Lumessa tarpominen kannatti - saaliina 49 cm ahven
Kalastusopas Ville-Matti Blomqvist kertoo huikean tarinan ison ahvenen jahtaamisesta helmikuun alussa. Ville työskentelee päätoimisena kalastusoppaana ja toimialueena on läntinen Uusimaa.
Fyysisen lumenpudotuksen työrupeaman lähestyessä loppua, päätin että jos vain kelit sallii, painan ison ahvenen perässä niin monta reissua seuraavaan viikkoon kuin mahdollista.
Strategiana oli koluta meri- ja järvikohteita, joista olen saanut +40 cm ahvenia ja aikomus oli kalastaa lisäksi aivan uutta kohdetta.
Livescope ja PilkkiLiigan mittanauha ahkioon mukaan pakattuna lähdin tuumasta toimeen.
Juotikkaisia ahvenia mereltä
Sunnuntaina tuttu merenlahti antoi oikukkaita ahvenia, joista lumisateen ollessa tauolla yksi juotikasturkkinen 41 cm ahven saatiin viimein PilkkiLiigan kortille. Samasta otti-ikkunasta sain lukuisia ahvenia, joista yksi oli kuitenkin 31 cm korttikala.
Ottipelinä päivän aikaan oli Daiwan tasuri. Parhaiten toimi pelikaaniväri ja suurin ahven nappasi norssiväriin.
Lumi haittaa kulkua
Tiistaina oli järven vuoro. Kysymyksessä oli itselle tuntematon ”kilokasisataa” -järvi. Sieltä oli siis huhujen mukaan saatu sellainen jättiläinen ja lähdin järvelle suurahven silmissä kiiluen.
Kartalta katsottuna se näytti oikein sopivan kokoiselta kuljettavaksi. Vaikka syvyyskäyrät puuttuvat, kohde vaikutti mielenkiintoiselta.
Järven lähelle päästyäni, paikka olikin vaikeakulkuisempi kuin luulin. Lumikävelyä autolta tulikin noin kilometri jäälle, jossa kammo olosuhteet jatkuivat loskan muodossa, pinnan melkein kantaessa kulkijan.
Saaliiksi sain kymmenen ison ahvenen havaintoa ja bongasin luotaimesta myös muutaman metrisen hauen. Jään päälle nousi muutamia 25 cm ahvenia ihan saaliiksi asti.
Arkoja ahvenia merellä
Keskiviikkona painoin merelle Jigi Mestari Tero Ruohon kanssa. Kulkeminen oli alusta loppuun todella leppoisaa ja mailit taittuivat ripeästi.
Isoja ahvenia alueella näkyi joitain kappaleita, mutta matala vesi tuntui olevan liian haastava alusta. Kaloja oli vaikea saada nappaamaan, saati tulemaan reiän alle. Lisäksi isot hauet liikkuivat paljon ja tämä tuntui häiritsevän ahvenia. Aluetta piti vaihtaa useasti.
Ottipeleiksi osoittautuivat todella pienet morrit, karvoilla tai toukkaryppäillä. Sain saaliiksi kolme juotikkaista PilkkiLiigan korttikalaa 30-31 cm välillä ja ruokakalat päälle.
Ison ahvenen järvelle
Perjantaina lätkämatsin jälkeen suuntasin järvelle, johon tutustuin jo kertaalleen aiemmin talvella. Liven kertoman datan mukaan siellä oli luvassa todella isoja ahvenia.
Tällä kertaa kulkeminen lumessa oli todella hankalaa. Oli lähellä, etten kääntynyt takaisin autolle. Tauottamalla sain kuitenkin kilometrin taitettua ja kohteessa olo jo helpotti.
Täkykala löytyi miltei heti ja strategia oli pysytellä niiden kupeessa koko päivä. Luotailin kolmisenkymmentä reikää ja havainnot isoista puuttuivat toistaiseksi täysin.
Ottipelit alkoivat varmistumaan
Täsmäsin kolme haukea seiskan syvänteen päältä huvin vuoksi ja puoliksi turhautuneena. Odottelin kuviteltua kello 15:00 puruikkunaa.
Iltapäivällä täkykalat tulivat miltei jääkannen alle syvimmän altaan päällä. Pohjalinjassa hauet alkoivat cruisailemaan ristiin rastiin ja ajoivat täyt viuhkoina erilaisiin muodostelmiin.
