Lohipastaa eräolosuhteissa

Trangia keitin

Lohipasta ryyditettynä kukkakaalilla ja ruusukaalilla toimii! Hyvää arkiruokaa, jonka saa valmistettua hyvinkin lyhyessä ajassa eräolosuhteissakin. Kalan osalta voi käyttää tuoretta lohta tai vaikka savulohta. Tai voi se olla muutakin kalaa esimerkiksi kirjolohta, harjusta, siikaa jne - mitä nyt sattuu kalaveden ääreltä nousemaan. Tästä syö 3-4 henkilöä.


Tarvitset:
6 dl pastaa
Creme Bonjour -purkki, sipulinmakuinen
10 kpl valmiiksi keitettyä ruusukaalia
1/3 kukkakaalia nuppuina
150 g lohta (tai muuta kalaa, kuitenkin rasvainen lohikala on paras)
1 sipuli
1/2 yksikyntistä valkosipulia
kourallinen sinihomejuustorakeita
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
oliiviöljyä


Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Keitä ruusukaalit ja kukkakaalit al denteksi.

Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää ruusukaalit ja kukkakaalit ja Creme bonjour sekä mausteet. Anna muhia pari minuttia eli kunnes kastike kuplii muutaman kerran.

Kaada pastat joukkoon. Keitinvettä saa jäädä hiukan mukaan pastan joukkoon eli ei tarvitse valuttaa kuivaksi. Sekoita.

Lisää joukkoon siivutettu kala. Lisää sekaan sinihomejuustorakeet. Sekoita ja laita kansi päälle. Anna hautua sen aikaa, että juusto sulaa. Samaan aikaan lohi on kypsynyt eli sen liha on vaalentunut.


Miten ja millä kokata eräolosuhteissa?

Monella kalastuksen ystävällä ja retkeilijällä on kokemuksia Trangiasta "kenttäkeittiönä". Ruotsalainen keitin on kompakti paketti kantaa mukana pidemmälläkin reissulla. Tiedoksi niille, jotka eivät Trangiasta tiedä, kyseinen keitin koostuu muutamasta irrallisesta osasta - sisälle mahtuu kaikki tarpeellinen polttimosta kahvipannuun. Kansi, joka toimii myös paistinpannuna, viimeistelee setin. Kiristysnauhalla tiukataan paketti kasaan ja retkikeittiö on valmis kuljetettavaksi. 

Oleellisinta käyttäjän näkökulmasta on (kuljetettavuuden lisäksi) keittimen käytön varmuus. Perinteiset Trangiat lämmittävät aterian spriillä eli Sinolilla tai Marinolilla. Trangiaan on saatavana myös kaasulla toimiva poltin. Monet pitävät kaasulla toimivaa nopeampana polttimena, mutta toisaalta herkältä tuulisille olosuhteille. Spriillä toimiva poltin toimii säässä kuin säässä.
 
Spriin maku ei ole hyvä - pienikin tippa pilaa keitokset. Poltin kulkee kätevästi Trangian sisällä, mutta kannattaa olla tarkkana, että polttimesta ei valu nestettä kattiloihin. Hyvä vinkki on polttaa sprii loppuun ja pakata poltin kannella suljettuna vielä minigrip-pussiin. 
 
Spriin kuljettaminen on toinen juttu. Jos ihmettelet, miksi spriille myydään erillisiä pulloja, kokeilepa sellaista. Tavallinen muovipullo voi rikkoontua tai vuotaa lisäksi siitä spriin kaataminen polttimeen on hankalaa ilman roiskeita. Se pullo on yllättävän kätevä polttonesteen annostelija.
 
Trangialla on useampi erilainen malli, jotka kaikki toimii samalla periaatteella. Olennaisinta on tiedostaa käyttötarkoitus. Jos mielessä on kalojen tai lettujen paistaminen eräolosuhteissa, kannattaa harkita teflonpäällysteistä versiota pannusta. Muutoin pärjää mainiosti alumiinisilla tai kova-anodisoiduilla malleilla, vaikka niilläkin paistaminen onnistuu mainiosti.
 
Esimerkkinä Trangia 25-1 HA malli, jolla kokkailee 3-4 hengelle ruuan, vaikkapa ohessa olevan lohipastan. HA tarkoittaa sitä, että se on kova-anodisoitu ja sen pinta ei naarmuunnu herkästi ja ruoka ei pala siihen kiinni niin lujasti kuin tavalliseen alumiinipintaiseen.
 
Paketti sisältää rungon, tuulisuojan, sprii-polttimen, kaksi kattilaa, paistinpannun, kahvan ja remmin. Kaasupoltin ostettavissa erikseen.
 
Kattiloiden koko: 1,5 ja 1,75 l
Mitat: 22 × 10,5 cm
Paino: 865g