Kala-Harrin uskomattomat kalastustarinat -kirja

Kala-Harri

Sain luettavaksi Kala-Harrin uskomattomat kalatarinat -kirjan. Kirjoittaja on siis Harri Matikainen, joka on monille tuttu toimittaja Erä-lehdestä. Itse kalastusalalla töitä tekevänä tiedän miehen ja silloin tällöin muutama sana vaihdetaan, mutta en ole koskaan häntä tavannut. Toimelias mies ja kalaukko henkeen ja vereen - tämä kuva on minulle jäänyt internet-sivuilta ja Facebookista. Odotettavissa oli siis jotain sellaista, mikä saattaisi olla kiinnostavaa luettavaa. Kerrottakoon, että tämä oli ensimmäinen lukemani kalastuskirja, joka ei ole ns. tietokirjallisuutta, vaan eräkirjahenkeen kirjoitettu teos.
 
Kirja koostuu nimensä mukaisesti nipusta erilaisia kalastustarinoita, jotka ovat väritetty muutamalla mustavalkokuvalla. Jotkut tarinoista nivoutuvat yhteen ja jotkut eivät. Tämähän käy minulle. Tykkään itse lukea blogikirjoituksia ja yleensäkin tarinoita. Hidas lukutekniikka on minun mieleeni - varsinkin kalastusaiheisissa jutuissa. Koska työskentelen kalastusalalla ja koko päivä muutenkin menee kalajuttujen parissa, ei joka ilta tule avattua kalastuslehden tai -kirjan kantta ja ahmittua lisää kala-asiaa ennen nukkumaan menoa. Teen sitä siis silloin tällöin, mutta en joka päivä. Luin tätä kirjaa poikkeuksellisen pitkään - tarinan pari viikossa. Ja siihen tarkoitukseen kirja oli oivallista luettavaa. Koska kirja ei koostu yhdestä kerronnasta, on mahdollista jatkaa lukuharrastusta vaikka puolen vuoden päästä, koska edellisesta jutusta ei tarvitse enää olla kärryillä.
 
Ammatillisessa mielessä oli kiinnostavaa lukea erilaisia kuvailuja siitä, miten kalastetaan ja kuinka saalis otetaan ylös. Kalastusta harrastamattomalle ”saaliin saaminen” näyttää siltä, että kala vaan nostetaan vavalla veneeseen ja se on siinä. Mutta miten monella tavalla sen asian voikaan kuvailla. Osa tarinoiden viehättävyydestä oli mielestäni juuri siinä. 
 
Kalamiehen kliimaksi osuu hetkeen, jolloin kala on ottanut kiinni ja rimpuilee siiman päässä. Siitä hetkestä lahjakas juttumies saa aikaan verbaalisesti vaikuttavia stooreja - taitava kynämies osaa pukea sen myös tekstiksi. Näitä juttuja oli ilo lukea ja heittäytyä elämyksen pariin. Tämä pätee erityisesti lohen kalastamiseen, joka on epäilemättä kirjoittajan rakkain kalastusmuoto. Itse en ymmärrä lohenkalastuksesta, vaikka olen sitä muutaman kerran kokeillutkin - ehkä siksi ne jutut luin suurella mielenkiinnolla. Voisi kuvitella, että tämän tyylisillä Tenon kirjoituksilla on suuri markkinointiarvo jokivarren matkailulle. Sitä herkeää helposti nettiin selaamaan Tenon sivuja, josko sitä itsekin lähtisi joelle seuraavana vuonna.
 
Useammassa kohdassa kirjan tarinoita juotiin viinaa. Viinanjuonnin kerrontaan pätee sama kuin sen kalanväsyttelyn kuvauksen kanssa - miten voi joku keksiäkään noin monta erilaista tapaa kuvailla, kuinka viinaksia nautitaan. Yhdessä Tenon jutussa oli tarinaa juopuneista kalamiehistä, jotka saivat kaikenlaisten kommellustensa jälkeen lohen rantautettua - kuulemma ensimmäinen lohi, vaikka käyntikertoja oli ollut Tenolla jo kahdeksan. Heti tämän jutun päätteeksi kirjoitettiin osuvasti Tenojoella kalastavien juomatapakulttuurista. Se on jutun mukaan muuttunut ja joella kalastetaan nykyään pääosin selväpäisenä.
 
Kirjassa oli myös kokototuus tästä maailmanluokan tarpoonista, joka lienee kalastuspiireissä paras ulkomailta tuotu kalajuttu. Ja kalajutulla en nyt tarkoita sitä, että sen todenperäisyydessä olisi jotain epäilemistä. Miehet olivat väsytelleet 18 tuntia jättikalaa, joka kaikenkukkuraksi pääsi karkuun, vaikka se oli saatu jo veneeseen. Tarinaa lukiessa voi huomata, että kuinka moni silmäpari on kalan nähnyt - sen puolesta juttu on uskottava kalatarina. Kuviakin väsytystaistelusta on esillä kirjassa. Saaliskuva olisi kruunannut jutun, mutta niitä ei kuulemma kameraongelmien vuoksi ole. Siitäkös suomalainen nettikansa innostuu; vasta-argumentti kalajutulle on aina valmiina ja se kuuluu ”Missä kuva?”.
 
Kala-Harrin uskomattomat kalatarinat -kirja on leppoisaa kerrontaa, jossa normaalistakin kalareissusta on väritetty mukaansa tempaava tarina. Kirjoittaja on lisäksi pudotellut sinne tänne kalastusvinkkejä. Voisi kuvitella, että joku aloitteleva lohenkalastaja saisi irti tietoa, joka oikeasti auttaa kalan saamisessa.

Mika Viitanen