Teno 2028
18.11.2021 - 19:39
"Yksi vuosi ei kalatutkijan (Panu Orell, Luke) mukaan riitä lohikannan hoitoon. Lohen sukupolvikierto on noin seitsemän vuotta. Kalakannan hoitotoimenpiteet ja tulevaisuuden suunnitelmat vievät siis vuosia. Tänä vuonna nousevien kalojen jälkeläiset nousevat takaisin Tenoon 2020-luvun loppupuolella."
Jos tulevina vuosina sattuisi hyviä nousuvuosia. Jos ei tule kalatauteja ja kalakuolemia. Jos kyttyrälohi pysyy aisoissa. Jos kalastajat ja saamenmaan kansa pääsevät joukolla sopuun suojelutoimenpiteistä. Jos kaivokset ja vedensaasteet eivät tee tuhoa.
Keskustelua ja ajatuksia, toiveena kauaskatseisuus virrasta nimeltä Teno.
Kyttyrälle varmasti sopiva lupahinta 20€/viikko. Tai ei maksua ollenkaan, koska hyvähän se on jos joku niitä kalastaa pois. Kalastonhoitomaksun itse asiassa luulisi riittävän.
Mistähän saataisiin sijoittajia tai hartiavoimin puskevia yrittäjiä Lappiin ? Eikä mitään kansainvälisiä kasvottomia kaivosyhtiöitä jotka ei jätä Suomeen kuin jälkipyykin.
Mistähän luulet että niitä yrittäjiä ja yrityksien perustamiseen investoivia saadaan tuonne Utsjoelle ?
Minä sanon että eipä juuri mistään, ei varsinkaan Utsjoelta/Lapista. Yrittäjiä on nimittäin ihan tosissaan jokunen ollut ja ovat yrittäneet perustaa jos jonkinlaista hanketta sinne, mutta mistään ei ole tullut yhtään mitään joidenkin umpikateellisten kuntalaisten sekä kourallisen saamelaisten takia, jotka näköjään haluavat tehdä koko alueesta ulkomuseon, jossa ei saisi harjoittaa juuri minkäälaista liiketoimintaa ja yrittäjyyttä ja luonnovaroja ei saa hyödyntää millään tavalla.....
Eräs hyvä esimerkki tästä on, kun aluksi vuonna 2001 Utsjoen kunta käynnisti hankkeen, jossa suunniteltiin pohjaveden ottoa pullotettavaksi Sulaojan lähteen läheisyydestä. Vettä oli tarkoitus ottaa 1 300 m³/vrk ja pumppauskaivon oli määrä sijaita 120 metrin päässä lähteestä. Hanke herätti voimakasta vastustusta muutamien paikallisten saamelaisten taholta ja siksi kunta vetäytyi hankkeesta.
Tämän jälkeen vuonna 2016 eräs Utsjokilainen yrittäjäryhmä pyrki vuokraamaan maapalan ja haki Metsähallitukselta lupaa perustaa Utsjoen samaiselle Sulaojan lähteelle huomattavasti pienimuotoisempi vedenpullottamo. Maa-alue kuuluu SUOMEN VALTIOLLE ja on siten Metsähallituksen hallinnassa. Alueelle oli tarkoitus rakentaa pieni noin 100 neliömetrin pullottamorakennus vain noin 20–30 m³/vrk vedenottoa varten, jonka hydrologinen vaikutus olisi sulaojan lähteeseen riippumattomien asiantuntijoiden mukaan olematon, käytännössä nollatasoa. Pullottamo olisi sijainnut tällä kertaa vielä selvästi saamelaisten "muinaismuisto suojelualueen" ulkopuolella, vanhalla soramontulla.
Tämäkään ei käynyt muutamille saamelaisille, hanke kohtasi taas voimakasta vastustusta ja siksi Metsähallitus ei vuokrannut maa-aluetta yrittäjille ja antanut lupaa vedenpullottamon toimintaan.
Hanketta vastustaneiden saamelaisten Perusteluna oli se, että "pullottamorakennus vaikuttaa ympäristöön ja paikka on saamelaisten "pyhä alue",
"ja koska lähteen vesi on pyhää ja sillä on parantava vaikutus, ja lisäksi ne maat (oikeasti Suomen valtion) kuuluvat niille samelais-suvuille, jotka ovat siellä porojen kanssa aikoinaan eläneet. Vesi otetaan samasta paikasta ja se vaikuttaa lähteeseen, oli pullottamo sitten kilometrin tai kahden päässä".
Tälläisilla valheilla siis hanketta vastustaneet perustelivat asiaansa, vaikka;
1) Ne maat kuuluvat Suomen valtiolle ja ovat metsähallituksen hallinnassa, eivät saamelaisten
2) 20 - 30 kuution vedenotto vuorokaudessa lähteestä joka tuottaa vuorokaudessa vettä 400 litraa sekunnissa ja 35 000 kuutiota vuorokaudessa, ei vaikuta tipan vertaa lähteeseen, sen vedenmäärään ja hydrologiaan.
