Kaikuanturin asennon tarkkuus?
22.11.2020 - 17:36
Syksymmällä kävi ankkuriköysi kaikuanturissa (Garmin 92SV itse laite) ja pienen rempomisen jälkeen kyllä irtosi, mutta sillä seurauksella että "banaanit" olivat lähes pystysuorassa näytöllä. Veikkaisin niiden olleen noin 80 astetta pystysuuntaan samalla kun herkkyys kuin katosi jonnekin pl. viistokaiku näytti normaalin oloisesti.
Arvelin anturin olevan oikein kunnolla lintassa, mutta venettä nostettaessa ei se ollut ”kuin” noin 8 astetta valokuvasta tietokoneen näytöltä mitaten. Lisäksi anturi oli muurautunut näkinkenkien joukkoon…
Onkos anturi jotenkin tavattoman yliherkkä pienellekin poikkeamalle vaakatasosta, vai korostaako näkkivuori jotenkin signaaleja? Ikään kuin anturin vinous olisi kertautunut moninkertaisesti näytölle päästyään...?
Mitä tota turhaan miettiä, käännä anturi oikeeseen asentoon ja jatka kalastusta...
Kyllä se vaikuttaaja pystykaiku on pirun tarkka anturin kulmasta . Viisto toimii, vaikka anturi olis vinossakin. Itsekin taistelin saman ongelman kanssa, vertikaalijigatessa jigiä ei saanu millään näkemään jigiä ennenkuin anturin hiero viivasuoraan. Kumman osan kaaresta kaiku näyttää, oikean vai vasemman? Siitä voi päätellä kumpaan suuntaan anturi on pielessä.
"Kyllä se vaikuttaaja pystykaiku on pirun tarkka anturin kulmasta"
-Sille kieltämättä vaikuttaa ja "tähän asti" olen lähinnä hiukan ihmetellyt anturin asentokeskustelua. Oma luulo kun on ollut, että jos anturi on pari astetta vinossa ja banaanit saman verran, sitähän tuskin huomaisi näytöllä ja tuskin vaikuttaisi. Vaan ei...
anturilla asennon merkitys on suurempi kuin laajakeilaisella. Eli tyypillisesti matalataajuiset eivät ole niin herkkiä asennolle kuin korkeataajuudella käytettävät.
Anturi säädetään pitkällä laudalla pohjan muotoa mukaillen.
Omissa veneissä perälauta on vino eli kulman hakemiseen meni aikaa. Nyt näyttää jigin 2d -näkymässä hyvin. Aikanaan näytti kaaret aika jyrkkinä ja pelkän etuosan kun näytti liikaa veneen alle. Ei ne kaaret vieläkään ihan kaaria ole, mutta riittävän hyviä. Kahdessa eri veneessä perälauta eri kulmassa, niin täytyy hakea sopiva kompromissi. Anturin kulman säätäminen vaatii tässä kaiussa kahta lenkkiavainta, joita ei jaksa kanniskella kokoaikaa mukana. Lauta vois tosiaan olla hyvä apuväline. Itsekin silmämääräsesti hain kulmaa ja ei siihen oikein voinu luottaa.
Anturi säädetään veneen ollessa vedessä. Ei pitkä lauta määritä missä asennossa vene kelluu vedessä.
Jep, vene veteen ja ajetaan sitä vauhtia jota itse yleisimmin käyttää vetouistellessa tai luodatessa. Yleensä 3-6km/h ja katsotaan vatupassilla minkälaisessa kulmassa vene kulkee. Sitten vene ylös ja taas vatupassia käyttäen säädetään anturi oikeaan kulmaan, niin että se on vaakasuorassa aiemmin testatulla nopeudella. Jos kaiku ei löydä säädön jälkeen pohjaa kunnolla matkavauhdissa, niin pudottaa anturin takareunaa 1-2° alaspäin.
Tähän kannattaa oikeasti käyttää hetki aikaa ja vaivaa, niin saa parhaan mahdollisen kaikukuvan.
Miksi se pitää tehdä noin monimutkasesti? Sen pystyy säätämään ilman mitään vatupaseja kun katsoo siitä telkkarin näytöltä koska ne kaaret näyttää siltä miltä pitää.
Suurimmassa osassa veneistä sen säädön pystyy tekemään kun vene on vedessä. Anturihissi jos on niin selvii kuivin käsin ja jos ei niin hetken voi kädet palella kylmän veden aikaan ku työntää kädet kainaloa myöten veteen
Anturin säätö vesillä oikeasti kohdilleen on toivotonta, koska anturikiinnikkeissä oleva hammastus on liian karkealla jaolla. Käytännössä hienosäätö pitää miltei aina tehdä ohuilla prikoilla, muovilevyn paloilla, tms. Vene ylös nostettuna ja vatupassilla saa säädöt osumaan useimmiten kertatyöllä just oikein.
Kyllähän kaaria saa näkyville, kunhan anturi on edes suunnilleen oikeassa kulmassa. Ero hyvin säädettyyn anturiin on kuitenkin vielä iso. Sen voi todeta sitten, kun näytöllä näkyy todella terävää ja tarkkaa kuvaa. Vaatii tietenkin myös hyvän luotaimen, muutaman satasen vehkeellä ero ei ole niin merkittävä.
Meinaat ilmeisesti että vene kulkee aina millilteen samassa asennossa?mitä jos kyydissä olevat istuu kaikki samalle laidalle? Anturi näyttää pieleen. No ihan miten vaan. Ite pärjänny olemassa olevilla säädöillä eikä ole ollu mitään ongelmia.
Teki tuon perussäädön missä tahansa niin ei se optimaalisena täysin pysy kuitenkaan. Paatin asennon muuttuminen jo pienehköistäkin painonjakauman muutoksesta kallistumisineen paatissa muuttaa automaattisesti anturin suuntausta. Liukuvalla anturihissillä olevaa anturia on vähän helpompi säädellä vesilläkin taivuttamalla kiinnityslevyä jos se taipuvaa materiaalia sattuu olemaan. Eli paatin pituussuuntaisesti, sivusuunnassa tuokin on usein lähes mahdotonta.
kuivalla kun ohjeen mukaan laittoi, tuntui ja näytti hyvältä.
Vedessä tietty sitten eteenpäin.
Saihan tuota jonkun kerran rukkailla, että sai lyhimmän matkan
anturilta pohjaan. Ei nyt kumminkaan avaruustiedettä.
Kuten edellisessä viestissäni sanoin, niin luotaimen ollessa Lowrance Hook tasoa, ei sen kuva anturin asentoa säätämällä parane. Riittää kun on suunnilleen sinne päin. Olen samaa mieltä kanssanne.
Hyvien luotaimien ostajat puolestaan yleensä haluavat parhaan mahdollisen kuvan. Siksihän se parempi laite on hankittu. Anturin asennuskulman optimointi on helppo toimenpide saada tarkempaa kuvaa.
Voihan sitä tietenkin hakemalla hakea syitä miksi anturin kulmaa ei kannata parannella. Jos ei kiinnosta, niin ei kiinnosta. Mua kiinnosti ja tehty työ palkittiin sillä, että hyvästä kuvasta tuli vielä parempi.
Ei sitä kuvaa saa millään vatupassilla paremmaks. Voihan sitä uskotella mitä haluaa. Jos saisi niin sillon pitäisi olla aina vatupassi veneessä ja aina laitettava vene vaateriin ja katottava tavaroille ja ihmisille oikeat paikat eikä saa tuulla yhtään. Tankki ku tyhjenee niin kuva huononee veneessä ellei tasapainota tavaroilla kokoajan
Anturi tarvitsisi automaattisen vakaimen kuten vaaituslaitteissakin on.
Ite oon vesillä ollessa ihan vain kädellä kurottanut veneen perästä ja napsutellut anturin sopivaan asentoon. Mulla ainakin on semmonen napsuttelu säätöratas kiinni anturissa.
Tämä riittää a kaikki muu on turhaa ajanhukkaa.
Ei se ole niin tarkka siitä asennosta. Kaaret ku näyttää hyviltä niin se on siinä. Kaikki toiminu hyvin näin eikä viistossakaan mitään ongelmaa.
Kaks anturia peräpeilissä kiinni ja kummatki säätäny näin. Syvyys on tasan sama ja molemmat näyttää mitä pitää. Ei ole mitään avaruusteknologiaa eikä tarvii olla insinööri.
Anturi saa olla tosi vinossa jos näyttää syvyyden pieleen
Ei oikeen selvinny mikä hyöty tästä passilla laittamisessa on? Miten tulee parempi kuva? Kuvan ei pitäis olla mitenkään riippuvainen siitä miten tarkkaan anturi on asennettu vaan se piirtää aina ihan samalla älyllä. Kaikukeila mittaa syvyyden siitä mistä sillä on lyhyin matka pohjaan. Ainoa jos on vähä vinossa niin kalakaaret on toispuoleisia
Vastaanottava 2D-elementti tekee parhaan kuvan kohtisuorasta signaalista, koska pulssi palaa voimakkaampana kuin vinoon lähtenyt. Vertaa siihen, että itse kuuntelet äänilähteen edessä tai sivulla. Oikeassa kulmassa olevan anturin kalakaaret ovat symmetrisiä, kaari piirtyy tarkkana, kaari on paksu/voimakas, kaaren värisävyt ovat rikkaat ja selkeät. Huonossa kulmassa olevan anturin kaaret piirtyvät ohuina, värittöminä ja epätarkkoina viiruina, jolloin kuva vastaa suunnilleen samaa kuin 2D-keilan äärilaidoilta saatu huono piirto.
Kyse ei ole siitä saako kaaria näkymään, vaan kaarien laadusta. Eron ymmärtää sitten, kun on nähnyt hyvän luotaimen ja oikein säädetyn anturin antamaa tarkkaa kuvaa.
Myös DI- ja SI-kuva paranevat, kun anturi on vaaterissa. DI- ja SI-keila ei ole kartiomainen, vaan erittäin ohuen viuhkan muotoinen.Vinossa oleva anturi vääristää kohteen todellista muotoa ja kuvan tarkkuutta.
Sä nyt et tainnu ymmärtää asiaa. Sieltä tulee aina kohtisuora signaali takasin vaikka anturi olisiki vähä vinossa. Mietippä minkä muotonen anturista lähtevä keila on. Sieltä palaa aina kohtisuora signaali takasin. Se ei välttämättä ole aivan keskeltä keilaa mutta tulee kumminki. Aallokossa myöskään ei tule vaan anturi heiluu paljo enemmän ja käy vinommassa kun vähän vinossa oleva anturi.
Nyt sä yrität kertoa, että 2D-keilan laidalta tulee yhtä hyvä paluusignaali kuin kohtisuoraan alta. Ei tule, koska lähetetty pulssi on voimakkain keskellä keilaa.ja vinoon lähetystä signaalista suurempi osa heijastuu aivan muualle kuin takaisin anturiin.
Auttanee ymmärtämään asiaa, jos mietit viistoluotainta. Kuvan laatu ja erottelukyky heikkenee todella nopeasti sivusuuntaisen etäisyyden kasvaessa, koska vinoon lähetetystä signaalista suuri osa kimpoilee muualle palaamatta takaisin anturiin.
Aallokon aiheuttama jatkuva edestakainen keinunta ja siitä aiheutuva haitta on aivan eri asia kuin kiinteästi vinoon sojottava anturi.
Auttanee ymmärtämään asiaa, jos mietit viistoluotainta. Kuvan laatu ja erottelukyky heikkenee todella nopeasti sivusuuntaisen etäisyyden kasvaessa, koska vinoon lähetetystä signaalista suuri osa kimpoilee muualle palaamatta takaisin anturiin.
Aallokon aiheuttama jatkuva edestakainen keinunta ja siitä aiheutuva haitta on aivan eri asia kuin kiinteästi vinoon sojottava anturi.
"Nyt sä yrität kertoa, että 2D-keilan laidalta tulee yhtä hyvä paluusignaali kuin kohtisuoraan alta. Ei tule, koska lähetetty pulssi on voimakkain keskellä keilaa.ja vinoon lähetystä signaalista suurempi osa heijastuu aivan muualle kuin takaisin anturiin."
Kaikilla antenneilla on oma suuntakuvionsa ja se poislukien ympärisäteilevät ei ole symmetrinen. Ympärisäteilevälläkään se antennikuvio ei ole symmetrinen kaikkiin suuntiin. Lisäksi se antennivahvistus toimii molempin suuntiin eli lähetyksessä ja vastaanotossa.
Tosiasioista ja faktoista ei tarvitse kiistellä. Fysiikan ja antennitekniikan lakien mukaisesti vahvin signaali lähetetään ja vastaanotetaan keilan keskiakselilta. Kaikuanturi noudattaa samoja lakeja vaikkei rf-antenni sinällään olekaan. Jos anturi tai antenni on vinossa, het' alussa ollaan poissa optimaaliselta alueelta,.
http://syvyyskartta.fi/tiedonkeruuohjeet/mika-taajuusalue/
Keilan leveys määritetään alueena, jossa signaalivoimakkuus putoaa 3dB eli puoleen.
Siinä se kiteytyy yhdessä lauseessa.
Mietitäänpä esitettyjä asioita kohta kohdalta.
Mun kalakaveri on aikuinen ihminen. Ei se roiku kaiteissa tai kieri veneen lattialla. Luodattaessa se istuu keulassa omalla paikallaan. Ei muuta mitenkään veneen kallistusta luotauksen aikana puoleen tai toiseen.
Tavaroita meillä on mukana jokunen vapa, muutama vieherasia, pientarvikkeita, eväät ja kylmälaukku saaliille. Painavin yksittäinen tavara, eli kylmälaukku jäineen on aina samassa paikassa veneessä. Muut tavarat on niin kevyitä, että niillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Ei vaikutusta veneen kallistukseen.
En edes keksinyt mitä niin painavaa kalastustavaraa veneeseen voisi ottaa, että se vaikuttaisi painojakaumaan. Sohvakalusto, pakettiauton rengassarja, anoppi? No, ehkä joku roudaa kaikenlaista mukanaan.
Tuuli ei vaikuta pituussuuntaiseen kallistukseen, sitähän tassä vatupassilla säädettiin. Aallokko vaikuttaa, mutta eihän se ole syy jättää säätämättä, paitsi jos ei halua hyvää kuvaa milloinkaan.
Mulla on 24 litran tankki viiden metrin aluveneessä takapenkin alla keskellä. En koskaan aja tankkia täysin tyhjäksi, vaan tankkaan viimeistään kun on 1/4 jäljellä. Bensan määrä veneessä vaihtelee siis enintään 18 litraa. Jos optimoi anturin säädön oiken tarkasti puoliväliin tuota vaihtuvaa bensamäärää, niin käyttää vatupassia silloin kun tankista on ajettu 9 litraa, joka vastaa painona hieman alle 7 kiloa. Noin pieni muutos ei kallista venettä, joten säädetty anturikulma pysyy edelleenkin kohdillaan. Jos olisi 100 litran tankki veneen laidalla, niin sitten vaikutuksen voisi havaita, mutta eipä taida kellään oikeasti olla näin pienessä veneessä.
Auttanee ymmärtämään asiaa, jos mietit viistoluotainta. Kuvan laatu ja erottelukyky heikkenee todella nopeasti sivusuuntaisen etäisyyden kasvaessa, koska vinoon lähetetystä signaalista suuri osa kimpoilee muualle palaamatta takaisin anturiin.
Aallokon aiheuttama jatkuva edestakainen keinunta ja siitä aiheutuva haitta on aivan eri asia kuin kiinteästi vinoon sojottava anturi.
"Nyt sä yrität kertoa, että 2D-keilan laidalta tulee yhtä hyvä paluusignaali kuin kohtisuoraan alta. Ei tule, koska lähetetty pulssi on voimakkain keskellä keilaa.ja vinoon lähetystä signaalista suurempi osa heijastuu aivan muualle kuin takaisin anturiin."
Kaikilla antenneilla on oma suuntakuvionsa ja se poislukien ympärisäteilevät ei ole symmetrinen. Ympärisäteilevälläkään se antennikuvio ei ole symmetrinen kaikkiin suuntiin. Lisäksi se antennivahvistus toimii molempin suuntiin eli lähetyksessä ja vastaanotossa.
