Koskikalastus - tekniikka ja uistimet
Suomessa on kymmeniä tuhansia järviä, ja useimmista niistä lähtee puro tai joki eteenpäin. Ellei kysymyksessä ole aivan mitäänsanomaton liru, siinä asustaa mitä todennäköisimmin myös kaloja. Niiden pyyntiä kutsutaan yleisimmin koskikalastukseksi, vaikkei pyynti suinkaan aina koskessa tapahdukaan.
Koski tarjoaa yltäkylläisen ruokapöydän erityisesti silloin, kun tietyt joen pohjalla elävät massahyönteislajit aikuistuvat. Pikkukalat napsivat virran mukanaan kuljettamia ötököitä, pedot taas vaanivat pikkukaloja saaliikseen.
Taimenesta erotetaan kolme muotoa, joiden erot ilmenevät käyttäytymisessä. Meritaimen viettää kasvuvaiheensa meressä, järvitaimen järvessä ja purotaimen pienvesissä. Laji on kuitenkin sama, eikä näitä pysty erottamaan toisistaan ulkoisten tuntomerkkien avulla. Viranomaisen säätelevät taimenen alamittoja vuosittain, jolloin olepas tarkkana ja tarkasta kalastusalueesi taimenen alamitta ennen kalalle lähtöä.
Toinen yleinen koskikalastuksen kohde on kirjolohi, josta ei edes tarvitse pohtia, onko kyseessä istukas vai luonnon kasvatti. Käytännössä kaikki meidän vesistämme saatavat kirret ovat onkikokoisina (n. 0,8-2 kg) istutettuja. Laitostausta ei kuitenkaan vähennä tämän haastavan ja vahvan taistelijan arvoa kalastuskohteena.
Kesälämpimillä tilanne kääntyy päälaelleen. Taimen ja harjus hakeutuvat mielellään koskikuohujen alla oleviin poteroihin, mahdollisimman hapekkaaseen veteen. Pyynti on nyt koskikalastusta sananmukaisimmillaan. Suvannoista tulee särkien, haukien ja ahventen valtakuntaa, mutta kiivaasta niskaimusta ja koskien loppuliu´uista kannattaa kyllä jalompaakin saalista toivoa.
Tulva-aika koittaa tavallisimmin keväällä. Silloin vesi on viileää ja virta vuolas. Kalat hakeutuvat nyt mielellään lähemmäs rantoja, rauhallisempien reunavirtojen alueille. Toki osa voi pysytellä paikoillaankin, mutta niiden tavoittaminen syvästä vedestä saattaa vaatia erikoismenetelmiä (heittopainot, syvännevaaput) onnistuakseen.
Päinvastainen tavallinen ongelmatilanne on matala (ja lämmin) vesi. Varsinkin pienillä puroilla olosuhteet saattavat käydä niin epäedullisiksi, että kalat muuttavat kokonaan pois, mutta isommilla virroilla ottipaikkoja sentään yleensä löytyy. Niitä ovat kosken syvimmät poterot päävirran alueella usein vielä paikoissa, jossa kova pintavirta pyyhkii ylitse.
Yleensäkin ottipaikkoja ovat kosken montut. Kirkkaissa vesissä ne erottaa tummempana veden värinä, muualla indikaattorina saattaa toimia montun yläpuolelle muodostuva peili, tasapintainen alue. Monttu voi olla laajuudeltaan neliömetrin, aarin tai vieläkin suurempi, mutta yhtä kaikki, kalat siihen mielellään pysähtyvät.
Kun kohde on tiedossa, valitaan sopiva heittopaikka. Usein kannattaa asettua kalaan nähden vaikka kymmenkunta metriä ylävirran puolelle. Viehe sijoitetaan muutama metri oletetun ottipaikan yläpuolelle (ettei kala pelästy), nostetaan vavan kärki pystyyn ja annetaan virran painaa houkutin kalan luo sen kulkua samalla ohjaten.
