Mielipide kaikuluotaimista
08.08.2020 - 13:35
Teen tutkimusta ja selvitän kalastajien yleistä mielipidettä kalojen paikannuksesta kaikuluotaimella, joten kertokaa rohkeasi ajatuksenne tästä!
Mielestäni sen on kuin huijausta joka vie hohdon kalastukselta, etenkin vertikaalijigaus jossa mennään suoraan kaiun johtamana pomputtamaan jigiä kalan naaman eteen kunnes se iskee on erittäin halpamaista.
Itse en enää haluais kalastaa ilman kaikua. Se on vähän kuin sokeena kalastais. Omista kotivesistäkin oppi valtavasti uutta kunnon viistokaiun myötä. Uusia ottipaikkoja, pitkiä pätkiä aivan tyhjää. Mun mielestä metsästys on vielä halpamaisempaa jos noin haluaa ajatella. Haravoidaan joku alue ajomiesten ja koirien avulla, eikä eläimelle anneta juuri mitään mahista. Metsästyksessä ihminen ite päättää usein eläimen kohtalon, kaiulla kalastettaessa kalat usein löytyy joo, mutta kalaa ei oteta sieltä vedestä väkisin, ts. saalista ei "oteta" kuten metsästyksessä. Kalalla on silti mahis ite ottaa tai olla ottamatta. Yks asia mikä on peestä kaikujen kanssa on jos ihmiset ei opiskele perustietoja kaloista, vaan suhaa ympäri järvee naama ruudussa vailla mitään tietoo missä kalat voi olla. Kakarana kalastuksen perustiedot opeteltiin ilman mitään kaikuja, nykynuoret saattaa siirtyä suoraan nollasta kaiunkäyttäjiksi.
Trolli tai ei. Omasta mielestäni kaiku on ehdoton niin pilkillä kuin veneessäkin. Käytän luodattua pohjakarttaa pilkillä ja jigatessa oikean paikan hakemisessa ja varmista kaiulla että paikalla on kalaa. Nähdyistä kaloista voi saada hyvällä syönnillä 20% huonolla tuskin mitään. Tämä on oma kokemukseni vertikaalin kautta. Live luotainta tuskin tulen hankkimaan koska ei kiinnosta, ylisuurten kalojen saaminen. Sopivia ruokakoon kaloja haluan.
En tuomitse live kalastajia , mutta toivoisin, että eivät kalastaisi liian syvältä, jolloin kuha ei enää selviä vapautuksesta.
Aikaisin keväällä menin talvipaikoille ja kaiku näytti kuhia olevan hyvin harvakseltaan , vaihdoit taktiikaksi kesäpaikoille menon ja siellä kuhaa tiheässä ja toisella heitolla kiva 47 veneeseen.
Ilman kaiun infoa olisin tuhlannut päiväni väärässä paikassa. Kalastuksessa taito on sitä, että osuu oikeaan aikaa, oikealle paikalle ja kalastaa oikealla tekniikalla. Ja tässä kokemus on valttia
Marjastaessa ja sienestäessä riittää oikea paikka ja oikea aika :)
Kyllä kaikuluotain ja plotteri on tukemassa kalastusta aina kun siitä on edes jotain hyötyä. Viimeksi jäi kaiku käyttämättä pari viikkoa sitten kun pyydettiin harria käsivarressa. Rommajärvi on kauttaaltaan suunnilleen tasasyvyinen 1,5-2 metriä. Mukaan otettu pallokaiku sai jäädä telttaan kun lähdin kellurenkailemaan.
Muutenkin kalastusmuodot ovat selvästi mukautuneet kaikuluotaimen käyttöön. Onhan se paljon hauskempaa kun tietää, että kalat sentään käyvät tutustumassa vieheisiisi vaikkei aina maistukaan. Summamutikassa uistimen viskominen on jäänyt vähemmälle. Pilkiltä lähden mielummin kotiin jos kaiku lopahtaa kesken.
