Käsivarren ja Etelä-Lapin kalapaikat
18.06.2002 - 14:38
Osaisiko joku neuvoa hyviä taimen- ja harripaikkoja Etelä-Lapista tai käsivarresta? Rautukaan ei tekisi pahaa..
Saisi olla rauhallinen paikka (ei korttikoskia), jonne ei tarvistsisi kuitenkaan päivätolkulla patikoida.
P.S. Jos jollakulla on tietoa alkukesän saaliista noilta alueilta niin pistäkääpä infoa.
Kysymys oli aika laaja: Alue Etelä-Lapista (Kemi, Tornio ym) Käsivarteen asti ja kaikki merkittävät kalalajit "hyviä" ja vielä ei päivien patikointia paikalle.
Vastaus on sitäkin suppeampi: Ei tuollaista paikkoja ole Suomessa olemassakaan, oikeasti. Tingi todella reilusti vaatimuksista tai unohda koko juttu.
Missään, mistä löytyy rautua (hyvin), ei löydy taimenta tai harjusta (hyvin), joten suosittelisin esim. jättämään raudun pois vaatimuksista. Jos ei halua päiväkausia patikoida, patikoi edes yksi päivä. Jos sekään ei onnistu, ota lentokyyti ja käytä siihen aikaa sanotaan yli vartti (10 min lentoa vastaa karkeasti päivän patikointia).
"Rauhallinen paikka" toteutuu varmimmin jos menee jonnekin joelle josta ei ole ikinä kuullutkaan. Tosin ne tututkin nimikkeet kuten Isokurkkio, Toriseno, Pöyrisjoki, Vaskojoki, Näätämö saattavat joskus parhaimmillaan täyttää sekä taimen- ja harjusvaatimuksen ilman että ketään muuta kalastajia tapaa koko aikana. Harvemmin kyllä.
Autolla rantaan -tyylisistä paikoista varmin taitaa olla Könkämäeno, tosin sielläkin kannattaa ilman muuta kävellä kilsa, pari parkkipaikalta eroon.
Kelit saattavat tehdä ylikalastetusta keskivertopaikasta päiväksi kalastuksellisen paratiisin ja toisaalta varmastakin paikasta viikoksi täydellisen kaivon. Näin on oleva aina Lapissa.
Lapin kalastustietopaketti
--ako
Käsivarressa lähellä Kilpisjärveä on Peeravaara ja sen alapuolella Peerajärvi.
Kyseinen Peerajärvi on melkein Muonio - Kilpisjärvi-tiessä kiinni.
Kierrä järven takapuolelle. Sieltä lähtee kapea puro/joki ylös tunturiin.... kolua sitä varovasti ja saatat kostua tammukkaa.... Puron yläpäässä on píeni järviosuus (tiestä n. 5-7km), josta on tullut taannoin harria. Tummia lippoja ja pieniä vaappuja heittopainon kera, ja huom. varovaista otetta....
Eikös kyseessä ole Tsaddamasjoki joka ainakin ennen oli rauhoitettu kaikelta kalastukselta...
Ako: Mihin aikaan vuodesta olet tehnyt Pöyrisjärven reissusi? Itse olen lähdössä heinäkuun alussa noin 9-10 päiväksi samoihin maisemiin. Tarkoitus on lähteä Näkkälästä ja kiertää Pöyrisjärven kautta kaartaen Hettaan rauhallisesti kalastellen. Ilmeisesti seutu on sellaista että ainakin jonkinlaiset syömäkalat saa? Hauki tai ahven maistuu siinä missä lohikalatkin.
Akolle vielä kysymys: Kuinka helppokulkuista maasto tuolla seuduin on? Kartasta näkee että korkeuseroja ei paljoa ole, eikä soitakaan hirveästi, mutta paljonko pusikot haittaavat? Entä suot, ovatko ylitettävissä vai upottavatko liikaa?
Kyselen nyt vähän ei-kalastukseen liittyvää, mutta tuolta alueelta on hankala saada tietoja; joko siellä vain harvat käyvät, tai sitten ei kerrota.
Mikäli et pidä päivän vaellusta liian kovana suorituksena niin suosittelen lämpimästi Lätäsenoa. Itselläni tulee tänä syksynä viides reissu putkeen kyseiseen paikkaan. Ajat autolla Kalkkoaivin "suht" huonokuntoisesta tien pätkää. Ja eikun rinkka selkään.... Kun vaan viitsit kävellä ns. kuuluisien paikkojen ohitse, niin takuulla saat kalastella aivan omassa rauhassa. Kaloista sen verran että joessa on mielestäni erinomainen harjuskanta, ja kala tuntuu kyllä kelpuuttavan monenlaista viehettä. Perhoista nallepuh mainen vihetävä sävyisenä on toiminut takuu varmana. Joessa on myös seassa hyvän kokoista taimenta ja lohi nousee myös jokeen. Mukavana lisänä lukematon määrä sivu puroja joissa tunnetusti saa kosketusta tammukoihin. Itse sain viime syksynä ensimmäisen nousukkaan ylös asti ja harjus ennätykseni on 1.15 kg. Kyseisellä joella.
