Teno 2019
11.09.2018 - 11:15
Kohti uutta lohikesää mennään kovalla vauhdilla. Turistien kauden alkuun 272 aamua ja paikallisilla 263.
Luvanmyynti siirtyy ensi kesänä paikalliselle kalatalousalueelle ja tuon pohjalta mielenkiintoista
nähdä luvanmyynnin toteutus. Voisiko olla, että nykyistä luvanmyyntisivustoa hyödynnetään siirtämällä
se ELY:ltä uudelle hallinnoijalle vai tuleekohan tilalle jotakin muuta?
Onko lukijat menossa Tenolle ensi kesänä vai muita suunnitelmia tilalle?
itseppähän olette asiat nykyiselle mallille ajaneet ja hölmöilyt senkun kiihtyy. lohtahan ei tenossa ole enää vuosiin kunnolla ollutkaan, niin pakko kai se on jetteilyllä jatkaa mitä jatkettavissa on. tähän tilanteeseen on ajauduttu ja tästä on varoiteltu ainakin sen 20 vuotta mutta niin on kuuroille korville kaikuneet. vieläkään ei patoja ole pois saatu tai saalis rajoituksia tenolle tullut. lohta saa tappaa sen minkä pystyy. ei ole enää joki lohta täynnä, kun tuo pirun luotain sen kertoo. kai se kohta poistetaan, niin voi taas asvioida saaliit kymmenkertaisiksi. teno on maailman paras lohijoki hah hah haa ha ha haa :) voi perse kaikkea ne keksii ja jaksaa väittää. oisko teno kuitenkin maailman paras jettijoki? ei ole kalastajat eikä kalat tiellä.
Se on kuulkaa sillä lailla, että Suomessa vedet ovat vapaita kulkea kenelle tahansa niin kesällä avovesillä kuin talvella jäälläkin, ellei kulkemista ole jotenkin viranomaisen päätöksellä rajoitettu. Tämä on suuri perusoikeus meille suomalaisille ja toki muillekin. Joillain vesialueilla on polttomoottorikäyttöisten veneiden käyttö kielletty, mutta sähkökoneella saa sompailla. Joillakin pienillä alueilla on jetit julistettu pannaan myös yhteisellä sopimuksella.
tätähän tenolla nyt juuri mietitään. teno on kaikin muinkin tavoin ihan erikoinen paikka suomessa, vastaavaa pölhöilyä ei ole missään muualla suomessa. kakusta ei voi loputtomasti poimia vain rusinat. tenolaiset on saanut hyvät rahat ihan tyhjästä ties kuinka kauan ja turistin raasu on aina ollut syyllinen kaikkeen, mutta ajat on lopullisesti muuttunut ja nämä ns hyvät turistit on kuollut, eikä nyky kalastajat niele tuota tenon paskaa enää.
Eiköhän nuo tule taas tarjotut luvat menemään suurilta osin kaupaksi paitsi Outakoskella jostain syystä myynti ollut heikompaa. Kehitettävää kyllä säännöissä olisi paljon mutta luvan myynti kahdelta viime kesältä kertoo, että kysyntää vielä on. Jos hinnat nousee huhutulla vitosella, niin ei taida vaikuttaa myyntiin ollenkaan.
Osa luvista tulee menemään ensikesänäkin. Lupia taisi jäädä joku 5-6000 myymättä viime kesänä. Outakosken osakaskunta kielsi luottamuksen ja ymmärtää sen kun ei niille korkeuksille enää montaa lohta riitä. Huono huutaa maailman parasta lohijokea kun luotain kertoo että yläkönkään päälle on 150 lohta noussut.
Luottamuksen=luotauksen
Kyllä paikalliset oli ehdottaneet saaliskiintiöitä neuvotteluissa mutta ei oltu ehdotusta huomioitu. Suomen puolella patoja ei enää kovin montaa ilmeisesti ole mutta Norjan puolella kyllä. Vielä kun meripyynti lisänä, niin pitkälti Norjan käsissä kuinka paljon lohta jokeen pääsee. Totta on, että lohta on vähäinen määrä siihen nähden mitä voisi olla jos jokeen pääsisi. Nuo tähän mennessä tapahtuneet jetteilyt niin vähäisiä ja ymmärtääkseni kalastajista tyhjillä alueilla tapahtuneita, että ei liene juuri merkitystä mihinkään mutta toki jos se alkaisi jatkossa laajenemaan yhtenä tarjottuna palveluna, niin tilanne voisi olla toinen ja aiheuttaa häiriöitä. Enpä usko, että tulee yleistymään. Luotaimen jatkosta ei varmuutta (korjatkaa jos väärässä) tulevan kesän jälkeen ja on ikävä asia jos jatkoa ei siihen saada.
