Teno 2028
18.11.2021 - 19:39
"Yksi vuosi ei kalatutkijan (Panu Orell, Luke) mukaan riitä lohikannan hoitoon. Lohen sukupolvikierto on noin seitsemän vuotta. Kalakannan hoitotoimenpiteet ja tulevaisuuden suunnitelmat vievät siis vuosia. Tänä vuonna nousevien kalojen jälkeläiset nousevat takaisin Tenoon 2020-luvun loppupuolella."
Jos tulevina vuosina sattuisi hyviä nousuvuosia. Jos ei tule kalatauteja ja kalakuolemia. Jos kyttyrälohi pysyy aisoissa. Jos kalastajat ja saamenmaan kansa pääsevät joukolla sopuun suojelutoimenpiteistä. Jos kaivokset ja vedensaasteet eivät tee tuhoa.
Keskustelua ja ajatuksia, toiveena kauaskatseisuus virrasta nimeltä Teno.
Se on 3480 euroa kappale.
https://www.fishinginfinland.fi/uutiset&tiedoteid=43
https://www.apu.fi/artikkelit/tenon-kyttyralohikanta-nousi-5000-sta-50-0...
Parastahan on +20 kg" meriharjuksen" väsytys mitä voi housut jalassa tehdä.
Tenosta tulee tittijoki. Suuret lohet on pyydetty männävuosina pois ennen suvun jatkamista. Pienemmät lohet pääsee kutupaikoille, ehkä muutamana rauhoitusvuotena ehtii juuri ja juuri jalkoja sentään kasvaa. Torniojoki seuraa perässä. Montusta kiskotaan puntilla isot lohet selkälihoista kiinni.
Kyttyräpato videolla.
https://www.youtube.com/watch?v=sLxWwY1Szus
Alkukauden kulkutus varmasti ollut yksi pahimmista leikkureista pääuoman suurelle lohelle. Nythän on hyvä kun mitään pyyntiä ei ole mutta aika näyttää riittääkö kalastamattomuus kohentamaan tilannetta vai onko meriolosuhteet sellaiset, että Tenon lohella ja atlantinlohella muutenkin ylitsepääsemättömät haasteet.
https://jukuri.luke.fi/handle/10024/553627
Luonnonvarakeskus (Luke)
Kyttyrälohi Jäämeren lohijoissa : Kirjallisuuskatsaus vieraslajin biologiaan, leviämiseen ja mahdollisiin vaikutuksiin
*
Kyttyrälohien määrän ja levinneisyyden valtava kasvu Pohjois-Atlantilla on täytynyt perustua ympäristöolosuhteiden muutoksiin, jotka ovat merkittävästi parantaneet eloonjääntiä kaikissa elinkierron vaiheissa, sekä joessa että merellä.
Kyttyrälohikantojen kotiutumisessa Pohjois-Atlantin alueen jokiin on todennäköisesti nähty vasta jäävuoren huippu.
Kyttyrälohi on kilpailukykyinen kalalaji, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia muiden kalalajien kantojen tilaan, mutta tutkimustietoa asiasta on niukasti. Potentiaalisesti laji voi kilpailla esimerkiksi Atlantin lohen kanssa ravinnosta ja elintilasta niin joki- kuin merivaiheessa, levittää kalatauteja sekä muuttaa jokielinympäristöjen tilaa, mm. ravinnekuormituksen kautta.
