Kalamaratonit alkavat taas

Kalamaraton

Lajikalastajien suurjuhlat ovat taas edessä, kun Kalamaratonit tulevat. Ensi viikonloppuna kalalajeja jahdataan Kotkassa, viikon päästä seuraa Helsingin kilpailu.


Rantanuoliainen

Kalamaratonia ei suotta kutsuta Suomen vaativimmaksi kalastuskilpailuksi, sillä kilpailijat kiertävät kalavesiä täydet 24 tuntia. Tavoitteena heillä on koukuttaa mahdollisimman monta eri kalalajia vuorokaudessa vapavälinein. Perinteinen painavin saalispussi ei siis ratkaise voittoa, vaan saatujen eri kalalajien määrä.

Kotkan Kalamaraton 2018 voittajat. 
 
Ensimmäinen Kalamaraton kilpailtiin Helsingissä vuonna 2001, ja se voitettiin 17 lajilla. Taitojen ja lajitietouden karttumisesta kertoo, että viime vuosina voittajajoukkue on päässyt liki kaksinkertaiseen tulokseen. Ennätys on vuodelta 2014, jolloin Species Fishing Team sai koukkuunsa huikeat 32 kalalajia. Kotkassa vastaava ennätys on 26 kalalajia.
 
Kotkan Kalamaraton käynnistyy Maretariumista lauantaina 18. toukokuuta kello 12.00 ja päättyy vuorokauden kuluttua samaan paikkaan. Helsingissä kisataan sitten viikkoa myöhemmin.

Paavo Korpua kultagalleriaan

Kotkan kilpailun avajaisissa tehdään myös historiaa. Maretariumissa sijaitsevaan suomalaisen kalastuksen Hall of Fameen nostetaan Paavo Korpuan kuva kultaiseen galleriaan. Hän on myös ensimmäinen kultagalleristi, joka on itse tilaisuudessa läsnä.
 
Tähän asti kultaiseen galleriaan on valittu pääsääntöisesti edesmenneitä suomalaisen kalastuskulttuurin suurnimiä, kuten Lauri Rapala, Juhani Aho ja Lauri Syrjänen. Nyt on tullut aikalaisten vuoro, ja suomalaisista kalastusvaikuttajista koottu raati nosti tänä vuonna joukkoon Paavo Korpuan.
 
Paavo Korpua oli perustamassa vuonna 1967 Kuusamon Uistin -yritystä, joka on kehittynyt kansainvälisestikin arvostettu suomalainen viehevalmistaja. Kuusamon tunnetuimmat tuotemerkit Professor ja Räsänen ovat jokaisen hauenkalastajat viehepakin vakiokalustoa. Kuusamon Uistin on merkittävä työllistäjä Koillismaalla ja yritys on korostanut koko toimintansa ajan kalastajan vastuuta luonnosta.
 
Maretariumissa sijaitsevassa Hall of Famessa on kultagallerian lisäksi hopeinen galleria, johon ovat päässet vuoden kalamieheksi valitut. Tänä vuonna Vuoden 2019 kalamieheksi valittiin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen.