Made koukku ammattilaiset
Mites porukalla kokemusta ja vinkkejä? , perushan on se puolen metrin tapsi ja painolla pohjaan, painona käy ihan mikä vaan kevyttä prikkaa olen tykännyt käyttää niin ei ainakaan tunne vastusta. Minun saaliit on hyvin laihoja ollut ja epäilen että pyytämässäni järvessä toimisi että syötti olisi 5-10cm pohjan yläpuolella kun on turvepohjainen allas. Luokkia vaan ja koukkua narun päähän mutta onko Matikka miten herkkä että hylkää syötin jos tuntee vastusta, toki luokin Napsusta paljoa tunnu mutta onko sekin liikaa, tykkään kuitenkin käyttää paksua narua kun viimetalvena oli yksi ohut naru mennyt poikki, varmaan Hauki. Täyn olen koukkuun laittanut joskus päästä ja pyrstöstä kiinni pienillä kolmihaaroilla mutta enimmäkseen käyttänyt yksihaaraista ja laittanut kuten iskukoukkuun tai sitten ihan pala vaan keskeltä. Onko oikeaoppisesti laitto se että koukku tulisi pyrstöstä läpi? Ottaako ne syötin yleensä takaapäin? Koukku kokoina ollut vaihtelevasti 2/0 sitä vähän isompaa ja olen käyttänyt myös aivan pientä 4kokoa en siis 4/0 sehän on isompi. Eikai sen väliä vaikka koukku olisi pieni kyllä sekin pysyy matikan suolistossa.
Täkyihin en kummemmin ota kantaa kaippa se omalla järvellä Kiiski taitaa paras olla
Olen käyttänyt aina reilua painoa ja isoa yksihaaraista, sivuväärää koukkua, jopa 6/0 koossa. Sen nielee pienikin made. Syöttinä kalanpala, mikä tahansa tuore kala käy. Kokonainen syöttikala vain, jos se on tosi pieni.
Oma kokemus on että made syö syöttikalan pää edellä joten koukku pujoitetaan kalaan niin ettei se pääse oksentamaan kalaa pois,eli koukku on terävä pää pyrstöä kohden,kärki jostain niskasta ulos.itse käytän reilua painoa eli iso mutteri jonka lasken pohjaan,siitä noin metrin verran jätän ylimääräistä siimaa jossa sitten syöttikala.Eli mutteri menee pohjaan ja syöttikala humuksen päälle,made sen kyllä kaivaa vaikka hautaantuu.Syöttikalana ahven tai särki,mitä sattuu olemaan.Syöttikala ja koukku voi olla iso,ei haittaa mitään.
Itse käytän messinkisiä ns haukikoukkuja jossa on messinkinen tapsi, joka pujotetaan syönttikalan läpi niin, että koukku jää syötin suupieleen. Näin merellä käytän rullalankaa syötin pitämiseen irti pohjasta, lanka jäätyy nopesti avannon reunaan kiinni.
Omasta mielestäni tuossa Yuutuupi videolla noin 7min kohdalla on hyvin kuvattu miten syötti laitetaan madekoukkuun. https://www.youtube.com/watch?v=LnZBG92ApJ0
Sillä videolla muutenkin hyvä esimerkki, että syötti pohjaan. Paino noin 50-100cm syötistä. Itse lisäisin vielä luokin väliin, jossa on lisänarua (made pääsee tällöin hieman liikkumaan pohjassa).
Loppu on enemmän paikkojen hakemista. Purojen/jokien/salmien suistojen läheiset lahdelmat missä on kova pohja, kivi tai karikko voisivat olla suositeltuja paikkoja. Mielellään vielä syvänne lähellä.
Luokkia en käyttäisi lainkaan, juuri sopivan mittainen, vahva lanka. Näin et vahingossa poraa lankaa poikki, kokiessasi, eikä made sotke naruja pohjaan.
Juu, en tiedä turvehumuspohjasta, kaippa se painonkin kanssa Made syötin haistaa, onhan ne helpompia laittaa pyyntiinkin kun luokin kanssa 5-10cm välillä tarkkailla. Itsellä huonot paikat varmaan vain ollut, mutta tiedän että madetta järvessä on paljon
Luokkia en käyttäisi lainkaan, juuri sopivan mittainen, vahva lanka. Näin et vahingossa poraa lankaa poikki, kokiessasi, eikä made sotke naruja pohjaan.
Miten koet? Mä teen uuden reiän aina kokiessa. U:n muotoiseksi taivutetulla rautatangolla "ongin" langan sivusta esiin.
Paino laitetaan pohjaan ja syötti sivutapsiin niin, että se roikkuu vähän pohjan yläpuolella. Koukuksi riittää reilun kokoinen yksihaara ja syötiksi kalan pala. Luokkia ja purkusiimaa ei mateelle tarvita.
Koukku kannattaa kokea kairaamalla reikä sen viereen ja vetämällä naru ylös rautalankakoukun avulla. Tällöin kokeminen on helppoa ja nopeaa.
Hyvin voi laskea syötin pohjaan, made hakee sen sieltä kyllä. Vaikka on pehmeä pohja.
Puolet pohjan yläpuolelle 10cm puolet normisti, sivutapsi ja paino pohjaan huono kun kala ei pääse pohjaan rauhoittumaan.
Luokilla olevaa lisänarua tarvitaan siinä tapauksessa, jos syöttikoukun jättää pohjan yläpuolelle roikkumaan (Veljmiehen sivutapsi lähestymistapa esimerkkinä). Lisänarua luokilla vain sen verran, että made pääsee pohjaan. Narua ei niin paljoa että pääsisi kivikkoon reuhtomaan. Jos syötti on esimerkiksi pohjasta 30cm yläpuolella, yksi lisämetri luokilla narua riittää.
Jos syöttikoukku on pohjassa ja paino 1m päässä syöttikoukusta (joka on pudotettu pohjaan), niin luokkisysteemiä/lisänarua ei tarvita.
Lisää uusi kommentti