3) Se että paikka on saamelaisten mielestä pyhä ja vedellä on "parantava vaikutus" ei kestä mitään tarkastelua ja voi toimia perusteluna. Uskomukset ja taikausko ei ole missään asiassa mikään perustelu.
Kaikki tämä yritteliäisyys torpedoitiin lopulta näin muutaman paikallisten saamelaisten vastustukseen. Paikallisten joiden perusteluna on alueen "pyhyys" ja jotka näköjään haluavat tehdä Utsjoesta jonkinlaisen ulkomuseon, jossa ei voi yrittäjät yrittää ja mitään luonnonvaroja, edes vettä, ei voi edes erittäin pienessäkään mittakaavassa hyödyntää. Osansa on varmasti tässä supisuomalaisella ja supisaamelaisella kateudella, jos joku saisi mahdollisuuden tehdä tuossa rahaa ja saada yritykselleen tuottoa.
Näin kommentoi yrittäjä Veikko Porsanger - itsekin saamelainen - joka haki lupaa yhteistyö kumppaniensa kanssa sulaveden vedenpullottamoon. Suora siteeraus:
"Määrät, mitä meillä on tarkoitus siitä ottaa, ovat hyvin pieniä siihen nähden, mitä lähde tuottaa. Näillä määrillä ei ole mitään hydrologista vaikutusta lähteeseen. Tietenkin tällä olisi erittäin suuri markkina-arvo, kun kyseessä on Euroopan suurin luonnonlähde. Vettä kyllä löytyy vaikka mistä, mutta se on erilaista vettä ja sen markkinointiin on erilaiset kriteerit, kuin tämän kaltaisella ainutlaatuisella vedellä."
"Lähteellä on loistava sijainti pullottamosuunnitelmiin nähden, sillä se on aivan lähellä tietä. Siksi haluan pitää tästä suunnitelmasta vielä kiinni. Hanketta on vastustettu sillä perusteella, että kyseessä on saamelaisten pyhä paikka. Me hakijat puolestaan korostavat hakemuksessaan, että kyseessä on saamelaisten henkilöiden kesken perustettava osakeyhtiö, joka toisi työpaikkoja ja verotuloja Utsjoelle.
"Sitten jos eivät saamelaiset saa valtion mailla tehdä mitään, EIVÄTKÄ SAA MINKÄÄNLAISIA MAHDOLLISUUKSIA, ASIA ON SITTEN LOPPUUN KÄSITELTY JA TÄÄLLÄ SAAVAT KAIKKI YRITYKSET LOPETTAA TOIMINTANSA. Täällä on kuitenkin luonto tärkein luonnonvara. Jos me emme sitä voi hyödyntää mitenkään, mitä mahdollisuuksia meille sitten jää", kysyy Porsanger.
Miksi joku kourallinen saamelaisia ja pari ituhippiä mitään jarruttaisi?
Niin, eiköhän teillä nyt vaan ole siellä utsjoella kuin yksi ihminen päättävässä asemassa, joka viimekädessä päättää asian. Vai onko ihan villinlännen meininki?
Lue tuo ylläoleva teksti, niin ymmärrät miksi, ja miten Utsjoella on jo jarrutettu ja torpedoitu yritysten perustamista muutaman saamelais-aktivistin toimesta. Siis tuon sulaojan vedenpullottamon. Tiedän kyllä muutamia muitakin tapauksia.
Eniten ihmettelen sitä, miten Metsähallitus /Suomen valtio antaa näiden muutaman saamelais-ituhipin hyppiä silmilleen älyttömine perusteluineen vailla mitään pohjaa, vaikka aiottu sulaveden vedenpullottamo SIJAITSEE VALTION MAILLA !
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009163149.html
Välikevennys. Taimen oli tarkkana.
Lue tuo ylläoleva teksti, niin ymmärrät miksi, ja miten Utsjoella on jo jarrutettu ja torpedoitu yritysten perustamista muutaman saamelais-aktivistin toimesta. Siis tuon sulaojan vedenpullottamon. Tiedän kyllä muutamia muitakin tapauksia.
Eniten ihmettelen sitä, miten Metsähallitus /Suomen valtio antaa näiden muutaman saamelais-ituhipin hyppiä silmilleen älyttömine perusteluineen vailla mitään pohjaa, vaikka aiottu sulaveden vedenpullottamo SIJAITSEE VALTION MAILLA !
Tämäkin on yksi tyypillinen esimerkki siitä kaiken kattavasta, kaikkialle yhteiskunnassa levinneestä älyvapaasta poliittisesta korrektiudesta koskien eri kulttuureja - koskien niin saamelaisia, maahanmuuttajia jne.
Vaarallinen esimerkki siitä, että kun jokin asia perustuu jonkun vähemmistön kulttuuriin, niin sillä voidaan sitten perustella melkein mitä tahansa älyttömyyttä, järjettömyyttä ja se pitäisi siksi hyväksyä.
