Siian kutuaika
01.10.2017 (Koko päivä) - 30.11.2017 (Koko päivä)

Siika kutee yleensä lokakuun ja marraskuun aikana. Poikkeuksia tietenkin Suomen vesissä on. On havaittu, että osa siioista voi kutea jo syyskuussa ja myöhäisimmät vasta joulukuussa. Mutta loka-marraskuu on tavallisin aika.
Kalastajille jokeen nousevat siiat ovat mielenkiintoisia kalastuskohteita. Esimerkiksi Vantaanjokeen kudulle nousevat siiat syksyisin. Silloin on mahdollista kalastaa niitä lippoamalla. Toiset myös onkivat niitä mätipallojäljitelmillä ja madoillakin.
Merellä siiat kutevat noin 4-5 v ikäisinä. Pohjois-Suomessa siiat saavuttavat sukukypsyyden hieman myöhemmin, noin kaksi vuotta merisiikojen jälkeen. Osa siioista nousee jokiin kutemaan ja osa kutee meren tai järvien kareilla. Tyypillisesti pohja on hiekkaa tai soraa. Usein syvyys on kutualueilla 2-4 m. Siian poikaset kuoriutuvat keväällä jäidenlähdön tienoilla, kuten myös monien muiden syyskutuisten kalojen poikaset.
Kommentit
Tänään 10. heinäkuuta 2014 verkoissa oli 2 siikaa ja kummallakin mätipussit.. samoin pari päivää sitten saaduilla.. Paikkana on Viitasaaren Suovanselkä..
älä huijaa apina
Minä olin säkylän Pyhäjärvellä kokeilemassa pikku morrinkassa siikaa ja niitä tuli kiperistä
Saattaahan siialla olla heinäkuussa mätipussit,mut ei se kude vielä silloin.
Lokakuun viimeinen viikko- marraskuun kaksi ensimmäistä on etelässä kiivainta kutuaikaa.
Saaristomerellä olen saanut parhaat verkkosaaliit marras-joulukuun vaihteessa tai joulukuun puolella. Viime viikolla ei siikaa ole saatu - ei varmaan kyllä tosissaan pyydettykään. Samoin troolissa on ollut sattumasiikoja. Keväällähän punttionki toimii hyvin, lieneekö kukaaan tosissaan koettanut kutuaikana? Järvellä kokeilin joskus, mutta ahvenet ja särjet ainakin ehtivät ensin.
Olin tänään 27.3.16 siikaa onkimassa, ja tuli yksi siika, jolla oli mätipussit täynnä mätiä. (kuvaa ei ole kyseisetä olemassa.). Mätimunat olivat noin arviolta 1mm halkaisijaltaan ja kirkkaan oranssit. Osaisiko, joku kertoa, että onko olemassa kevätkutuisia siikoja vai onko kyseessä, joku yksittäinen hölmö, mikä ei ole osannut kutea vai onko mäti ollut alikehittynyttä. Ja niin kalan paino arviolta 800g ja mätipussit olivat noin 10-15cm pitkät, läpimitaltaan noin 1cm.
Aika usein niillä on pienet mätipussit. Sitä en tiedä, onko ne ensisyksyn aihioita vai ylijäämiä viimesyksyltä, mut kyllä ne kaikki kutee syksyllä.
Siinä voi käydä niin, että siika ei vaan ole kutenut jostain syystä syksyllä. Se ei ole välttämättä ehtinyt kehittää mätiään kypsäksi ajoissa. Mäti jää silloin kalan sisään ja se muuttuu energiaksi kuten rasva. Kuhalla, hauella ja ahvenella näitä joskus näkee (harvoin), mutta siialla en ole nähnyt vastaavaa.
