Onko shad-kalastus hauenkalastuksen seuraava trendi?

Shad kalastus

Hauen kalastaminen shadeilla eli kumikalajigeillä ei ole uusi keksintö. Siitä voisi syntyä kuitenkin seuraava hauenkalastajien trendi Suomessa, mikäli katsotaan länsinaapuriamme, jotka ovat alkaneet kalastamaan shadeilla entistä enemmän. Isoja kalajigejä käytetään myös Saksan Rügenissä, jossa haukea kalastetaan avovedestä keskellä talveakin. 2013 helmikuussa kyseisessä paikassa suomalais- ja ruotsalaisryhmä oli kalastamassa haukea hyvällä menestyksellä. Shadin teho oli voittamaton muihin viehemalleihin nähden. Ryhmä sai kumikalajigeillä noin 100 haukea, jotka ylittivät metrin mitan. Kalastusmatkojen järjestäjä Kalle Lindholm Fishing Lords Oy:stä vastaa muutamaan kysymykseen shad-kalastuksesta.Millainen on tyypillinen Saksassa käytettävä shad-kumikala?

Perinteisen mallinen shad, eli ihan kalajigi. Variaatioita tästä luonnollisesti on, ja hyvin toimivia. Meillä oli viimeksi eniten menestystä Jeff Boggs kalajigillä sekä Svartzonkerin Mcrubberilla, joka on hieman perinteisestä eroava kalajigi.
 
Minkä mittaisia käytetään eniten?
15-35 senttiä on käytetyin skaala ja eniten siitä keskeltä eli n. 25 cm.
 
Minkälaisissa paikoissa niitä käytetään - mikä on optimisyvyys?
Jigipäätä vaihtelemalla ja riippuen jigimallista aivan matalasta yli kymmeneen metriin.
 
Miten shadia voi virittää?
Pää on pääasia. Eli jigipään koolla vaikutetaan uintisyvyyteen. Lisäksi jigeihin viritetyt koukut ovat olennaisessa roolissa uintia viritettäessä. Jigeissä käytetään 1-3 stingerkoukkua (tapsi, jonka päässä kolmihaarakoukku). Stingereiden sijoittelu eri paikkaan jigin rungossa luo erilaisia uinteja. Mitä korkeammalle painopiste nostetaan stingerkoukuilla, sitä kaatuilevampi on jigin uinti. Sitten voidaan virittää shadia esimerkiksi laittamalla jigipää vinoon, niin että jigi ui kyljellään. Varsinkin litteähköt mallit soveltuvat tähän. Oma taiteenlajinsa on taiteilu eli jigin värittely ja ehostaminen tusseilla. Ja sitten on vielä se hardcore ryhmä, joka keittää jiginsä pehmentääkseen jigiä ja saadakseen uimaan sen herkemmin.
 
Onko jokin sääntö olemassa minkä kokoinen jigipää pitäisi shadissa olla?
Sääntöä on vaikea antaa, mutta suuntaviivoja kyllä. Isompi shadi tarvitsee hieman isomman jigipään päästääkseen tiettyyn syvyyteen. Mutta myös shadin malli ja materiaali vaikuttaa tähän toki. Saksassa kalastetaan helmikuussa n. 2,5 - 5 metrin syvyydessä, jolloin pärjää 10 ja 15 gramman jigipäillä. Virtaavassa kohdassa pitää toki lisätä jigipään painoa.
 
Onko shad nimenomaan tosi kylmään veteen vai kalastetaanko sillä myös lämpimän veden aikana?
Kyllä shadi toimii vuoden ympäri, joskin Saksassa se on kylmän veden erikoisviehe. Kylmässä vedessä kun kalastettiin reilun 20 hengen porukalla, niin kaikki yli metrin kalat (ja niitä tuli noin sata neljän päivän aikana) tulivat shadilla, vaikka muitakin uistinmalleja heitettiin. Se on aika vahva signaali mielestäni.
 
Miten shadia uitetaan?
Perusuittotyyli on hidas, eli jigin kuuluu liikkua lähellä pohjaa (joskin tähänkin on poikkeuksia), ja melko tasainen kelaus. Jopa täysin monotooninen kelaus saatta olla se toimivin uittotyyli. Hieman vauhdin muutosta, tauotusta ja muita uintikikkoja kannattaa kokeilla, jos ei tärppejä ja kaloja näy.

Minkälainen heittokalusto on paras niille?
Isoimmat shadit painavat jopa kolmatta sataa grammaa, joten järeät vehkeet ovat tarpeen. Jykevä jerkkiluokka riittää kyllä hyvin, mutta hieman pidempi vapa antaa tässä venekalastusmuodossa hieman enemmän liikkumavaraa ja helpottaa hieman isojen shadien heittoa.
 
Paljon shadit maksavat ja mistä niitä voi ostaa?
Suomessa on huonosti saatavilla isoja shadeja. Savagearin Real Eel löytyy monista kaupoista ja se on ihan kelpo jigi myös. Yritykseni (=minä) tuo maahan pienen kokeiluerän Jeff Boggsin shadeja. Ne tulevat myyntiin ainakin Wobblerissa. Koot ovat 6 ja 9 tuumaa sekä yksi täysin uusi malli, jonka pituus on 10 tuumaa. Hinnat liikkuvat kympin molemmin puolin riippuen koosta, mallista, valmistajasta jne. Ruotsin nettikaupoissa on todella hyvät valikoimat; Söders Sportfiske ja Attitude Baits esimerkiksi.
 
Onko shadien värimaailmasta kommentoitavaa?
Pääosin luomuvärit, sinistä ja vihreää. Muut luomuvärit toki kelpaavat myös. Jos vesi on hieman sameampaa kannattaa laittaa kenties kirkkaampi, jopa ihan ärsyväri siiman päähän.


Kalastamaan Rügeniin
Kalastusmatkan voi varata Saksan maineekkaaseen kohteeseen myös suomalaiselta matkajärjestäjältä. Fishing Lords Oy järjestää 2014 yleisömatkan Rügeniin. Jos olet kiinnostunut, lue lisää: kalastusmatkat Saksaan.