Tarkistettu tieto Kilpisjärven opastuspisteestä:Tsaddamasjoki on edelleen rauhoitettu.
Peerajärveen etupäässä Ailakkajärvestä laskeva "joki", siis tuo Tsaddamas, taisi tosiaan olla silloinkin kun itse tuolla kuljin, alaosistaan rauhoitettu. Helppo se oli silloin yli loikkia suurin piirtein lenkkaritason jalkineilla, koska en saa muistiini minkäänlaista jälkeä ko. joen yli kahlaamisesta. Yläosissa tunturissa (ei siis Ailakkajärvestä tulevassa haarassa) oli putamia mistä yhdestä saatiin silloin hyvin pikkutaimenia aina puoleen kiloon asti. On täytynyt olla erityisen matalan veden aikaan eli normaalisti joki esittänee parempaa.
Mainittu Peerajärven "kierto takapuolelle" on muistikuvieni mukaan rasitukseltaan suurin piirtein maratonia vastaava suoritus, sen verran tiukkaa on tunturikoivikko vaaran rinteessä ja polkujakaan en muista tuolla nähneeni - ehkä olen väärässä. Siellä alavammalla puolella Peerajärveä en ole liikkunut.
Lätäsenoa pitäisin itse milteinpä huonona harjuspaikkana, se nimittäin on sen verran iso joki, että kun harjus päättää paina päänsä pohjamutaan, siitä ei silloin tavoita näytekappaleitakaan helpolla. Parhaimmillaan taas kilon kalaa pukkaa lähes väkisin pyytöihin, näin olen ymmärtänyt. Itse tykkään saada ison harrin pienemmästä joesta kuin Lätäsenon kokoisesta, mutta lohen ja taimenen suhteen paikka on luonnoltaan Suomen oloissa ylittämätön - ainakin jos yhtään öykkäröivää kalaporukkaa ei satu alueelle.
Kalkkoaivin tiellä en ole itse ajanut koskaan mutta olen ymmärtänyt kertomusten rivien väleistä, että päätieltä yhtä aikaa lähdettäessä rinkkamies on nopeammmin perillä kuin autolla tietä yrittävä. Isokurkkiioon asti ja vähän siitä ylikin nopeat käveltävät polut ovat itäpuolella, suurinpiirtein Markkinan majojen kohdalta lähtevät.
Kertomus Pöyrisjoen reissustani heinä-elokuun taitteessa 1997
--ako
Juu kyllähän Isokurkkion seudulle varmaan näpsäkästi käveleekin. Mutta eipä sillä alueella saa sitä ns. omaa rauhaa. Saitsikosken kohdilla on samanlailla porukkaa liikaa minun makuuni.... Joten huomattavasti ylemmäs.... Ja voin vakuuttaa ettei kovin moni kaveri kävele Markkinasta moisia matkoja. Kyllähän Kalkkoaivin tie on mitä on mutta pystyy ajamaan henkilöautolla Kalkkoaivin autiotuvalle. Tänävuonna kuitenkin menen maastoauton turvin. Olipas mielenkiintoinen väite harjuksen suhteen....? Reissuni ovat olleet puolentoista - kahden viikon mittaisia ja eipä kyllä ole koskaan ollut harjus apaattisella päällä! Vaikka on ollut joki tulvassa/vesi tosi alhaalla.
Ade, mun kokemusten mukaan kala on Käsivarressa syönnillään keskimäärin noin yhtenä päivänä viikosta eli kuukauden oleskeluun Käsivarressa mahtuu 3-4 hyvää syöntipäivää. Vaikea uskoa, että jollain paikalla kala olisi joka päivä hyvin syönnillään, kun se muilla paikoilla ei niin tee. Väite "harjus ei ole ollut koskaan passiivinen" ei siis kuulosta minusta uskottavalta.
Meidän kaksi viikkoamme Lätäsenolla antoivat joka päivä huonosti harjusta, muutamina päivinä ei lainkaan. Kokokin oli silloin pientä, olikohan se suurin 40 sentin luokkaa. On helppo vakuuttua, että joki on yleensä tuota parempi, varsinkin jos jonkun parven asuinmonttu löytyy ja alueella ei ole muita sitä ronkkimassa, mutta uskon, että myös tuota huonompaan saaliiseen on Lätäsenolla hyvät mahdollisuudet.
Kalkkoaivin tietä todellakin tiettävästi _pystyy_ ajamaan tavallisella (ei maasto-) henkilöautolla kämpälle asti, siis ellei auto mene rikki ennen sitä. Mutta hyvin harva sen on silti tehnyt ja kovin nopeaa, tai helppoa tai ehkä järkevääkään se ei siitä huolimatta tietääkseni ole. Monet kuuleman mukaan jättävät autonsa tienposkeen jo kauan ennen kämppää, ja jatkavat siitä kävellen, ilmeisesti koska se tuntuu heistä ajamista paremmalta ratkaisulta.
