Katukalastus eli street fishing saapumassa myös Suomeen

katukalastus street fishing suomessa

Katukalastusta luonnehtivat rentous ja helppous, sillä katukalastaja varustautuu yleensä kevyesti ja kulkee helppokulkuisessa maastossa. Kalaan ei myöskään ole välttämätöntä lähteä koko päiväksi vaan reissu voi olla lyhytkin, vaikkapa vartin kalastustuokio kesken ruokatunnin tai lähikaupassa käynnin yhteydessä. Kalastuspaikat ovat varsin vaivattomasti saavutettavissa myös hieman etäämmällä asuville, sillä kaupungeissa ja taajamissa julkinen liikenne kulkee tiheästi.
 
Ranskasta muualle Eurooppaan
Kaupungeissa, niin Suomessa kuin muuallakin, lienee kalastettu niin kauan kuin vesien äärellä olevia kaupunkeja ylipäänsä on ollut olemassa. Nykyisen kaltainen katukalastuksen suosio kuitenkin nousi kuluvan vuosikymmenen alussa Ranskassa, Pariisissa, josta se levisi nopeasti moniin muihinkin Euroopan maihin. Katukalastus sopii hyvin koko perheelle vauvasta vaariin, mutta erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset ovat ottaneet katukalastuksen omakseen.
 
Street fishing -kilpailut
Vuonna 2017 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön vetämä Lähelle kalaan -hanke järjesti ensimmäiset Street fishing -kilpailut seitsemässä Suomen kaupungissa. Kisoissa kaksihenkiset joukkueet pyrkivät saamaan neljällä eri lajia olevalla kalayksilöllä mahdollisimman monta senttiä yhteispituutta. Uusi kilpailumuoto sai positiivista palautetta ja tänä vuonna (2018) kisat järjestetään jo vähintään 13. kaupunkiin. Hanketta on rahoitettu kalastonhoitomaksuvaroista. Kisojen pääpalkinnot tarjoaa yhteistyökumppanina toimiva Lucky John.

Street fishing -kilpailujen tavoitteina ovat mm. ihmisten, ja vähän kuntaorganisaatioidenkin, havahduttaminen kaupunkien laajoihin kalastusmahdollisuuksiin ja kaupunkilaisten lähiluontosuhteen parantaminen. Kisoilla pyritään antamaan kasvavalle kaupunkiväestölle inspiraatio kalastusharrastuksen aloittamiseen ja ylläpitämiseen lähellä kotia.
 
Varsinaisten kilpailuiden lisäksi kaupungeissa on mahdollisuus osallistua erilaisiin perheille järjestettyihin onki-iltoihin tai muihin avoimiin tapahtumiin, joissa voi lainata välineitä ja kokeilla lähikalastusta ohjatusti. Niin Street fishing -kisoista kuin muistakin em. tapahtumista löytyy lisätietoa fisuun.fi -sivuilta.
 
Nyt kun katukalastus on hiljalleen nostamassa päätään Suomessakin ja kaupungistuminen vain jatkuu, on helppo arvata, että sen suosio tulee vuosien edetessä lisääntymään, olipa kyse sitten Street fishing -kilpailuista tai ihan vain omaksi iloksi kalastamisesta.

Street fishing -kilpailujen juoni lyhyesti:
- Kalastetaan rannoilta, 2-hengen joukkueina
- Mitataan 4 pisintä kalaa (1 per laji) ja yhteispituus ratkaisee
- Kalat voi halutessaan vapauttaa
- Kukin nuori saa 5 cm etumatkaa joukkueensa eduksi
- Voittajaparista nimetään kyseisen kaupungin ”Kalakunkku 2018”!
 
Jäljellä olevat, varmistuneet kilpailut 2018:
- Rauma, 30.7. klo 17-20

- Lahti, 4.8. klo 17-20

- Turku, 8.8. klo 17-20

- Kemi, 9.8. klo 17-20

- Tampere, 15.8. klo 17-20

- Helsinki, 23.8. klo 17-20
 
Katukalastajan välineistö
Virvelillä heitettävä kaikuluotain on viime vuosina nopeasti yleistynyt apuväline rannalta kalastavien keskuudessa. Noin tennispallon kokoinen kelluva kaikuluotain kiinnitetään heittosiimaan vieheen tilalle ja kelataan heiton jälkeen hitaasti kohti kalastajaa. Luotain kannattaa heittää käsin, jos mukana on vain kevyille vieheille suunniteltu vapa. Luotain lähettää langattomasti tiedot kalastajan puhelimeen, jonka näytöltä voi reaaliaikaisesti katsoa kaikuluotaimen lähettämää kuvaa. Tällaisen luotaimen avulla ”haravoimalla” voi helposti muodostaa käsityksen vesialueen kiinnostavista pohjanmuodoista, syvyyksistä tai vaikkapa kalaparvien sijainnista.
 
Rannalta heittokalastusvälinein kalastettaessa on aina hyvä varustautua muutamilla pitkäheittoisilla vieheillä, jotta kalaa voi tarpeen tullen tavoitella kauempaakin rannasta. Muutoinhan kaupunkivesien kalat purevat ihan samoja vieheitä ja syöttejä kuin lajitoverinsa erämaisemissakin. Viehepuolelta katukalastus ei siis vaadi mitään erityisen mullistavaa. Sen sijaan myynnistä löytyy erilaisia katukalastukseen suunniteltuja muita tuotteita, erityisesti tavaroiden kuljetukseen ja säilytykseen liittyen. 
 
