Kuhan vetouistelu
Kuhan uistelu on leppoisaa touhua. Paras sesonki ajoittuu lomakaudelle. Heinä-elokuussa kuha syö hyvin. Kuhan kalastamisessa pääsee alkuun hyvin yksinkertaisilla välineillä. Vasta-alkajakin pääsee kuhan makuun, kun perustaidot ovat tiedossa.
Uistelu alkaa toukokuun lopussa
Kuhanuistelukausi alkaa toukokuun lopussa, jolloin kuhat alkavat hivuttautua lisääntymispaikkojen läheisyyteen. Tyypillinen kutualue on vesikasvillisuuden verhoama ja kovapohjainen, jopa kiviikoinen alue, usein noin 1-3 m syvyydessä. Lisääntymisalueelle saapuvat ensimmäisenä koiraat. Kutu alkaa yleensä veden lämmettyä 12 asteen tienoille. Lisääntynyt valo ja lämmennyt vesi aktivoi lisääntymisvaiston. Jos alkukesä on kylmä, niin kutupuuhat voivat siirtyä viikolla tai parilla.
Kuhien on todettu olevan uskollisia kutualueilleen. Ne palaavat vuodesta toiseen samoille alueille. Suurissa vesistöissä vaellukset voivat olla jopa kymmenien kilometrien pituisia. Merellä kuha hakeutuu mielellään kutemaan vähäsuolaisiin lahtiin ja jokisuiden lähettyville.
Pienissä järvissä kuha siirtyy talvehtimissyvänteistä lähimpään lahteen kutemaan. Kuha eroaa hauesta siinä, että se ottaa vieheeseen myös kutuaikana. Kutuaikana saaliiksi saadaan suurimmaksi osaksi koiraita. Koiras jää vartioimaan kutureviiriään ja iskee siten helposti ohi uivaan uistimeenkin.
Alkukauden uistelussa tulee siis tavailla kuhan kutukarikoita. Vieheet tulisi mieluiten uida hyvin lähellä pohjaa.
Hakeudu vetouistelemaan lämpimään veteen
Heinäkuussa kuhia tavoittaa parhaiten kutualueiden lähettyvillä olevilta ulappavesiltä. Ulappavesillä tuulet liikuttelevat lämmintä pintavettä, jossa kuhat mielellään oleskelevat. Tuulen suunnasta saa siis vinkkejä, jos kuha on hakusessa.
Keskikesän lämpimässä vedessä kuha saa suurimman osan painonlisäyksestään. Kuha syö keskikesällä kiivaasti, mutta syöntiä heikentävät voimakkaat tuulet tai viilennyt sää. Toisaalta liian lämmin vesikään ei ole mieliksi kuhalle. Pitkien ja kovien hellejaksojen aikana kuhat valahtavat alaspäin vesikerroksessa, tavallisesti harppauskerroksen lähettyville. Harppauskerros tarkoittaa vesipatsaan sitä osaa, jossa lämmin ja kylmä vesi kohtaa.
Monien lähteiden mukaan optimaalisin kasvulämpötila kuhalle on 19-21 °C. Sitä lämpötilaa siis kuha suosii - huomioiden siis ravinto-olosuhteet. Lämpömittari on kaikuluotaimen ohella tärkeä apuväline kuhanuistelijalle. Kalastus kannattanee keskittää alueelle, jossa on muuta aluetta lämpimämpää vettä.
Kuha tykkää kuoreesta
Kuha käyttää ravinnoksi ulapan pienikokoisia kaloja. Ahven, silakka, särkikalat ja kuore kuuluvat kuhan ruokalistalle. Eri saaliskalojen osuudet kuhan ravinnosta ovat suhteessa niiden esiintyvyyteen. Kuoreita ja ahvenia löytää kuhien vatsoista muita kalalajeja enemmän. Koska kuha on ulappojen kala, sen elinalueet eivät osu yksiin useimpien särkikalojen kanssa. Ulapalla saattaa uiskennella suurikokoisia särkiä, jotka ovat koonsa puolesta liian suuria kuhan ravinnoksi.
Tyypillinen saaliskalan koko on 7-12 cm. Pienet kuhat syövät mielellään pehmeänahkaisempia kuoreita siinä missä suuret kuhayksilöt saattavat käydä kiinni kookkaampiin särkiin ja ahveniin. Toisinaan suuret kuhat syövät jopa omia jälkeläisiään.
Mistä löydän kuhan?
Kuha kuuluu melkein jokaisen Etelä- tai Keski-Suomen järven kalastoon. Jos kuhaa esiintyy järvessä, niin sitä varmasti kalastetaan, kun kesälämpimät saapuvat. Vuodesta toiseen parhaat saaliit saadaan samoilta alueilta. Kuhat vaeltavat uskollisesti vanhoille kutupaikoilla ja sen jälkeen läheisille selkävesille ravinnonhakuun.
Tuntemattomille vesille kuhanvetoon suuntaavat kannattaa ennalta käsin ottaa selville, missä kuhia on vuosien mittaan tavattu. Kaikki selkävedet eivät välttämättä ole kuhien alueita. Syynä voi olla esimerkiksi lisääntymisalueiden puuttuminen.
Aivan puhtaalta pöydältä kuhia tavoittelevan kannattaa etsiä käsiinsä kalastusalueen syvyyskartta ja kaikuluotain. Vaikka selkävesien kalasta onkin kyse, epätasaisten pohjanmuotojen paikantamisesta on hyötyä. Kuhan tärkeät saaliskalat, kuore ja muikku, oleskelevat mielellään ravintorikkaiden matalikoiden ja rinteiden lähettyvillä. Kaikuluotaimen avulla paikantaa helposti suuret kalaparvet, joiden lähettyviltä kuhiakin usein tapaa.
Alkukaudesta kuhat ovat vielä kutupaikkojen lähettyvillä ja iskevät hanakasti ohi uiviin uistimiin. Tyypillisiä alkukauden paikkoja ovat kivikkoiset matalikot ja matalahkot sisälahdet. Kutuajan jälkeen kuhat siirtyvät selkävesille saalistamaan muikkuja, silakoita ja kuoreita. Selkävedet ovat yleensä parhaimmillaan heinäkuussa, jolloin veden lämpötila on noussut huippuunsa.
Kuhan vetouistelemisen voi aloittaa pienellä budjetilla
Veneen varustaminen kuhanuistelua varten ei kevennä kukkaroa kuin satasella parilla. Vanhanajan tapahan on pitää vapoja käsissä. Kuhan tärppi tuntuu painon vastuksena ja vavanpitäjä saa tehtyä vastaiskun heti. Vapaa voi heilutella käsissä, jolloin uistin saa pyrähtelevän uinnin, mikä varmasti on parempi kuin tasainen uistimen eteneminen.
Useimpien vapojen vetäminen vaatii jonkinlaiset vavanpidikkeet. Muutaman kympin luokkaa olevilla muovisilla vapatelineillä pääsee hyvin alkuun. Neljää vapaa veneessä on aloittelijankin helppo pitää ojennuksessa. Useimmat vapatelineet saa kiinnitettyä laitakaiteeseen. Veneen perässä käytetään paljon paria muovista tai metallista putkea, johon vavat saadaan törröttämään. Putket kannattaa kiinnittää yhdellä ruuvilla tai pultilla, jotta sen asentoa saadaan muutettua.
Siimasoppien ehkäisemiseksi vapojen sijoittelua kannattaa hieman pohtia. Pisimmät vavat laitetaan reunoille ja lyhyemmät vavat sivuille. Uloimmissa vapoihin laitetaan pinnalla uivat uistimet ja sisempiin vapohin laitetaan syvälle menevät uistimet. Vielä kun uloimmissa vavoissa pidetään pidempää siimaa kuin sisemmissä, niin kaikki varotoimenpiteet siimasotkujen estämiseksi on tehty.
Neljää vapaa hallitakseen kuskilla on mielellään oltava rattiohjaus tai apumies moottorin äärellä. Kahvaohjattava perämoottori kääntyilee harmillisesti edestakaisin, kun kahvasta päästätetään irti, jolloin useamman vavan virittäminen tulee hankalaksi. Kalan napattua venettä ei pysäytetä. Tasainen veto pitää kalan kiinni. Kala pysyy kyllä perässä, jos on pysyäkseen ja samalla muut uistimet pysyvät pyynnissä eivätkä sekaannu toisiinsa.
Kuhaa vedetään hitaalla vauhdilla. Tietenkin nopeammallakin vetovauhdilla pääsee tulokseen, mutta kokeneet kuhanuistelijat suosivat hidasta vetonopeutta. Monet väittävät, että suuret kuhat vaativat hidasta vetonopeutta, pieniä saa nopeallakin vedolla. Vetonopeutta pohdittaessa kannattaa ottaa huomioon vieheiden uinti, sillä erimerkkisten vaappujen optimivetonopeuksissa on eroja. Kilpauistelijat käyttävät samaan aikaan samanmerkkisiä vaappuja, jolloin voidaan varmistaa, että kaikki vaaput toimivat. Ei ole järkeä sekoittaa hitaassa vedossa toimivia vaappuja ja nopeassa vedossa toimivia vaappuja keskenään.
Kuhavieheissä väri ja koko ovat tärkeitä ominaisuuksia
Tunnetuista kuhavaappumerkeistä voisi mainita Jessen, Rapalan Huskyt ja Magnumit. Muita varsinkin Hämeessä ja Itä-Suomessa menestyneitä merkkejä ovat HK:n varma ja Merimetso, jotka ovat useiden kilpauistelijoiden luottokuhavaappuja.
Koko lienee yksi tärkeimmistä tekijöistä kuhauistimen ominaisuuksista. Vaikka kuha on petokala, tutkimusten mukaan se ei ahmi kovin kookkaita makupaloja. Kuhalle tyypilliset ravintokalat kuore, silakka ja muikku ovat keskikooltaan kymmenen sentin molempaa puolta.
Kuhauistinten värit ovat usein räikeitä. Kelta- ja oranssiselkäisiä hopeisilla kyljillä. Sinisiä värejä käytetään paljon merellä hälyvärien lisäksi. Monet kuhanvetäjät ovat saaneet huomata, että kuhilla on selittämätön taipumus alkaa suosimaan jotain tiettyä väriä. Toisinaan tärppejä tulee huomattavasti enemmän esimerkiksi keltaselkäisiin uistimiin kuin muihin väreihin. Ehkä kyseessä on valaistusolosuhteiden muuttuminen. Hyvä taktiikka esimerkiksi neljänvavantekniikalle on sitoa kuhunkin vapaan erilainen väri. Kun ottiväri selviää, niin vaihdetaan kaikkiin vapoihin sama väri.
Useimmat pienillä leukalapuilla varustetut vaaput menevät vain 1-3 m syvyyteen. Porraslevyiset vaaput menevät hiukan syvemmälle kuin tavalliset leukalappuiset. Uistinten uintisyvyyteen vaikuttaa merkittävästi siiman paksuus. Ohuilla siimoilla päästään syvemmälle kuin paksuilla. Uistelussa kuitenkin siimanpaksuus saisi minimissään olla 0,30 mm luokkaa, sillä muuten pohjatärpit voivat verottaa liikaa uistinpakin sisältöä.
Tässä kuva "modernista" painokalasta. Jigwobbler on painava heittoviehe, jota voi käyttää myös painokalana.
Painouistimet
Painouistin on noin 30- 50 g painava tasapainopilkkiä muistuttava uistin, jossa on kolmihaarakoukku vatsassa ja perässä. Useimpiin malleihin kuuluu muovinen tai metallinen ropelli, joka pyörii, kun uistinta vedetään vedessä. Ropelli saa aikaan vedessä värinää, jonka kala aistii kylkiviivallaan. Painokala toimii kuhalle jopa niin hyvin, että jotkut kalamiehet käyttävät pelkästään painokaloja kuhanvedossa.
Painouistimia käytettiin jo vuosikymmeniä sitten. Käsikeloissa pidettävään siimaan sidottiin yksi tai useampia painouistimia. Pääsiimana käytettiin paksua siimaa, johon sidottiin 50-80 cm tapsi ohuempaa siimaa, johon painouistin solmittiin. Viimeisessä tapsissa oli tapana pitää vaappua hiukan nostetta luomassa. Uistinten väli oli 3-6 m. Tällä tavalla vieheet uivat eri syvyyksissä ja haravoivat tarkasti useaa syvyyttä.
Painouistinlitkan sisäänkelaaminen tapahtui käsin. Veneen reunalle oli asetettu puinen lauta, johon painouistimet laitettiin järjestykseen sitä mukaan, kun niitä nostettiin vedestä. Siima kehittiin veneen pohjalle tai astiaan. Ainekset hyvään siimasoppaan ovat tässä tekniikassa hyvät, mutta kokemuksella ja taidolla siima saatiin takaisin veteen ongelmitta.