Jos tuo luotaus lopetetaan on rahat käytännössä mennyt ihan hukkaan. Lohikannan huono tila oli tiedossa jo valmiiksi. Tuolla luotauksella pystyttäisiin katsomaan mitkä toimet mitäkin vaikuttaa, siis pitkässä juoksussa nyt on vielä liikaa sattumaa mukana.
Siitä useimmat aijaa Keminmaassa isohaaran/Kemijoen sillan/lohien yli. Jarruta, osta lupa päivälupa 20€? Ota lohi rannalta tai veneestä, 10 kg keskimäärin, on siinä 5 - 20 kg ja isompia ja ei muuta ku keskity kalastammaan, jos myöhemmin kesällä niin sitten Pelloon Torniojoki. Tosin Matkakoski jos vesi kohallaan saadaan runsaasti lohia, noin 10.6. keskimäärin. Elikkä jos kallaa haluaa tappaa niin tänne, Teno haaveilijoille, ja heille TUURIA, täältä saa sen ilman sitä.
mulla oli sellainen käsitys että saamelaisilla olisi vähän kuin yhteinen sopimus joen kummallakin rannalla, ettei saaliskiintiöitä ainakaan heille ja siksei muillekkaan. kalastus aikaa ja voidaan turistilta rajoittaa ja sillä hoidetaan lohen suojelu. no vitun hyvin meni.
Ei se ole paikallisten neuvottelijoiden käsissä tuo Tenon kalastussääntö. Sen ovat herrat Helsingin ja Oslon sopineet jo kabineteissaan ja valmiit sopimukset tuodaan näön vuoksi neuvottelupöytään.
Eräänkin kerran paikalliset olivat matkustaneet Osloon neuvotteluita varten, no , herrat olivat suljettujen ovien takana neuvotelleet sopimustekstin valmiiksi ja pyytäneet sitten nämä valtuutetut paikalliset sisälle.Siellä heille oli kerrottu sopimustekstin sisältö ja sanottu " tähän ei voi lisätä eikä poistaa enää mitään".
Suomen puolen virkamiesneuvottelijat olivat kuin lampaat pässin komennossa hyväksyneet Norjalaisten sanelun mukaisen sopimuksen ja PISTE. Yritä siinä sitten.Norjalaiset eivät hyväksy saaliskiintiötä.Miksi, en tiedä.
Myös se hiertää norjalaisia kun Suomalaisia kalastajia on paljon,paljon enemmän kuin heidän puolen kalastajia.
Tuosta eilen 23,20 kirjoitetusta käsityksestä, niitähän syntyy kun ei ole minkäänlaista faktatietoa ja pääkopassa syntyy ahaa- elämys.
Minäkin voisin esittää oman käsityksen turisti kalastajasta ( anteeksi: matkailukalastajasta )
Ne valittavat joilla on sattunut väärät vehkeet mukaan kalalle mennessä.
ainakin saamelaiset paasasi ihan ihmisoikeuksista kun pato aikoja pienennettiin?? ketkä saamelaiset suomessa kannattaa saalis rajoitusta ja ketkä vastustaa norjan puolella. ettei vaan sulle syntyisi ahaa elämys kun huomaat ettei sulla ole asiasta pienintäkään käsitystä ja luulet ettei muillakaan ole.
Ihan on paikallisten matkailuyrittäjien omaa ansiota,että päädyttiin entisen sopimuksen ja säännön purkuun. Norjalaiset ehdottivat lieviä sääntömuutoksia useaan kertaan, jotka sitten Lapin elykeskuksen kalatalousyksikön asiantuntemattomat neuvottelijat aina joka kerta torjuivat niillä "tiedoilla" ja evästyksillä joita tenonvartiset heille syöttivät. Sitä saa mitä tilaa.
Olispas omituinen väite. Minä asun Tenon varrella ja tiedän kyllä mitä täällä puhutaan mutta ei teille voi kaikkea kertoa, teillä kun on pahana tapana vääristellä ja irvistellä paikallisten mielipiteille.
Eikä se ole yleismaailmallisesti omituista jos paikalliset puolustavat alueellisia oikeuksiaan.
Tässä taas yksi kirjoitus josta voitte repiä 😕🦍
kyllähän turistille voi puhella ties mitä, mutta silloin kun sukukokouksissa asiasta puhutaan niin eipä niitä saalis rajoittajia taida löytyä, nämä paikalliset kokoukset on kuitenkin se paikka missä yhteinen kanta päätetään. mikäli nyt olen muka väärässä niin mainitse edes pelkkä sukunimi ketkä on saalisrajoituksen kannalla?
tietysti voi olla että nämä sukujutut on myös turistia varten keksitty, mutta uskottavasti niistä osataan puhua.
