Katsaus uuteen Garmin Virb Xe kameraan

Garmin Virb XE

Garmin uudisti action-kameransa muutama kuukausi sitten. Uusia malleja tuli kaksi: Virb X ja Virb Xe. Tässä jutussa keskitytään Xe-malliin, jossa on hieman kehittyneemmät ominaisuudet kuin X-mallissa.
 
Garmin on monille tuttu navigointi- ja luotaintekniikastaan, mutta yritys on lähtenyt voimakkaasti kehittämään myös action-kameroita. Uuden Virb Xe:n robusti ulkonäkö huokuu kestävyyttä. Itse kamera on kovan muovikuoren sisällä piillossa akkuineen. Se on vesitiivis ja valmistaja lupaa kotelon kestävän tiiviinä 50 metriin asti.
Garmin on mahdollistanut kameroiden ”juttelun” ulkopuolisten antureiden ja muiden yhtiön laitteiden kanssa. Kamera voi hakea tietoja esimerkiksi plotterista tai vaikkapa sykevyöstä. Siihen saa liitettyä myös langattoman mikrofonin. Valmistajan mukaan kameran kuvaa voidaan jopa striimata plottereiden näyttöihin tai kännykkään. Keskeinen idea Garminilla näyttää olevan se, että kameran saa yhdistettyä moniin yhtiön muihin laitteisiin.
 

Kameran saa yhdistettyä erikseen myytävään lämpötila-anturiin. Sen avulla voi editointivaiheessa parin napin painalluksella lisätä lämpötilan tietoruudun videoon tai valokuvaan.
 
Kameran mekaaninen käynnistys
Kameran käynnistämisen Garmin on ratkaissut nerokkaasti yksinkertaisella keinollla. Kun kamera halutaan nauhoittamaan videota, mekaaninen liipasin napsautetaan pykälän eteenpäin. Nauhoitus katkaistaan vetämällä liipasin taaksepäin. Tämä on loistava ominaisuus muihin action-kameroihin verrattuna - yksinkertainen liipasinkytkin kertoo kameran käyttäjälle, milloin kamera on nauhoitustilassa. Napista käynnistettävät kamerat jäävät herkästi päälle tai ne eivät nauhoita tärkeässä tilanteessa. Virbissä voidaan selkeästä nähdä, milloin kamera nauhoittaa. Toki kamerassa on myös valo, joka alkaa vilkkumaan punaisella kameran ottaessa videota, ja nauhoitus ajan näkee pienestä digitaalisesta näytöstä. Nämä ominaisuudet ovat muissakin action-kameroissa. Niitä on kuitenkin hankala tulkita kirkaassa säässä.

Jos halutaan ottaa tavallisen valokuvan videokuvauksen yhteydessä, painetaan vain yläpuolella olevaa suljinpainiketta. Tässä tilanteessa kamera on tekemässä time lapse -kuvausta - kuvauksen tilaa voi seurata nestekidenäytöltä.
 
Kuva otetaan nappia painamalla
Garminilla voi ottaa valokuvia nauhoituksen ollessa päällä tai pois päältä. Kuvan ottaminen tapahtuu painamalla nappia, joka on videokytkimen päällä. Painat napin pohjaan ja kuva tallentuu muistikortille.
 
Tiedonsiirto ja akun lataus
Kameran virta- ja tiedonsiirtojohto on niin ikään jykevätekoinen kuten kamerakin. Johto on paksu ja sen päässä on kiinnike, joka napsaistaan kameran kylkeen. Kiinnitysmekanismi on hyvin mietitty - Garmin on ratkaissut yhden ison ongelman action kameroiden käytössä. Kameran kuorta ei tarvitse avata akun latauksen tai tiedonsiirron ajaksi. Johdon kiinnike napsautetaan kameraan, minkä jälkeen voidaan alkaa siirtäämään kuvia koneelle tai lataamaan kameran akkua. Tämä on erityisen hyvä etenkin kalastuskäytössä, jolloin liikutaan kosteissa olosuhteissa. Kun haluat ladata kameraa, kiinnität johdon kameraan ja toisen vaikkapa tupakansytytinlaturiin. Kylmissä tai kosteissa olosuhteissa kamerakotelon avaaminen muuttaa kotelon sisäpuolella olevaa kosteustilaa, mikä aiheuttaa ajoittain linssin huurtumista kotelon sisäpuolella. Kameran sisälle saa vaihdettavan silikonisen kostaudenpoistajan huurtumista estämään. Värikoodi kertoo sen kosteudenpoistajan vaihtotarpeen. Garminin akku on ladattavissa ulkopuolisella virtalähteellä repussa tai veneen kojelaudalla tai esimerkiksi autossa. Johdon toisessa päässä on usb-liitin, joka sopii moniin virtalähteisiin oli sitten kyse tietokoneesta tai power bankeista (varavirtalähde).
 