Jopa sekin että sen kulttuurin perusteella pitäisi saada pyytää viimeisetkin lohet Tenolta sukupuuttoon, koska "meillä on täällä tämä meidän ikioma pyyntikulttuuri", johon kukaan, ei edes valtio saa puuttua vaikka lohikannat on romahtaneet täysin.
Utsjokelainen Tero Ronkainen kirjoittaa blogissaan asiaa: http://luossa.fi/paivakirjani.html
" Et voi estää lintua lentämästä pääsi ylitse, mutta voit estää sitä rakentamasta pesää pääsi päälle" . Vanha kiinalainen sananlasku kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta. Tenojoen lohikannat ovat laskeneet tasaisen varmasti myös viimeiset neljä vuotta, vaikka kalastus Tenojoen vesistöalueella vuonon suuta myöten on ollut kiellettyä jo kaksi vuotta. Me jokivarressa asuvat emme yksin voi pelastaa lohikantoja, jos suurimmat lohikadon syyt ovat merellä, mutta me voimme jättää sen viimeisen lohen pyytämättä."
" Julkisuudessa esille nousseet vaatimukset saamelaisten perinnekalastuksen sallimisesta pakkopyydyksillä ovat erinomainen osoitus erioikeuksien vaarallisuudesta. Vanhojen, ikänsä lohia pyytäneiden miesten pitäisi muka saada pyytää lohta verkoilla, jotta heidän elämänilonsa säilyisi ja kulttuuri siirtyisi jälkipolville.
Yksinkertainen kysymys osoittaa näiden vaatimusten naurettavuuden. Onko vanhojen miesten saatava pyytää lohi loppuun, jotta heidän lapsenlapsilleen ei jää lohta ?"
"Osittainenkin lohenkalastuksen salliminen pakkopyydyksillä tilanteessa, jossa kutukantatavoite ei täyty, olisi omilta lapsilta ja lapsenlapsilta varastamista. Samalla se olisi muilta kalastusoikeuden omistajilta, sekä saamelaisilta että suomalaisilta, varastamista. Valtio ei edes voi sallia kulttuurin varjolla tai sosiaalisilla perusteilla yksityisen omistusoikeuden sosialisoimista yksittäisen kalastajaryhmän mielihalujen toteuttamiseksi."
Oiskohan kyse yksinkertaisesti siitä, että he eivät ole ymmärtäneet tilannetta? Muuten kuulostaa hyvin oudolta.
Lohi tulee pakastimesta - sähkö töpselistä: http://luossa.fi/paivakirjani.html
"Tämä kesä on osoittanut todeksi sen, että tyhmyys periytyy sukupolvelta toiselle, osin jopa kumuloituen. Lohenkalastuksenkiellon kumoamista vaativat henkilöt ovat tämän päivän vesivoimalan rakentajia. Erona sodan jälkeisten vuosikymmenien voimalaitosrakentajiin on se, että tämän päivän möttöspieskeille kyse on vain omasta harrastuksesta. Edellisille sukupolville kyse oli hengissä säilymisestä. Pato, on se sitten voimayhtiön tai pakkopyydyksillä kalastavan, estää aina lohen vapaan nousun."
"Lohenkalastuskieltoa vastustavien henkilöiden kannattaisi ohjata harventuneiden lohikantojen tuhoamisvimmaa tuulesta temmatun energian lobbaamiseen. Tuulivoiman vastustaminen ideologisista syistä ei ole enää tätä päivää. On anteeksiantamattoman itsekästä kuvitella, että jokaiseen tupaan Utsjoen harvaanasutulla alueella pitäisi saada halpaa sähköä, joka tuotetaan jossakin muualla, vaikka Venäjällä. Kotikuntamme tuntureilta löytyy maamme tuulisimpia paikkoja. 70 tuulivoimalaa laskisi kunnallisveroprosentin kymmeneen. Toinen mokoma lisää ja saisimme nauttia kunnallisen veroparatiisin eduista ja positiivisesta muuttoliikkeestä."
Tämä Tenojoen lohen hätä on ollut tiedossa jo 2000-luvun alussa tulevana haasteina.
On esitetty rakentaviakin ratkaisuja matkan varrella. Professorit ovat ehdottaneet lohen ajoverkkojen ja siimakalastuksen rajoittamista merialueilla lohen paremman geeniperimän turvaamiseksi, tarjoten tilalle rannikolta ja joesta tapahtuvaa pienimuotoista lohenpyyntiä. Keväinen kulkutuspyynti on lohen kalastusmuodoista tuhoisin! Varsinkin kulkutuspyynnin siirryttyä hitaasti virtaavista suvannoista perämoottorien myötä voimakkaammin virtaaviin koskiin.
