ja kalat heikolla otilla. Katso video jerkin vapauitosta.
Kellalla voi myös uittaa monia jerkkejä. Useimmat jerkit ovat niin sanottuja liukujerkkejä, jotka syöksyvät puolelta toiselle.
Jos sinulla on nopeavälitteinen kela, niin voit sen saman vavalla nykimistekniikan tehdä myös kelalla. Eli rytmität kelauksen epässäännölliseksi ja pidät taukoja välissä.
Kalastustekniikkaa
Jos haluat oikein keskittyä jerkillä kalastamiseen, niin kalasta ankkuroidusta veneestä. Uittaminen onnistuu silloin paremmin kuin liikkuvasta veneestä.
Vavan tulisi koko ajan osoittaa viehettä kohti ja siima ei saisi olla ”mutkalla”, mihin tilanteeseen joudutaan, jos tuuli kuljettaa venettä. Paikoillaan oleva vene siis mahdollistaa tarkan vieheen uittamisen.
Valitse jerkin uppoamisominaisuus kalastuspaikan mukaan. Muista, että iso kala voi olla aivan matalassakin. Silloin lähes pintakalvossa kulkevat jerkit ovat poikaa – varsinkin jos vesi on ylhäällä ja saat kalastettua paikan vesikasvillisuuden yläpuolelta. Uppoavia jerkkejä valitse nopeasti syventyville rannoille. Anna vieheen myös samalla vajota, kun olet heittänyt sen kohteeseen ja tiedät sen olevan syvän veden päällä.
Katso, mitä jerkkikalastuksesta puhutaan keskusteluissa.
Tarvitset jerkkikalastukseen:
- Jerkkisetti (hyrräkela + vapa). Alkaen noin 120 eur.
- Kuitusiima 0,35 mm. Noin 20 eur.
- Jerkkejä 8-25 eur.
- Peruke noin 5 eur.
Lyhyt video jerkillä saaduista kahdesta kalasta.
Kommentit
Tarvitaanko mitään erikoiskestävää ns.jerkki kelaa , jotkut sanovat ettei normihyrrä kestä.
Kyllä kestää normi hyrrä kun ostat vain laadukkaan heitto hyrrän etkä mitään pilipalikiinanmuovikelaa. Itse olen jerkkaukseen käyttänyt aivan perus haspelia ja kyllä toimii.
Jerkkauksen kanssa pätee sama sääntö kun moneen muuhunkin asiaan kalastuksessa: Ei se ole aina niin justiinsa, mutta aina voi toki syytää rahaa menemään ja hifistellä jos haluaa. Itsellä n: 80€ maksava perus haspel, perus vapa ( kunhan ei ole liian löysä niin toimii...) ja kuitusiima. Alle 200€ sijoitus ja parivuotta näillä menty, siimaakaan ei oo tarvinnut uusia. Vieheet ja perukkeet on toki kulutuskamaa, niitä menee jonkin verran, muttei niihinkään maltaita ole uponnut. Siima kieltämättä kaipaa jo uusimista 2 vuoden jälkeen. ;)
Olisiko abu tai daiva hyvä jerkkihyrrä?
Mieltä ollaan Ambassadeur 5600 ssc3 kelasta
kevyeen jerkki/shadi käyttöön, kestääkö ja lentääkö vieheet hyvin.
Työkaveri on myymässä em, kelaa ja black savage
6.6 jerk -60gr vapaa.
Onko hyvä setti haukihommiin järvelle.
Pääsääntö on oikeastaan se, että mitä painavammat vieheet = Sitä enemmän välineiltä vaaditaan ja sitä enemmän ne maksavat. Valitse välineet sen mukaan, minkä painoisia jerkkejä meinaat käyttää. Siiman kanssa sama juttu, liian paksulla siimalla pilaat herkkyyden/kosketuksen vieheeseen.
Hyviä keloja ovat esim. hyrristä Abu C4, Abun Jerk, Daiwa Lexa-sarja, Daiwa Tatula-sarja, Revo Beast.
Avokeloissa neljätonnisista ylöspäin. Okumalta löytyy edullisestikin hyviä ja jämäköitä avokeloja.
Vavan tulee olla jämäkkä. Itse tykkään hauenkalastuksessa Savage Gearin haukivavoista , Veritas-sarjasta, sekä Daiwan haukivavoista.
Kalallehan on aivan sama, millä sinä kalastat, mutta kun iso kala nappaa, on sen väsyttäminen oikeanlaisilla välineillä paljon helpompaa, kuin vääränlaisilla.
Minkä väriset jerkit yleensä toimii lievästi ruskeavetisellä järvellä. Onko tuommoiset
10-12 senttiset Salmot. Westinit ym,
sopivan kokoisia.
Minkälaisista paikoista alkukesästä löytyy järvihauet.
Salmot ja Westinit ovat sopivan kokoisia, ja ehkä valitsisin vielä myös Buster jerkin tai Herky Jerkyn.
Ruskeisiin vesiin sopii mielestäni Salmon ahven- ja särkivärit, puna-musta ja kultavoittoiset värit.
Tässä voisi olla sopivia:
http://www.hongkong.fi/fi/kalastus-ja-veneily/kalastus/vieheet-ja-uistim...
Väri Jeppan ja koko kulta (ei ollut Honkkarin kaupassa). Keväällä kannattaa kokeilla myös selkeitä ärsytysvärejä, kuten Fire Tiger.
Alkukesästä hauet ovat yleensä kutupaikkojen lähellä syömässä muita kudulle tulevia kaloja. Silloin niitä saa matalien lahtien suuosista kaislikkojen vierestä. Matalien lahtien keskiosia kannattaa myös heitellä, jos niissä on vettä 1,5-3 metriä. Monet hauet jäävät lahtien keskiosiin eikä mene rantakaislikoihin. Kannattaa siis heitellä muuallekin kuin rantaviivan reunaan.
Lisää uusi kommentti