Vuoden kalamies ja kalastusopas valittu

Pingo Eriksson (vasemmalla) opastaa rantakalastuksessa. Kuva on otettu joulukuussa 2017, jolloin kalapaikalta tarttui hänelle kirjolohikarkulainen ja kalakaverilleen Jarno Vähämäelle meritaimen.

Kotkan kaupunginvaltuston puheenjohtaja Pasi Hirvonen jakoi kalastajien vuosittaiset tunnustuspalkinnot lauantaina Kotkan Kalamarkkinoilla Helsingissä. Vuoden kalamies 2022 on maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainen. Vuoden kalastusopas on Ingmar "Pingo" Eriksson Ahvenanmaalta.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran kokoama arvovaltainen, kalastusalan toimijoista koostuva raati on valinnut Vuoden kalastusoppaan ja kalamiehen vuodesta 2000 lähtien. Molemmat huomionosoitukset ovat tunnustuspalkintoja merkittävästä työstä suomalaisen kalastuskulttuurin eri saroilla.

Eija Kirjavainen keskellä. Oikealla Sari Saukkonen ja vasemmalla Pasi Hirvonen.

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen on tehnyt pitkän uran suomalaisen harrastus- ja ammattikalastuksen hallinnollisena kehittäjänä. Hän on toiminut niin kalatalousneuvonnassa, kalastusmatkailuhankkeiden vetäjänä, ELY-keskuksessa kuin maa- ja metsätalousministeriössä.
 
Kalastusneuvos Kirjavainen oli avainpaikalla kätilöimässä vuonna 2016 voimaan tullutta nykyistä kalastuslakia ja -asetusta. Niiden valmistelussa oli osattava luovia hyvinkin erimieleisten eturyhmien vaatimusten huomioimisessa.

Hän on ollut myös vahvasti mukana kehitteillä olevassa Omakalajärjestelmässä, kalastusmatkailun kehittämisohjelmassa sekä muissa kalataloutta koskevissa ajankohtaisaiheissa.
 
Tuorein vastuullinen virka Kirjavaisella on toimia laaja-alaisen kalastuslain seurantaryhmän puheenjohtajana. Ryhmän työskentelyn tavoitteena on muun muassa varmistaa kalastuslain toimivuus kalakantojen kestävää hoitoa ohjaavana säädäntönä.
 
Vuoden kalastusopas
 
Ingmar ”Pingo” Eriksson on puolestaan ahvenanmaalainen pitkän linjan kalastusalan ammattilainen ja kalastusopastuksen pioneereja koko Suomenkin mittakaavassa. Ahvenanmaan maakunnassa hän ollut aivan keskeisiä toimijoita virkistyskalastuksen saralla.
 
Oppaana toimiessaan Pingo hallitsee saariston eri kalalajien kaikki kalastustavat suurhauista ja merilohista vähempiarvoisiin kalalajeihin, ja hän on työssään poikkeuksellisen auttavainen ja asiakkaistaan huolehtiva.
 
Pingo Erikssonin oma suuri intohimo kohdistuu ennen kaikkea perhokalastuksen, jossa ykköstavoitteena on hopeanhohtoinen ja vilkasliikkeinen meritaimen. Hänen kotivesiään ovat Ahvenanmaan länsiosassa Hammaruddan ja Eckerön kivikkoiset rannat.

Kalastukseen liittyvän osaamisensa lisäksi Pingo on taitava valokuvaaja, joka on tallentanut Ahvenanmaan upeat maisemat ja kalavedet upeisiin kuviin kaikkien katsottavaksi. Katso hänen kuviaan Instagramissa tästä.