Alla kävi lukuisia 25-30 ahvenia, joista muutaman ehdin pyytää. Selvyys tasureiden ykkösketjuun alkoi varmistua. Luomut ja ahvenimitaatiot olivat selkeästi ahventen mieleen. Haukien liikehdintä työnsi raitapaidat kuitenkin sivuun juuri, kun syönti olisi ollut käynnistymäisillään.
Valmistautuminen isojen syöntihetkeen
Valmistauduin iltapäivän isojen ahventen syönnille ottamalla kädenulottuville kuusi Kirpun vapaa varustettuna aikaisemmin päivällä havaituilla tasureiden ottiväreillä.
Kolmen pintaan ruudun näkymä oli edelleen tuttu: Metrihauki tuijotti firetiger tasuria vähintään minuutin ajan ja lopuksi komensin sen painumaan h..tiin häiritsemästä ahvenen ongintaani. Lopulta laiha metrikäs lipui pois.
Tuijottelin jäälle levitettyjä rasioita ja vapoja. Valitsin valmiiksi vavan, jossa oli Daiwan 65 mm tasuri salkkivärissä. (Flake Silver)
Käännyin luotaimelle ja näkymä oli melkoinen. Pulkan alla möllötti isohko ahven ja pohjalinjaa pitkin kohti puuskutti todella hyvä kaiku, jolle päätin tarjota valittua salkkia appeeksi.
Jättiahven ottaa kiinni
Tiputtelin hiljaa tasuria alaspäin ja päivän paras kaiku havaitsi sen kuuden metrin päästä kiihdyttäen samalla vauhtia. Seurasi todella loiva nousu ja kala ui suoraan tasurille. Hotkaisu ja kala kiinni!
Lyhyehkön taistelun päätteeksi kala suoraan kahdeksan tuuman avantoon ja jäälle. Valtava ahven!
Kala oli tasurin takakoukussa kiinni, mikä tuotti lopulta hieman hankaluuksia irroittaa viehe vahingoittamatta kalaa.
Pidin kalaa avannossa koko ajan ja tuumin jo tasurin katkomista sivuleikkurein, mutta sitten koukku sujahtikin irti ja nielussa näytti kaikki olevan paikallaan.
Kala sylissä ämpärille, josta tyhjensin ”pikkuahvenet” pois kiireesti. Uutta vettä ja kala saaviin. Hysteerinen kännykkävideo ja sitten mitta ja puntari valmiiksi.
Mittaus tuotti tuloksen 49 cm ja pari milliä päälle. Punnaus pussissa ja pussin painon vähennyksen jälkeen tulos näytti 1420g!
Ei ennätys, eikä suurin miltään kantilta, mutta kolmanneksi suurin Suomi-kala itselle kuitenkin.
Nopea vapautus, jonka yritin toki videoida, mutta onnistuin kämmäämään sen uuden Goproon alkaessa kuvata vasta vapautuksen jälkeen ja koko kävelymatkan pilkkirepun sisustaa kuvaen…
Huikea päätös päivälle, jonka kulku oli muuttua jo päivän alussa hankalan lumitilanteen vuoksi. Huippu touhua!
VMB.n vinkkejä
- Varaa monta laadukasta settiä, esim 5-7 kpl vapoja.
- Lataa vapoihin päivän myötä ottipeleiksi muodostuneita vieheitä.
- Varaudu vaihtamaan melko nopeasti settiä, jos valon tai muun vaihtuessa mieliväri ahvenilla muuttuu.
- Varaa tarpeeksi iso kaira. Kahdeksan tuumaa ei ole liian iso suurahvenelle, etenkin näillä jään paksuuksilla.
- Varaa täyttökauha ja iso ämpäri, johon saalis on hyvä kerätä.
- Saappaissa on syytä olla piikit tai ainakin mahdollisuus niille.
- Varaudu nopeaan mittaukseen ja punnitukseen vahingoittamatta kalaa.
- Ota mukaan esimerkiksi pitkät perhokalastus pihdit ja sivuleikkurit. Isot saattaa imaista isonkin tasurin syvälle.
- Itse käytän 0.37 – 0.45 mm monofiili siimaa, jotta kalalle saa annettua painetta ja mikään ei petä ison satuessa iskemään.
- Tee ennakkotöitä paikan valinnan suhteen, tästä on suuri hyöty.
- Jos mahdollista, raahaa mukanasi live tai 2d -luotainta.
Teksti & kuvat: Ville-Matti Blomqvist
www: VMB-Fishing
IG: vmbfishing
Lisää uusi kommentti