Kannanvaihteluista on ollut tietoa ihan kalastuslehdissäkin,. Tenolla on lohen kannanvaihteluissa havaittavissa sekä lyhyttä (6-9 vuoden) että pitkäjaksoista (20-30 vuoden) kannan vaihtelua vuosien välillä. Huonon lohivuoden osalta on aiemmin osattu turvautua tulevaan aikaan, ja malttaa mielensä yhden kesän osalta. Mihin tämä maltti on kadonnut 2020-luvulla?
Olihan niitä muitakin kampanjoita ja yrityksiä lisätä tietoisuutta lohen suojelemiseksi. Tenon lohipörssit ja ilmoituskaavakkeet lohenpyynnin tilastotiedon keräämiseksi. Kalastuslupatulojen analysointia pyyntipaineen selvittämiseksi. Pelastetaan Villilohi -kampanja. Ja monien, monien kokeneiden - osa jo edesmenneitä - lohimiesten haastatteluja niin suurissa kuin pienemmissäkin kalastusta käsittelevissä lehdissä.
Turhaa, kaikki turhaa.
Ja kerronpa teille vielä muutakin; sama huoli on kulkenut näkymättömänä koko ajan Tornionjoen lohen tulevaisuudestakin.
"Vuosia valmisteltu saamelaiskäräjälaki jumahti taas – Ylen tiedot: keskusta pysäyttää saamelaisten oikeuksiin liittyvän lain"
"Lakiuudistuksen ytimessä on, ketkä saavat äänestää ja asettua ehdolle saamelaisten vaaleissa."
E D E L L E E N
https://yle.fi/uutiset/3-12667351
"Jo kolmas hallitus kiistelee, kuka saa päättää saamelaisten asioista"
"Ylen tietojen mukaan keskusta on pysäyttämässä vuosikausia sorvatun saamelaiskäräjälain uudistuksen"
Minä olen aina luullut, että tämä on saamelaisten keskinäinen kahnaus, jossa he eivät tunnu pääsevän saamelaisten mahtisukujen vs. "normaalien" saamelaisten väliseen tasapainoon.
Mutta nyt kun mietin tietyn uskonnon lahkon vaikutuksia keskustalaiselle poliittiselle toiminnalle, joudun pohtimaan että olisiko kannatuksen kanssa kipuilevalla keskustalla kuitenkin oma lusikkansa sopassa saamelaisalueen aktiivisimpien äänioikeutettujen asioiden ajamisessa? Maaginen kymmenen prosentin kannatusraja alkaa kolkutella - yrittääkö kepulit pitää kiinni kynsin hampain heille sopivien ja kepuleita äänestävien saamelaisten vallankahvasta?
Tenon ohella myös Pohjois-Norjan lohijoet ovat taantuneet, eikä kutukaloja tahdo jokiin riittää. Tämä siitä huolimatta, että kiintiöitä ja muita rajoituksia on noudatettu vuosia. Norskit onneksi seuraavat tilannetta valppaasti, ja tarvittaessa sulkevat joen kalastukselta kesken kauden, kuten viime kesänäkin meneteltiin usealla joella. Keski- ja Etelä-Norjassa on kuitenkin saatu hulppeita lohisaaliita useampana vuonna. Mikähän pohjoisessa mättää?
Kyllä siian, harjuksen ja kyttyrän kalastuksesta maksaisi 20€ päivä eli suunnilleen ns. vanhan säännön aikaisen rantaluvan. Nyt jälkeenpäin miettii, että miten on voinutkaan olla "lohilupa" noin edullinen tai sen 25€ mitä oli 2016 saakka. Tietysti ensi vuoden nousumäärien toteutuessa tietyin paikoin saalis voi olla käytännössä pelkkää kyttyrää.
tuohon hintaan saa kyllä onkia ihan oikeaakin lohta. en missään tapauksessa maksaisi tuota lupaa tenolla. ensinnäkin alajoella on kyttyrät kalastettu niin vähiin että saalista tuskin edes saa. toisekseen vastustan ehdottomasti tenon idiotismia joka rajaa virvelin käytön vain paikallisille. mutta niinkuin on monesti sanottu twenon lohestaja on niin saakelin saapas että varmaan noitakin luvan ostajia olisi. tenolla on viimeiset 20vuotta myyty vain teoreettista mahdollisuutta saada lohi, niin kai se teoria kelpaa kaikkiin muihinkin lajeihin.
"Vuosia valmisteltu saamelaiskäräjälaki jumahti taas – Ylen tiedot: keskusta pysäyttää saamelaisten oikeuksiin liittyvän lain"
"Lakiuudistuksen ytimessä on, ketkä saavat äänestää ja asettua ehdolle saamelaisten vaaleissa."
E D E L L E E N
https://yle.fi/uutiset/3-12667351
"Jo kolmas hallitus kiistelee, kuka saa päättää saamelaisten asioista"
"Ylen tietojen mukaan keskusta on pysäyttämässä vuosikausia sorvatun saamelaiskäräjälain uudistuksen"
Minä olen aina luullut, että tämä on saamelaisten keskinäinen kahnaus, jossa he eivät tunnu pääsevän saamelaisten mahtisukujen vs. "normaalien" saamelaisten väliseen tasapainoon.