Painouistimet puoltavat paikkansa myös tänä päivänäkin. Ne toimivat mainiosti syvääjien tilalle, joskin ne eivät vie uistimia yhtä syvälle. Toisaalta painouistin kalastaa, mitä syvääjä ei puolestaan tee.
Painouistin on hyväksytty lisäviehe myös kalastuslaissakin. Lääniluvalla saa vetää samaan aikaan yhtä uistinta ja yhtä painokalaa.
Katso keskusteluista syventävää tietoa kuhan vetouistelusta täällä.
Kuinka ammattilaiset tekevät sen - lue vetouisteluveneen varustelusta.
Kuhanuistelukyselyn tuloksia! Teimme keväällä 2014 kyselyn, miten lukijoilla on tapana uistella kuhaa. Vastauksia tuli yli sata - kiitos kaikille osallistujille.
Pari vapaa riittää aluksi hyvin. Kannattaa kokeilla alkuillasta hämärään asti. Vetonopeus saa olla aika hiljainen, joten soutuveneelläkin pärjää aluksi.
Sitkeä yrittäminen palkitaan. Viehevalinnoissa kannattaa kokeilla sekä luonnollisia värejä, että ärsyvärejä. Ennustamattoman epävarmasti potkiva vaappu voi olla peto.
Kala on usein lähempänä pintaa kuin uskoisikaan. Ja kannattaa uistella syvien selkävesien päällä, vaikka se oudolta tuntuisikin. Ja jos vesillä on muita uistelijoita, kannattaa peesata.
Uistimen väriä saa huonolla syönnillä vaihtaa useamman kerran, eli pois kalasta vasta kun pakin värivalikoima on käyty läpi.
Muistakaa tarpeeksi hidas vauhti. Uistinta ei ole tarpeen jättää kovin pitkälle veneen perään, vaan myös peräaallokosta n. 10 m veneestä on tullut tärppejä. Kuha liikkuu usein samassa paikassa toisten kuhien kanssa, joten samasta kohdasta voi saada useammankin tärpin.
Touko-kesäkuussa pohjia pitkin 1-5m syvyisissä vesissä, joissa pohjassa ainakin jonkun verran kivikkoa. Heinä-elokuussa kannattaa koittaa syviltä selkävesiltä syvän päältä ja välivedestä painojen tai painouistinten avulla, ja virtapaikoista varsinkin illalla ja yöllä. Päivällä saa varmemmin saalista matalammista vesistä ja usein välivedestä tai läheltä pohjaa.
Kannattaa uittaa eri syvyydessä meneviä vaappuja. Kun ottisyvyys löytyy, niin laittaa sinne enemmän vaappuja uimaan
Kannattaa käyttää tuplauistimia,niillä pääsee helposti haluttuun syvyyteen.
Ei saa heti luovuttaa. Rauhallisuutta. Rauhallinen vauhti
Koetappa myöhään illalla melko pinnasta - saatat yllättyä!
Vedä rohkeasti syvemmältäki. Vedä tuplauistimia, siten että laitimmaisiin plaanareihin pinnassa menevät ja siittä syvemmälle veneeseen päin. Vetotunteja vain paljon kokemus opettaa.
Kuhauistimista sanottua
9cm Rapala Shad Rap, matalammassa uiva malli. Neonkeltaisella selällä ja vaaleilla kyljillä.
HK Varma Kalkkaro eri väreissä sään mukaan, pääsääntöisesti ruskean ja kullan eri variaatiot..
rapala deepteil värinä kirkkaat värit ns särki/muikku myös yksi sateenkaari väreissä
Karismax-vaappujen kourulappuiset mallit. Ruskea selkä, oranssi vatsa ja keltainen kylki, jossa mustat raidat.
Kirkkaankeltainen bomber pintaan ja keltavihreä nilsmaster väliveteen
mustakeltainen karikko syvemmälle
Jessen helmiäiskeltainen, ylhäällä keltaista ja alhaalla valkoinen ui noin 2m-5m.
