Perukkeet kuhan jigauksessa
Oletteko tottuneet käyttämään peruketta kuhan vertikaali- ja heittojigauksessa, kun haukivaara on kohtalainen? Millaista peruketta käytätte: teräsperuketta, fluorocarbonia, Fortress predator perukesiimaa vai jotain muuta?
Mietin itse onko kaiken vaivan arvoista, jos perukkeen tekee esimerkiksi fluorocarbonista ja fluorocarbonin solmii suoraan jigipäähän? Silloinhan joutuu solmun tekemään aina uudestaan, kun vaihtaa jigiä, jolloin myös fluorocarboniperuke pitäisi säännöllisesti uusia, sillä sehän lyhenee kun sen joutuu kerrasta toiseen sitomaan uudestaan jigipäähän. Toki vertikaalivehkeet maksavat enemmän kuin muut, joten viehemenetys ei olisi mieluisaa.
Mietin perukemateriaaliksi myös Fortress predator perukesiimaa. Kuinka tuon predatorin mahtaa saada liitettyä siimaan. Liitetäänkö tuplaunisolmulla vai miten? Pitääkö perukesiimaa itse vielä jotenkin jalostaa/muokata, jotta se olisi valmista kalastukseen?
Kaikista helpoimmalla pääsisi jos vain käyttäisi teräsperuketta, mutta se taitaa tappaa pienimpien vieheiden uinnin. Vai kuinka käytännössä on. Kuinka paljon vaikuttaa herkkyyteen, joka on jigatessa erittäin tärkeää. Olen juurikin yrittänyt lähiaikoina saada jigauksesta varioitua mahdollisimman herkkää. Kalastan kevyellä vavalla ja 1000-luokan avokelalla. Onko tuolla teräsperukkeella oikeasti vaikutusta herkkyyteen ja kalastavuuteen?
Mulla ollu ihan teräsperuke. Hauet käy joskus turhanki hanakasti jigeihin niin niitä sitte saattaa mennä repullinen illassa. Monesti se haagertti hotkasee sen niin syvälle ettei kovaa nykäsyä edes vavassa tunnu ku jigi jatkaa matkaansa hauen suussa jo jossain pidemmällä. Ite uitan isohkoja jigejä niin ei se peruke vaikuta uintiin mitenkään. Uistellessa taas jätän perukkeet pois kokonaan.
Jep. Vertsuhommissa nupit kuitenkin monikymmentägrammaisia, niin siinä ei teräsperuke haittaa yhtään mitään. Itte olen niin surkea jigimies, että pahimmillaan 4/5 kaloista on haukia, vaikka kuinka kuhaa yritetään.
Ok. Noitten isojen jigien kanssa se teräsperuke menee varmaan ihan hyvin, mutta ittellä ois tarkotuksena, että vois uittaa samalla vavalla myös kevyempiä vieheitä, joten täten kannattaa varmaan teräsperuke unohtaa?
Kuinka paljon 2cm vahvahko leikari mahtaa vaikuttaa uintiin. Onko sekin liian jykevä, että kannattaako vaan suosiolla siirtyä fluorocarboniin tai predatoriin?
Eihän ne jigit edes ui mitenkään. Tuskinpa minkäänlainen peruke haittaa sen jigi pyrstön väpätystä.
0.5 mm hyvälaatuista fluorokarbonia ja hyvä viehelukko itsellä ollut motonetistä ostettuja gtr paksulankaisia lukkoja. Noilla eväillä on tullut kuhan jigailun yhteydessä sattumahaukia se 100+, kolme yli kymppiä. yhden kerran hauki on purrut perukkeen poikki. Ja kuhan otti vaan paranee kun paksu fluoro saa jigin leijaamaan paremmin.
Hauen jikaukseen käy ihan normi vaijeriperuke. Hauki ei välitä, riittää että jiki on räikeä ja perä heiluu raivokkaasti.
Pienillä ahvenjikeillä ei tietenkään mitään peruketta, saatika lukkoja käytetä.
Kuhalle mono/fluoro tai joku perukemateriaali, riippuen näkeekö rannassa pohjan vai kalastaako savivellissä.
Itsellä 0,4 mm pehmeää savage gearin fluoroa ja hyvin on kestänyt isompienkin sattumahaukien hampaita. Kerran vain on hauki napsaissu poikki ja se oli kun yritin väkisin pilkkireiästä sitä vetää.
Se peruke pitää vain joka hauen jälkeen vaihtaa uuteen.
Teräslanka, 1.2 mm rosteria. Saa taivutella haluamansa.
Koko kahden metrin tapsi vaihtoon.
Ok. Noitten isojen jigien kanssa se teräsperuke menee varmaan ihan hyvin, mutta ittellä ois tarkotuksena, että vois uittaa samalla vavalla myös kevyempiä vieheitä, joten täten kannattaa varmaan teräsperuke unohtaa?
Kuinka paljon 2cm vahvahko leikari mahtaa vaikuttaa uintiin. Onko sekin liian jykevä, että kannattaako vaan suosiolla siirtyä fluorocarboniin tai predatoriin?