Live kaiku ja viistokin ovat liian tehokkaita ja siksi kalastaja joutuu heittelemään suurimman osan kaloista takaisin ja ne ei välttämättä selviä. Kaikua ei oikein muutenkaan tarvii tutuilla vesillä mutta paikannin on kyllä isolla selällä hyvä että osaa kiertää plussa kivet, varsinkin pimeellä pikku hiivassa on joskus osunu ilman tähtäämistä.
Kuka pakottaa kalastamaan jos ruokakalat koossa? Omassa käytössä viistokaiku eikä ikinä oo tullu niin paljoo kalaa, että suurin osa olis pitäny takas heittää. Hyvin näyttää kalat, mutta vaikka kalastais just kohdalta, ei se tarkota että kalat ottaa. Etenkin suuret kalat on monesti ottamatta mihinkään, vaikka kuinka viiston löytämiä pommittais.
Niin sanotun tyhjän kalastaminen on järjetöntä. Itse etsin kohde kalat esim ahvenet penkasta, ennen kuin alan jigaamaan. Silloin tiedän että paikalla on kalaa, eikä tarvitse tyhjää penkkaa pommittaa. Ilman kaikua en edes lähtisi jigailemaan. Ei niitä kaloja kumminkaan kaiulla saada, vaan se on ihan itse saatava tärppäämään.
Ei ollu aikoinaan kaikuloita ja niin sitä vaan kalastettiin suu messinkillä kun mehtä töiltä ehätettiin, ja kalaakin tuli jos oli tullakseen.
Ennenvanhaan muistan kun sitä kuvitteli uistimen ympärille vaikka mitä isomuksia ja mielikuvituksella oli tärkee osa kalastuksessa. Nykyään sitä huomaa miten väärässä onkaan ollu, kun samoja vesiä tutkii laadukkaan kaiun kanssa. Pitkiä pätkiä aivan tyhjää, ei kalan kalaa missään. Kaiku on aika inhorealistinen, ei anna mielikuvitukselle juuri tilaa. Mutta mieluummin kalastan kaiulla ja näen missä kaloja oikeesti on kuin vetäisin uistinta suu hymyssä kuvitellen kaloja veneen alle, missä niitä ei ole ensimmäistäkään.
Paljon tapaa huippukalamiehiä jotka elävät uskossa jossa luulevat että jos kalaa eivät saa, niin niitä ei ole.
Etenkin perhokalastus piireissä on näitä `kaiken saavia` . Kun on vertikaalissa nähnyt vaikkapa 30-40 kuhan nousun jigiin ja painumisen takaisin niin alkaa ymmärtämään kalastusta vähän syvällisemmin. Juttelin yhden liveluotain miehen kanssa ja oli samoissa linjoissa kanssani että ehkä 10-15% luodatuista kaloista on mahdollista saada.
Mutta tietää ainakin olevansa oikeilla paikoilla, kun kuhia nousee jigiä katsomaan. Siihen en usko, että oikean värit tai koon/jigimallin löytyminen muuttaisi radikaalisti tilannetta. Saman olen kokenut ahvenen kanssa, kun ei syö, niin ei syö. Ja tämä erottaa kalastuksen metsästyksestä. Metsästyksessä eläimellä ei ole mitään mahdollisuutta kun se on ristikkoon saatu. Mutta on hyvä että metsästäjiä on, rajoittavat hirvikantaa ja jäljestävät liikenteessä loukkaantuneet elikot
Ainakin se kertoo syvyydet ja pohja muodon tarkkaan. Parvikalatkin saattavat löytyä helposti. Kaiun keila on valitettavasti kovin kapoinen meidän matalissa vesistöissä joten se ei kyllä kerro totuutta enää veneen vierestä muutaman metrin päästä. Ei ole yksi tai kaksi kertaa kun kaiku näyttää tyhjää ja uistimeen tarraa kuha tai hauki toinen toisensa perään. Kalojen syönnistä voi kyllä todeta että kun ne pistävät suunsa kiinni vahvan syönnin jälkeen niin turhaa on enää roikkua saaliin toivossa. Koskee niin ahventa, kuhaa kuin haukeakin. Näin ainakin yli viidenkymmenen vuoden kokeilun jälkeen.