Tosiasioista ja faktoista ei tarvitse kiistellä. Fysiikan ja antennitekniikan lakien mukaisesti vahvin signaali lähetetään ja vastaanotetaan keilan keskiakselilta. Kaikuanturi noudattaa samoja lakeja vaikkei rf-antenni sinällään olekaan. Jos anturi tai antenni on vinossa, het' alussa ollaan poissa optimaaliselta alueelta,.
http://syvyyskartta.fi/tiedonkeruuohjeet/mika-taajuusalue/
Keilan leveys määritetään alueena, jossa signaalivoimakkuus putoaa 3dB eli puoleen.
Sä nyt et taida ymmärtää. Mietippä jos vene tai anturi on vähä vinossa. Keila ei pysy paikallaan vaan kääntyy veneen mukana. Eikö silloin lyhyin matka ja suora kaiku tule muualta ku keilan keskeltä? Tällöin kaiun syvyys näyttää samaa kun passilla säädetty. Ainoastaan kaaret on vähä vinossa
Syvyys näyttää todennäköisesti samaa, mutta kalakaari on huonompilaatuinen. Edelleenkään kyse ei ollut siitä näkyykö kaari ollenkaan, vaan parhaasta laadusta.
Lue uudestaan kohta "Fysiikan ja antennitekniikan lakien mukaisesti vahvin signaali lähetetään ja vastaanotetaan keilan keskiakselilta."
Mulle riittää että kaiku kertoo syvyyden ja onko kalaa alla.
Auttanee ymmärtämään asiaa, jos mietit viistoluotainta. Kuvan laatu ja erottelukyky heikkenee todella nopeasti sivusuuntaisen etäisyyden kasvaessa, koska vinoon lähetetystä signaalista suuri osa kimpoilee muualle palaamatta takaisin anturiin.
Aallokon aiheuttama jatkuva edestakainen keinunta ja siitä aiheutuva haitta on aivan eri asia kuin kiinteästi vinoon sojottava anturi.
"Nyt sä yrität kertoa, että 2D-keilan laidalta tulee yhtä hyvä paluusignaali kuin kohtisuoraan alta. Ei tule, koska lähetetty pulssi on voimakkain keskellä keilaa.ja vinoon lähetystä signaalista suurempi osa heijastuu aivan muualle kuin takaisin anturiin."
Kaikilla antenneilla on oma suuntakuvionsa ja se poislukien ympärisäteilevät ei ole symmetrinen. Ympärisäteilevälläkään se antennikuvio ei ole symmetrinen kaikkiin suuntiin. Lisäksi se antennivahvistus toimii molempin suuntiin eli lähetyksessä ja vastaanotossa.
Tosiasioista ja faktoista ei tarvitse kiistellä. Fysiikan ja antennitekniikan lakien mukaisesti vahvin signaali lähetetään ja vastaanotetaan keilan keskiakselilta. Kaikuanturi noudattaa samoja lakeja vaikkei rf-antenni sinällään olekaan. Jos anturi tai antenni on vinossa, het' alussa ollaan poissa optimaaliselta alueelta,.
http://syvyyskartta.fi/tiedonkeruuohjeet/mika-taajuusalue/
Keilan leveys määritetään alueena, jossa signaalivoimakkuus putoaa 3dB eli puoleen.
Sä nyt et taida ymmärtää. Mietippä jos vene tai anturi on vähä vinossa. Keila ei pysy paikallaan vaan kääntyy veneen mukana. Eikö silloin lyhyin matka ja suora kaiku tule muualta ku keilan keskeltä? Tällöin kaiun syvyys näyttää samaa kun passilla säädetty. Ainoastaan kaaret on vähä vinossa
Kuten jo todettu, tosiasioista ja faktoista ei tarvitse kiistellä. Fysiikan ja antennitekniikan lakien mukaisesti vahvin signaali lähetetään ja vastaanotetaan keilan keskiakselilta. Puhut ihan toisesta asiasta.
Piste.
Lisää uusi kommentti