Kyttyrälohikantojen lähitulevaisuutta Pohjois-Atlantin alueella on lähes mahdoton ennustaa. Lajiin kohdistuvat laajat poistopyyntihankkeet saattavat hidastaa kantojen kasvua ja lajin levittäytymistä, mutta kokonaan eroon siitä ei päästä. Laji voi mahdollisesti levitä myös Itämereen laskeviin jokiin.
https://yle.fi/a/74-20039188
Tenojoen kyttyrälohenpyyntiin on ilmoittautunut jo 11 pyyntihanketta – norjalaiset puolestaan rakensivat suuren padon joen poikki
Tenojoen kyttyrälohenpyyntiin on ilmoittautunut jo 11 pyyntihanketta – norjalaiset puolestaan rakensivat suuren padon joen poikki
Ojasta allikkoon? Verkoista päästellyt lohet ovat vesihomeen peitossa alle kahdessa viikossa. Norjalaisten pato on estänyt lohen pääsyn sen ohitse. HUH, HUH´
Kirjoittavat facebookin Teno-ryhmässä, että yhtään lohta ei olisi tähän mennessä mennyt padossa olevaan mertaan mutta padon alapuolella atlantinlohtia huomattava määrä, jotka pato pysäyttää. Ja lisäksi arvellaan, että kyttyröitä on päässyt tuhansia läpi kun niitä oli ollut padon alapuolella paljon mutta padon kaaduttua rannasta enää kymmeniä näkynyt. Näyttää siis padon toiminta tällä hetkellä päinvastaiselta tavoitteisiin nähden.
Eilen illalla pato avattu atlantinlohille. Osa padon alapuolella olleista lohista palannut takaisin mereen
Åpnet stengslet mandag kveld for å slippe Tana-laksen gjennom..
Tekivät kuten Kemijoki-yhtiö; pistivät padon, jonka kautta tai ohi lohi ei ala uimaan. Kemijoella niitä ilkeävät kutsua vielä kalateiksi.
Luonnonvarakeskuksen J. Erkinaron haastattelu kuunneltavissa.
https://yle.fi/a/74-20039634
https://yle.fi/a/74-20039634[/quote]
ei tuosta norjan mongerruksesta saa mitään selvää, onko jossain samaa suomeksi?
ei tuosta norjan mongerruksesta saa mitään selvää, onko jossain samaa suomeksi?
Painat alla olevan tekstin alapuolelta kuuntele-nappia. Kuunneltava haastattelu on suomeksi.
Dutkanprofessor Jaakko Erkinaro: "Buođus leat riskkat"
ei tuosta norjan mongerruksesta saa mitään selvää, onko jossain samaa suomeksi?
Painat alla olevan tekstin alapuolelta kuuntele-nappia. Kuunneltava haastattelu on suomeksi.
Dutkanprofessor Jaakko Erkinaro: "Buođus leat riskkat"
Ilmoittaa tuo linkki että sivua ei löydy.
Ilmoittaa tuo linkki että sivua ei löydy.
Alla oleva vielä toimii, juuri kokeilin.
https://yle.fi/a/74-20039634
https://www.lapinkansa.fi/tenon-kyttyralohipyydys-uhkaa-atlantin-lohen-k...
(Juttu on maksumuurin takana)
Tenon kyttyrälohipyydys uhkaa Atlantin lohen kutua – Tutkija: näyttää, että osa peloista on toteutunut
Suomalaistarkkailijoiden mukaan pato torppaa myös Atlantin lohen etenemisen yläjuoksuun. Pato on väliaikaisesti avattu, jotta lohi pääsee nousemaan.
Kun pyydykseen ei maanantaihin mennessä ollut hakeutunut juuri lainkaan kalaa, tutkijat sukelsivat katsomaan, näkyykö kaloja lähempänä pohjaa.
– Joessa oli verraten vähän kyttyrälohia, mutta Atlantin lohta oli yllättävän paljon.
Laskennan mukaan jokeen oli päässyt nousemaan noin 120 lohta ja saman verran kyttyrälohta.
Pieleen meni kyttyrä pato,lohi viisaampi kuin norjalainen.ei mene ansaan.
Lueppa uudestaan.