Kameran akun saa ladattua vaikka kenttäolosuhteissa pienellä lisäakulla, joita myydään pienten elektroniikkalaitteiden akkujen lataamiseen. VirB Xe jatkaa kuvaustaan latauksesta huolimatta. Lisäksi kameran koteloa ei tarvitse avata latauksen ajaksi.

Yhteensopivat lisävarusteet
Garmin on kamerapidikkeissään käyttänyt samoja mekanismeja kuin monet muut action-kameroiden valmistajat. Esimerkiksi GoPron pidikkeet ovat yhteen sopivat monilta osin uusien Virb kameroiden kanssa. Tämä on Garminilta hyvä veto. Action-kamerat ovat kulutustavaraa: tekniikka vanhentuu muutamassa vuodessa, mutta pidikkeet ovat lähes ikuisia. Tässä on varmasti hieman ajateltu, että action-kuvaajien on helppo siirtyä merkistä toiseen ilman, että heidän tarvitsee ostaa uusia otsapantoja tai kaidepidikkeitä tai selfietikkuja. Tämä, jos mikä, on kuluttajaystävällistä.
 
Virb Xe:n ominaisuuksia
Garmin Xe tallentaa 1080p tasoista kuvaa ja se ottaa maksimissaan 60 kuvaa sekunnissa tällä tarkkuudella. Tämä tarkoittaa sitä, että videon voi hidastaa 50% ilman, että se vaikuttaa videon laatuun. Tyypillisesti YouTubeen ladatuissa videoissa frame rate (ruutua sekunnissa) on 30. Toki videomateriaalia voi hidastaa enemmän kuin 50 %, mutta silloin video saattaa alkaa nykimään, koska ruudut eivät toistu niin nopeasti kuin niiden pitäisi toistua. Tätä ”nykimisilmiötä” voi tietenkin paikkailla editointiohjelmien työkaluilla.
 
Virb Xe:ssä on elektroninen kuvanvakaaja. Sen voi kytkeä päälle tai pois. Pehmeän kuvan laadun varmistamiseksi sitä kuitenkin kannattaa käyttää. Mitään ihmeitä kameroiden vakaajat eivät voi tehdä, mutta ne poistavat kuitenkin pientä tärinää videosta. Kuvaajan kannattaa yrittää pitää kameraa mahdollisimman paikoillaan ja hänen tulisi välttää nopeiden kameran liikkeiden tekemistä. Levoton ja tärähtelevä kuva ei ole pitkän päälle mukavaa katseltavaa. Tietenkin kameran epävakaudella voidaan korostaa joitakin lyhytkestoisia toimintahetkiä.
 
Kamerassa on paljon pieniä ominaisuuksia, joita voi hyödyntää asetuksia muuttamalla. Vaativat kuvaajat voivat säätää Virb Xe:ssä esimerkiksi valkotasapainoa ja korjata valotusta. Helpoin tapa on kuitenkin kuvata vakioasetuksilla, jolloin kameran kanssa puuhailemiseen ei mene liiaksi aikaa.

Time lapse valokuvaus
Oletko joskus miettinyt, miten joihinkin videonpätkiin on saatu pilvet liikkumaan taivaalla hauskan nopeutetusti? Kysymys on time lapse -kuvaamisesta. Perusperiaate on se, että kameralla otetaan samasta paikasta useampia kuvia ja ne nivotaan editointiohjelmassa yhdeksi videonpätkäksi. Video koostuu monesta valokuvasta, jotka esitetään peräkkäin. Time lapse -kuvauksessa asetetaan kamera ottamaan yksi valokuva vaikkapa kerran 10 sekunnissa. Kun iso nippu kuvia yhdistetään ja ne esitetään nopeasti peräkkäin, syntyy nopeutettu video. Virb Xe:n voi asettaa ottamaan kuvia eri aikaväleillä, esimerkiksi kerran viidessä sekunnissa tai kerran 30 sekunnissa. Tätä ominaisuutta voi käyttää luovasti erilaisten tilanteiden kuvaamiseen. Jos haluat kuvat liikkuvia pilviä, sopiva aikaväli kuvan ottamiselle on 5-10 sekuntia - tuulisella kelillä 5 sekuntia ja tyynemmällä 10 sekuntia.
 