Nimien mainitsemisesta en tiedä palstan käytäntöä eikä se itseasiassa liene oleellistakaan mutta facebookista löytyvästä Teno-ryhmästä löytyy 5.4.2017 käydystä keskustelusta Tenon uusiin sääntöihin liittyen erään paikallisen kommentoimana tuon aloituskirjoituksen alle:
"Esitimme myös saalis kiintiötä"
"Tämän säännön laati kaks Suomen virkamiestä yhdessä Norjan virkamiesten kans. Muut tahot on sääntöä vastustanu yhessä tuumin."
Siinä on ainakin yhdet esimerkit, että rajoituksia on neuvotteluissa yritetty ajaa.
"Tämän säännön laati kaks Suomen virkamiestä yhdessä Norjan virkamiesten kans. Muut tahot on sääntöä vastustanu yhessä tuumin."
Ei mennyt näin. Ei ministeriön virkamiehet toimi näin.
Siinä on ainakin yhdet esimerkit, että rajoituksia on neuvotteluissa yritetty ajaa.[/quote]
en pääse noin kauas et voisin tuon tarkistaa 5.4 2017. sääntöä on varmasti vastustanut jokainen joltain osin. paikallinen ja saamelainen ei välttämättä ole sama asia. joka tapauksessa sääntöihin olisi pitänyt tehdä kiinteitä pyydyksiä rajoittavia muutoksia ainakin 10 vuotta sitten, mutta aina hannattiin vastaan, niin kauan että lopulta oli pakko tehdä muutokset vastoin saamelaisten tahtoa. saamelaiset olisi vieläkin rajoittanut vain turisteja.
Jos kirjoittaa tuon ryhmän hakukenttään "Hae tästä ryhmästä"-kohtaan hauksi "Tenon uusista säännöistä", niin löytyy tuo 5.4.2017 kirjoitus ja sen kommentit. En mielelläni tänne suoraan nimiä laittaisi kun en tiedä onko se oikein hyvän käytännön mukaista mutta kyllä tuossa oli saamelainen henkilö kyseessä. Vaikeahan se tietysti on asioiden kulkua ulkopuolelta täysin tietää mutta hyvä tieto on, että saalisrajoituksia on yritetty ajaa. Sääntöjen toteutuma ei toki ollut monia miellyttävä.
ei kai se nimi nyt niin tärkeä ole. 2017 oli jo paskat housussa ja silloin varmaan ehdotettiin turistille saalis kiintiötä. ei patokalastajille. mikäli joku suomen puolen saamelainen vaatisi saaliskiintiötä patokalastajille tulisi siitä sukusota oitis. tuo suomen ja norjan raja ei ole saamen sukuja haitannut, vaan siitä on naitu yli ihan yhtenään. pelkkä turistin rajoittaminen ei tässä tapauksessa enää ollut vaihtoehto, eikä sillä saatu vähääkään aikaiseksi ennenkään. sitä täytyy rajoittaa mikä niitä lohia tappaa eli verkot, turistien 2000 tittiä ei pelasta lohikantaa vaikka tuo määrä jätettäisiin ikuisiksi ajoiksi kalastamatta. se että turistit saa noin vähän kalaa olisi pitänyt hälytyskellot soida jo 90 luvulla, mutta eipä puututtu eri verkko systeemeihin kuin ihan kosmeettisesti. yksi suvanto verkko pyytää viikossa saman kuin koko mökkikylä kaudessa ja yksi pato hyvänä viikkona enemmän kuin kaikki turistikalastajat koko kaudessa. vieläkin verkkoja on ihan liikaa ja kanta vahvistuu todella hitaasti, jos se nyt yleensä vahvistuu, epäilen ettei vahvistu. kaikuluotain näyttää selvät lukemat onneksi. ainakin ensi vuoden. verkkomeren läpi pääsee vain lähinnä tittejä. 1000 tai 2000 lohen kutukanta ei tule kovin nopeasti luomaan merkittävää parannusta. kaikesta päätellen tulijoita kuitenkin jokeen olisi. mutta kyllä pulassa on tenon lohi kun varmaan 99% kudun kannalta tärkeistä lohistä pyydetään verkoilla rysillä padoilla ja ties millä pois ennen kutualueita.