Perus 2d kaiku ei ainakaan näytä pohjanmuotoja mitenkään tarkkaan. Eräällä joella vanha 2s näytti ihan tasasta pohjaa eräässä kohdassa ja vuosia myöhemmin megahertsiluokan downimagella tuli melkonen yllätys vastaan. Joen pohja onkin täynnä isoja kiviä ja lohkareita, tuhansia ja taas tuhansia. Jos yksityiskohtia haluaa nähdä ja tarkkaa kuvaa, niin kannattaa suoraan ostaa megahertsiluokan kaiku. Megahertsiluokan taajuutta käytettäessä downimagella ei oikein näy kaloja, kun keila on super kapea, mutta jakaa toiselle puolelle vaikka 2d:n tai viiston niin kalat löytyy niillä.
Kokemuksesi voi olla totta, mutta se että perus 149€ kaiku ei näytä kiviä on kyllä täyttä skeidaa. Kaikusi säädöt ja anturin asennus ovat olleet täysin sekaisin tai kaikusi on ollut rikki. On täysin mahdotonta, ettei peruskaiku näytä kiviä pohjasta oikein säädettynä ja asennettuna.
Itse kalastanut 3 kautta jigaten ahventa ja kuhaa. Voin sanoa nälkä kasvaa syödessään. Nyt on viistokaiku garmin 7. En kalastais edes tutuilla vesillä ilman. Livekaiku on mulle aivan liian kallis. Mutta tosiaan kalasaalis on parantunut koko ajan ja uskon että saamani tieto on parantanut saaliitani esim +50cm kuhia ja paras 78cm kuha tosin uitellen mutta ilman hyvää luotainta en ois saanut tarpeellista tietoa mistä uistella.
Oho, ompas taas ammattitaidoton heppu kaikuja vertailemassa. Lowikkassa on säätönä 60 per puoli ja muissa n 25m per puoli. Ilmeisesti toimittelia saa hyvät meesut muilta merkeiltä. Asia voisi verrata katsomalla elokuvaa 5`` tuuman näytöltä tai 10`` näytöltä. Kaikki näkymä on isommalta näytöltä isompaa ja tarkempaa.
Sama tilanne jos viistokaijulta lisätää tuplasti sivusuunta näkymää, niin vastaavasti kaikki pienenee puoleen entisestä näkymästä > https://kipparilehti.fi/viistokaikuluotaimet-vertailussa-katso-videolta-...
Jos jotain kaijuista tietää niin ei vipuun mene, mutta ensimmäistä viistoaan hankkiva menee varmasti.
Ihan varoituksena, monissa ihan suomalaistenkin vertailu videoissa on tahallaan tai tietämättömyyttään toisen verrokin säädöt ihan viturallaan ja näin saadaan luonnollisesti selvä ero kaikujen välille.
Videolla lowrancessa on käytössä jalat ja asetuksena 60ft, Huminassa 30m...
Näyttää olevanLowrancessa syvyys jalkoina 28f = noin 8,4m syvyyttä ja toisissa kaiuissa noin 5.5 m syvyyttä???
En nyt muista saako Lowikassa syvyyden näyttämään jalkoina ja sivukaikuluotauksen etäisyydet metreinä.
Luulisin että vain yhtä yksikköä voi käyttää joten siinä mielessä voisi olla jalat myös sivuluotauksessa.
Luulisi että vertailuissa käytettäisiin samoja mittoja ja etäisyyksiä, vaihtavathan muissakin merkeissä etäisyyttä videolla. Jos sitten haluaa jotain merkkiä mollata niin säätää herkkyyden ja vaikka valot himmeelle, niin saa sitten mieluisan lopputuloksen ( ja meesun antajan tyytyväiseksi). Niitä säätöjä ei ruudulta näe satunnainen videon katsoja.
Mahtaisko tuommoinen Live kaiku toimia ruijanpaltaan kalastuksessa hyvin? Vai onko ne niin pohjassa, ettei kaiku näytä? Jos live kaiku näyttää, niin tommoinen mahtais olla hyvä peli enkkojen paranteluun?
Lisää uusi kommentti