Pohjoismaiden mestaruuspilkki, Stömnessjön, Ruotsi

Lähde: 

 Tässä vielä kertomusta viime maaliskuun pohjoismaiden mestaruuspilkistä. Tuo oli siis toinen maajoukkue-edustus itselleni, kun edellisestä vierähti aikaa kokonaiset 15 vuotta, jolloin olin nuorten sarjassa maajoukkueessa.Reissun aikataulu oli varsin tiukka. Suuntasimme omilla kyydeillämme aluksi Vaasaan, josta jatkoimme laivalla Uumajaan, josta edelleen matka jatkui eteläisempää Ruotsia kohti määränpäätämme Hudiksvallia. Paikalle päästyämme kiinnitimme aluksi huomiomme varsin keväisiin olosuhteisiin, Suomen puolella oli huomattavasti lumisempaa ja talvisempaa - Hudiksvallissa ei lunta ollut maallakaan enää kuin kasoissa jäljellä.Perinteiseen tapaan PM-pilkissä pidettiin ensin harjoituskisa ja seuraavana päivänä pääkilpailu. Harjoituskisa on jonain vuosina ollut samalla järvellä kuin pääkilpailu, mutta rajattuna eri alueelle. Tällä kertaa vaikutti selvältä, että harjoitus- ja pääkisa ovat eri järvellä. Harjoituskilpailu kun pidettiin pienehköllä Långsjön-nimisellä järvellä. Harjoituskisan ideahan on tutustua paikallisiin olosuhteisiin ja järviin, ja nytkin tarkoitus oli se, että harjoituskisajärvessä on samoja piirteitä kuin varsinaisessa kisajärvessäkin.
Harjoituskisajärvi

Tässä lyhyesti harjoituskisasta.Päivän ensimmäinen reikä osui itselläni kohdilleen, ja se oli myös samalla päivän paras reikäni. Ensimmäisen reiän perusteella vaikutti siltä, että tässä pilkitään yli kympin tuloksia, mutta toisin kävi. Ekasta reiästä sain arviolta 20kpl ahvenia ja keskikokokin oli luokkaa 30-40g, joten painoa niistä kertyi ihan mukavasti. Vettä oli alla kolmisen metriä. Kalat ottivat hyvin tapsipilkkiin, eikä morrilla tarkistamalla saanut enää lisäkaloja.Muutama lähialueen muukin reikä antoi lyhyen kalaputken, mutta sen kummempaa syöntiä ei tuolta alueelta enää löytynyt. Alueella pyörähti muutama muukin pilkkijä, mutta kalat näyttivät kaikilla olevan harvassa ja väki liikkui kovasti paikasta toiseen. Ensimmäinen tunti oli kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä, ja sanoisin kalaa olleen siinä vaiheessa noin 1,5 kiloa. Sitten menikin hakemiseksi, ja muutamaa ahventa enempää en saanut koko seuraavan parin tunnin aikana, vaikka aktiivisesti tuli haettua. Keskellä näytti olevan joku porukka joka varmaan sai kaloja, mutta en halunnut enää tuossa vaiheessa kisaa enää porukkaan sotkeutua. Loppukisan pilkin lähinnä vähän syvempää (5m+) vettä isompien ahvenen toivossa, mutta muutamaa sattuma-ahventa enempää ei kohdalle osunut.Punnitusjonossa tuli huomattua, että isoa ahventa olisi tässä järvessä ollut aika hyvinkin. Suurimmat ahvenet ainakin hätyyttelivät kilon painorajaa. Oma saaliini 2205g riitti miesten sarjan 8. sijaan. Päivän ylivoimaisen saaliin pilkki miesveteraanien norjalainen Finn Erik Lerdalen, tuloksella 9746g.
Sitten varsinaiseen kilpailuunVarsinainen kilpailu pilkittiin Stömnessjön-järvellä. Kisajärvi oli huomattavasti suurempi kuin harjoituskisajärvi. Tarjolla oli kartan perusteella kivikkoa, laajaa matalaa, jyrkempää rantapenkkaa...hyvin monenlaista kalapaikkaa, tai ainakin teoriassa kalapaikkaa. Itse ajattelin heti, että kalat ovat varmaankin tähän aikaan vuodesta jo karikoilla ja lähempänä laajoja matalia alueita.Syvyyskarttoja kisaan ei jaettu, mutta porukalla tulostimme hotellilla kartat Navionics-karttaohjelman avulla, sieltä kun syvyydet oli helposti saatavilla. Pohjoismaiden sääntöjen mukaanhan gps:ää ei saa kisan aikana käyttää.Kisaan lähdimme jonkinlaisella joukkuetaktiikalla, ja päätimme muiden miesten sarjalaisten (Petterin ja Vesan) kanssa seurata mitä ruotsalaiset tekevät alkusiirtymällä. Aloitimme myös siten, että kaikki suurin piirtein näimme missä kukin pilkkii. Kun alkusiirtymäaika oli lopuillaan, olin hyvin kahden vaiheilla lähtisinkö aivan takarajalle asti parin ruotsalaisen perässä, vai jäisinkö lähemmäs lähtöä. Päätin jostain syystä jäädä lähemmäs.Kilpailu alkoi, ja päätin aloitella kisan pienellä ketjupilkillä ja kärpäsentoukalla. Kisan aloitin aivan erään pienen saaren rannasta. Ensimmäiset reiät olivat tyhjiä, eikä muutkaan näyttäneet saavan ihan vierestä kaloja. Nopeasti toiselle puolelle saarta alkoi kerääntyä porukkaa kaikkien kolmen eri maiden kisaajista, ja lähes kaikki saivat kaloja. Osa pikkusinttejä, ja osa hieman isompaa kokoa. Itselleni osui niitä pieniä, eikä oikein välineetkään tuntuneet pelittävän. Paljon tuli hutitärppejä. Kauaa en alueella viihtynyt, vaan yritin hakea "puhtaampaa" kohtaa, johon lyödä ensimmäisenä reikää jäähän. Tuntui, että ei oikein osunut. Ruotsalaiset ja norjalaiset saivat pieniä kalaputkia sieltä täältä, kun itse ongin tyhjää. 

Aika pian vaihdoin paikkaa reilummin, mutta totesin alueen täysin tyhjäksi...aika katastrofialku tuli tälle kisalle. Vaihdoin paikkaa parin kolmen sadan metrin päähän kivikolle, jossa olikin aika paljon suurempi matalikko kuin mitä syvyyskartta antoi ymmärtää. Lyhyitä kalaputkia sain sieltä täältä. Ympärillä oli ollut kuin yksi kilpailija, joten aika rauhassa olisi saanut kaloja nostella, jos olisi löytynyt. Hetken päästä löysin vähän paremman kalapisteen, jossa sain hetken aikaa tapsipilkillä ahventa hyvää tahtia. Ilo ei ollut pitkäaikainen, sillä kaksi ruotsalaista tekivät tulivat samantien paikalle ja tekivät selvää kalapaikastani. Tuossa kun olisi saanut vartinkin pidempään olla yksin, olisi saalis ollut toinen...kyllä harmitti löytää kalat vähän väärään aikaan.Pyörin vielä alueella aika pitkään, mutta en saanut kuin hajakaloja sieltä täältä. Muut alueella olleet hajaantuivat eri suuntiin. Päätin lähteä hieman kauemmaksi päin lähdöstä yhteen heinikon laitaan...ensimmäinen reikä jäähän ja kaira osui pohjaan. Jonkun verran tylstyi, mutta kairaamaan onneksi vielä pystyi. 

Pienen kivikon reunasta löytyi pienimuotoinen kalapiste, josta tuli päivän pienimmät ahvenet. Mutta tuossa vaiheessa kisaa jotenkin tyytyi niihinkin, hiljaista kun oli ollut. Yhtäkkiä pienten sekaan pamautti kuitenkin oikein kunnon bonuskala, 400-500g ahven, jonka sain kuin sainkin ylös. Vaan ei alueelta enää noussut pikkuahventa kummempia. Siirryin vielä läheisen saaren kupeeseen, jossa varjorannassa oli vielä lunta jäällä. Olisiko ollut toinen vai kolmas reikä, kun 100-200g ahven nousi ylös. Vaan ei niitäkään alueelta enempää kohdalle osunut. Viimeinen puoli tuntia meni aika lailla sählätessä, kun ideat yksinkertaisesti loppuivat. Aivan viimeisiksi minuuteiksi menin vielä takaisin vanhoille rei'ille, mistä pikkuahvenia olin saanut, ja sain vielä 10-20 pikkuahventa lisää.Melko lailla hakemista oli koko kilpailu, en saanut oikein kunnolla juonesta tai edes välineistä kiinni missään vaiheessa. Sijoitukseni oli 7. / 9., mutta mitalisijat olivat lähellä ja aivan otettavissa. Eniten ehkä harmitti se, kun en mennyt parin ruotsalaisen kanssa sinne alueen takanurkkaan, sillä sieltä kaikki saivat kaloja hyvin. Tällä kertaa näin, ja toivottavasti tilaisuuksia vielä tulee pilkkiä näissä mittelöissä!
Huomattava osa kisaajista suuntasi länsireunan saariryhmän alueelle

Tässä tulokset miesten sarjan osalta:

1 Anders Axelsson Sverige 4 795 2 Thomas Larsson Sverige 3 419 3 Vesa Kuusela Finland 3 143 4 Petteri Kokko Finland 3 099 5 Remi Andre Dahl Norge 3 088 6 Jesper Dyberg Sverige 3 036 7 Atte Mustalahti Finland 2 890 8 Magnus Riksfjord Norge 1 870 9 Jan Petter Dalen Norge 1 571  
Kaikki tulokset löytyy tästä linkistä