Pilkkikauden avaus

Lähde: 

 Tänä talvena en kiireiden vuoksi kerennyt aivan ensimmäisille jäille ollenkaan. Jään paksuus oli ensireissulla noin 18cm...liekö peräti ennätyspaljon? Samoin en muista että aiemmin kauden avauksessa olisi ollut pakkasta 17,5 astetta.

Aloituskohteeksi valikoitui tuttu pikkujärvi Sastamalan puolelta, jossa on ehkä reilu kymmenen kertaa tullut käytyä muutaman viime vuoden aikana. Tuolta olen ruokakalat monta kertaa kasaan saanut ja varsinkin ensijäillä, myöhemmin talvella tuntuu hiljenevän.Yksi oikein täsmäspotti järveltä löytyy, ja suuntasin suoraan sinne. Alku oli haastava, muutama eka reikä näytti olevan tyhjä...kunnes morriin paukautti kauden avauskala: särki. Ajattelin että nyt kun särjet löytyi, on ahventenkin oltava jossain lähettyvillä. Parin reiän jälkeen alkoikin tapahtua. Nimittäin karkuutin pari reilun kokoista ahventa peräjälkeen. Ei pysy niin ei pysy. Pari seuraavaa onneksi pysyi. Morrittelun vaihdoin aika pian tapsipilkintään, tällä kertaa peliaikaa sai Saku-liukupilkki. Muutaman ahvenen jälkeen tosin tapahtui jotain odottamatonta, siima katkesi kun nostin taas vähän isompaa kalaa ylös. Taisi olla vähän hapertuneet siimat vavassa, kun eilen solmittu 0.16mm monofiili ei kestänyt.Noh toista pilkkiä peliin ja yhtä lailla sekin tuntui toimivan. Muutama peräkkäinen reikä antoi 2-4 kalaa reiästä, mutta aika äkkiä alue oli koluttu. Keli oli varsin rapsakka kun tuulikin vähän kävi. Tein pikku lämmittelylenkin 200m päähän, josta olen myös saanut hyvin kalaa aiemmin. Tällä kertaa saalis jäi sieltä yhteen särkeen. Päätin vielä kertaalleen ennen pimeän tuloa käydä pelkällä morrilla päivän ottireiät läpi ja palasin takaisin edelliselle alueelle.Olisiko ollut kolmas reikä, kun alkoi tapahtua. Kolme isoa ahventa ylös peräjälkeen. Seuraavalla reiällä vielä ison ahvenen karkuutus, liekö olisi ollut vielä isompi kuin isoin edellisreiästä. Vanhojen reikien ronkkimisen jälkeen tein jokusia reikiä vielä vanhojen reikien väleihin ihan 2-3m päähän edellisistä rei'istä, ja sain vielä pari ahventa lisää, mutta sitten hyytyi kokonaan. 

Järvellä ollessani en tajunnut kuinka isoja nuo ahvenet oikeasti olikaan, mutta kotona vaaka kertoi totuuden. Suurin ahven 823g/41cm maitikala, toisiksi isoin yli 600g ja lisäksi kolme muuta yli puolikiloista. 11kpl yli 300g ahvenia ja 10 suurimman paino 5035g. Ei paha ollenkaan. Tästä on jo vaikea parantaa, mutta katsotaan mitä kausi tuo tullessaan.Päivän ottiavantoja kuvassa
Kappaleita 25kpl yhteensä, painoa lähelle 7kg.
Päivän isoin ahven ja hiukan kylmettynyt pilkkijä
Itsenäisyyspäivänä kävin vielä uudelleen kokeilemassa samalta alueelta, sen verran hampaankoloon kuitenkin jäi edellisen päivän karkuutukset. Päivä alkoi lupaavasti, kun heti ekasta reiästä nousi n. 300g ahven. Muuten pitelikin hiljaista. Ainoastaan kun "availin" (jäätynyt pohjaan saakka) edellispäivän isomusreiän, tuotti se tulosta yli 600g ahvenen muodossa. Kaikki mahdolliset temput sai tehdä, jotta sai tuon ahvenen haksahtamaan. Lopulta ratkaisevaa oli vain yksinkertaisesti lopettaa uittaminen ja pitää morria pitkään paikallaan. Ehkä noin minuutissa ahvenen hermo petti ja se nielaisi morrin.
Muuten ei päivästä jäänyt oikein kerrottavaa. Samalta alueelta tuli pari pikkuahventa, ja tein melko pitkän lenkin muita alueita koluten, ja ainoastaan yhdestä reiästä sain pari pikkuahventa. Ei ollut helppoa, mutta tälle järvelle vielä palataan, kunhan lumi vähenee ja tulee taas kirkasta keliä.