Rikkoutumis- ja häviämisriskin vuoksi kalastaja ei vilkkaassa kaupungissa mielellään jätä arvokkaita viehepakkeja tai vapoja kauas selkänsä taakse. Kaiken pitäisi siis kulkea jatkuvasti mukana helposti ja kalastusta häiritsemättä. Erilaiset reput ja lantiomalliset kalastustarvikelaukut ovat katukalastajille peruskauraa, vaan löytyypä myös päälle puettavia katukalastusliivejä, jotka mahdollistavat esimerkiksi toisen pitkänä pyyntivalmiudessa olevan virvelin pitämisen mukana (etupuolella) siten, että molemmat kädet jäävät vapaaksi kalastukseen. 
 
Näin on mahdollista näppärästi vaihtaa vapaa tilanteen mukaan yhdessä hujauksessa. Helpon kuljetettavuuden vuoksi katukalastukseen sopivimpia vapoja ovat moniosaiset (tai laadukkaimmat teleskooppiset) vavat, jotka menevät hyvin lyhyeksi ja mahtuvat vaikkapa reppuun, kun kalastaja vaihtaa paikkaa lähibussilla.
 
Euroopan suurkaupunkeihin verrattuna Suomen kaupungit ovat kuin pikkukyliä. Aivan suurimpien kaupunkiemme keskustoja lukuun ottamatta kaupunkikalastusta on meillä mahdollista harrastaa usein verrattain rauhallisilla ja vehreilläkin, puistomaisilla alueilla. Näissä pärjää varsin mainiosti ilman katukalastukseen suunniteltuja erityisvälineistöjäkin, mutta siirtymillähän välineiden kompaktius on aina plussaa.
 
Katukalastajan haavi ansaitsee vielä muutaman oman sanan: Kaupungeissa kalastaja joutuu usein seisomaan melko korkealla vedenpinnasta. Lyhytvartisella ns. venehaavilla ei siis tee käytännössä mitään. Toisaalta rantoja kulkiessa ei ole erityisen näppärää pitää mukana kookasta tai pitkävartista haavia. Teleskooppimallinen haavin varsi on hyvä vaihtoehto, jos sitä jaksaa mukanaan kantaa ja sillä kohteessa vain suinkin ylettyy veteen. 
 
Silloilta ja korkeilta rantamuureilta kalastettaessa ei pitkävartisinkaan haavi kuitenkaan aina riitä. Ongelman ratkaisu on varreton haavi, joka lasketaan veteen narun avulla. Haavin pohjassa tulee olla hieman painoa, jotta haavi pysyy vedessä auki ja uppoaa haavimistilanteessa tarvittaessa hieman pinnan alle. Kun kala on uitettu haavin päälle, nostetaan vain narusta. Tällainen haavi on kevyt ja joustavan kehikkonsa ansiosta se on taiteltavissa lähes povitaskuun tai ainakin viehelaukkuun.
 
Toistaiseksi katukalastajan erikoisvälineistöä löytää parhaiten verkkokauppojen kautta, mutta kysynnän kasvaessa kalastustarvikeliikkeet ottanevat enemmän street fishing -tuotteita valikoimiinsa, ainakin suurimmissa kaupungeissamme.

Mistä ja miten? 
Välineistö, miljöö ja äänimaailma voivat kaupunkikalastuksessa olla hieman erilaiset, kuin mihin suomalaiset ovat mielikuvissaan tottuneet kalastuksen liittämään, mutta muutoin kaupungeissa kalastettaessa pätevät tutut lainalaisuudet ja opit: kalasta siellä missä on kalaa. Kannattaa siis kokeilla huolella kivikot, siltojen alustat, erilaiset laiturirakenteet, satama-altaat, veneiden aluset ja vastaavat. Ilmeettömällä ja tasapaksulla pohjalla voit hyvin löytää kalatihentymän vaikkapa pohjassa makaavan polkupyörän ympäriltä.
 
Katukalastuksessa jigauksen ja kelaonginnan erilaiset muodot ovat laajimmin toimivia sillä näitä menetelmiä voi käyttää menestyksellä korkeammaltakin kalastettaessa. Silloilta ja laitureilta myös pilkintä toimii erinomaisesti. Siellä missä kalastaja pääsee veden pinnan tuntumaan, astuvat kuvioihin mukaan kaikki muutkin perinteiset viehemallit ja rantakalastusmuodot.
 
Näytä esimerkkiä
Suurta osaa suomalaisista tuntuu edelleen hallitsevan se perinteinen ajatus, että kalaan mennäkseen täytyisi lähteä kauas mökille. Voit olla mukana murtamassa tätä myyttiä kalastamalla näkyvästi keskellä kaupunkia. Saat varmasti kiinnostuneita katseita ja mahdollisesti ”tuleeko kalaa?”-kysymyksiä osaksesi. Vastaamalla ja kertomalla kaupunkikalastuksesta avoimesti, erityisesti nuorille, olet viemässä kalastuksen ajatusta sinne missä sitä ehkä kaikkein eniten kaivattaisiin – luonnosta osin irtaantuneisiin kaupunkeihin.

Kuvat: Mikko Kulmala, Janne Tarkiainen ja Jyri Haapanen.