Kalastajan apuvälineet

Jerkkiämpäri

Kalareissulla tarvitaan muitakin välineitä kuin virveli ja vieheet. Pihdit ja muut apuvälineet kannattaa pitää hyvin ulottuvilla. Se käy helposti vaikka veneen laitaan kiinnitettävien varustelaukkujen avulla.



Pihdit ja kidanavaaja

Erilaisia pihtejä tarvitaan niin kalankäsittelyssä kuin vieheiden virityksessä. Tarvitset sivuleikkurit koukun katkaisuun. Leikkurit voivat olla hyvinkin tärkeät silloin, kun koukku on mennyt ihoon. Käännä koukku ihosta ulos, niin että väkänen tulee esiin. Sitten katkaise koukku sivuleikkureilla väkäsen kohdalta.

Pihdit ovat hyödyllisiä vieheiden käsittelyssä. Esimerkiksi uistinrenkaat saat kiinnitettyä koukkuun näppärästi rengaspihtien avulla - niiden kärjessä on pieni ulkoke, joka pihtejä puristamalla avaa näppärästi uistinrengasta. Kidanavaajat ovat todella tärkeitä hauenkalastuksessa. Monesti hauki nielee vieheen syvälle. Kidanavaajien avulla saat kalan suun auki vieheen poistamiseksi, mikä säästää käsiä, kaloja ja kirosanoja! Kidanavaajiin kannattaa muuten laittaa kelluke (avainnipuista tuttu). Joskus hauki riuhtoo niin, että avaajat lentävät veteen.



Suonipihdit tai muut pitkäkärkiset pihdit

Jos kala on niellyt syötin syvälle, niin tarvitset kunnon pihdit, joilla kaivaa koukut kitusista. Kuha nielee jigin ajoittan syvälle, mutta hauki se vasta vieheennielijä onkin. Perhokalastuksesta tutut suonipihdit toimivat myös uistinkalastuksessa, jos löydät tarpeeksi isot ja jämäkät sellaiset.


"Bogagrip" - grip-pihdit
Amerikkalainen Bogagrip on tunnetuin grip-pihtien valmistaja. Myös muita vastaavia on paljon tarjolla. Grip-pihtien leuat aukaistaan vetämällä pihtejä "kasaan". Leuat aukeavat ja ne pyritään asettamaan kalan suupieleen. Näiden pihtien avulla isoakin kalaa saa helposti pideltyä. Kalan pitäminen käsin, etenkin hauen tai kuhan, voi saada sormet naarmuille. Voit pitää kalaa "bogassa", kunnes olet saanut koukut irti kalasta. Tämä on varmasti hyvä ostos hauen kalastajille.



Kalavaaka ja mitta
Vaaka mukaan, ettei tarvitse valehdella! Digivaaka on hyvä ja monessa niissä on myös mittanauha samassa. Mittanauhan voi toki pitää erikseen mukana.



Verkkohanskat
Paksut kumihanskat sopivat tietenkin verkkojen koentaan, mutta ankkuriköyden nostamisessa kylmän veden aikaan hanskoja tarvitaan myös. Vielä enemmän niistä on hyötyä, kun käsittelet isoja kaloja esim. haukia tai kuhia. Niiden kidukset ja hampaat tekevät ilkeää jälkeä käsiin, jos kala pääsee riuhtomaan, kun käsittelet sitä paljain käsin. Tosin "Hauki-ihottuma" tuo katu-uskottavuutta siviilissä - siitä tunteekin tosihauestajan, kun rystyset ja sormet ovat naarmuilla... Myös perkuuhommissa tarvitset kumihanskoja.


Vieheämpäri
Tämä menee jo hieman hifistelyksi, mutta vieheiden ämpäröiminen on oikeasti oivallinen tapa säilyttää vieheitä itse kalastuksen ajan. Ämpärin voi kiinnittää veneen kylkeen. Sen reunoilla on reikiä, johon viehe laitetaan roikkumaan koukuistaan. Ämpärin pohjalle voi heitellä roskat yms. Vieheämpärin voi itse tehdä roskaämpäristä, jonka toinen laita on suora. Myös valmiita vieheensäilytykseen valmistettuja ämpäreitä on olemassa. Lihalaatikko toimii myös hyvänä vieheiden säilytysastiana, joka toimii vastaavalla tavalla.



Varustelaukku
Kunnon laitaan kiinnitettävässä laukussa kulkee kaikki tarpeellinen. Tässä esimerkki kalastusoppaan varusteista. Siinä on yllämainittuja apuvälineitä, mutta myös muita tarvittavia apuvälineitä. Tässä listaa siitä:

  • Grip-pihdit
  • Mittanauha
  • Vaaka
  • Pyyhe käsien kuivaamiseen
  • Kärkipihdit, useita erilaisia
  • Rengaspihdit
  • Laastareita
  • Pappi kalan tainnuttamista varten
  • Verkkohanskat
  • Puukko, fileointiveitsi, kalapiikki
  • Lasta fileointipinnan puhtaana pitoon
  • Nenäliinoja

 


Tässä videonpätkä siitä kuinka kidanavaajia käytetään ja viehe irroitetaan kalasta.


Katso, miten käytetetään Boga-grippiä. Sillä voidaan kalaa käsitellä näppärästi, kun pihtien leuat asetetaan kalan suupieleen. Isoa kalaa ei kannata kuitenkaan roikottaa suoraan siinä, jos se on tarkoitus päästä takaisin. Se voi vahingoittua. Hauesta kannattaa ottaa liplock-ote eli leukalukko-ote, jolla kala pysyy hyvin kädessä.