Lajikalastuksen Suomen mestaruus Heinolaan

Lajikalastuksen Suomen mestaruus vaati tänä vuonna 13 lajia siiman päähän. Siinä onnistui vain heinolalainen Miika Kovanen. Lajikalastuksen SM-kisa käytiin sunnuntaina Helsingin Vuosaaressa.
 
Lajikalastuksessa paremmuutta ei ratkota painavimmalla saalispussilla, vaan kalastajat tavoittelevat mahdollisimman monta eri lajia kahdeksan tunnin kilpailuaikana. Kymppikiloinen hauki on siis aivan samanarvoinen lajipiste kuin nuppineulaa lyhyempi liejutokko.
 
Tänä vuonna uutena kilpailualueena olivat Vuosaaren vedet. Yllättävää kisassa oli erityisesti mustatokkojen runsaus. Jokainen osanottaja sai sen saaliikseen. Suomalaiset mustatokkokannat ovat joutuneet ahtaalle, kun vieraslaji mustatäplätokko tahtoo syrjäyttää sen elinalueiltaan.
 
Vastaavasti voidaan pitää ehkä erikoisena, että ns. ässälajina oli pasuri. Ässällä tarkoitetaan lajia, jonka vain yksi kilpailija onnistuu koukuttamaan. Myös lahna jäi tällä kertaa ässälajiksi.
 
"Kolmas ässälaji oli ehkä odotettu, joskaan ei toivottu. Se oli Vuosaaren vesistä hiljattain löydetty uusi vieraslaji putkisieraintokko. Kilpailijat kyllä havaitsivat näitä tokkoja kisavesissä, mutta vain yksi onnistui sen pyydystämään", kilpailujohtaja Jukka Halonen kertoi.
 
Suomen mestaruuden vei Miika Kovanen Heinolaan. Hopeaa kalasti Justus Kamppinen Kotkasta, pronssia Henri Lillman niin ikään Kotkasta. Molemmat saivat 12 lajia, keskinäinen paremmuus ratkesi Kamppisen ässään. Helsinkiläisille ei siis  kotikenttäetua löytynyt kisavesistä.

"Huolellinen ennakkosuunnitelma, sen noudattaminen ja siinä onnistuminen", mestari Miika Kovanen avasi voittonsa salaisuuksia.
 
Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry. Kisakeskus sijaitsi tänä vuonna Kulttuurikeskus Sofiassa.