Mutta nyt kun mietin tietyn uskonnon lahkon vaikutuksia keskustalaiselle poliittiselle toiminnalle, joudun pohtimaan että olisiko kannatuksen kanssa kipuilevalla keskustalla kuitenkin oma lusikkansa sopassa saamelaisalueen aktiivisimpien äänioikeutettujen asioiden ajamisessa? Maaginen kymmenen prosentin kannatusraja alkaa kolkutella - yrittääkö kepulit pitää kiinni kynsin hampain heille sopivien ja kepuleita äänestävien saamelaisten vallankahvasta?
Keskusta nut on Keskusta, varsinkin vaalien lähestyessä. Hallitus on viisikon voimin väsännyt kokonaisuutta arvonnousuverolysymyksessä. Ja nyt Saarikko etunenässä onkin asettumassa mukana säätämäänsä päätöstä vastaan. Yrittävät sovittaa taas sankarin viittaa, mutta ulospäin touhu näyttää läpinäkyvältä äänestäjien nuoleskelulta. Kepu pettää aina.
"Vuosia valmisteltu saamelaiskäräjälaki jumahti taas – Ylen tiedot: keskusta pysäyttää saamelaisten oikeuksiin liittyvän lain"
"Lakiuudistuksen ytimessä on, ketkä saavat äänestää ja asettua ehdolle saamelaisten vaaleissa."
E D E L L E E N
https://yle.fi/uutiset/3-12667351
"Jo kolmas hallitus kiistelee, kuka saa päättää saamelaisten asioista"
"Ylen tietojen mukaan keskusta on pysäyttämässä vuosikausia sorvatun saamelaiskäräjälain uudistuksen"
Minä olen aina luullut, että tämä on saamelaisten keskinäinen kahnaus, jossa he eivät tunnu pääsevän saamelaisten mahtisukujen vs. "normaalien" saamelaisten väliseen tasapainoon.
Mutta nyt kun mietin tietyn uskonnon lahkon vaikutuksia keskustalaiselle poliittiselle toiminnalle, joudun pohtimaan että olisiko kannatuksen kanssa kipuilevalla keskustalla kuitenkin oma lusikkansa sopassa saamelaisalueen aktiivisimpien äänioikeutettujen asioiden ajamisessa? Maaginen kymmenen prosentin kannatusraja alkaa kolkutella - yrittääkö kepulit pitää kiinni kynsin hampain heille sopivien ja kepuleita äänestävien saamelaisten vallankahvasta?
Keskusta nut on Keskusta, varsinkin vaalien lähestyessä. Hallitus on viisikon voimin väsännyt kokonaisuutta arvonnousuverolysymyksessä. Ja nyt Saarikko etunenässä onkin asettumassa mukana säätämäänsä päätöstä vastaan. Yrittävät sovittaa taas sankarin viittaa, mutta ulospäin touhu näyttää läpinäkyvältä äänestäjien nuoleskelulta. Kepu pettää aina.
Täystuho viisikko. Milla Magia puikoissa;))
https://www.metsa.fi/tiedotteet/lapista-loytyi-tana-vuonna-12-uutta-raak...
"Lapista löytyi tänä vuonna 12 uutta raakkujokea – merkittävin raakkuesiintymä löytyi Tenojoen vesistöstä"
"Yksi merkittävimmistä raakkuesiintymistä löytyi Tenojoen vesistöstä, josta on ennen tunnettu vain yksi isompi populaatio. Eräässä joessa oli parinkymmenen metrin matkalla tuhansia raakkuja."
Kyllähän Tenojoen varsi kannattaisi nimikoida pysyvästi upean tunturiluonnon ja Pohjois-Lapin puhtaiden vesien suojeluun. Tämä viimeisin eli uuden raakkuesiintymän löytö on rahanarvoisesti mitattuna verraton.
Kysymys kuuluu, mitä raakulle tapahtuu jos ja kun lohi voi nyt huonosti ja Tenojoen vahvistunutta taimenkantaakin alettaisiin kalastamaan? Nyt malttia ja otetaan kalastusrauhoitukset tosissaan ettei tuhota kokonaista puhdasta vesiekosysteemiä kerralla
Kyttyröiden torjuntaan. Monia kysymysmerkkejä tuossa joita juttu mainitsee.
https://metsastysjakalastus.fi/koko-tenojoki-aidalla-kiinni-norjalla-hur...
Mistähän saataisiin sijoittajia tai hartiavoimin puskevia yrittäjiä Lappiin ? Eikä mitään kansainvälisiä kasvottomia kaivosyhtiöitä jotka ei jätä Suomeen kuin jälkipyykin.
Mistähän luulet että niitä yrittäjiä ja yrityksien perustamiseen investoivia saadaan tuonne Utsjoelle ?