Time lapse -kuvaaminen on Virb Xe:llä tosi helppoa. Tässä on tehty mainittavaa tuotekehitystä ja kuluttajaa on helpotettu radikaalisti time lapse -videon tekemisessä. Kamerassa voi nimittäin laittaa päälle sellaisen toiminnon, joka tekee valmiin time lapse -videon. Kuluttajan ei siis tarvitse siirtää kuvia erikseen editointiohjelmaan ja tehdä jälkityötä siellä, vaan kamera tekee sen hänen puolesta. Tässä säästyy paljon aikaa ja vaivaa. Lisäksi satojen eri valokuvien käsittely vaatii tietokoneelta tehoa ja editoijalta jonkin verran tietotaitoa. Mutta käyttäessäsi Virb Xe:n valmista time lapse -asetusta, muistikortille tallentuu satojen kuvien sijasta valmis videotiedosto. Vaativat kuvaajat voivat halutessaan kuvata time lapsea yksi kuva kerrallaan ja hoitaa jälkityö itse, mutta helpommin pääsee, kun antaa kameran tehdä se.

Garmin G-metrix mittaustiedot erottavat Virb Xe:n muista action kameroista
Kamera tallentaa kuvaushetkellä paljon erilaisia tietoja, joita voidaan käyttää hyväksi videon esitysvaiheessa. Tähän lienee perustuvankin heidän Virb Xe:hen liitetty slogan ”ilman lisätietoa se on vain video”. Kamera siis tallentaa automaattisesti sijainnin, nopeuden, korkeuden merenpinnasta ja kameraan kohdistuvan g-voiman. Lisäksi ulkopuolisten antureiden avulla videoon voidaan tallentaa lämpötila, syke ja paljon muita tietoja, joita kamera osaa noutaa muista Garmin-laitteista, esimerkiksi luotaimesta.
 
Tietoja voidaan hyödyntää videoissa ja valokuvissa. Niiden päällä voidaan esittää erilaisia tietoruutuja. Veneellä ajamisen yhteydessä saatat haluta kertoa sen hetkisen veneen nopeuden tai vaikkapa ilman lämpötilan. Tietoruudussa voi olla myös info kuljetusta matkasta tai korkeudesta merenpinnasta. Näin saadaan videotarinaa höystettyä varsin mukavilla yksityiskohdilla, joita muut action-kameran tarjoajat ovat vielä toistaiseksi hyödyntäneet varsin vähän.
 


Virb ohjelma
Jotta kameran tallentamia lisätietoja voidaan hyödyntää, tietokoneeseen pitää asentaa ilmainen Garmin Virb Edit -ohjelma. Kamerasta siirretään videonpätkät sinne ja editointi voi alkaa. Editoiminen on helppoa, mutta kovin monimutkaisia temppuja ei voi ohjelmassa tehdä. Leikelty video syntyy kuitenkin kädenkäänteessä, koska ohjelma on nopea oppia. Editointivaiheessa voidaan lisätä tietoruutuja vauhdista, lämpötilasta, sijainnista tai mistä vaan kameran tallentamasta määreestä videon päälle. Ne tulevat tyylikkäinä mittareina tai yksinkertaisina numeroina videon päälle esiin.
 
Kännykällä ohjaus
Kuten monet muutkin action-kamera valmistajat, on Garmin tehnyt oman älykännykkäsovelluksen. Kännykän kautta on itse asiassa melko helppoa tutustua kameran ominaisuuksiin ja käyttäytymiseen. Sovelluksen avulla voi ottaa kuvia tai videoita tai sen avulla voi tehdä minkä vaan säädön kameran asetuksiin. Ja mikä parasta, videot ja valokuvat ovat katsottavissa kännykästä ja niitä voidaan myös editoida siellä. Kiireisessä maailmassa video jättisaaliista on saatava äkkiä nettiin, joten kalavideo voidaan siirtää hetkessä kamerasta esimerkiksi Facebookkiin katsottavaksi!

Kuvat ja teksti: Mika Viitanen
www.instagram.com/maastokuvaaja