PilkkiLiigan voittajan raportti

50 cm ahven

PilkkiLiiga on noin kaksi kuukautta kestävä kisa, jossa voi kalastaa missä päin Suomea tahansa ja joukkueen voi muodostaa 1-3 henkilöä. Ideana on kisata viidestä pisimmästä ahvenesta.
 
2024 vuoden kisakausi päättyi 31.3.2024. Kilpailun voitti joukke FT HSA, johon kuuluivat Ella Paananen, Jari Heikkinen ja Tuomas Tanttu. Ahventen yhteispituus oli 246 cm. Toiseksi tuli joukkue Fishing Team TKM tuloksella 238 cm ja kolmanneksi tuli joukkue Itäraja Fishing tuloksella 235 cm.

Mainittakoon, että toiseksi tullut Fishing Team TKM on ollut aikaisemminkin kärkikolmikossa voittajan roolissa ja heidän aikaisemmalta vuodelta tuotettu raportti on luettavissa tästä.
 
FT HSA kertoo kuluneesta kisakaudesta seuraavasti.
 
– Tekniikka oli käytännössä koskemattomien alueiden kalastamista luotaimen avulla, joukkueen kapteeni Jari Heikkinen kertoo. 
 
Jäällä oli helppo liikkua, joten se kannatti hyödyntää. Vain 2 korttikalaa tuli samalta spotilta ja loput sieltä täältä. Jarin mukaan etsiminen oli tänä vuonna paras strategia. Pitkät kyttäykset ei tuottaneet tulosta. Päivien keskimääräinen kävelymatka oli 10 km ja päiviä 15 kpl.
 
Joukkkue suunnitteli edellisenä päivänä pilkittävät alueet, jolloin liikkuminen oli tehokasta. Paikat olivat tasaisia 6-10 m vesiä ja loivia penkkoja, mitä joukkue kalasti ristiin rastiin. Alueet olivat Saimaalla isoja ja keskisuuria selkiä. 
 
Korttikaloista kaikki tuli Eväbaits jigeillä ja BKK:n 5 g, 2/0 jigipäillä. 95% muistakin kaloista tuli jigillä koossa 8-10 cm. Jarin mukaan Eväbaitsin jigit ovat pehmeää kumia ja ne ovat realistisen näköisiä, joten kalat eivät hylkää niitä helposti.
– Uittaminen oli lähinnä pientä väristelyä välivedessä, Jari toteaa.
 
Jigillä sai monesti myös epäilevät kalat ottamaan. Ahvenet monesti ensimmäisenä kopas jigiä ennen kuin ottivat kunnolla kiinni. Jigiin ottaneet kalat tulivat 100% ylös.
 
– Jigillä on mukava pilkkiä, kun ei tarvitse jännittää, onko tasurin koukut jään reunassa kalaa nostettaessa, Jari hehkuttaa.
 
Isot ahvenet löytyivät syöttikalojen läheltä. Syöttikalaparvien liikkumisen vuoksi kalat oli aina etsittävä uudelleen.
 
– Muutamina aamuina mentiin aikaisin samoille rei’ille, mistä oltiin edellisenä päivänä löydetty kalaa, Jari muistelee.

Kalat kuitenkin loistivat poissaolollaan, vaikka miten odotteli ja kyttäili.

 
 
Kellonajoilla ei tuntunut olevan merkitystä, vaan tärkeintä oli löytää potentiaalisia kaloja ja alueita. Korttikalat saatiin aikavälillä 11-16. Käytännössä pilkittiin aktiivisesti maaliskuu. Kaloja tuli aurinkoisella ja pilvisellä kelillä.
 
Seuraavana kilpailuna alkaa HaukiLiiga, joka starttaa toukokuun puolella. PilkkiLiigan kaikkien joukkueiden tuloksia ja ilmoittautumisen tuleviin kisoihin voi tehdä osoitteessa www.kalastusliigat.fi 
 
PilkkiLiigan yhteistyökumppaneita 2024 olivat Ruoto, Ruthless fishing, PilkkiPaja, Väänästasurit. Mediakumppaneita Kalastus.com, Kalastuslehti ja KalastusKanava.