Keskustelua siian onginnasta

siianonginta

Siian onginnan sesonki on lyyhyt ja kiivas. Se alkaa heti jäiden lähdettyä ja kestää noin toukokuun puoliväliin asti. Siian onginta on siitä nasta kalastusmuoto, että sillä pääsee aloittamaan kalastuskauden, vaikka kalastuspaikat olisivatkin puoliksi jäässä. Monet kalastuspaikoista on saavutettavissa autolla. Onginta sopii koko perheelle ja on sosiaalista ajanvietettä. Keväinen aurinko vielä kruunaa päivän!

Keskusteluja hieman selaamalla selviää, että monet ovat saaneet kevään ensimmäiset siikansa jo maaliskuun alussa. Kuitenkin kiivain sesonki ajoittuu vappua edeltäville viikoille. Tässä muutamia linkkejä.

Vinkkejä siian ongintaan

Siikaonkipaikkoja Länsirannikolla

Paikkoja pääkaupunkiseudun tuntumassa

Itä-Helsingin kalastuskohteita

Siian ongintaa Tammisaaressa

Pohdintaa siian onginnan lupapolitiikasta

Siikaa Raumalta

Kuvia siian onginnasta



Mato koukkuun suoraan ja koukun kärki näkyviin. Tarpeeks pientä koukkua sitte käytätte. Muuten syövät pelkät madot. Paikaks sopii loiva, hiekkapohjainen ranta. Omat on tullu 2-5m:n syvyydestä. Lue lisää.


Jos ottaa jalat alleen ja lähtee katselemaan sopivia rantoja. Varmasti päivän uhraus palkitsee kun löytää "oman" mestan. Helpoimmin paikkojen bongaus onnistuu varmasti jäältä pilkkireissun yhteydessä muttei voi olla ylivoimaisen vaikeaa laiskimmallekaan. Ja jos ei viitsi itse nähdä lainkaan vaivaa siikojen eteen, voi ne hakea hallista/torilta.


Tässä ongenteko-ohje: ensin pujotetaan siimaan esim. luotipääjigin luotipaino (20-28g) ja sitten siiman päähän uistinrengas... siitä sitten n.0.5m tapsi ja päähän koukku... tapsin ei tarvii olla ku joku 0.22mm ja koukun koko #6... kunnon kasiainen koukkuun ja eiku oottelee... ja puukko sitte mukaan... kalan joutuu yleensä perkaamaan ennenku koukku löytyy...


Niin ja sen verran vielä asiasta,että yksi koukku riittää vallan mainiosti.Kahdella tulee helpommin sotkuja sekä tapsin menetyksiä pohjaan.


0.2 on hyvä tapsien paksuus. Myös Suonipihdeillä saa kokut hyvin pois sieltä kiduksista. Suoraa koukkukokoa en osaa sanoa mutta koukun pituus mulla on 2cm silmästä koukun kaareen.


Koukun saa helposti irroitettua kalasta esim. pitkällä ohuella toisesta päästä lovetulla puutikulla tms. Pidä siima kireänä, työnnä puikko siimaa pitkin koukkuun. Siima edelleen kireänä työnnä puikkoa siten, että koukku irtoaa ja vedä puikkoon tarttunut koukku ulos puikon kanssa . Homman oppii nopeasti. Tarkoitusta varten myydään muovista tehtyvä puikkoja. En oo vielä joutunut kertaakaan perkaamaan kalaa siimat ja koukut suussa.


Kun perkaatte kalojanne rannoilla, älkää jättäkö suomuja ja perkeitä lojumaan rantaviivalle. Viime keväästä karmeita kokemuksia siitä, kun kalat oli suomustettu rantaan ja suolet viskottu hujan hajan , osa puun oksille.
Pidetään huolta ympäristöstä ja siitä, että alueen asukkaat eivät saa syytä narista Turun Sanomien välityksellä.Se on varmaan kaikkein etu.


Espoon suunnalla siika söi selvissä aikajaksoissa: Aamulla ei kannata vaivaantua nousemaan ennen kukon pieremää ylös... Ainoat kosketukset kalaan tuli 07.15-07.40 välisenä aikana (pientä silppua), sit olikin pitkään hiljaista. Kahdentoista aikoihin tuli selvä suht lyhyt syönnös jakso. 16.00-19.30 erottui selvästi parhaaksi ajaksi. Kaikki kala oli reilun kokoista ja tuli tasaiseen tahtiin. Sit sellainen asia tuli huomattua: aamulla - päivällä kalaa sai tuulen puoleiselta rannalta. Mut illaks piti siirtyä tyynen puolelle ja sieltäkin kala otti suht syvästä n.5 metristä. Näin ainakin espoossa pääsiäisenä.