Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Konnekosken tilasta.
jäpäkyörä
07.12.2010 - 21:47
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
Onkohan se Tyyrinvirta miten limoittunut, kun ei näitä massavaelluksia enää ole tiedossa. Kerran olen sen kanootilla laskenut läpi, kun sousin Nokiselta Konnekoskelle. Jotenkin jäi sellainen kuvitelma että kasvustoo oli virta täynnä.
Kaverit jotka siellä ovat kalastaneet, ovat sitä mieltä että ei ole Tyyrinvirta enää sen kummoisempi kuin muutkaan kosket reitillä.
Myöskään Tyyrinvirralla ei ole enää aikuisia kutupareja.
Kutupesät ovat tammukoiden tekemiä lähes kaikkialla.
Vain muutama vaeltavan taimenen pesä on tavattu koko Keski-Suomessa.
Lisää vaan kiviä kutupaikoille niin saadaan loputkin pilattua.
Kun nämä koskien kunnostukset ovat menneet päin prinkkalaa vähän joka puolella, niin eikö nyky tietämyksellä voitaisi korjata ne pilalle laitetut kosket. Kyllä sieltä valtion pussista täytyy löytyä sen verran maasua että korjaisivat jälkensä.
Järvillä syönnöstävän vaellustaimenen kutupareja ei ole, koska kyseinen kala on käytännössä kuollut sukupuuttoon Järvi-Suomen alueelta syönnösalueiden tehopyynnin ansiosta.
Vaikkakin kunnostuksissa on tehty virheitä, ne eivät ole liittyneet kutualueiden perustamiseen.
Syynä ei siis todellakaan ole "koskien kutupaikkojen pilaaminen" kivillä.
Sanon tämän, vaikka suhtaudun kunnostuksiin lievästi sanoen terveen epäilevästi, ja ihan henkilökohtaisiin kokemuksiini nojautuen.
parrmarks tulepa käymään Konnekoskella. Soudan sua koskella ja etsitään ne kutupaikat yhdessä. Sopivaa sorapohjaa ei löydy. Vain isoja kiviä, kalliota jne... Jos siellä on jossain soraa, on vesikasvillisuus peittänyt sen täysin. Tähän lienee syynä Savon taimen, Rautalammin kunta, maatalouden päästöt jne...
Jäpäkyörä, jos Konnekoskella on kutusorakot jääneet tekemättä, on kyseessä selvä virhe. Kuten totesit, syynä onkin todennäköisemmin se, että kunnostuksessa ei ole osattu huomioida kiintoaineksen kertymistä sorakoille. Ei ihme, sillä näin on käynyt monessa kunnostuskohteessa. Onhan esim. Vapon humuskuormituksen vaikutukseen havahduttu vasta viime aikoina.
Tarpeeksi olen itsekin saanut nähdä reittikoskilla yli 30 vuotta kulkeneena kunnostuksissa tehtyjä virheitä, enkä niitä puolusta.
Pointtini oli se, että kunnostukset edes virheineen eivät ole syynä vaellustaimenen sukupuuttoon. Kyllä ne isotkin kalat kutisivat tammukoiden rinnalla, jos niitä vain olisi. Tiedän paikkoja, joissa kutevat tammukat ovat 50-60-senttisiä.
Tyyriä olen kalastanut edellisen kerran yli 30 v. sitten, kauan ennen kunnostuksia. Virta oli silloinkin aika rehevä. Kunnostuksen vaikutuksesta yleisesti en osaa sanoa, sillä mielipiteet niistä menevät aina ristiin. Näin monessa omassakin vakiokohteessani. Osa on mielestäni pilattu, osa selvästi parempi.
Virheiden korjaaminen olisi tosiaan paikallaan. Näinhän mm. Läsäkoskella on viime vuosina tehty.
Läsäkoski onkin asia erikseen. Se miellytti minunkin silmääni. Kalastanut en siellä ole, mutta ohi ajaessa olen käynyt katsastamassa. Ja juttujen perusteella on jo taimenkoko kasvanut. Ja kutisijoitakin on riittänyt.
