Keskusteluja kuhan pilkinnästä
Kuhan aktiivinen pilkkiminen on varsin nuorta. Suomessa enemmän sitä on keskusteluiden mukaan alettu harrastamaan 2000 luvun alussa. On mielenkiintoista huomata, miten pilkkipaikat ovat ajan myötä vaihtuneet. 2000 luvun alussa kuhaa kalastettiin isojen selkien reunoilta ja selkäpakoilta. Tietenkin niitä on siellä vieläkin, mutta nyt valtaosa kuhan pilkkimisestä merialueilla on keskittynyt mereen laskeviin jokiin. Järvillä myös samansuuntaista havaintoa - kuhia kalastetaan paljon vuolteista. Kalojen käyttäytyminen on tuskin muuttunut mihinkään ja kaikki vanhat niksit pelaavat, mutta kalastajien valtavirta vie kalamiehiä viime aikaisten kuhaspottien luokse.
Pitääkö kuhaa pilkkiä tasapohjaiselta alueelta?
Mikä olisi hyvä pilkki ja siiman paksuus?
Lisää vinkkejä kuhan jallitukseen pilkillä
Millä saisin ja mistä saisin kuhaa pilkillä?
Vauhti ja kiire pois. Hidasta nostelua ja värinää. Kaikki NÄYTTÄVÄ elehdintä on liikaa niin kuhan jikaamisessa kuin pilkinnässä. Mitä "unisemmalta" homma näyttää , sitä tuloksekkaampaa se yleensä on.
Pätkä ketjua alle (n.3cm)ja kelta-sininen kolmihaaravärikoukku ketjuun kiinni (kamasan/gamakatsu #8). Syöttejä ei tarvitse käyttää. Pilkin koolla ei ole pahemmin väliä, kunhan pohjaan pääsee.
Ainakin merellä itselläni toiminut loistavasti 3 cm:n Nautilus. Itse olen onnistunut parhaiten kelta, vihrea,punayhdistelmalla. Syötteja ei tarvita laisinkaan, itse asiassa niistä on vain haittaa.
Kuitenkin pidin talviverkkoja muutama vuosi sitten eräällä tasapohjaisella lahdella. Kuhaa oli siellä todella paljon ja tämän innoittamana kävin 4-5 kertaa pilkillä ao. paikassa saamatta nypäystäkään. Tämä paikka oli jokisuun lähellä kuten moni hyvä kuhapilkkipaikka, mutta jostain syystä sieltä ei niitä tuntunut saavan aktiivivälineillä.
Sipoonlahti on aika suosittu kuhapilkkipaikka, ja ihan tasapohjainen lutakko. Suurin osa kaloista on vaan alamittaista, mutta joskus mahtuu mittakalakin joukkoon. Ja eikös se Hamarin edusta Porvoossakin ole ihan tasapohjaa, ja välillä siinä on satakin ukkoa kuhaa onkimassa.
Mulla parhaiten meräällä alkutalvesta hopea/kupari Nautilus koko 5 cm Oranssilla mätikoukulla, jossa punainen tai keltainen iskupiste.Keveemmällä(Maaliskuussa)olen vaihtanut 6cm tasapainoon (Nilsun papukaija)samalla koukulla.
Omat suosikit kuhalle: tasureista. Karismax väri S 2 "norssi", Nilsu väri 32 "leppäkerttu", pystypilk. Viima hopea/kupari, Helmi Räsänen 4cm väri GR/FYeS. Lue lisää.
Kuha on hidas iskiä verrattuna ahveneen ja siksi reiällä ollaan pitempään ja pilkin uitto on rauhallisempaa kuin ahvenelle. Lue lisää.
Kun kuha iskee, niin reilu vastaisku jäykkäkärkisellä vavalla. Lue lisää.
Yleensä kuhaa pilkitään meressä syviltä pakoilta 10-20m, ja siimat menee helposti sotkuun nostettaessa. Viimetalvena kuitenkin löysin itse paremman kuhapaikan sattumalta kaislikon vierestä, paikalla ehkä n. 3m syvyyttä. Hyviä kuhapilkkejä ovat ainakin Hopeasiipi & Nautilus isoina kokoina, värikoukulla, silmällä, tai toukalla höystettynä.
Aamulla juuri valkenemisen aikaan on useimmiten ollut paras syönti, mutta läpi päivän on kalaa tullut. Syötteinä käytän kärpäsentoukkia tai niiden jäljitelmiä mutta kuitenkin yleensä pilkin ilman syöttiä. Pilkkimistyyli on rauhallinen ja yhdellä reijällä pitäisi jaksaa viipyä hieman pitempään 3-7 min. Lue lisää.
Kun menee aamuisin pimeän aikana kuhapaikalle valmiiksi ja illalla jatkaa pimeään saakka niin kyllä pitäisi paistettavaa tulla. Kyselemällä saa tietää kuhapaikat suurinpiirtein ja jäällä menee sinne missä on eniten pilkkijöitä. Hyviä pystypilkkejä on mm. Suomi ja Peto.
"Tiskipöytä" on mitä mainioin kuhapilkki, mikäli yleensä kuhaa osaa kalastaa. "RRRRauhalliset" vedot (tarpeeksi väliä niiden vetojen välillä), vetojen välissä "letkeitä" ranteen nytkäytyksiä. Toki samat neuvot pätevät myös mm. puntarilla kalastamiseen, joten eiköhän se ole se ja sama mitä uittaa, kunhan tekee sen "oikein" ja luottaa vieheeseensä.