Minä sanon että eipä juuri mistään, ei varsinkaan Utsjoelta/Lapista. Yrittäjiä on nimittäin ihan tosissaan jokunen ollut ja ovat yrittäneet perustaa jos jonkinlaista hanketta sinne, mutta mistään ei ole tullut yhtään mitään joidenkin umpikateellisten kuntalaisten sekä kourallisen saamelaisten takia, jotka näköjään haluavat tehdä koko alueesta ulkomuseon, jossa ei saisi harjoittaa juuri minkäälaista liiketoimintaa ja yrittäjyyttä ja luonnovaroja ei saa hyödyntää millään tavalla.....
Tässä piirun etelämpänä, Lapin pääkaupungissa on hyvä esimerkki menossa lappilaisesta yrittäjyydestä ja niistä luonnonvarojen hyödyntämisestä. Ihmiskaupan epäilyä thaimaalaisten marjanpoimijoiden riistona ja pikkuvirkamiesten lahjontaa marjanpoimintalain öljyämiseksi.
https://yle.fi/uutiset/74-20002832
"Etelän varisten" eli ketjujen mukana tulleiden työpaikkojen ja yritysten kilpailu on ihan tervetullutta tänne pohjan perukoille. Muuten täällä myytäisiin traktoreita edelleenkin eniten pinkan välistä maksaville, ei varausjärjestyksen mukaisena toimituksena.
https://metsastysjakalastus.fi/koko-tenojoki-aidalla-kiinni-norjalla-hur...
No sehänse ratkaisu varmaan olis jolla pelastuu tenon lohi. Tai ei se varmaankaan enään pelastu.
https://yle.fi/uutiset/74-20002907
"Tenojoen atlantinlohikannat ovat kerätyn tutkimustiedon mukaan korkeintaan samalla tasolla kuin vuonna 2021, mahdollisesti jopa heikommalla. Ei siellä käytännössä ole mitään kalastettavaa tällä hetkellä."
Ja samaan paikalliset Utsjoen Uulat ulisevat ja parkuvat "rasismista" ja ties mistä, kun eivät saa pyytää vapaasti pakastintaan täyteen Tenon lohta entiseen tapaa, vaikka kanta on romahtanut totaalisesti ja voi sanoa jo sen olevan sukupuuton uhan alainen.
Joko voitaisiin lopettaa se iänaikainen lässytys ja paskanjauhanta "luonnon kanssa sopusoinnussa elävästä alkuperäiskansasta" näiden saamelaisten osalta ? ! !
Etenkin kun huomioidaan ylisuuren luonnon kantokyvyn moninkertaisesti ylittävän tehoporotalouden aiheuttamat vahingot ja haitta Lapin luonnolle, näin erityisesti pohjoisimmassa tunturilapissa.
"Tenojoen atlantinlohikannat ovat kerätyn tutkimustiedon mukaan korkeintaan samalla tasolla kuin vuonna 2021, mahdollisesti jopa heikommalla. Ei siellä käytännössä ole mitään kalastettavaa tällä hetkellä."
Ja samaan paikalliset Utsjoen Uulat ulisevat ja parkuvat "rasismista" ja ties mistä, kun eivät saa pyytää vapaasti pakastintaan täyteen Tenon lohta entiseen tapaa, vaikka kanta on romahtanut totaalisesti ja voi sanoa jo sen olevan sukupuuton uhan alainen.
Joko voitaisiin lopettaa se iänaikainen lässytys ja paskanjauhanta "luonnon kanssa sopusoinnussa elävästä alkuperäiskansasta" näiden saamelaisten osalta ? ! !
Etenkin kun huomioidaan ylisuuren luonnon kantokyvyn moninkertaisesti ylittävän tehoporotalouden aiheuttamat vahingot ja haitta Lapin luonnolle, näin erityisesti pohjoisimmassa tunturilapissa.
Samassa jutussa:
"Kyttyrälohen kalastuslupia ei Tenojoen varsilla silti ensi kesänäkään turisteille todennäköisesti myydä.
– Ei ole tarkoitus, että kuka tahansa saisi avoimen valtakirjan kalastaa kyttyrälohta, maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste sanoo".
Vaikka mikäpä toisaalta estää kyttyröiden kalastuksen "sivusaaliina" noilla nykyisillä pienkalaluvilla jos niitä on entiseen tapaan tarjolla. Rajautuu toki perhokalastukseen ja siinäkin rajoitettuun välineistöön.
Mielenkiintoista luettavaa jälleen Utsjokelaiselta T.Ronkaiselta:
https://luossa.fi/paivakirjani.html
Samaan aikaan kun Utsjoen kuntapäättäjien ja kunnan virkamiesjohdossa monen henkilön voimin tuskailtiin Tenojoen lohenkalastuskiellon Utsjoelle ja Utsjoen kunnalle aiheuttamia taloudellisia menetyksiä, niin Utsjoen kuntapäättäjät ihan itse ryssivät 400 000 euron valtion avustukset omalla hölmöilyllään, kun unohtivat hakea avustuksia määräaikaan mennessä.
Vajaan 1200 asukkaan mikrokunnassa se on todella paljon. Summan kokoluokkaa kuvaa parhaiten sen suhteuttaminen kunnallisveroon. Se tarkoittaa kahden prosenttiyksikön kunnallisverokertymää....
Syvällisempi pohdiskelu nostaa esiin perustellun epäilyn, onko Utsjoen kunta enää toimintakykyinen ?
On aiheellista kysyä, kykeneekö Utsjoenkunnan hallinto tekemään avustushakemusten tavoin enää asianmukaisia ja kunnan edun kannalta välttämättömiä päätöksiä ?
Kunnan hallintoa näyttää riivaavan merkittävät eturistiriidat. Kuntaan on saatu mittava ja hieno hotelli-investointi, mutta sen toimintaedellytysten järjestämistä jarrutetaan kaikin mahdollisin keinoin. Kärjistäen voi sanoa, että kotikuntaamme saa rakentaa hotellin, mutta siitä ei saa aiheutua häiriöitä herkkäsieluisille kuntalaisille eikä kuntalaisten herkille elinkeinoille.
Kuntaliitos Inarin kanssa. Siinä olisi koko lailla suuri alue yhden kunnan asioiden käsiteltäväksi.
Positiivista asiassa olisi, että ehkä inarilaistenkin kalastusoikeudet saataisiin samalla tavalla alkuperäiskansojen tapetille, kuin mitä ne nyt ovat Utsjoella. Inarinsaamelaisten perinteisistä nautintaoikeuksista kun ei kalastuksessa kuule juuri halaistua sanaa. Metsähallitus toki kippaa kasvatetuilla ja siirtoistutuksilla kaloja lampiin, ja verkkokalastaja käy ne sieltä poimimassa pois. Lisäisikö alkuperäiskansan kalastusoikeuden teema vain hallinnollista taakkaa tähän jo nyt toteutuvaan käytäntöön?
Muuta hyvää kuntaliitoksessa ei juuri sitten olekaan. Utsjokilaiset eivät taatusti malttaisi olla purematta kättä, joka heitä ruokkii. Ryppyjä rakkaudessa, puolin ja toisin. En usko, että Inarin kirkonkylällä mielellään aletaan lähettelemään rahaa bussilla pohjoiseen entisen naapurikunnan saamattomuuden takia.
"Tenojoen atlantinlohikannat ovat kerätyn tutkimustiedon mukaan korkeintaan samalla tasolla kuin vuonna 2021, mahdollisesti jopa heikommalla. Ei siellä käytännössä ole mitään kalastettavaa tällä hetkellä."
Ja samaan paikalliset Utsjoen Uulat ulisevat ja parkuvat "rasismista" ja ties mistä, kun eivät saa pyytää vapaasti pakastintaan täyteen Tenon lohta entiseen tapaa, vaikka kanta on romahtanut totaalisesti ja voi sanoa jo sen olevan sukupuuton uhan alainen.
Joko voitaisiin lopettaa se iänaikainen lässytys ja paskanjauhanta "luonnon kanssa sopusoinnussa elävästä alkuperäiskansasta" näiden saamelaisten osalta ? ! !
Etenkin kun huomioidaan ylisuuren luonnon kantokyvyn moninkertaisesti ylittävän tehoporotalouden aiheuttamat vahingot ja haitta Lapin luonnolle, näin erityisesti pohjoisimmassa tunturilapissa.
Samassa jutussa:
"Kyttyrälohen kalastuslupia ei Tenojoen varsilla silti ensi kesänäkään turisteille todennäköisesti myydä.
– Ei ole tarkoitus, että kuka tahansa saisi avoimen valtakirjan kalastaa kyttyrälohta, maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste sanoo".
Kyttyrän poistopyynti ja sen suunnittelu on ollut uskottavaa ja huoli aidon tuntuinen - tähän asti.
Tämä kyttyräpyynnin paikallisille nimikointi vie pohjan pois koko touhun uskottavuudelta. Tarkoitus lieneekin, että paikalliset pääsevät joelle kalastamaan "jonkin oikeuttavan luvan" perusteella. Harrilupa, kyttyrälupa... jos valvonta on olematonta, sama kait se on mitä siinä lapussa lukee?
Vai voisiko turistien kalastusluvan myynnillä saada pyydettyä pois liikaa kyttyrää niin etteivät paikalliset saa pakastinta täyteen???
Toivon nyt totisesti, että Norjan puolella saataisiin poikkipato koko joen poikki ja kyttyrän poistoon tehokas volyymi.
https://www.samediggi.fi/2022/10/31/saamelaiskulttuurikeskusten-toiminta...
"Saamelaiskäräjät vetoaa opetus- ja kulttuuriministeriöön yhdenvertaisen ja saavutettavan saamelaiskulttuurin edistämiseksi. Saamelaisyhteisön hyvinvoinnille elintärkeiden kulttuurikeskusten toiminnan rahoitus täytyy turvata, jotta saamelaiset kulttuuripalvelut olisivat elinvoimaisia ja kaikkien saavutettavissa.