En kyl vertsuvavalla rupeasi mitään kevyitä pelejä viskomaan. Sijoita 40-50-euroa ja osta toinen vapa heittojigailuun.
Itse käytän vertikaalissa pieniä, 4" jigejä ja varustus on n. 1,5m pitkä 0,35mm fluoroperuke (mulla jäykähkö Kinetic) ja ykköskoon kietaistava pikalukko päässä. Esimerkiksi Mustad Fastach tai GTR Fast Snap. Noi lukot mahtuvat vaparenkaista ainakin mulla.
Aika harvoin on hauki siiman katkaissut. Jos hauen jäljiltä peruke jää rouheaksi, sitä on nopsa lyhentää tarvittavat 5-10cm. Tollasella jäykällä siimalla riittää 3-4-kierroksen Clinch-solmu.
Suurimmat ylös saadut hauet olleet 110cm ja 93cm. Välillä ollu kyllä niin jäätäviä iskuja, että vapa lähtenyt kädestä ja ylös on tullut pelkkä siiman pää. Olisi mielenkiintoista tietää mikä hirviö siellä oli.
Fluoro vaikuttaa kyllä oman lyhkäsen kokemuksen perusteella aika huonolta hauelle tai sitten on huono merkki käytössä tms. Kyllä se aika hepposesti tuntuis menevän poikki hauenkin hampaissa.
Alle 0.60mm fluoro ei kestä haukea.
Flexonit 1x19 0,25mm on huomaamaton ja notkea materiaali teräsperukkeeksi. Voi solmia tai puristaa 0,6mm holkilla. Olen käyttänyt pienten jigien, lippojen ja vaappujen kanssa haukipitoisissa vesistöissä. Löytyy vielä ohuempina 0,15 ja 0,20mm paksuuksina vaikka mikrojigailuun. Tilattava Saksasta, kun ei löydy kotimaisilta kauppiailta.
Fortress Predator- peruke aina käytössä, myös ahvenhommissa. Ei vaikuta kalan tuloon millään lailla, eikä kertaakaan ole hauki katkaissut. Kokkuja ei kuulu jättää kalojen suihin.
Noita teräsvaijereita saa myös alista.
7-lettistä haukiperukkeisiin euron rulla. 14 ja 19 - lettiset kalliimpia, mutta silti halpaa kuin roska.
Onko sulla minkä vahvusta predatoria?
Onko sulla minkä vahvusta predatoria?
Yleensä ahvenelle 0,40mm, kuhalle 0,50mm. Vähän saatavuudesta riippuen.
Riippuu ihan pirusti siitä fluorosta. Osaa ei ole edes tarkoitettu perukkeeksi. Hyvälaatuinen kestää yllättävän hyvin. Esim. lapissa mä laitan 0.30 trabuccon fluoroa perukkeeksi jos paikassa on paljon haukia. Harvoin ne sitä saa poikki, edes silloin ku lippa on perseessä saakka. Ja siellä on aina välillä kunnon porsaita joukossa. Ennen kun pyysin pelkällä monolla niin hauet vei joka reissulla useamman lipan fluoron kanssa menee vaan 1 tai kaks lippaa kesässä. Jigatessa mulla on 0.50 fluoro katkennut kerran hauen kanssa kymmenessä vuodessa. Ja niitä vahinko haukia tulee melkein joka reissulla.
Savi ja humuspuurossa kalat saalistaa tuntoaistilla. Minun kalavesillä jossa pohjan näkee vielä parista metristä pitää olla metri, mielummin kaksimetriä näkymätöntä siimaa tapsina jos kaloja mielii.
Noita teräsvaijereita saa myös alista.
7-lettistä haukiperukkeisiin euron rulla. 14 ja 19 - lettiset kalliimpia, mutta silti halpaa kuin roska.
Voitko laittaa linkkiä? En löytänyt Alista noin ohuita monilettisiä kuin Flexonit 1x19 0,15 - 0,25mm.
eri vahvuuksina eri tarkoituksiin.
Ahven- ja kuhakamoissa se versio, jonka vetolujuus on 5kg.
Kalan takia poikki ei ole mennyt, rispaantuneet vaihdetaan tietty.
Mullon siiman päässä kevyt Kuusamon lukko, johon predan toinen
pää kiinnittyy samanmoisella tai pienimmällä tynnyrileikarilla.
Predan uistinpäässä sopiva Kuusamon pikkulukko ilman leikaria.
Solmuna joku helppo riittänyt, Palomar tai Uni kahdella kierroksella.
Heikkoutena, että jigi ei sitten leijaa.
Lipoista tulee käytettyä vain siimaa kiertämättömiä.
Nimim. tonnin haspeli, ei varapuolaa
https://youtu.be/hzmuvrtBgaU
https://youtu.be/hzmuvrtBgaU[/quote]
Tuossa 45 minuutin kohdalla tehdään knöölisolmu, jonka yksi Anonymous puun takaa teilasi täysin, ja nyt sitten toinen samalla nimimerkillä tuo näytille saman solmun.
Koittakaa nyt päättää, onko se "tattisolmu" hyvä solmu vai ei?
Voi härreguud.
Tai onhan se mukava ajankuluksi tingata aheheh
Tänään otti kuha keskellä päivää savage gearin4d ruuutanan väriseen särkeen. Haukiperuke oli ja kelpas! 58cm hyvässä lihassa oleva kuhilus, kiva ylläri haukijärveltä!
Tuttu osti kokeiluun tuota ja on ollut tyytyväinen. Itse ostin myös kesällä rullan ja kaivoin rullan varastossa, pariin otteeseen on ollut kokeilussa kuitusiiman jatkeena tapsina. Hinta ei ollut paha 8€/200 metriä. Oli vaan tuota yhtä kokoa piikissä hyllyssä, kun paikan päältä hain Hämeenlinnasta.
Made in China. Alissa näkyy olevan 5-6 € rulla.
Pitää testailla, miten omaan käyttöön käy. Verrattuna esim. Platil Ghostiin 0,40 mm, Ghost tuntuu jäykemmältä ja kovemmalta. Akashi on ilmeisesti nylon-siimaa, jossa on fluorihiili/fluorocarbon pinnoite.
Kuhahan ei peruketta tarvitse. Mutta jos hauet kiusaa, niin sitten tarvitaan.
Haukien varalta kannattaa pitää peruketta, siihen paksumpi fluorocarbon on hyvä. Toinen on asia on jigin vajoamisnopeuden hidastaminen, esim. 0,40 mm fluoro hidastaa jigin vajoamista, joten kuha kerkiäää paremmin mukaan. Toisaalta taas, jos esim. rannalta jigaa, jos on kovaa virtaava salmi ja pitää päästä nopeasti pohjaan tiettyyn paikkaan, monttuun niin pelkällä kuidulla pääsee nopeammin pohjan tuntumaan, kun ohut kuitu "leikkaa" vettä paremmin ja paksu fluorotapsi leijuttaa, niin jigi menee paikan ohi helpommin.
Kolmas asia, joka puoltaa fluoron ja monofiili-tapsin käyttöä on, fluoro tai mono-tapsi kestää paremmin hankausta kuin ohuehko kuitu.
Ennen käytin pitkiä tapseja (80 cm-1,5 m) parisen vuotta olen käyttänyt noita valmiiksi tehtyjä fluorotapseja, piituudet 30-50 cm. Voisi taas palata hieman pidempiin tapseihin välillä, esim. noin 1 metrin. Olen huomannut rannalta jigatessani, kun noissa salmissa on valtavia lohkareita pohjassa, teräväreunaisiä, niiin liian lyhyellä tapsilla rannalta käsin irroittaessa kuitusiima osuu lohkareitten teräviin reunoihin, kun jigi on lohkareitten välissä. Tapsista ei ole hyötyä, varsinkin, jos on liian lyhyt esim. 30-50 cm, niin kuitusiima osuu kiven reunaan, rannalta kalastaessa siima on sopivasssa kulmassa ja kuitusiima menee poikki, kun revitään jigiä tai " räpsäytellään" pohjasta. Pidempi fluoro tai monofiilitapsi, niin pääsiima eli kuitu ei osu niin helposti terävien lohkareiden reunaan.
Veneellä kalastaessa pääsee irroittamaan helpommin pohjasta pois, kun pääsee ns. jigin päälle irroittamaan pyytöä pohjasta. Toki tuolla vanajaveden kapeikoissa semmoisia pommipaikkoja, vaikka pääsisit päälle irroittamaan, niin jigi jää pohjaan, kun jigipää on kiilautunut kivien väliin.
Esimerkiksi Pappilansalmi Vanajaveden kapeikossa on paha paikka rannalta kalastaessa, 50-luvun puolivälissä sairaalaa rakentaessa, salmea levennettiin,syvennettiin ja kalliota ammuttiin dynamiitilla tms. palasiksi, sieltä on jäänyt peruja isot ja terävät lohkareet pohjaan salmen keskivaiheille sekä pientä/keskikokoista lohkaretta on paljon rantaviivan tuntumaan. Syvennystä ruoppaamalla ja salmien leventämistä tehtiin myös laivaliikenteen takia, kuten Kirstulansalmessa, jotta isommat ja suuremmalla syväyksellä olevat laivat pääsivät turvallisemmin liikkumaan kapeikoissa.
Salmen keskivaiheilla syvyyttä on 6-7 metriä, niin rannalta jigaamalla monesti vie pohja voiton kalastajasta. Noin kuukausi sitten oli jigaamassa, kun jigi jäi pohjaan, turhaan sitä revin ja "räpsäyttelin" kuitua rannalta käsin ja sattui soutelija tulemaan siihen, huikkaisin, että viiittisikö nykäistä siimasta, lähtiskö jigi irti? Ei mennyt kovin kauan kuin jigi oli irti, pääsi siihen päältä siimasta nykimään.
Pelkkää hyvää sanottavaa pitkästi ja paksusta fluoroperukkeesta. Tuntuma ei heikkene kun vastaavasti voi laittaa enemmän painoa, ja heittäminen vaan helpottuu. Tosi syvästä kalastus lienee eri asia, en harrasta.
Sivut
Lisää uusi kommentti