Kuha ratkaisi lajikalastuksen mestaruuden

Lajikalastus SM voittajat, Juha Salonen, Roope Jansson, Timi Laitinen

Vasemmalla Timi Laitinen, keskellä voittaja Juha salonen ja oikealla hopeaa saanut Roope Jansson.

Viime hetken mittakuha ratkaisi Lajikalastuksen Suomen mestaruuden sunnuntaina Helsingissä. Vantaalainen Juha Salonen ylsi kilpailun ainoana kymmeneen lajiin kahdeksan tunnin aikana.

 
Vapavälinein kisattava kajikalastuksen SM-kisa käytiin Mustikkamaan ympäristön vesillä. Suomen mestaruus ratkottiin nyt viidennen kerran, ensimmäistä kertaa Helsingissä. 
 
Ajankohtaan nähden lämmin sää ja matalalla ollut merivesi olivat yhdistelmä, joka sai kalat varsin ottihaluttomiksi. Tavallisesti helposti saatavat lajitkin olivat nyt poikkeuksellisen lujassa. Kaikkiaan kisassa nousi 14 eri kalalajia.
 
Kilpailun voitto ratkaistiin viimeisillä minuuteilla, kun Juha Salonen onnistui saamaan jiginsä päähän mittakuhan. Alamittaisia ei kilpailussa hyväksytä lajipisteiksi, ja Salonen oli ehtinyt jo yhden sellaisen vapauttaa. Kuhasta tuli myös ässälaji, eli sellainen, jonka vain yksi kilpailija onnistui pyydystämään. 
"Voiton eteen sai tehdä töitä. Askelmittarin mukaan tuli käveltyä yksitoista kilometriä", onnellinen mestari sanoi.
 
Hopeaa voitti pitkään kärjessä kamppaillut kirkkonummelainen Roope Jansson yhdeksällä lajillaan. Hänellä ässälajeja oli peräti kaksi - hauki ja silakka. SM-pronssista käytiin tiukka taisto, sillä peräti kolme lajikalastajaa pääsi kahdeksaan lajipisteeseen. Heistä sekä Timi Laitisella (kiiski) että Mikko Joensivulla (vimpa) oli vieläpä ässälaji, joten keskinäisen sijoituksen ratkaisi ensimmäisen viiden lajin tarkistusaika. Se oli parempi Laitisella, joten kolmossija meni hänelle.
 
Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry.