Kalastajanleipä (kuin metsästäjänleipä)

Tässä ruuassa yhdistyvät suomalaiset raaka-aineet. Pohjalle tulee ruisleipää, sen päälle kuhaa ja päällimmäiseksi sienikastiketta. Idea on siinä, että sienikastike imeytyy kuhakerroksen lomasta leipäkerrokseen saakka niin, että leivästäkin tulee kosteaa. Tämä on vähän niin kuin metsästäjänleipä, mutta kalastajan versio siitä.


Tarvitset sienikastikkeeseen:
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita (voi jättää poiskin, jos ei ole)
150 g suppilovahveroita, joista on paistettu vesi pois (herkkusienetkin käyvät)
1 iso sipuli
2 rkl soijakastiketta
1 prk Creme Bonjour - tatinmakuinen
2,5 dl ruokakermaa/kermaa
2 rkl riistafondia
valkopippuria
suolaa
voinokare

Tarvitset muuta:
500 - 600 g kuhafilettä
1/2 - 1 dl ruisjauhoja
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
voita
auringonkukkaöljyä
Ruispaloja sen verran, että vuoan pohja täyttyy (leipä puolitetaan ensin eli ei kaksikerroksisena)


Tee sienikastike seuraavasti:
Silppua sipuli.

Paista tuoreita suppilovahveroita kuivalla pannulla niin kauan, että vesi haihtuu pois.

Laita pannulle nokare voita. Lisää kuumalle pannulle tuoreet sienet ja sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat ihan kypsiä ja hivenen ruskistuneita. Kippaa joukkoon kerma ja Creme Bonjour ja pienennä hellan lämpötilaa.  Hienonna kuivat sienet jauhoksi ja lisää pannulle. Mausta soijalla ja riistafondilla + muutama pyöräytys valkopippuria myllystä (ei liikaa). Anna kastikkeen hautua ilman kantta miedolla lämmöllä vähintään tunti, mielellän 1,5 h. Tsekkaa välillä, ettei neste ole haihtunut kokonaan pois. Jos menee liian kuivaksi, lisää hiukan kermaa. Maista, tarviiko suolaa.

Viimeistele ruoka seuraavasti:
Vuoraa vuoan pohja puolitetuilla Ruispaloilla.

Ota 5 l pakastepussi ja laita ruisjauhot + kuhafileet pussiin. Puhalla pussi kevyeksi ilmapalloksi ja heiluttele pakettia niin, että fileet leivittyvät.

Paista kuhafileet voi-auringonkukkaöljy-yhdistelmässä pari minuuttia per puoli. Ripottele päälle suolaa ja valko- ja mustapippuria myllystä. Kun fileet ovat valmiita, lisää ne leipien päälle vuokaan ja kaada päälle sienikastike. Kastikkeen tulee peittää kuhafileet ja leivät.

Laita foliolla vuoka uuniin 100 asteeseen. Anna olla uunissa n. puoli tuntia. Tarkoitus on, että sienikastike imeytyy leipään.