Jos Isokurkkion, Saitsikosken ja ylhäällä Munnikurkkion väistää, joella todellakin saa todennäköisesti (ei tietenkään varmasti) olla melko rauhassa. Juuri Lätäsenolla 20+ km kävelijöitä on ilmeisen harvassa, vaikka varsinkin länsipuolen urat ovat siihen puuhan loistavia, jostain syystä muualla Käsivarressa tällaisia matkoja liikutaan reppu selässä paljon herkemmin.
--ako
Hei Jouni,Köhöm et Ako!
Enpä osannut ottaa huomioon tuota rauhoitusmahdollisuutta! Siitä kun kävin Tsaddamaksella ja Ailakalla on jo rapiat 13 vuotta, eikä se sinä vuonna ollut rauhoitettu, asia tarkistettiin kun 3 kunnan lupia osteltiin.
Itse kuljin Peerajärven yli kanootilla, mutta katselin kyllä idän puoleista rantaa, (rakkaa,) jossa kulki hiekkatie vähän kauempana rannasta! Vaikutti kulkukelpoiselta. Ailakkajärvellehän muuten meni kanssa jonkin sortin mönkijäpolku Peerajärveltä...
Mutta jos siellä nykyään on rauhoitus, ei sinne sitten ole asiaa, joten pahoittelut vanhan tiedon levittämisestä...
olen itse kalastellut lätäsenolla ja torisenolla n. 12 vuotta.kalkkuaivin tie on aika kehnossa kunnossa, mutta kyllähän sen normaalilla autolla ajaa,pääsee aika kesysti juuri sille autiotuvalle.jos mieliipi isoja harjuksia niin mielestäni niitä löytäisi siekkasullaista ja vähän alempaakin.tuntuisi että yleensä porukka jää saitsijoen lähistölle ja se luo suurta painetta tiettyinä aikoina.jokihan on kylläkin pitkä joten kyllä sinne mahtuu.harreja en itse suosi,sillä olen yleensä lohestanut siellä tahi taimentanut.muutamina vuosina on tullut 3-5 kg lohia ja kerran taimenkin oli samaa luokkaa mutta harvemmin.saitsijärvellä näkyy kuinka paljon joki varressa on porukkaa ja siitä voi laskea auto määrästä päättelemällä omat johtopäätöksensä.
Jos kalaa haluaa ei kannata kilpisjärvelle päin tulla aikaa tuhlaamaan.
Hieman toistamieltä. Saimme läheltä kilpparia useita 50-60cm harreja. Mukaan mahtui myös useita taimenia.
Kilpisjärven seuduilla harjukset ja taimenet tuppaa olemaan kuitenkin tavanomaisesti sellaista 30 senttistä silppua.
No kai meillä sitten kävi tuuri. Viikon aikana n.20 50cm harrii, isoimmat sen 60. Ja tietenkin paljon pieniä vain 30-40cm. Muutamat kiloset siiat ja taimenet. Taisi vaan ajoitus osua kohdalleen, kun semmosta isoa korentoa joka paikka täynnä ja isoja kaloja niiden perässä. Niistä harreista näkyi vain selkäevä kun siinä pinnassa pyörivät. Että kyllä niitä kaloja siellä on, niitä ei vaan kaikki saa, kun ovat niin arkoja, kun porukkaa lompsii koko ajan joka puolella. Jos rauhassa haluaa kalastaa, niin kannattaa suunnata muualle kuin kilpparille.
Ja siis todella pienestä paikasta/joesta nuo kalat. Ei olisi heti arvannut.
Aika kehnoa ollut taimenen osalta, vaikka muuten on ollut paras mahdollinen tulos noista heikoista kalavesistä
Norjan puolella et harjuksia lähtisi edes laskemaan, koska tuollaista kalaa saat niin paljon kuin ikinä haluat pyytää.
Kilpisjärven seuduilla harjukset ja taimenet tuppaa olemaan kuitenkin tavanomaisesti sellaista 30 senttistä silppua.
Taimenia ei tuolta juuri saa, ihan niinku edellä oleva raportti, ja harjukset valitettavan pieniä.
"Eikös kyseessä ole Tsaddamasjoki joka ainakin ennen oli rauhoitettu kaikelta kalastukselta.."
-Ainakin ennen muinoin se oli rauhoitettu kaikelta kalastukselta Peerajärvestä aina siihen Ailakkajärvestä tulevavaan puron pullistumaan saakka.
Himppasen kalssikko-käpy antaa kalapaikkavihjeitä rauhoitetulle joelle D!
Mene samoin tein Norjaan!
Kilpisjärven seuduilla harjukset ja taimenet tuppaa olemaan kuitenkin tavanomaisesti sellaista 30 senttistä silppua.
"Sain minäkin Pältsiltä "
-Olisi kyllä mukavaa, jos järvien nimet kirjoitettaisiin niin ettei tarvitsisi arvailla mitä milloinkin tarkoitetaan.
Taimenia ei tuolta juuri saa, ihan niinku edellä oleva raportti, ja harjukset valitettavan pieniä.
Lisää uusi kommentti