Vinkkejä Gotlannin meritaimenvesille

Gotlanti

Viehevalmistaja Jarno Vähämäki antaa Gotlannin kävijöille kalastusvinkkejä. Hänellä on kokemuksia saarelta noin kymmenen vuoden ajalta. Saarella on 800 km rantaviivaa, josta iso osa on kalastettavissa. Mistään pienestä saaresta ei ole kyse - pituutta on lähes 180 km päästä päähän ja leveyttä reilut 50 km.

Mitkä ovat parhaimpia ajankohtia vuoden aikana lähteä kalastamaan meritaimenta Gotlantiin?

Meritaimen kausi on Gotlannissa karkeasti lokakuu- toukokuu, itse kalastan marras-joulukuu ja huhti-toukokuu. 
 
Annatko vinkkinä pari paikan nimeä saarelta, jotka ovat kokeilemisen arvoisia paikkoja?
Gotlannissa on paljon hyviä paikkoja, itselläni on kartassa kymmeniä merkintöjä eri paikoista ympäri saarta. Pari paikkaa, jotka ovat hyviä kalan kannalta ja ovat helposti löydettävissä. Länsipuolella Visbystä kolmisenkymmentä kilometriä etelään on paikka nimeltä Kovik, se on ollut varma kalapaikka ympäri vuoden. Visbystä pohjoiseen, noin 30km on paikka nimeltä Lickershamn, tämä on ollut hyvä kalapaikka keväisin. Lisäksi kauniit maisemat.
 
Mikä on tyypillinen saalis?
Tyypillinen saalis on ollut 55-65 cm meritaimen. Varsinkin keväisin ei ole ollenkaan tavatonta saada 70-80cm meritaimenia. Lisäksi aina välillä tulee kolareita isojen haukien kanssa, monella reissulla on kympin kilorajaa koputeltu molemmin puolin. 
 
Mitä kalastuslupia rannalta kalastamiseen tarvitaan?
Gotlannissa ei tarvita lupia ollenkaan kun kalastetaan rannalta. Ainoastaan hyvät käytöstavat on hyvä pitää mielessä ja olla esimerkillinen, vastuullinen kalastaja.
 
Miten huomioit sääolosuhteet kalastuspaikkoja valitessasi?
Vuodenaika vaikuttaa paljon, mutta kevättä ajatellen niin ensimmäisenä että onko jäitä? Yleisesti tuulen suunta ja sen voimakkuus vaikuttavat paljon kalastuspaikkaan. Kymmenen metrin  vastatuuleen kalastaminen ei ole kovinkaan tehokasta, saati sitten kivaa. Lisäksi kova tuuli sotkee helposti veden maitokahvin väriseksi.
 
Onko vuorokauden ajalla merkitystä kalastuksen kannalta?
Kyllä on, erityisesti aikaisin keväällä kun merivesi on kylmää, pinta vesi voi olla jopa yöpakkasen jäljiltä hileessä, ei kannata aamulla kiirehtiä vaan odottaa että aurinko hieman lämmittää pintavettä. Auringonlaskun aika on hyvää aikaa läpi vuoden, korostuen varsinkin keväällä.
 
Onko rannalla kulkemisessa jotain tiettyjä sääntöjä tai ohjeita kalastajille?
Kannattaa varautua että kävelymatkat voi olla pitkiäkin pitkin rantoja. Keväällä pitää huomioida, että jotkut rannat on rauhoitettu lintujen pesimäalueeksi. On myös otettava huomioon, että rannat voi olla jossain päin vaikeita ja huonoja liikkua. Kengät pitää olla tukevat ja niiden pohjat pitävät. Myös se, että jos jaksaa viedä täyden oluttölkin rannalle ja juoda sen, niin kannattaa sen verran säästää voimia, että jaksaa viedä myös tyhjänä sen pois.
 
Millaiset välineet sopivat mielestäsi parhaiten?
Laadukkaat kahluuasusteet, myös pelastautumispuku toimii. 
Vapana suosin itse 9-10 jalkaista, käyttää sitten hyrrää tai haspelia. Kela koko on hyvä, kun 0.16-0.21 mm kuitusiimaa menee sellaiset reilut sata metriä kelalle. 
 
Mitä pitää ottaa huomioon vieheen valinnassa?
Vuoden aika vaikuttaa paljon. Onko pilvinen vai pouta keli. Onko aamu vai ilta hetki… tämä lista on  aika pitkä, mutta usein luotan merkintöihini vastaavissa olosuhteissa käytetystä vieheestä. Itse suosin pitkiä, kapeita runkoja. Pitkä heittoinen vieheen pitää olla. Pidän itse uistimesta, joka ui lähellä pintakalvoa, näin voi uittaa uistinta vapaammin. Uistimen pitää kestää kovaakin kelausta. Vihreät sävyt ovat aina sellainen varma valinta ja ilman punamustaa en saarelle edes lähde.

Gotlantiin järjestetään 17.-22.4.2014 opastettu kalastusmatka, jossa Jarno on oppaana. Matkanjärjestäjä on Fishing Lords Oy. Lisää matkasta ja reissuraporteista voit lukea täältä