Syksyn ennätyskala – 17,2 kg hauki

Tähän mennessä vuoden 2021 Suomen suurin vapavälinein pyydystetty hauki saatiin lokakuun 9. päivänä. Olli Pirttimäki sai järveltä 126 cm hauen, jolla oli painoa 17,2 kg. 
 
Olli oli tutkimassa hänelle uusia kalavesiä ja löysi aamulla hämärässä ison kalan kaikuluotaimen ruudulle.
 
“Aikansa sille tuli tarjottua jos jokinmoista kumia, mutta se ei tehnyt elettäkään. Ajattelin, että tulen yrittämään myöhemmin uudestaan”, Olli kertoo aamun tapahtumista.
 
“Palasin parin tunnin päästä samaan paikkaan ja kala oli siellä odottamassa. Nyt ei tarvinnut kuin tarjota 10” eli 25 cm vertikaalijigiä sille, niin se otti heti kiinni. Eka mietin, että tuntuu painavalta, ei kuitenkaan jättiläiseltä, mutta olihan se iso, kun se nousi pintaan.”
 
Vieheenä oli VertsuVeikkojen vertikaalijigi, jolla Olli on saanut useampia isoja kaloja viime aikoina. VertsuVeikot ovat joukko itä-suomalaisia kalastajia, jotka valmistavat Veikko-nimisiä jigejä.
 
 
Olli vinkkaa etsimään isoja haukia vesistä, joissa on paljon särkikalaa ja vaihtelevia pohjanmuotoja. Pieniäkään järviä ei kannata unohtaa, jos edellä mainitut edellytykset täyttyvät.
 
Vertikalijigausta voi tehdä kaikuluotaimien avulla tai sokkona. Luotaimen avulla se on kuitenkin helpompaa, koska tällä tekniikalla voidaan kalastaa täsmänä tiettyä kalaa. 
 
Olli vinkkaa uittamaan vertikaalijigiä aluksi rauhallisilla liikkeillä hauen yläpuolella. Jos se ei reagoi, kannattaa viedä jigi lähemmäksi kalaa ja pistää jigiin lisää eloa. Monesti kala ei reagoi. Silloin voi tehdä niin, että käy kokeilemassa muualla hetken ja palaa takaisin tovin kuluttua.

 
Ollin aikaisempi ennätys 13,2 kg rikkoutui usealla kilolla. Mainittakoon, että Suomen suurin hauki on tällä hetkellä 18,8 kg ja se saatiin verkolla 2009.
 
Olli osallistuu myös suomalaisiin kalastuskilpailuihin. Syyskuussa päättyneessä valtakunnallisessa HaukiLiigassa Ollin joukkue Kantotärppi tuli viidenneksi tuloksella 591 cm. HaukiLiiga on kaikille avoin kalastuskilpailu, jossa kalastetaan viittä pisintä haukea.
 
Viime vuonna suurin vapavälinein saatu hauki ylitti 17 kg rajan ja sen sai Hannu Vesaranta lokakuun puolivälissä HaukiOpen-nimisessä kalastuskilpailussa.