Inarijärvi taimenen uistelu
16.08.2020 - 22:20
Suunnittelin tässä jo että menisin ensi kesänä Inarijärvelle taimenta ja harjusta kalastamaan. Tarkotus olis heitellä harjusta ja uistella taimenta. Harjuksen kalastamisesta mulla on aika paljon kokemusta, mutta en ole koskaan uistellut taimenta. Kiinnostaisi siis kuulla taimenelle hyviä vaaappuja/lusikoita ja myös miten syvältä sitä uistellaan sekä mistä päin järveä sitä saa.
Tyhjän saa pyytämättäkin, on kuin kaivosta onkisi tai haukien kutulahdella uistelisi. Siihen on tultu ja on tottuminen. Aika entinen ei koskaan enää palaa. Surkeeta on. Paremmasta ei tietoakaan. Kaupasta sa halvalla Norjan lohta ja se on parempaakin syödä kun lokkimatojen saastuttama Inarin taimen.
Edellinen kommentti valitettavan totta, alkaa mittakala olemaan todella tiukassa inarilla ja ne vähät mitä saa ovat loisen raiskaamia. Voi toki olla etten vain enää osaa pyytää mutta itsellä kyllä saaliit ovat huonontuneet tasaisesti vuodesta toiseen. Harria saa edelleen lähes joka matalikolta. Ja maisemathan ovat suomen parhaimpia
Kyllä mulle harri riittää. Taimenet olkoo rauhassa.
No harria kyllä tulee ja hyvän kokoista. Onko kukaan käynyt järvellä viime aikoina? Joko on taimenen otti parantunut?
Kyllä Inarilla taimenta on, ja paljon onkin. Paikalliset vaan koittaa sumuttaa ettei turisti tulisi pamppuineen samoille apajille.
Saamenmeri ottaa ja antaa. Taimen ei syö kokoajan. Niille jotka asuu järven rannalla sattuu joka kesä hyviä syöntejä. Niille jotka vetää viikon kesässä on tuurista kiinni. Itse käynyt 15 vuotta. Väliin huippu reissuja, pyydän vain sen mitä pystyn samana päivänä syömään. Väliin loppuu veto puolen tunnin jälkeen kun komia mittakalaa on kyydissä. Joka ilta. Välillä vedän viikon tyhjää.
Jos halut kuitenkin koittaa taimenta, niin isoja puntteja tai syvätakilat mukanaan. Pinnasta tulee pääasiassa alamittoja, riesaksi saakka. Itse olen saanut taimenta parhaiten pikkuplaanareiden takaa. Eli vaappu, muutama metri siimaa, irrotettava puntti 60-100gr, parikymmentä metriä siimaa ja pikkuplanu. Kalat tulevat usein paikoista missä saaren rannasta lähtee matalampi, esim 10-15 metrin alue syvän lähelle. Vaapuista pelittänyt ainakin allun ahneet. Rautua jos haluaa, niin sitten tarvitset syvätakilat, tulevat yleensä min. 15 metristä tai syvempää. Ja raudulle yleensä pellit olleet parhaita, esim. Tintin Tyyne ja pikkujärväri. Kannattaa panostaa hämärän aikaan ja yöhön, silloin on puraissut paremmin. Vetovauhdit taimenelle siinä 4.5-5.5 km h, raudulle vähän hitaampaa.
Hyviä vinkkejä ja kyllä inarilta vielä kalaa löytyy. Taimen voi olla järvellä hyvinki tiukassa välillä mutta syönnin sattuessa pääsee filetti hommiin. Tuo kalojen mato/lois määrä tuntuu kyllä lisääntyneen viime vuosina. Omat vetovauhdit 3-4km/h
Kyllä sieltä mittataimenen tai -raudun saa, kun on aikaa vain pyytää. Nimimerkillä Mittakala keskimäärin joka 34. vetotunti.
Onneksi pääsee syömään harria. Ja yhä useammin ahventa. Liekö lämpenemisen seurausta, mutta ahven näyttää levittäytyneen ja kasvaneenkin vankasti. Jopa puolikiloisia voi tulla ja tuntuu että muualtakin kuin eteläosasta järveä.
Maisemat ja erämaamaisuus on tallella, ja niistä saa nauttia harria ja ahventa pyytäessä siinä kuin punalihaistakin.
aiemmin mainitut taimenpesät pitää kyllä paikkaansa. Sinne vaan.
Tuon ahvenen lisääntymisen on huomannut moni muukin ja kyllä hauki kantakin on viime vuosina vahvistunut. Ja kyllä edelleen järveltä kyllä isojakin taimenia saadaan kunhan jaksaa vain yrittää.
Varmasti on isoja taimenia ja niitä saadaan saaliiksikin. Se on vaan niin viikon lomalla ei todennäköisesti saa mittataimenta. Joskus käy hyvä tuuri ja voi saada useammankin kalan jopa yhdessä päivässä. Luontoisetu paikkakuntalaisille on käydä päivittäin testaamassa onko taimen purullaan. Turisti saa keskimäärin yhden maittataimenen per 12 lomaviikkoa.
"Turisti saa keskimäärin yhden maittataimenen per 12 lomaviikkoa."