Seisovan veden kalastuksesta poiketen virran paine siis sysää vieheelle liikkeen. Kelaamista tarvitaan lähinnä vain silloin, kun virta on kovin heikko eikä kunnon uintiliikettä synny, viehe uhkaa painua pohjalle tai kulkureitille osuvaan kiveen, tai kun se on ohittanut reilusti ottipaikan ja heitto voidaan katsoa päättyneeksi. Tällöin voidaan veivata siimat sisälle nopeasti uutta heittoa varten.
Pienillä vieheillä operoitaessa myös siima saa olla melko ohutta, monofiilisiimoista puhuttaessa noin 0,18-0,20 mm. Järeämpiä rautoja heitettäessä voi sopivampi paksuus löytyä lähempää 0,30 milliä. Kuitusiimoilla vastaavat lukemat ovat paria pykälää pienempiä, UL-keloille luokkaa 0,12-0,14 mm ja järeämmille 0,18-0,25 mm.
Koskivieheet ovat suhteellisen pienikokoisia verrattuna vaikkapa merikalastajan pakinsisältöön. Harvoin koskeen heitetään yli 10 cm mittaista houkutinta, tavallisimman tarjouksen ollessa luokkaa 4-7 cm. Toki valinta riippuu myös tavoiteltavasta kalalajista ja odotettavissa olevan saaliin koosta.
Joka viehetyypistä löytyy kelpo ottipelejä koskikalastukseen. Kuusamon Uistimen valikoimista ylivoimaisesti käytetyin on Räsänen, jonka koista erityisesti viisisenttinen on loistava ase kaikenlaisten jalokalojen härnäämiseen.
Kuusamon Räsänen 5 cm.
Pätevöityneitä peltejä ovat myös Lätkä, Taimen ja Taimen Super, jotka soveltuvat erityisesti taimenen ja lohen huijaamiseen. Unohtamatta tietenkään klassikkolusikka Professoria.
Vilkasliikkeiset lipat ovat koskilla ennen muuta kesävieheitä. Höyhenkoukkuinen KUF toimii aivan matalissakin vesissä, raskasrunkoista Painolippaa voi käyttää silloin, kun pitää päästä vähän syvemmälle tai heittää pitemmälle. Balance puolestaan on Islannin myydyimpiä lohivieheitä ja varmasti kokeilemisen arvoinen meilläkin.
Ellei pelti maita, kannattaa totta kai kokeilla myös vaapuilla. Pienet muikunmalliset ovat takuutavaraa, kunhan suostuvat uimaan kunnolla virrassa.
Virvelikalastajan perhovastine on ns. liitsi eli perhojigi, jossa pehmeä silikonirunko on korvattu eloisalla höyhensidoksella. Lähinnä pilkkimiseen suunniteltu Kuusamon Super-Survari käy liitsistä oikein hyvin.
Vielä kannattaa harkita kahluuhousujen tai ainakin –saappaiden hankkimista, sillä myös virvelikalastaja hyötyy kahlaamismahdollisuudesta leveillä joilla kalastaessaan. Jos ei muuten niin pelastaessaan vieheitä kivikosta.
Luvat kuntoon
Ei tosin aina, sillä halpakin paikka voi antaa huippusaaliin, ja kallis vastaavasti nollatuloksen. Kuitenkin kalliimmilla koskilla noudatetaan usein vapakiintiötä, joka takaa ruuhkattoman kalastuksen. Muista myös, että useimmilla koskilla noudatetaan lohikalojen suhteen saaliskiintiötä (tavallisesti 2-3 kalaa).
Kuusamon Uistimen verkkokaupasta valikoituja uistinehdotuksia
Yleisvieheet koskikalastuspaikkoihin
Vieheitä Vantaanjoen koskiin
Vieheitä tunturipuroihin
Teksti: Jari Tuiskunen, Erälehden kalastusasiantuntija
Valokuvat: Suomen Maastokuvaus ja Kuusamon uistin
Lisää uusi kommentti