Kyllä siinä kävi niin, että kyttyrää jouduttiin päästämään ylävirtaan, jotta lohet pääsisi ylöspäin. Lisäksi isolta joukolta lohia nousu keskeytyi, palasivat alaspäin. Käytännössä koko homma meni niin pieleen, kuin vain voi mennä. Lisäksi verkkopyynti kyttyrän pyytämiseksi osuu myös Tenonloheen, nousu keskeytyy kalan lähtiessä alavirtaan tai pyytäjän pakkaseen.
Se on kun ihmisen pitää työntää nokkansa joka soppaan. Antaisi vain luonnon hoitaa asiansa.
Ihminen se on joka pilaa lohijoet ja kalakannat muutenkin. Lisäksi ihminen pilaa ilmaston ja ties mitä muuta. Jos jokainen vain nauttisi elämästään, jota on kumminkin vain lyhyt aika, niin kaikki olisi paremmin. Ei ole pakko vaikuttaa joka asiaan.
https://www.lapinkansa.fi/tutkimusprofessori-norjalaisten-lohipadosta-si...
(Juttu on maksumuurin takana)
Tutkimusprofessori norjalaisten lohipadosta: ”Siellä on nyt melko hässäkkä” – Tenolle kehitellään uusia ansoja kyttyrälohen nappaamiseksi
Seidaholmenin padolla avattiin esteaidan reunaa syvimmän väylän kohdalla. Tenon lohista suurimman osan oli huomattu jääneen passiin syvänteeseen ja odottamaan pääsyä ylävirtaan kutuvesille.
– Ne eivät liikkuneet mihinkään. Siellä oli satoja lohia, ehkä tuhansia.
*
Kysymys kuuluu: paljonko palasi mereen? Ja menetettiinkö osa Tenojoen aikaisin jokeen nousevien lohien geeneistä yhden vuosiluokan nyt puuttuessa?
Ainoa toivonkipinä enää on, että kyttyrä tosiaan kutee matalammassa jopa alle puolen metrin vedessä ja atlantin lohi syvemmällä. Tällöin voisi kohdistaa muun pyynnin painetta kyttyröihin matalikoille.
Tästä patosekoilusta jää lovi lohikantaan, se on jo selvää. Tulisivat toivottavasti myöhemmin merivaellukselta isompana takaisin ja maltettaisiin olla pyytämättä.
Erinomaisia tuloksia kyttyräpatojen toiminnasta. Eipä mene montaa kyttyrää ylöspäin. Samalla on tehokkaasti estetty myös atlanninlohen nousut ja käännytetty jo osa odottamista takaisin merelle. Pitäisikö patoa kehittää tekoälyllä toimivaksi. Siis sellaiseksi joka kieltää kyttyrät ja sallii atlantilaiset etenemään. Ei tuo ihmisen älli ole riittänyt moiseen hommaan ja tuloksia taas tulee viiveellä lohikantaan. Norjan vieraskalaviljelijät varmaan hykertelevät onnessaan.
Kun kyttyrä on päässyt jokeen asti ei sille mahdeta enää mitään Tenon kokoisessa virrassa. Helvettiin kaikki padot ja matalan veden kulkutusverkot! Pyynti on keskitettävä mereen ja vuonoihin. Suomalaisille lohitutkijoille voisi suositella tutustumismatkaa Alaskaan ja Venäjän lohijoille joihin kyttyrää on noussut satoja vuosia.
Kait se nyt onnistuu sukupuuttoon pyytää kyttyrätki saamelaisilla kuin pyytivät jäämerenlohenki.
https://www.utsjoki.fi/news-article/tiedotustilaisuus-ehdotuksesta-tenon...
Tiedotustilaisuus ehdotuksesta Tenon uudeksi kalastussäännöksi
Maa- ja metsätalousministeriö järjestää tiedotustilaisuuden lausunnolla olevasta ehdotuksesta Tenon kalastussäännöksi. Tilaisuus järjestetään Hotelli Utsjoessa keskiviikkona 12.7.2023 klo 13-16.
Sivut
Lisää uusi kommentti