Viisi kalastusvinkkiä Ahvenanmaalle

Paikalliset kalastusoppaat kertovat vinkkejä Ahvenanmaan kesäkalastukseen. Niitä antamassa on Ahvenanmaan kalastusopastuksen pioneeri Pingo Eriksson, jonka erityistä osaamisalaa ovat meritaimenen ja hauen perhokalastus. 
 
Viehevinkit antaa Lukas Sandberg, joka vastaa kalastusvälineosastosta Byggvaruhusetissa. Liikkeessä on suurin valikoima kalastusvälineitä Ahvenanmaalla. 
 
Lisäksi vinkkejä on antamassa lajispecialistit Henri Helminen ja Jonas Idman. Henri on erikoistunut meritaimenen kalastamiseen ja Jonas ison ahvenen ja meritaimenen kalastukseen.
 
Saarien ja luotojen pirstaloima Ahvenanmaa tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja rennosta mökkikalastuksesta vaikkapa ison ahvenen jallitukseen. Erityyppisiä vesiä on paljon ja suurimmassa osassa Ahvenanmaata voi nauttia todella kirkkaassa vedessä kalastamisesta. 
 
Jos haluat kalastaa majoituspaikkasi vieressä, helpoin tapa on ostaa lupa suoraan majoittajalta. Jos puolestaan kiertelet pitkin saarta ja haluat luvan tietylle alueelle, voit ostaa lupia esimerkiksi täältä Visit Ålandin sivulta tai Kalakortti.com -sivulta.
 
1. Miten mökkikalastaja saa kalaa keskellä kuuminta kesäpäivää?
Mikään ei ole rennompaa kuin perinteinen mato-onkiminen! Keskellä kesäpäivää laiturit ovat oivallisia kalastuspaikkoja. Ahvenet oleskelevat mielellään laiturin ja siihen kytkettyjen veneiden alla varjossa. Onki on helpoin kalastustapa ja kalat ottavat matoon läpi koko päivän.
 
Virvelillä haukien ja ahventen kalastaminen kannattaa keskittää virtaaviin salmiin tai syvien kaislikkojen edustoille. Keskikesällä tällaisissa paikoissa saalisvarmuus on hyvä, koska hauet etsivät aktiivisesti ravintoa. Jos saisin valita ajankohdan päivästä, panostaisin hellepäivinä iltapäivään tai iltaan.
 
Vinkin antoi kalastusopas Henri Helminen.

2. Mitkä ovat suosittuja kesävieheitä Ahvenanmaalla?
Hauelle meiltä ostetaan Westin Swim ja Buster jerkkejä sekä Abun Atom-lusikoita. Suosittuja ahvenvieheitä kaupassamme ovat Abu Reflex -lippa ja erilaiset jigit. Ahvenen vaappukalastus on tullut suosituksi ja pieniä sellaisia käytetään yhä enemmän Ahvenanmaalla.
 
Vinkin antoi kalastusvälinemyyjä Lukas Sandberg, Byggvaruhuset.

3. Meritaimenen kalastaminen keskellä kesää – onko mahdollista?
Kyllä! Suurin heinäkuussa saamani taimen on 74 cm ja 4,8 kg. Se tuli avomeren äärellä olevan luodon vierestä. Keskikesällä taimenta kannattaa yrittää illalla tai jopa yöllä. Vieheen kelaustahti pitää olla rivakka. Jos veneessä on kaikuluotain, kannattaa seurata vedenlämpötiloja siitä. Ahvenanmaan ympärillä on todella syviä alueita, joista tuuli saattaa nostaa kylmää vettä rantaan. Sellaiset paikat ovat taimenpaikkoja keskellä kesää jopa päiväsaikaan.
 
Vinkin antoi kalastusopas Henri Helminen.

4. Ahvenanmaa on tunnettu isoista ahvenista. Mistä voi saada jättiahvenen keskikesällä?
Keskellä kesää etsin ahvenia kaislikon reunoista, jotka tippuvat 2-5 metrin syvyyteen. Myös hieman syvemmät umpinaiset lahdet ovat sellaisia, mistä ison saattaa tavoittaa. Tällaisissa lahdissa kalastan erityisesti lahden syvimmät kohdat.
 
Kesällä kalastus kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun ja iltaan. Omat suosikkivieheeni ahvenelle ovat jigit, kuten Strike Pro Piglet 7-12 cm varustettuna 5-10 g jigipäällä. Toinen suosikkijigi on Westin Shad Teez. Käytän kesällä ahvenelle myös pieniä vaappuja, kuten Strike Pro Cranky X Deep.
 
Ahvenanmaalla voitettiin viime vuonna suosittu AhvenLiiga-kalastuskilpailu, jossa kilpailualueena oli koko Suomi. Voittajajoukkueella suurin ahven painoi yli 1,8 kg. Lue kisaraportti tästä.
 
Vinkin antoi kalastusopas Jonas Idman.
 
5. Mainitse kolme mökkikylää, jotka sopivat mökkikalastajan majoituspaikaksi.
 
1. Käringsund Resort Camping. Eckerössä sijaitseva paikka, jossa voi majoittua mökkeihin tai camping alueelle. Vieressä on Käringsundin virtaava salmi, joka on keskikesällä hyvä ahvenpaikka. Kaloja saa onkimalla tai heittokalastamalla. Yli puolikiloiset ahvenet ovat melko tyypillinen saalis.
 
2. Boman Stugor. Finströmin alueella sijaitseva mökkikylä. Paljon erilaisia veneitä moottorilla tai ilman. Lähimmät kalapaikat aivan mökkien vieressä. Sijainti on suojaisen lahden reunalla, jossa tuuli ei pääse kiusaamaan. Hyvät kalavedet hauen ja ahvenen kalastukselle läpi koko kesän.
 
3. Norrö Stugor. Emkarbyssä sijaitsee vaativaan makuun olevia mökkejä. Kalastusveneet ovat hyvin varusteltuja ja halutessa voi hypätä kalastusoppaan kyytiin, joka vie kalastamaan mökkikylän omille vesialueille. Hyvät mahdollisuudet keskellä kesää suureen ahveneen ja hyviin haukisaaliisiin. Tämä ahvenvideo on osittain kuvattu mökkikylän vesialueella.
 
Vinkin antoi kalastusopas Pingo Eriksson.