Tenojoen ja Itämeren lohien ajankohtaiset kuulumiset esillä Riihimäellä

Riihimäen Erämessut 2024 tarjoavat lohenkalastuksesta kiinnostuneille kattavan tietopaketin, kun Nuotiopiiri-päälavalla järjestetään kaksi erityisohjelmaa Tenojoen ja lohien tilanteesta. Sivuamme lauantain paneelikeskustelussa myös Itämeren lohen tilannetta. Juontajana ohjelmissa on Mikko Peltsi Peltola ja hän vie meidät asiantuntijoiden pakeille kuulemaan uusimmat lohikuulumiset!

7.6. kello 13:00 Mitä kuuluu Tenojoen lohelle?
 
Ota suora yhteys Tenojoen varrelle ja kuule maailman parhaimmaksi sanotun lohijoen ajankohtaiset kuulumiset! Asiantuntijana toimii Luonnonvarakeskuksen Panu Orell, joka on erikoistunut Tenojoen loheen.
 
Ohjelman aluksi näytämme Eränuotion päälavan screeniltä videokuvaa Panun yhdestä tärkeimmästä työtehtävästä Tenolla – emokalojen sukelluslaskennasta.
 
Panu työkavereineen jalkautuu joka syksy jokilaakson henkeäsalpaaviin maisemiin selvittämään lohien tilannetta. Peltsi oli mukana 2023 syksyllä sukeltamassa lohien kanssa ja hän kertoo omakohtaisen kokemuksen, miltä joella näytti ja minkälaista on lohitutkijan työ jokivarressa.
 
Voit tutustua Panun työhön lohien parissa ennakkoon KalastusKanavalla 6.6. kello 19:00 julkaistavassa lyhytdokumentissa, jossa Panu & Peltsi vierailevat Akujoella, yhdellä Tenojoen sivujoista, sukeltamassa ja selvittämässä Tenojoen lohien tilannetta.
 
Tuomme Panun etäyhteydellä Tenojoelta Riihimäen Erämessuille, jossa Peltsi haastattelee häntä uusimmista Tenojoen kuulumisista. Tule mukaan esittämään kysymyksiä virtavesien mahtavimmasta kalasta!

8.6. kello 15:30 Paneelikeskustelu: Suomen lohenkalastuksen tilanne
 
Paneelikeskustelun pääaiheena on Tenojoen lohi ja uudet kalastussäännöt, jotka muokkaavat lohenkalastusta tulevaisuudessa. Lisäksi tarkastelemme Itämeren lohen tilannetta ja siihen liittyviä ajankohtaisia asioita.
 
Paneelissa kuullaan uusimpia tutkijoiden arvioita tekijöistä, jotka ovat vaikuttaneet lohikantojen suuriin vaihteluihin ja viimeaikaiseen heikkenemiseen. Selvitämme myös, millaisia erilaisia ratkaisuja voisi olla lohikantojen pelastamiseksi sekä Itämerellä että Tenolla. Keskustelemme myös vapakalastajan näkökulmasta – millaiseksi lohenkalastus on muuttunut ja millaiseksi se kehittyy Suomessa tulevaisuudessa.
 
Paneelissa mukana ovat lohitutkija Jenni Prokkola Luonnonvarakeskuksesta, Janne Rautanen Suomen Vapaa-ajan Kalastajista sekä Maa- ja metsätalousministeriön edustaja Sari Järvelä.

Tuotanto on saanut rahoitusta Riihimäen Erämessuilta ja kalastonhoitomaksuvaroista Lapin ELY-keskukselta.