Ravustus

Ravustus

Ravut ovat olleet Rooman aikana orjien ruokaa. Niitä on historian saatossa myös käytetty erilaisissa lääkinnällisissä tarkoituksissa. Nykyään ne ovat kuitenkin herkkusuiden apetta! Rapujen pyytäminen on jännää puuhaa ja kruunaa koko rapujuhlaelämyksen.



Miten pyydetään?
Rapuja voi pyytää monilla eri tavoilla. Niitä voi poimia käsin ja erilaisia rapukeppejä apuna käyttäen sekä myös rapuhaaveilla. Ehdottomasti suosituin on rapumerta, joita on myynnissä muovisia ja havasverkosta tehtyjä.

Ravunsyöttinä on käytetty niin lihaa kuin kalaa. Vanhan kansan ravustajat muistavat jopa kissan lihan käyttämisen syöttinä. Myös sammakon ja oravan lihaa kuuluu joidenkin käyttäneen. Käytetyin on kuitenkin kala. Ehdottomasti suositellaan ravustusjärven omaa kalaa (rapuruton ehkäisemiseksi). Särki on hyvä syöttikala, mutta myös muut kalat käyvät. Viime vuosina on markkinoille tullut erilaisia syöttipellettejä, jotka toimivat vallan mainiosti syöttinä.

Rapu liikkuu eniten hämärässä. Monesti merrat lasketaan iltapäivästä ja niitä mennään kokemaan aamusta. Pitää muistaa, että osa ravuista on vikkeliä. Ne käyvät merrassa ja tulevat pois sieltä. Siksi mertoja kannattaa käydä kokemassa aivan aamuhämärässä tai jopa pimeässä. Aamun koitteessa osa saattaa olla jo piipahtanut merrassa, mutta lähtenyt sitten aamuyön aikana pois.



Mertoja voit laittaa 5-10 kpl jatoihin eli siis sitoa niitä yhteen pääsiimaan useampia. Noin 5 m väli on sopiva välimatka merroille. Vie merrat oletetulle rapupaikalle ja merkkaa ne huolellisesti lipuilla tai polilla, jos ne ovat yksittäin. Sopiva ravustussyvyys on 2-4m ja pohja tulisi olla miellään kivikkoinen. Ravuilla on kivikoissa enemmän suojapaikkoja ja siellä niitä eniten yleensä viihtyy.

Ravustussäännöt
Ravustamaan voi lähteä 21.7. kello 12:00. Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun asti. Ravuilla ei ole yleistä alamittaa, mutta kalastusalue voi sellaisen asettaa. Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen lupa oli ravustaja minkä ikäinen tahansa. 18-64 vuotiailta vaaditaan lisäksi valtion kalastuksenhoitomaksu.

Rapuruton välttäminen
Täpläravulle rapurutto ei tee mitään, mutta suomalaiselle alkuperäiselle jokiravulle se on kohtalokas. Käytä vain ravustusjärven syöttikaloja, jotta rutto ei välity syöttikalan mukana. Rapuruton ehkäisemiseksi tulisi menetellä pyyntivälineiden kanssa seuraavasti, jos ravustat eri vesistöissä:

- Kuivaa ravustusvälineet saunassa 5 h 80 asteisessa lämpötilassa.
- Kuivaa auringossa. Merrat yms välineet tulevat olla aivan kuivia.
- Keittämällä 10 min välineet minimoi tartuntariskin välineistä.
- Käsittele väkiviinassa ravustusvälineet.
- Pakasta välineet vähintään kolmeksi päiväksi.

Miten jokirapu eroaa täpläravusta?
- Jokirapu kasvaa 10 cm pituuteen noin 5-7 vuodessa. Täplärapu noin 3 vuodessa.
- Täpläravulla on vaalea täplä saksen juuressa. Jokiravulla ei ole.
- Täpläravulla on isommat sakset kuin jokiravulla.
- Jokirapu ei kestä rapuruttoa. Täplärapu kestää.
- Jokiravulla on piikit selkäkuoren molemmilla puolilla. Täpläravulla ei ole.



Miten säilyttää rapuja?
Voit sumputtaa rapuja puulaatikossa tai muussa vastaavassa laatikossa, jossa vesi pääsee vaihtumaan. Ravut pärjäävät muutaman viikon sumpussa. Kannattaa pitää sumppu tarpeeksi syvällä viileässä vedessä eikä rantamatalassa lämpimässä vedessä. Sumppuun voi laittaa ruokaa: puiden lehtiä, porkkanaa tai vaikkapa perunaa.

Ravut pärjäävät myös kuivasäilytyksessä eli voit säilyttää niitä laatikossa, joka pidetään kosteana. Pistä sinne silloin myös syötävää mukaan. Märkä sanomalehti pohjalla on hyvä kostuke. Tai ihan pieni määrä vettä, mutta ei niin paljon, että ravut olisivat uppeluksissa. Jos ravut pääsevät olemaan veden alla, niin vesi pitää olla ilmastettu.

Rapuruuista lisää luettavaa

Rapulauluja
Rapujen keitto-ohje
Helmi Tärpin rapuopas