Jesse papukaijana ja Merimetso vihreä oranssina ja sini harmaana
Ehdottomasti Rapalan Shad Rap Deep Runner, mielestäni silakanvärinen. Sen väri ja liike houkuttavat kuhaa todella hyvin.
Räppäri keltaisella selällä
Sepentuuri yleisesti. Paras väri ollut ehkä perinteinen "haukiväri" punapää, valkorunko
Karikko 13cm ja Bomber keltavoittoisissa väreissä merellä ja järvellä luonnolliset värit
Räppäri vaaput on ihan ykkösiä. Väreistä folio värit parhaat.
Kommentit
saatiin eilen viis kilonen kuha vetämällä
Ainakin Tampereen Pyhäjärvellä jos kutualueelle uskolliset kuhat majailevat samoilla paikoilla. Ne ovat hävinneet se todistaa sen että verkkokalastus on Pyhäjärven kuhat saalistaneet.
Just tulin ja pari kaks kilosta tipahti,,,, ekat tämä vuonna....
Eilen nasahti Päijänteen vanhaltaselältä 5 mittakuhaa, kaikki tasapaksua 1,5kg luokkaa. tuntuu olevan hillityt värit ottipelejä, ruskea sekä muikku. (sivussa n.25 haukea) syöntaika osui 20-22 välille. vesi 20'c
Leppävedeltä vetästy, parisen kymmentä mitta kuhaa. Ilta aikaan napsii hyvin siniseen väriin. Isompia ei ole näkynyt ja hauki syö kiivasti.
Meillä Pyhäjärvellä (Pohjois-Pohjanmaalla) on kuha viihtynyt luotojen reunamilla.Tämä vuosi on ollut huomattavasti huonompi kuha vuosi kun viime vuodet.Onkohan tälle syytä?
Jokainen vuosi on hyvä kuhavuosi jos vaan osaa sopeutua vaihteleviin olosuhteisiin. Kuha ei oo joka vuosi samoilla paikoilla ja syvyyksissä ja samat kikat ei toimi vuodesta toiseen. Jos menet samoilla välineillä ja kikoilla vuodesta toiseen käy ennenpitkää niin ettei ne enää toimikaan ja luulee että on huono kuhavuosi. Sopeutumiskykyiset ja avarakatseiset ne parhaat saaliit saa vuodesta toiseen!
Ihan kivasti on kuha liikkunut, ja samoilla paikoilla ja samoilla välineillä tullut kuin ennenkin.
Salajärvellä nastolassa verkkokalastus (todnäk) tuhonnut kuhaisan järven täysin!!! Jäljellä on about 15-25cm kuhia...
meillä viitasaarella pari 5kiloista kuhaa sekä 1-2kg pienempiä kuhia
Päijänteellä Saalahden lähistöllä on oikeasti hyvät kuha-apajat, koska olemme muutama kesänä käyneet vuokramökillä ja muutaman kertana tullut sellainen 0,8-1,0kg kuha ja vielä samalta paikalta, eli matalikon reunalta, jossa jää myös helposti kuva pohjaan.
Onkos kellään kokemusta siek kuhakelmistä ?
Eilen kalakaveri sai elämänsä ensimmäisen kuhansa punasävyisellä bomberilla Jyväskylän seudulta Pohjois-Päijänteeltä soutu-uistelemalla
Kahva ohjattavalla 4 vavan hoito yksin hankalaa...Bull Shit..opettelis uistelemaan.
Aiheeseen liittyen; sieppaa oiikein todella nämä vanhemmat "kähmyt", jotka verkoillaan ym. passiivivälineillään rohmuavat järvillä ympäri vuoden ja ryöstävät kuhakannat sillä tavoin. Elvistellään kavereille; niin ja niin monta ja niin isoa kuhaa VERKOSTA ja sitten vielä myydäänkin niitä eteenpäin. Ainoastaan AMMATTIKALASTAJILLE verkot, nuotat ja rysät.
Ammatikseen kalastajia lukuunottamatta, verkkoilijat ovat kalastusmaailmassa samaa kastia kuin lastenr hyväksikäyttäjät vankiloissa. Lailla täytyisi puuttua moiseen toimintaan; tällä menolla koko muu urheilu- ja vapaa-ajan kalastustoiminta tulee kärsimään todella pahasti, eikä vähiten esim. taloudellisesti tarkasteltuna. Enää ei eletä sillä lailla "pula-aikaa", että yksityisen tarvitsisi verkolla elääkseen tai muuten kalastaa. Tosi kalamiehet (ja naisetkin) hoitavat homman mato-onki, jigi, vaappu, lippa- ja lusikkakonstein. Siinä toiminnassa on onnistumisen iloa ja mukavalla tavalla palkitsevaa haastetta..