– Jos riittävää rahoitusta ei saada, pysähtyy esimerkiksi lastenkulttuurikeskus Mánnun toiminta täysin ensi vuonna, sillä rahoitus riittää vain työntekijän palkkakuluihin. Silloin kaikki fyysinen toiminta muuttuu suunnittelutyöksi, joka ei ole enää tarkoituksenmukaista. Olen huolissani, toteutuvatko saamelaislasten oikeudet, jos heille ei ole kielen ja kulttuurin mukaista omaa toimintaa tarjolla, sanoo saamelaisen lastenkulttuurikeskuksen pitkäaikainen työntekijä Petra Magga-Vars.
Nykyinen rahoitus ei mahdollista keskusten täysimääräistä toimintaa, eivätkä ne pysty ilman lisärahoitusta tarjoamaan palvelujaan yhdenvertaisesti tai kehittämään tulevaa työtään. Saamelaiskäräjät vetoaakin opetus- ja kulttuuriministeriöön, että keskusten toiminta turvattaisiin myös jatkossa."
On siellä jossain ainakin rahareikiä.
"Vuosia valmisteltu saamelaiskäräjälaki jumahti taas – Ylen tiedot: keskusta pysäyttää saamelaisten oikeuksiin liittyvän lain"
"Lakiuudistuksen ytimessä on, ketkä saavat äänestää ja asettua ehdolle saamelaisten vaaleissa."
E D E L L E E N
https://yle.fi/uutiset/3-12667351
"Jo kolmas hallitus kiistelee, kuka saa päättää saamelaisten asioista"
"Ylen tietojen mukaan keskusta on pysäyttämässä vuosikausia sorvatun saamelaiskäräjälain uudistuksen"
Minä olen aina luullut, että tämä on saamelaisten keskinäinen kahnaus, jossa he eivät tunnu pääsevän saamelaisten mahtisukujen vs. "normaalien" saamelaisten väliseen tasapainoon.
Mutta nyt kun mietin tietyn uskonnon lahkon vaikutuksia keskustalaiselle poliittiselle toiminnalle, joudun pohtimaan että olisiko kannatuksen kanssa kipuilevalla keskustalla kuitenkin oma lusikkansa sopassa saamelaisalueen aktiivisimpien äänioikeutettujen asioiden ajamisessa? Maaginen kymmenen prosentin kannatusraja alkaa kolkutella - yrittääkö kepulit pitää kiinni kynsin hampain heille sopivien ja kepuleita äänestävien saamelaisten vallankahvasta?
Keskusta nut on Keskusta, varsinkin vaalien lähestyessä. Hallitus on viisikon voimin väsännyt kokonaisuutta arvonnousuverolysymyksessä. Ja nyt Saarikko etunenässä onkin asettumassa mukana säätämäänsä päätöstä vastaan. Yrittävät sovittaa taas sankarin viittaa, mutta ulospäin touhu näyttää läpinäkyvältä äänestäjien nuoleskelulta. Kepu pettää aina.
Täystuho viisikko. Milla Magia puikoissa;))
https://yle.fi/uutiset/74-20002956
Hallitusviisikko Andersson, Saarikko, Marin, Henriksson ja Ohisalo laativat yhdessä suunnitelmaa palokunnalle toimitettavasta paloautosta.
- Ovatko kaikki nyt yhtä mieltä, että tämä paloauto on punainen (referenssisävyin RAL 3000) tällä valitsemallamme värillä? Marin kysyi.
- Olemme, muut naiset vastasivat yhtenäisenä kuorona.
Toimituksen hetki lähestyi ja naisviisikko valmistautui viemään paloauton henkilökohtaisesti pelastusasemalle.
Kun paloaseman suuret hallin ovet alkoivat häämöttää, Saarikko veti paloauton käsijarrusta liinat kiinni.
- No mitäs sinä Annika nyt? ihmetteli Marin.
- Joo katsos kun, silloin kun päätimme tämän paloauton värin niin meille Keskustalaisille paistoi aurinko vielä pilven raosta. Mutta nyt kun ollaan tässä paloaseman pihalla, niin taivas on ihan pilvessä. Eihän me voida tätä paloautoa toimittaa, tämähän näyttää aivan demarin punaiselta.
Ja siinä se paloauto seisoo vielä tälläkin hetkellä.
https://www.inarilainen.fi/paivyri/kun-minusta-tuli-aluepolitiikan-ystav...
Siellä se Tenojoen lohenkalastuksen arvo taas vilisee... Hyvin on paikallisten oppi mennyt perille kunnanjohtajaan.
Mutta asiaakin hän haastaa. Suomen syrjäseutuja ja etenkin Lappia näivettävä aluepolitiikka on pohjoismainen kummajainen Ruotsin ja Norjan rajanaapurina. Toivottavasti Utsjoki löytäisi sammostaan uuden reunan ja näkökulman.
Sivut
Lisää uusi kommentti