Iso vaeltava järvitaimen tekee jopa 3 metriä pitkän kutupesän. Selvää lienee, että tiuha kivetys pilaa kutumahdollisuuden.
Jopa RKTL:n tutkija myönsi virheitä tehdyn. Konnekoskella ei muuta tehtykään kuin virheitä.
Kalataloudellisen kunnostuksen varjolla parannettiin veneilymahdollisuutta ja pilattiin taimenen osalta.
Ei se riitä, että jostakin kirjasta lukee itsensä "viisaaksi", pitää tuntea kalojen käyttäytymistä ja vaatimuksia kaikin puolin.
Verkkoja ei tietenkään pidä unohtaa. 9 kpl 10:stä on liikaa. liikaa.
"Kun nämä koskien kunnostukset ovat menneet päin prinkkalaa vähän joka puolella, niin eikö nyky tietämyksellä voitaisi korjata ne pilalle laitetut kosket. Kyllä sieltä valtion pussista täytyy löytyä sen verran maasua että korjaisivat jälkensä."
Kyllä niitä on ollu ihan onnistuneitakin. Se pitää myös muistaa, että tuloksia ei todellakaan synny heti ja tulokset pitkittyy, jos samaan aikaan kalastuspaineelle ei tapahdu mitään.(koskee myös ja etenkin järvialueita)
Kaikista älyttömimpiä juttu on ollu, ku jotku on ollu purokunnostuksia vastaan. Kuulema tuottavat vaan paikallista kalaa.(ei suoranaisesti liity topikkiin) Täähän ei pijä paikkaansa. Ku pankki täyttyy ja ravintokilpailu menee liian rajuks osa kaloista lähtee väljille vesille. Sama koskee varmasti koskialueita. Luulen, että nää karut uittorännit ei oo ollu ravinnon suhteen mitään parhaita paikkoja ja tätä kautta kalat on lähteny jo melko pian lätkimään. Tulleet sitte isompana takas kudulle tai vaikka salakoiden peräs. Nytku tämmönen ränni kunnostetaan, ni olettasin, että ravintotilanne paranee pikkuhiljaa, kala viihtyy ehkä paremmin alueella ja lähtö läskiytymään heikkenee etenkin, jos kalakanta ei pääse kasvamaan siihen pisteeseen, että kilpailu pakottas osan hakemaan saikkaa järvialueelta. Isot vaeltajat on käytännössä kalastettu likimain loppuun. Pankki on tyhjä. Enää on jälellä tammukoitunutta paikalliskalaa. Toimenpiteet mitä pitäs tehä on selvät, mutta tuulimyllyjä liikaa.
Pankin pitäs antaa kasvaa riittäviin mittoihin, että osa kaloista lähtis taas järville. Tätä kautta saattas myöhemmi syntyä taas isoa vaeltajaa. Eiköhän tuo vaellusominaisuus oo enemmän tai vähemmän kaikilla taimenilla. Syitä lähtöön on monia. Toki se on totta, että vaeltajan kutupesät on isoja ja vaatis tilaa ja tietty genetiikka menee varmasti niin, että vaelluksen tehny taimen tuottaa suuremmalla todennäkösyydellä vaellukselle lähteviä taneleita. Nää on vaan valitettavasti kalastettu kutakuinki loppuun ajansaatossa. Lähtökohtasesti pitäs alottaa nollista.
Kyllä se epäonnisia kunnostuksia pahempi syy isojen taimenten katoon on yksinkertasesti liikakalastus.
Molemmat syynä. Pahempi on kuitenkin "kunnostus" koska ei tuule kalaa jota järvellä pyytäisi.
Toinen pilaa ja toinen varmistaa.