Niin, eikös se ole kateus ku käskee verkottamaan tai jigittämään kutukarikot tyhjiksi?
Ompa minunkin viereen viritetty verkkoa kiihkeästi ku aikoinaan muutama pannuahven tuli jigitelteltyä ja kateellinen bongas😀!
Kiusasin nootta kaikki tuli jo ongittua ja turhaa hommaa tuokin.... Tiedä sitte oikeesti kuis kävi. Ja samat kujeet vaikkapa espoonlahella jos pulkallisen pannuahventa rantauttaa johan alkaa verkkojataa löytymään samoille vesille😃!
Asenne ongelmaa ja vaarit toki ottakoon ruokakuhansa ku ei näe ,jaksa tai kykene vispailemaan vapavermeillä kumminkaan.
Sais ottaa suomi oppia muutenkin maista joissa vain ammattilaiset verkottaa, niin tulis taas kalaisemmat veet metskailla. Esim. Ylämitta on vapapuolellakin lasten kengissä monin paikoin jne...
Ostin mökin pieliseltä Lieksasta päin. Kalastus vehkeet ostos listalla, mitä vaappua kuhalle joka toimisi tuolla?? Top 5! Kiitti jo etukäteen!
Rapala,nilsu ja kuusamo ihan hyvii!
Sit voi koklaa vaik jessee tai pomperoo.
Isoja merimetsoja, räppäriä, jesseä. Noilla saat myös kalaa.
Parhaiten tullut kuhaa tänä vuonna variantilla ja stormin pikkuvaapuilla. Kylki kumassakin hopea.
Kangasalan Vesijärvestä tuli viikko sitten parit hyvät kuhat iltasella..tyyni, aurinkoinen upea ilta. Molemmat samaan väriin, eli hopea sininen Rapala...pituus n.10 cm.
Onkos porukkaa uistellut puumalan lietvedellä? Itse menossa mökkeilemään sinne ja vene löytyy paikanpäältä mutta ei ole kaikua niin mistä kannattaisi lähteä kuhaa etsimään?
Vaikka vesistö on pihdas ei se Kuhan köllykkä näe paljon tai sitten köllöttelee syvillä pohjukoissa eikä laiska ota edes pilkkiin....elokuun illoissa auringonlaskun aikaan otti rantavesillä 0 -5 metriin ja kirkkaan keltaiseen uistellessa.....sen se näki ja hotkas....
siis puhdas ;) vesistö
Jep, kyllä ne kirkkaassa möllöttää syvimmässä montussa, eikä ota mihinkään. Syövät harvoina päivinä hämärän aikaan hetken. Tiedän kirkkaan järven johon on istutettu useampana vuotena satoja kuhia, eikä niitä tunnu saavan ylös sitten millään. Liekkö sitten joutuneet hauen ruuaksi?
11 metristä löyty eilen kuhia.. että eipä muuta kun 150 rammaset puntit eteen ja nyppimään.
Mites nyt suu pannaan kun on kylmin heinäkuun alku miesmuistiin. Ei taida kuhaa oikein irrota vaikka pomperia vetelis tönköillä.
Kuha tuntuu olevan aivan rantavesissä. Pohjassa möröttää, mutta ottaa hyvin pitkin päivää.
Bomberi on hyvä pohjavaappu kylmään veteen. Rannalta jigaamalla perinnejigilläkin tuntuu nyt toimivan.
kuhaa oli taas tänäiltana/yönä kympin vedellä alkuillasta pimeään. Minkäänlaista aikomustakaan lähteä liikkeelle saatika nousta ylemmäksi ei olut. Täysin turhaa oli tarjota vaappua isolla puntilla nokan eteen, syönti täysin nolla. Saldoksi jäi alkuillan jigikuha ja parisatanen ahven,
Nyt kannattaa vaihtaa uistelu kiviin. Erittäin hyvin tulee pohjasta jigillä heittämällä tai vertikaalina.
Sivut
Lisää uusi kommentti