joku kertoo ihan kohta ettei verkoilla mitään ei ainakaan hyvin. lohiparvien pitäisi olla sellaisia 10-100 tuhannen lohikasoja ja niitä pitäisi pukata jokeen läpi kesän, eipä viime kesänä näkynyt päässyt luotaimelle ensimmäistäkään parvea. 4 lohta ei ole lohi parvi. suomalaisia tuskin voi syyttää, muusta kuin välinpitämättömyydestä. suomalaiset ei ole koskaan pyytänyt lohia paljon, koska lohet ei ole tänne asti päässeet. lohen voi tappaa vaan kerran. suomi on turvautunut arvioimaan kertaa kymmenen, jotta näyttäisi siltä että mekin saadaan lohta. Niemelän Eero on ehkä suurin syyllinen, koska syystä tai toisesta sanoi tenon lohen suurimmaksi uhaksi vapakalastajat. no nythän Eerolla taitaa mennä ihan kivasti jossain norjalais yrityksessä. älkää nyt ihmeessä Eeron työn jatkajat sortuko vastaavaan, siitä saattaa joutua vastuuseen pitkässä juoksussa. aina joku muistaa. turisti kalastus on käytännössä loppunut ja silti vaan ei lohet pärjää. tämä nyt todistaa ihan väkisinkin ettei turisti suinkaan ollut se syyllinen.
Ottakaa varsin selvää miten lohet lisääntyvät ja kasvavat.
Sen jälkeen voitte arvioida koska lohimäärät kasvavat esim. viime syksyn kudusta.
Se ei tapahdu niin kuin elokuvissa.
Monen kirjoituksesta näkyy läpi tuo huono tietämys. Valitettavasti.😎
UTSJOKIKesällä 2017 viisi saamelaista henkilöä päätti tarkoituksella rikkoa lakia Tenon vesistössä, tehdä itsestään rikosilmoituksen ja pyrkiä käräjäoikeuteen muuttaakseen kalastussäännöksiä. Heidän mielestään Ylä-Lapin uudet kalastussäännökset uhkaavat jokisaamelaista kulttuuria Tenojokilaaksossa.
Taas ollaan vaatimassa verkko ja patokalastus oikeusii takas.
Pitäs saada viimeisetkin kalat Tenosta pois🙈
Nimim. Kalastusta, voi herran ja miks´ei rouvankin pieksut ( jos on ) kuin syvällä se onkaan tuo tietämättömyys.
Kyseessä on kalastuslain § 10 , tässä ei ole kysymys Tenon kalastuksesta vaan sen sivujokien.
Samaa Tenon lohien hävittämistä, vaikka sivujoesta.
Lohet tuottavat noin tuhat mätijyvää per painokilo. Suuret naaraat on hyvän poikastuoton edellytys. Tietysti myös urosten olisi kiva olla isoja, niin suurlohen geenillä olisi paremmat mahdollisuudet. Tenon lohista oli 90% alle 80cm pitkiä, eikä 80cm ole vielä kuin ehkä 4kg. Valta osa oli tittejä ja titeistä valta osa on uroksia jotka ei lisäänny keskenään. Kaikuluotain näyttää miten kehittyy.
Sen jälkeen voitte arvioida koska lohimäärät kasvavat esim. viime syksyn kudusta.
Se ei tapahdu niin kuin elokuvissa.
Monen kirjoituksesta näkyy läpi tuo huono tietämys. Valitettavasti.😎
Eikohän se sinne juuurikin nouse kutemaan😂.
Minulle kuitenkin on aivan sama vaikka verkotatte viimeisenkin lohen sivujoistanne ja ihan ilmaisesksi ja rajoittamatta jokisaamelaista kulttuuria.
Minä en kalasta Tenojoella ikinä ettei kosketa minua.
Mut aikas tyhmää kuitenkin. Sama ku kusis pakkases huosuihin😆
Ajattelin kun saamelaisten sukupolvi uudistuu,että se myös "suomentuu",mutta eipä näytä muutosta tapahtuvan,kun katsoo ylen juttua saamelais nuorista youtubesta.Hasssua että muistavat pulttiboysin nunnuka-tyypit vaikkei monikaan ollut edes syntynyt silloin,mutta vieläkin kaivelee pilkka
Onko pakko olla noin tyhmä, sivujokien lohet ovat eri geeniperimää kuin Tenon lohet.
Lohi nousee tunnetusti siihen jokeen ja sille alueelle missä on kuoriutunut mätimunasta.
Mereen mennessä ja sieltä palatessa niiden on pakko käyttää Tenojokea väylänä kun
eivät ole lentokaloja päästäkseen synnyinjokeen kutemaan.
Sivut
Lisää uusi kommentti