Kalastusopaskoulutus käynnistyy Paraisilla

Haku kalastusopasopintoihin alkaa taas. Kysyimme opiskelusta Jesse Saloselta, joka toimii kouluttajana ammattiopisto Liviassa. Kalastusoppaan ammattitutkinto antaa valmiudet työskennellä kalastusmatkailualalla ja koulutuksen aikana on hyvät mahdollisuudet luoda suhteita alalla toimiviin ihmisiin. Kalastusopas tarvitsee ammatissaan esimerkiksi vuokraveneen tutkinnon pätevyyden - tämä ja monet muut pätevyydet hankitaan koulutuksen aikana.
 
Minkä ikäiset henkilöt voivat hakea koulutukseen?
Kysymyksessä on aikuiskoulutus eli henkilön tulee olla vähintään 18-vuotias.
 
Miten hakeminen tapahtuu?
1. Siirry Livian kotisivuille. Siellä on lisätietoa koulutuksesta. Voit myös soittaa tai lähettää emailia kouluttajalle. 
3. Livian sivulla “Kalatalouden ammattitutkinto, Kalastusopastuksen osaamisala” on linkki hakulomakkeeseen. Täytä lomake ja jätä hakemus. Lisäksi lähetä kouluttajalle vapaamuotoinen hakemus, jossa perustelet, miksi haet koulutukseen ja miten mielestäsi sovellut siihen ja kalastusmatkailualalle.
4. Haun päätyttyä tehdään jokaiselle opiskelijalle haastattelu, joka voidaan toteuttaa myös etänä videohaastattelun avulla. Sen tarkoitus on selvittää valmiudet koulutukseen.
 
Minkälaisia kysymyksiä on haastattelussa?
Haastattelun tarkoituksena on selvittää hakijan kalastuskokemus ja valmiudet suorittaa koulutus läpi. Opintojen aikana ei ehditä opettamaan varsinaisia kalastustaitoja, vaan koulutettavalla tulee olla riittävät taidot entuudestaan.
 
Kauan koulutus kestää?
Alkaa elokuussa ja päättyy seuraavan vuoden keväällä.
 
Millaisia harjoittelupaikkoja on koulutuksessa?
Harjoittelu ei kuulu koulutukseen. Sen sijaan opinnot tehdään tiiviissä yhteistyössä alalla toimivien kalastusoppaiden kanssa.
 
Mitä koulutus maksaa?
Hinta on 300 euroa ja lisäksi yhteisistä retkistä saattaa tulla kuluja opiskelijan maksettavaksi. Valmistumisen jälkeen voidaan hakea stipendiä, joka on noin 400 euron arvoinen. Sen saamiseen tietyt ehdot täytyttävä.
 
Minkälaisiin paikkoihin koulutetut ovat työllistyneet?
Suurin osa kalastusmatkailualalla työskentelevistä ovat yksityisyrittäjiä. Monet harjoittavat kalastusopasammattia sivutoimisena muun yrittämisen tai palkkatyön rinnalla. Kalastusopas voi toimia esimerkiksi osana muuta elämys- ja luontomatkailutoimintaa.
 
Minkä suuruinen on kalastusoppaan palkka?
Suomessa kalastusopasyrityksen liikevaihto on tyypillisesti 30-110k euroa ja koska alalle työllistyvät ovat usein yrittäjiä, palkka riippuu yrityksen menestyksestä. Päätoimisena kalastusoppaana toimivalla henkilöllä tulot voidaan arvoida olevan noin 2500-3000 eur kuukaudessa. 
 
 
*********
Lisätietoja voi kysyä ammattiopisto Livian kouluttajalta.
Jesse Salonen / 050 574 3221 / etunimi.sukunimi(at)livia.fi

 
Uutta Kalakoulussa 2024
Tänä vuonna käynnistyy uutena kalavesien hoidon opiskelu. Tämän opintoalan ammattilaiset tulevat toimimaan biologien työpareina ja he toteuttavat käytännön toimia maastossa. Esimerkkejä työtehtävistä ovat kutualueiden ennallistaminen, koekalastus ja vesistöjen kunnostustoimenpiteet. Lue lisää.


Kalakoulun kenttäasema sijaitsee Paraisilla meren äärellä. Alue koostuu monista opiskelutiloista, kalanviljelylaitoksesta ja kalankäsittelytiloista. Luokkaopiskelu tapahtuu 15 km Paimiossa, Tuorlassa, joka on Livian ammattiopiston päätoimipaikka.