Vuoden kalamies on koski-isäntä Jani Himanko

Vasemmalla Jani Himanko ja oikealla hänen asiakas koskikalastusretkellä.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka jakoi kalastajien vuosittaiset tunnustuspalkinnot perjantaina Helsingissä. Vuoden kalamies 2023 on kalastuksen moniottelija Jani Himanko. Vuoden kalastusopas on Mikko Ollila Sastamalasta.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran kokoama arvovaltainen, kalastusalan toimijoista koostuva raati on valinnut Vuoden kalastusoppaan ja kalamiehen vuodesta 2000 lähtien. Molemmat huomionosoitukset ovat tunnustuspalkintoja merkittävästä työstä suomalaisen kalastuskulttuurin eri saroilla.

Vuoden kalamies Jani Himanko on tehnyt merkittävän päivätyön suomalaisen kalastusmatkailun edistämiseksi. Kapeenkosken ja Konneveden koskien isännällä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus kalastusopastuksesta ja kalastusvälineteollisuudesta.
 
Jani Himangon ominta aluetta kalastusopastuksessa ovat olleet keskisuomalaisten taimenten ja harjusten koskikalastus sekä kuhan virtavesikalastus. Hän on hankkinut kansainvälistä kokemusta myös monilla eksoottisilla kalavesillä pitkin maailmaa ja vienyt kalastajia muun muassa Afrikkaan, Islantiin ja lukuisiin muihin kohteisiin.
 
Kalastusmatkailun parissa työskennellessään Himanko on ennakkoluulottomasti jo vuosien ajan houkutellut ulkomaisia perhokalastajia opastetuille kalastusmatkoille Keski-Suomen koskille. Pitkäjänteinen työ on alkanut hiljalleen kantamaan hedelmää.
 
Jani Himanko on tuttu myös televisiosta Arktiset Vedet -sarjasta. Hän on kirjoittanut lukuisia artikkeleita kotimaisiin ja ulkomaisiin kalastuslehtiin. Ylipäätään Jani Himanko on mitä mainioin seuramies, joka hallitsee vapakalastuksen hyvin monipuolisesti, taitaa saaliin käsittelyn ja valmistaa siitä vielä herkullista ruokaakin.
 
Vuoden kalastusopas
Mikko Ollila on toiminut suomalaisena kalastusoppaana yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on ensimmäisiä alan toimijoita, jolla on pohjalla virallinen alan ammattitutkinto. Oppaana hän on asiantuntevasti korostanut verkostoitumisen merkitystä alalla.

Sastamalalaisena Ollilan päätoimialuetta ovat etenkin Kuloveden, Rautaveden ja Liekoveden apajat, jonne hän vie asiakasryhmiä niin heittokalastamaan, uistelemaan, perhokalastamaan, onkimaan kuin talvella pilkkimäänkin, ruokapalveluita unohtamatta. Kohdekaloja ovat hauki, ahven, kuha, made, toutain ja kunnioitettavasti muutkin särkikalalajit.
 
Ollila osuvasti korostaa, että paikkatuntemus, olosuhteiden tuntemus sekä kunnioitus luontoa ja saalista kohtaan ovat kalastuksen ytimessä. Näitä oppeja ei saa kalastusvideoita katsellessa. On mentävä itse kalaan.