Siialla mäti sisälla tänään 23.04.2019 järvi päijänne jämsä arvajanlahti mätirakeet osa valkoisia muuten kypsän näköisiä määrä normaalin suuruinen tälläistä ei ole ennen tavannut veden luulisi olevan puhdasta koska tulee isojärvestä kuhmoinen kansallispuiston läheltä.ter.pekka
Tänään 19.9 Ruokolahdella Ihalanjärvestä (12c rannassa metrin syvyydessä) sain 40 senttisen siian jolla ei ollut mätiä eikä maitia. Onko tämä muun sukupuolinen kun eihän näitten vielä pitäs kutea?
Kyseinen siika ei aio kutea tänä syksynä.
Siika alkaa kutemaan rantavesissä kun vedenlämpö painuu syksyllä alle 6, mieluummin alle 4 asteen oli sitten ajankohta milloin vain. Syystä että mäti ei alkaisi kehittymään kun vasta kevätauringon taas lämmittäessä vedet lämpimiksi.
9 - 3 asteessa kutu. Riippuu siikakannasta, toisissa kutee jo lämpimään veteen, joissain järvissä kutee vasta talvella jääpeitteen alle.
Vesihän ei mene alle neljän asteen edes rantavesissä, rannalla menee jään alla hyvin matalassa.
Eilen just 8.8.20 saatiin Ruovedeltä siika, jolla oli valtava mätipussi.
Kumpi kuten ensin muikku vai siika? Paljonko on päiviä/viikkoja välissä näiden kahden kuulla?
Siis tarkoitus oli kysyä että: Kumpi kuteen ensin muikku vai siika? Paljonko on päiviä/viikkoja välissä näiden kahden kutuajalla?
Muikku ensin alle kasin vedessä ja siika 5asteen alle.
Ottaako Siika järvillä kutusoraikoilta 2-3 metrin syvyydestä mikrojigiin? Arviotu ajankohta lokakuun loppu ja marraskuun alku?
Muikku kutee keski-suomen korkeudella lokakuun alusta lokakuun puoliväliin noin,siika lokakuun lopusta marraskuun puoliväliin, vähän syksystä riippuen
Siika,muikku,silakka jne.kutevat pääosin syksyllä.Vedenlämmmön optimi on n.4-6 astetta.Meren rannikolla silakka kutee myös keväällä jne..
Tietysti kukaan tavallinen kalamies ei laske verkkoja em.kalojen kutuaikana.Kalat itsessään ovat syömäkelvottomia,ja tarkoitus tietysti on että uusi sukupolvi kalanpoikasia kuoriutuu kudusta.
Enää ei eletä Sota-ajan puutteessa.Eli kaloille kuturauha.Se Suomesta valitettavasti vielä puuttuu...
Ihan samalla lailla kesällä pyydetyt on pois syksyn kudulta. Tietysti itseään on helppo kusettaa monella tapaa, tyhmä kun ihminen luonnostaan on.
Tiesitkö että kaikki kalat eivät kude vaikka on kutuaika?
"Ihan samalla lailla kesällä pyydetyt on pois syksyn kudulta. Tietysti itseään on helppo kusettaa monella tapaa, tyhmä kun ihminen luonnostaan on."
Siinä oikein Suomalaisen "kalamiehen" älynväläys ja että" kaikki kalat eivät kuden vaikka on kutuaika."
Hoh,hoijaa :))
On tutkimus tieto täälä ahvenanmaa kaikki kala ei tee kutu. Voi olla usea vuosi että ei tulee kutulle jos silloin kaan. Fakta!
Lisays, meilä niin hyvät kannat kaloila että kylla niitä piisaa vaikka ei kutua.
Hej.teilla ja teidan kaloilla hyvä olla niin kauan kuin joku finnski olis tulossa samoille apajille =}
Lämmin syksy venyttänee siian kutua marras-joulukuulle. Vielä on kesävedet.
Tänään oli verkossa siika jolla todella pienen oloiset mätipussit. Luulisi olevan nyt jo turpeana.
Hej taalta ooland. Finnskil saa kalan jos verkko on oikea ja paikassa. Me taas hej kaikki taala on kala och paljon kala strommin och paaljo sarkikala on oikea paikka.
Sivut
Lisää uusi kommentti