Jaa, aika heikolta kuulostaa. Olisko kuten omassa tekemisessäsi jotain pielessä jos nuin huonosti tulee. Itse käyny 15 v. Yleensä se viikko-10 pv. Kaksi kertaa jäänyt ilman mittataimenta. Ja siloinkin kelit olleet niin kamalia että kalastelusta ei oikein tullut mitään. Ja en ole mikään pro vetouistelija ja en edes vedä pitkää päivää. Vedän kuudella vavalla jos olen yksin ja kahdeksalla jos olen kaverin kanssa.
Ei se ihan nuin tiukassa ole kyllä itselläkään ollut, välillä on päiviä ettei tule oikein mitään mutta kyllä viikon reissulla ainakin muutaman mitallisen saa. Tietenki tähän vaikuttaa kelit ja kalastus alue melko oleellisesti.
En tarkoittanutkaan että per vene vaan veneessä istuva kalastaja. Neljän-viiden hengen silveriporukat ovat olleet viikonkin vedossa monta vuotta perätysten, saaliina pelkkiä alamittoja.Tunnen näitä tapauksia todella paljon. Paikalliset saa kalaa kun on mahdollisuus käydä kotivesillään. Turistienkin joukossa on tekojöitä ja osaajia jotka ottaa kalan siinä missä inarinmieskin, mutta pienen pieni osuus kokonaismäärästä. 80-luvulta alkaen on itsellänikin kokemusta siitä hommasta, luulen että en paljoakaan liioittele jos edellämainittua väitän todeksi.
Me myös vedetty hyvinkin paljon tyhjää, olisiko mahdollista saada ihan seikka peräisiä ohjeita/neuvoja mistä taimenen tavoittaa. Eli mistä? Millä? Miten? Koska? Miksi?
Onko se paikallisen syy jos turisti ei saa taimenta. Jokainen on joskus joutunut etsimään paikat mistä kalaa saa. Kokeilemalla oppii tuntemaan järven paikat mistä mm. taimenta saa eikä nekään ole sataprosenttisen varmoja.
Kala loppujen lopuksi päättää mitä suuhunsa ottaa.
Ottakaa kalastus ja saaliin saaminen haasteena älkääkä odottako , että se on seku menee vaan järvelle ja saalis odottaa koska se viehe uitetaan suun eteen.
Kalastus on siinä mielessä haasteellinen kun otti on kuitenkin saaliin harkinnassa.
Kyllä sieltä taimenta saa kunhan vain jaksaa yrittää, ei se muuallakaan niin helpolla tule. Ja todellisia suurtaimenia seassa
Kala loppujen lopuksi päättää mitä suuhunsa ottaa.
Ottakaa kalastus ja saaliin saaminen haasteena älkääkä odottako , että se on seku menee vaan järvelle ja saalis odottaa koska se viehe uitetaan suun eteen.
Kalastus on siinä mielessä haasteellinen kun otti on kuitenkin saaliin harkinnassa.
Ja se itse etsityn kalapaikan löytäminen on se paras ilo. En ymmärrä tätä, että kädestä pitäen pitäisi kaikki antaa lautasella.
Tänään tuli räsäs seiskalla 7.5kg. Viikon tyhjänpyynti palkittiin💪💪💪💪💪💪
Niinhänse nykyään tuntuu että kaikki tieto pitäisi jakaa netissä, esimerkiksi sellainen julkaisu kuin suuri uistelukirja kyllä kertoo miten ja mistä sitä taimenta saa, loppu on kiinni itsestä. Komea taimen seiskalla
Ennen oli "puskaradio" joka tiesi kertoa mistä kalaa sai.Ei ollut läänikohtaista, joten salakalastusta se oli.Huhun alkuunpanija nauroi partaansa, ja ohjasi muut toisaalle.
Sama meno on nyt päällä rapujen suhteen, netistä löytyy parhaat rapupaikat.
Parempi kun kokeilee ja löytää omat ottipaikat, niitä kyllä inarilta löytyy vielä runsaasti.
Vieläkö porukka vetää gulp kumirakseja vai joko on löytyny vastaava yhtä hyvä? Nuita gulppejahan ei enää saa.
Pakkasen kohmettamaa salkkia on hupussa.
Tinseli/kettu - takoinen muikku on ollut aina kumikaloja parempi.
Pakkasen kohmettamaa salkkia on hupussa.
Luonnonsyötti on Inarilla kielletty. Ja silloinkin kun oli sallittu, niin salkku oli huono ku sitä ei ole Inarissa. Muikulla ennen vedettiin.
Luonnon syöteillähän niitä kalatauteja levitetään tehokkaimmin.
Pieni osa porukasta on vastuuntunnotonta , vain saalis kiinnostaa.
Pieni osa porukasta on vastuuntunnotonta , vain saalis kiinnostaa.
Juu ja kiitos näitten urpojen joutuu käyttämään keinotäkyä. Fiksuilla oli aina käytössä samasta järvestä pyydetyt täyt. Mutta näitten salkkimiesten takia koko raksipyynti loppui luonnontäyllä.
Onko kukaan käyny järvellä viime päivinä? Onko kala purru?
Sivut
Lisää uusi kommentti