Vimpa ratkaisi lajikalastuksen Suomen mestaruuden

Raisiolainen Juuso Triipponen voitti lajikalastuksen Suomen mestaruuden sunnuntaina Helsingissä. Voittoon tarvittiin yksitoista suusta koukutettua eri kalalajia. Voittaja pyydysti seuraavat lajit: ahven, salakka, särki, pasuri, sorva, lahna, mustatäplätokko, kiiski, silakka, hauki ja vimpa.
 
Lajikalastuksessa tavoitteena on saada saaliikseen mahdollisimman monta eri kalalajia. Kalojen koko tai paino ei siis kisassa ratkaise, tärkeintä on tietää, mistä, miten ja millä tietyn kalalajin onnistuu saamaan siimansa päähän.
 
Kotkalainen Petri Ristola tarkistutti kisakeskuksessa ensimmäisenä viisi lajia. Niiden pyytämiseen häneltä meni matkoineen 32 minuuttia. Viiden lajin tarkistusajalla on merkitystä tasatuloksien kohdalla.

Suomen mestaruus ratkottiin tänä vuonna nyt kuudetta kertaa. Kilpailu käytiin Helsingin kalavesillä kahdeksan tunnin mittelönä. Kisahistorian ensimmäiseksi tuplamestariksi kalasti itsensä raisiolainen Juuso Triipponen 11 kalalajilla. Voiton sinetöi viimeisen tunnin aikana pyydystetty vimpa. Triipponen voitti Suomen mestaruuden myös vuonna 2018, jolloin kisa käytiin Kotkassa.

 
Kaikki kilpailijat saivat ahvenen, salakan ja särjen, mutta siitä eteenpäin lajeja nousi vaihtelevasti. Ässälajeja, eli joita vain yksi ainoa kilpailija onnistui saamaan, olivat Triipposen vimpan lisäksi turpa ja suutari. Kilpailujohtaja Markus Ratisen mukaan tänä vuonna saaliiksi saatiin erityisen paljon haukia, silakoita ja kiiskiä - viime vuonna ne jäivät ässälajeiksi.
 
Haavissa on suutari, joka on yksi Suomen isokokoisista särkikaloista.

Muut mitalisijat ratkottiin aikasäännön perusteella. Sekä heinolalainen Miika Kovanen että vantaalainen Juha Salonen ylsivät kymmeneen kalalajiin. Keskinäisen sijoituksen ratkaisi aika, jolloin kilpailija oli tarkistattunut tuomaristolla viisi ensimmäistä lajiaan. Kovasella se oli selvästi parempi. Kaikkiaan kisassa saatiin neljätoista eri kalalajia.

Lajikalastuksen SM-kilpailun järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry.