Jasper Pääkkönen on Vuoden 2013 kalamies

Jasper Pääkkönen Vuoden Kalamies

Näyttelijä Jasper Pääkkönen on Vuoden 2013 kalamies. Vuoden kalastusoppaan tittelin sai Peter Lahti Kirkkonummelta. Valintaraadin kokosi perinteiseen tapaan Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry.
 
Arvovaltainen, kalastusalan vaikuttajista ja ammattilaisista koottu raati on valinnut vuodesta 2000 lähtien vuoden kalamiehen ja kalastusoppaan. SKES korostaa, että varsinaisesti valinnoilla ei pyritä löytämään parasta kalamiestä tai kalastusopasta – näiden löytäminen on tietysti mahdotonta. Sen sijaan vuoden valinnat ovat kunnianosoitus merkittävästä työstä niin suomalaisen kalastuskulttuurin kuin kalastusopastuksen saralla.
 
Vuoden 2013 kalamieheksi raati valitsi näyttelijä Jasper Pääkkösen. Hän on kunnostautunut Itämeren lohen puolestapuhujana. Pääkkönen on aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan julkisuudessa uhanalaisen kalojen kuninkaan suojelemiseksi ja puhunut Itämeren huonon tilan parantamisesta laajemminkin.
 
Pääkkönen on puhunut kestävän kalastuksesta ja korostanut, että lohikeskustelu luo pohjaa myös muiden kalalajien elvytystyön edistämiseksi. Jasper Pääkkönen itse on intohimoinen perhokalastaja, ja hän on esiintynyt kalamiehen roolissa monissa televisio-ohjelmissa ja lehtijutuissa. Omalla esimerkillään hän on ollut kannustamassa nuorempia sukupolvia mukaan hienon harrastuksen pariin.
 
Vuoden kalastusoppaaksi raati valitsi Peter Lahden Kirkkonummelta. Hänellä on pitkä ja varteenotettava kokemus oppaan työstä ja erityisesti hän taitaa kuhan jigikalastuksen salat. Lahdella on jopa oma nimikkojigimallisto.
 
Peter Lahti on ammattikuntansa tapaan miellyttävä persoona, joka laittaa itsensä työssään täysillä likoon. Lahti on esiintynyt monissa messutapahtumissa opastamassa ja innostamassa yleisöä kalastuksen pariin. 
 
Harri Dahlström kultagalleriaan
 
Valintaraati täydensi Suomalaisen kalastuksen Hall of Famen galleriaa yhdellä uudella henkilöllä. Aiemmin tähän ns. kultakerhoon on valittu Lauri Rapala, Juhani Aho, Herman Renfors ja Maria Renfors. Hall of Fame sijaitsee Kotkan Maretariumin tiloissa.
 
Tänä vuonna kuvansa saa kultakehyksiin kalatalousylitarkastaja, kunniatohtori Harri Dahlström (1935-2012), joka oli pitkän linjan kalojen ja kalastuksen asiantuntija Suomessa sekä suomalaisen kalastuslain uudistaja.
 
Dahlström toimi maa- ja metsätalousministeriössä kalatalousylitarkastajana sekä vapaa-ajan kalatalouden yksikön päällikkönä. Maa- ja metsätaloustieteiden kandidaatiksi valmistuessaan 1961 hänen ensimmäiset pestinsä olivat Kalataloussäätiössä ja sen jälkeen Suomen Kalamiesten keskusliitossa.
 
Dahlströmin rooli oli merkittävä, kun kalastusoikeuksien laajennettiin lainsäädännön avulla onginnan, pilkinnän ja viehekalastuksen osalta. Hän oli jo 1960-luvulta alkaen aktiivisesti mukana vesistöjä, kalataloutta ja luonnonsuojelua käsittelevissä toimikunnassa ja työryhmissä. Dahlström kirjoitti kalatalousalan julkaisuihin ja oppikirjoihin sekä toimi tuntiopettajana Helsingin yliopistossa.
 
Kaikelle kansalle Harri Dahlström tuli tutuksi television on ja radion Luontoilta-ohjelmien kala-asiantuntijana. Hänet promovoitiin Helsingin yliopiston maa- ja metsätieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi vuonna 1999.
 
Vuoden 2013 valintaraadin puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Sari Saukkonen Kotkan Maretariumista. Raati oli päätöksissään muuten yksimielinen, mutta Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä jätti eriävän mielipiteensä vuoden kalamiehen valinnan kohdalla.
 
 
Vuoden 2013 valintaraatiin kuuluivat seuraavat henkilöt:
 
Sari Saukkonen, toimitusjohtaja, Kotkan Maretarium (puheenjohtaja)
Kimmo Korpua, toimitusjohtaja, Kuusamon Uistin
Erkki Pulliainen, valtiopäiväneuvos, professori, Oulu
Markku Myllylä, toiminnanjohtaja, Kalatalouden Keskusliitto
Ilkka Mäkelä, toiminnanjohtaja, SVK
Jari Tuiskunen, kalastustoimittaja, Tampere
Matti Mielonen, kalastusmestari, Helsinki
Jussi T. Pennanen, RKTL:n tutkija, Helsinki
Seppo Suuronen, päätoimittaja emeritus, Espoo
Erkki Norell, kalastuskirjailija, Vääksy
Henrik Kettunen, luontokuvaaja, Helsinki
Janne Porkka, viihdetaiteilija, Turku
Jari Kaalikoski, päätoimittaja, ERÄ
Risto Jäntti, Metsähallitus, Suomussalmi
Ilpo Eerola, varapuheenjohtaja, SKES
Ilkka Jukarainen, tietokirjailija, Espoo
Jukka Halonen, puheenjohtaja, SKES (sihteeri)
 
 
LISÄTIEDOT: 
TOIMITUSJOHTAJA SARI SAUKKONEN 040-311 0331
NÄYTTELIJÄ JASPER PÄÄKKÖNEN 045-650 2464
KALASTUSOPAS PETER LAHTI 040-592 0570