Jerkkikalastus

jerkkikalastus

Sana jerkki tulee englanninkielisestä sanasta jerk bait. Se tarkoittaa uintilevytöntä viehettä, jolle uinti luodaan vavalla nykien ja kelalla epäsäännöllisesti kelaten. Varsin uusi kalastusmuoto on saavuttanut suuren suosion hauenkalastajien keskuudessa. Jerkkaus on tehokas hauenkalastusmuoto ja hauska lisä perinteisen hauen uistinkalastuksen rinnalle. Tai uistinhan se jerkkikin on, mutta erilainen viehe kuin perinteinen vaappu.


Tarvittavat välineet
Monet jerkit ovat painavia, jopa 100g painoisia vieheitä. Tyypillinen jerkkiuistin painaa 40-60 g eli painavia ne ovat. Siksi välineiltä vaaditaan hieman enemmän kuin perinteisten haukivaappujen heittelyssä.

Monet suosivat varsin lyhyttä vapaa, tavallisesti pituudeltaan noin 6 jalkaa. Vapa on usein hyrräkelavapa ja siinä kelana luonnollisesti hyrräkela.
Lyhyellä vavalla ja hyrräkelalla vieheen heittäminen onnistuu mukavasti, vaikka viehe olisikin painava.

Avokelasetillä jerkkikalastus onnistuu myös, jos ei ole tottunut hyrräkelan käyttäjä. Myynnissä on erityisiä avokelasettejä jerkkikalastukseen. Niillä pääsee jerkkauksen alkuun mainiosti. Tai jos ei halua ollenkaan sijoittaa jerkin heittokalustoon, niin perinteisillä heittovälineillä jerkkaus onnistuu myös. Silloin vieheiden paino asettaa omat rajoituksensa.

Jos ei ole varma onko jerkkaus se oma juttu, niin kannatta käydä ostamassa muutama kevyempi jerkki ja aloittaa niiden heittäminen perinteisillä hauenkalastusvälineillä.

Siima on syytä olla paksua. Sopiva paksuus on esimerkiksi 0,35 mm kuitusiima. Viehetappioita tulee vähemmän paksun siiman kanssa. Lisäksi siiman jatkoksi tarvitset perukkeen. On olemassa jerkkaukseen suunniteltuja perukkeita – voit ostaa niitä tai sitten aloittaa perinteisillä haukiperukkeilla.

Kuitenkin on suositeltavaa, että peruke olisi jäykkä.
Titaaniperuke on hyvä tähän tarkoitukseen. Katso video, jossa kerrotaan haukiperukkeista.



Heittäminen hyrräkelalla
Tässä lyhyesti hyrräkelalla heittämisen perussäännöt. Alkuun säädetään akselijarru niin kireälle, että uistin juuri ja juuri liikkuu alaspäin, kun puola vapautetaan. Ennen heittämistä painetaan peukalolla puolalla olevaa siimarullaa. Seuraavaksi vapautetaan puola. Peukalo pidetään puolalla tiukasti. Heiton päätteeksi peukalo vapauttaa puolan pyörimään vapaasti. Peukalolla on kuitenkin hyvä jarruttaa kevyesti puolan pyörimistä koko heiton ajan. Lopuksi ennen vieheen osumista veteen puola pysäytetään peukalolla ja aloitetaan siiman kelaaminen takaisin puolalle. Keskity heittämiseen ja etenkin siihen hetkeen, kun viehe putoaa veteen. Säästyt siimasotkuilta.


Jerkin uittaminen
Jäykkä vapa  ja venymätön kuitusiima sähköttää jo pienimmänkin vavan liikkeen itse uistimeen.

Voit aloittaa uittamisen tekemällä vavalla pieniä lyöntejä kohti veden pintaa. Toki voit myös jerkata ylöspäin ja naputtaa vavalla yläviistoon – se on toimiva tekniikka, jos haluat kalastaa matalassa.
Vavalla uittamisessa korostuu löysien siimojen kelaus takaisin puolalle. Jos siimaa kelataan liian nopeasti ja liian paljon puolalle kesken jerkin liun, vieheen uinti menee lähes suoraksi jokaisen liun loppuessa kesken. Ole siis tarkkana ja löydä oikea tyyli.

Voit rytmittää uittamisen omaan makuun. Nykäykset tehdä vaikka seuraavasti: 2 nykäystä - tauko - 2 nykäystä - tauko - 1 nykäys - tauko - 2 nykäystä – tauko - 1 nykäys – tauko jne. Taukojen pituudella voit säätää vieheen vajoamista ja uittamisen nopeutta. Kylmän veden aikaan pidennä taukojen pituutta ja lämpöisellä lyhennä taukoja. Pysäytys voi olla jopa 3-4 s, jos vesi on tosi viileää ja kalat heikolla otilla. Katso video jerkin vapauitosta.

Kellalla voi myös uittaa monia jerkkejä. Useimmat jerkit ovat niin sanottuja liukujerkkejä, jotka syöksyvät puolelta toiselle.

Jos sinulla on nopeavälitteinen kela, niin voit sen saman vavalla nykimistekniikan tehdä myös kelalla. Eli rytmität kelauksen epässäännölliseksi ja pidät taukoja välissä.
Jotkut jerkit vaativat vavalla lyöntejä ja ne eivät ui kelalla. Mutta huomaat sen kyllä, kun teet jerkillä ensimmäiset koeuitot. Katso video kelauitosta.


Kalastustekniikkaa
Jos haluat oikein keskittyä jerkillä kalastamiseen, niin kalasta ankkuroidusta veneestä. Uittaminen onnistuu silloin paremmin kuin liikkuvasta veneestä.

Vavan tulisi koko ajan osoittaa viehettä kohti ja siima ei saisi olla ”mutkalla”, mihin tilanteeseen joudutaan, jos tuuli kuljettaa venettä. Paikoillaan oleva vene siis mahdollistaa tarkan vieheen uittamisen.

Valitse jerkin uppoamisominaisuus kalastuspaikan mukaan. Muista, että iso kala voi olla aivan matalassakin. Silloin lähes pintakalvossa kulkevat jerkit ovat poikaa – varsinkin jos vesi on ylhäällä ja saat kalastettua paikan vesikasvillisuuden yläpuolelta. Uppoavia jerkkejä valitse nopeasti syventyville rannoille. Anna vieheen myös samalla vajota, kun olet heittänyt sen kohteeseen ja tiedät sen olevan syvän veden päällä.


Katso, mitä jerkkikalastuksesta puhutaan keskusteluissa.



Tarvitset jerkkikalastukseen:

  • Jerkkisetti (hyrräkela + vapa). Alkaen noin 120 eur.
  • Kuitusiima 0,35 mm. Noin 20 eur.
  • Jerkkejä 8-25 eur.
  • Peruke noin 5 eur.

Lyhyt video jerkillä saaduista kahdesta kalasta.