Mitä se järvitaimenmamma tekee silloin kun se
tulee kutupaikalle, jossa on liikaa kiviä? Syökö
se omat mätijyvänsä vai turvautuuko ihan oman
käden oikeuteen? Itse en usko, että taimenmamma
voisi enää muuttaa mieltään siinä vaiheessa, kun
on vatsa mädistä pinkeä.
Kyllä se taimen kutee siihen koskeen, mihin se on
leimautunut. Siitä se valitsee parhaan saatavilla
olevan paikan. Taimen on kyllä melko joustava
noiden kutupaikkojen suhteen, sehän yrittää kaivaa
vaikka betoniin reiän, jos ei muuta ole
saatavilla.
Vaeltavan taimenen "silmää miellyttävien"
kutupaikkojen puute ei voi mitenkään selittää
järvivaeltajien puutetta.
En myöskään usko että järvivaeltajan mäti ei
kehittyisi samanlaisessa kutupesässä kuin
tammukankin mäti. Jossain muualla vian on siis
oltava, kun tammukoita koskissa kumminkin riittää
(ainakin kaikkein kivikkoisimmissa koskissa ;)).
Selitäpä nyt onni miten ne kivet käytännössä
estävät taimenen lisääntymisen!
Ite luulen ja, että potentiaaliset vaeltajat pyydettiin finaaliin. Jälelle jäi vaan paikallista kalaa, jolloin geenit mäni. Paikallisiakaan ei oo liikaa, jolloin pääsis muovautumaan uusia potentiaalisia lähtijöitä, koska ravintoa piisaa ja kalastuspaine koskilla huolehtii, että ravintokilpailu ei pääse ylittämään kipukistettä. Jos jokunen lähteeki vaellukselle, ni ne päätyy verkkoihin tahi uistimiin järvillä.
Kuten ylen koskiluontoillassa puitiin taitaa ainoa ratkaisu olla se, että periaatteessa homma alotettas nollista. Täähä on kuitenkin melko hankalaa, koska samaan aikaan pitäs saaha kalastaa ja alamitat ei oo riittäviä.
Järvitaimenen kysymykseen:
Ensinnä: tutkijat ovat aivan samaa mieltä. Iso taimen vaatii tilaa ja tekee 2-3 metriä pitkän kutupesän.
Toiseksi: Kutupesään pitää muodostua alipaine.
Tällaisessa paikassa kala pysyy paikoillaan lähes tulkoon uimatta.
Naaras kaivaa ja kokeilee makaamalla muodostuuko pesän pohjaan imu. Jos ei, mätimunat eivät pysy pesässä.
Virran suunnassa peräkkäin olevat kivet muodostavat akanvirtoja ja pyörteitä.
Rinnakkain olevien kivien väliin taimen niinkin kutee jos virta ei muuten ole liian pyörteinen.
Näitä asioita voi aikoinaan tarkkailla ihan itse.
näistäkin kirjoituksista. Piti kaivaa esille, kun toisaalla tähän viittasivat.
Eivät ole kohdanneet Kala-Onnin ja Jäpäkyörän tiet. Mutta toivossa on hyvä elää.
Yksi pointti menee Kala-Onnin piikkiin. Nythän ne suunnittelevat sitä kanavaa juuri siihen, hänen mainitsemaansa kohtaan. On tainnut tuo Konneveden kansallispuistohanke antaa vetoapua siihen.
Tänä syksynä olin todistamassa, kun koskeen istutettiin luonnonravintolammikossa kasvatettuja, kesän vanhoja poikasia n. 1000 kpl. Eli olivat oppineet hankkimaan eväänsä luonnosta, eikä papanakoneesta. Eivätkä olleet rasvaeväleikattuja. Toivottavasti pärjäävät.
Taitaa olla 5-6 vuotta sitten, kun olen viimeksi konnekoskella käynyt. Aika menee nopeaan tahtiin.
Se on hienoa, että ruvetaan suunnittelemaan sitä kanavaa siihen kohtaan mihin kala-onni sitä tarkoitti. Oliko se tähän kellarilahden, haapalahden kohtaan vai tuohon karinkosken kohdalle. Muistelen että haapalahden kohdalle. Saatan muistaa väärin. Miten lie sitten nämä pienet luonnonravintolammikossa kasvatetut pärjäävät, toivotaan että hyvin.
http://yle.fi/uutiset/3-7371594
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Konnekoski-j%C3%A4rvitaimenelle-ja-va...
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e=4852...
Jäpäkyörän esiin tuomat luonnonravintolammikot ovat tälläisiä:
http://www.taivaantulienlomapaikat.com/kiikoinen.html
http://www.ahven.net/kuvapankki/selaaKuvia3.php?TiedostoNimi=069b29.jpg&...
Näitähän luonnonravintolammikoita on ollut pitkään esimerkiksi maaseudun sivuelinkeinona liittyen kalanviljelyyn/kasvatukseen.
Tietääkö kukaan, että onko kuorekosken patoa perattu? Mitä tämä liittyy Konnekoskeen?. No silleen, että kuulin jo 20 vuotta sitten suunnitelmista, että kuorekoski perataan jostain padosta ja tehdään kaivanto, että taimen pystyisi nousemaan tuolta Konneveden,hankaveden etc. suunnasta mehtiönkoskeen, sitä kautta mehtiöön ja ahvenkosken kautta ahveniseen. Eli tietääkö kukaan, onko tuota kaivantoa toteutettu?
Ei ole kovin pieni nyppylä kaivettavaksi, jos tänne konnekosken lähistölle on suunnitteilla tämä "660 metrinen pienvenekanava".
Olen ollut siinä käsityksessä, että tämä mehtiönärven-ja ahvenisen alue on yksi parhaimmista Pohjois-Savon poikastuotantoalueista. Kalakaveri oli jutellut yli 20 vuotta sitten kalabiologin kanssa, joka oli "hehkuttanut" aluetta poikastuotantoalueena.
Mietin vaan, että tuommonen kaivanto toteuttaisiin, tai onko toteteuttu jo? Niin tällä mehtiön-ja ahvenisen alueen taimenille avautuisi tuhansien hehtaarien alueet vaeltaa ja tätä kautta hyödyntäisi myös Konneveden etc, aluetta, että järvitaimen kanta vahvistuisi. Miten sitten kaivanto pitäisi toteuttaa, että vettä riittäisi myös syksylläkin, en olen maanrakennusinsinööri etc. niin en tiedä.
Tässä karttalinkki paikkaan, jota tarkoitan, zoomista voi suurennella:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e=4902...
Vaikka ahvenisen ja mehtiönkosken alueet ovat vedenväriltään erittäin ruskeita/ ruskeata humuspitoisia, niin kyllä tuolla taimen viihtyy, olen käsittänyt, että tuolla aluella on paljon lähteitä, jotka pumppaavat hapekasta vettä ahveniseen ja mehtiön järviin. Tuommosia syviä pikku lampia, pieniä järviä on alueella paljon, siinä käsityksessä olen ollut että aika lähdepitoista aluetta on, rajuina talvina tuommoset lähteet ovat pelastus, että ei happi lopu. Onhan nuissa ahvenisen ja mehtiön järvissä syvyyttä, syvin kohta mehtiössä 48 metriä. Happamuus tasot ovat lievästi hapan tai neutraali ja rehevyystasotkin lievästi reheviä, joten taimenella on hyvät mestat asustaa.
http://www.kalapaikka.net/ahveninen_jarvi_kalastus_luvat_kalaistutukset_...
http://www.kalapaikka.net/mehtio_jarvi_kalastus_luvat_kalaistutukset_rav...
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?e=4979...
Kun tuo pienvenekanava toteutuu konnekosken läheisyydessä joskus, niin sitten pystytään keskittymään konnekosken entisöintiin ja palauttamiseen luonnontilaan.
Olishan tuon voinut itsekin selvittää, että ennen kuin palstalle postaa kysymyksen. Järviwikissä on maininta ja tässä vanha päätös vuodelta 2005 kalatien rakentamisesta.
Kuorekosken myllyä varten luonnonuoma suljettiin kokonaan maaherran päätöksellä 1919. Vuodesta 1991 vanha mylly toimii sähköä tuottavana vesivoimavesilaitoksena. Vanha heikkokuntoinen uittoruuhi perattiin kokonaan pois kalatien tieltä. Kuorekosken kalatien rakentaminen alkoi 2005. Toimivuudesta ei ole käryä. Loistavaa jos oikeasti toimii, jos ei toimi, niin sitten kaipaa muutoksia.
Aluehan on kovin suoperäistä Pieksämäen maakunnan alueelta tulee kuormtusta soilta. Näkeehän se kun katsoo kartasta aluetta, mehtiön ja ahvenisen takaa, on laajoja suoalueita, joten tuosta johtuu tämä vahva humusleima ja ruskea vesi. Joten Kuorekosken kalatie on olemassa ja mahdollisuus järvitaimenelle on annettu vaeltaa. Nyt odotetaan tulevaksi tätä konnekosken pienvesikanavaa.
http://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BC062A8F7-CD95-4D97-8298-9F914...
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Ahveninen_(14.718.1.048)
https://www.jarviwiki.fi/wiki/Mehti%C3%B6
Mehtiön tilanne on ahvenista parempi veden laadun suhteen. Ahvenisella on ongelmana alueen kuormitus.
http://www.ahven.net/ksuunnitelmat/35.pdf
http://www.luontoon.fi/etela-konnevesi
Korjaus. Kuorekosken kalatie valmistui vuonna 2007. Rautalammin reittiä on kuormittanut voimakkaasti turvetuotanto muun muuassa. Onhan niitä muitakin tekijöitä, on lueteltu aikaisemmissa viesteissä, maatalous, savon taimen, metsäojitukset, lisääntynyt rakentaminen/kuormitus yleensäkin yms.
Rautalampi on kesälomamesta, jonka asukasmäärä nousee "kesäasukkaiden johdosta" huomattavasti, ei tämä huono asia ole.
http://www.rautalampi.fi/rautalammin-kunta/
Ainakin puitteet kalastukselle ja luonnossaliikkujalle on kunnossa on Rautalammin kunnan alueella, luonnonsuojelualueet yms. toivottavasti pysyykin semmoisena.
https://yle.fi/uutiset/3-7371594
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Konnekoski-j%C3%A4rvitaimenelle-ja-va...
Uusi suunnitelmaluonnos on kuulemma tehdä pienvenekanava vasiikkalahden ja kellarilahden välille.
http://docplayer.fi/8600164-Muistio-suunnittelutilaisuuksista-konnevesi-...
Konnekosken kalataloudellista kunnostusta aloitellaan nyt: https://www.sisa-savolehti.fi/paikalliset/5449121
"Järvitaimenen ja samalla muidenkin Konnekoskessa kutevien kalojen lisääntymis- ja poikastuotanto-olosuhteet paranevat, kun kosken kunnostus saadaan valmiiksi. Hankaveden ja Konneveden yhdistävän vesiosuuden kunnostustyöt ovat parhaillaan käynnissä."
Konnekosken kalataloudellista kunnostusta aloitellaan nyt: https://www.sisa-savolehti.fi/paikalliset/5449121
"Järvitaimenen ja samalla muidenkin Konnekoskessa kutevien kalojen lisääntymis- ja poikastuotanto-olosuhteet paranevat, kun kosken kunnostus saadaan valmiiksi. Hankaveden ja Konneveden yhdistävän vesiosuuden kunnostustyöt ovat parhaillaan käynnissä."
Johan sieltä on koneet lähteneet aika päiviä. Tulipaikan kohdalta 300mtr ylävirtaan on vasenta reunaa sorastettu ja tehty kutupaikkoja taimenille. Oikea reuna on veneväylän vuoksi jätetty koskematta.
Sivut
Lisää uusi kommentti