Lammin pääjärvi, vinkkejä?
21.07.2003 - 11:06
Terve.
Olen lähdössä Lammin pääjärvelle ensi viikonloppuna. Olisiko kellään antaa vinkkiä siitä, mistä päin kannattaisi kokeilla kuhaa, haukea tai jopa taimenta? Uistelu olisi pääasiallinen laji, mahdollisesti haukea heittämälläkin.
Kaipaisin infoa siitä, millaisia ja minkä värisiä ja mitä kannattaisi uittaa ja missä päin järveä.
Kiitokset.
Eikö kellään ole oikeasti mitään vinkkiä antaa?
Tulen olemaan järvellä sekä selvin päin että alamittoja kunnioittaen, en ole mikään täysin juntti kalastaja =)
No hyvä Kesämies!
Elä masennu. Eiköhän kolmen vavan luvalla joku sävy /uinti,lusikka, vaappu, raksi,- pintauistellen ,johonkin vuorokauden aikaan jotain anna. Järvi on hirmu syvä Käikälän puolella. Itä-puoli taasen hyvinkin matalaa. Sinne madepilkkijät talvisin tekevät täsmäreikiä. Sieltä vois luupää vapaa notkauttaa.
Keskialueen verkotus on sitä luokkaa, että uistelu on mahdotonta, etenkin hämärässä. Hyvä gepsi on paikallaan, jos haluaa pävällä reittiä tallentaa, puoliksi uponneiden kanisterien ym. poijujen välistä. Paikalla ilmeisesti muikkuapajat. Nykyisin kunnon lippumerkintä on yleistynyt, joten vahinkoja takilauistelussa vähemmän sattuu. Etenkin kun takiloiden käyttö on lähes tarpeetonta. Johtuneeko olemattomasta näkösyvyydestä.
Pitkä täkysiima pintaan viritettynä on tosin ilmeisesti kuhien pyynnissä.
Jalokalaa ei ole.
Kuhan tumppi on joskus todella syönnillään. Silloin pitää uistelu keskeyttää ja aloittaa keskiyöllä sattuma-kuhan lähes toivoton pyynti.
Olen ollut onnekas siinä suhteessa, että
6kg.n juhlakala on koristanut hm. pitopöytää muutama vuosi sitten krmh.
Jessellä kuhaa noin 3/tunti vauhdilla
Vieläkö siellä verkkoja on keskialueella niinkuin ennen vai onko vähentyny niinkuin muuallakin? -90 luvun lopussa tuli käytyä muutaman kerran ja oli kyllä niin käsittämätön määrä merkkejä, ettei oo ikinä nähny vastaavaa
Just käväsin Pääjärvellä mökillä. Yksi uistelija näkyvissä ja muutama verkko siinä Hiittiön niemen kohdalla. Verkot oli merkitty niin kuin pitääkin. Joskus 10-15 vuotta sitten oli toinen meininki. Hyvä jos oli edes neljän litran kanisteri merkkinä. Pahillaan oli joku puolen litran cokisputeli merkkinä.
90-luvulla heinäkuulla verkot olivat Raivolankärjen edustalla muikkua pyytämässä. Muualla verkkoja tuskin oli lainkaan. Muutenkin verkkokalastus on Pääjärvellä vähentynyt viimeisen 20-30 vuoden aikana suuressa määrin.
Kuhaa kannattaa mielestäni vetää päiväsaikaan kaksareilla 5-10m syvyydestä (syvänteen reunoja pitkin), yöllä hieman pinnemmasta. Itse en yöaikana ole viitsinyt juuri vetää, koska päivälläkin saa helposti ruokakalat jos on vähänkään purulla (myöskään sen vuoksi, ettei verkkoihin aja hämärässä/pimeässä). Itselläni luomuvärit ovat räikeitä värejä paremmin toimineet. Esimerkkeinä esimerkiksi vihreäselkäinen muikku tai ahvenväri. Luomuväritkin hieman vaihtelevat kesän ja ajankohdan mukaan. Kun menee noita pakkojen reunoja, saa varautua metrin mittaisiin krokotiileihin eli perukkeet on oltava käytössä.
Kellään mitään käryä miten kala saataisiin nappaamaan syksyllä, pari päivää uistellut eikä mitään. Olen siis mökkiläinen enkä mikään ulkopaikkakuntalainen.
Pääjärvi on hankala näin syksyllä, kun kuha painuu syvälle 10-20m). Sieltä niitä saa käytännössä vain verkoilla.
Mitä kalaa tavoittelet? Kuhaa saa syksyllä huonosti uistelemalla, jigit tai verkot vois toimia. Haukia saa uistelemalla matalua ruohikonreunoja.
Etsi kaiulla kuhat jostakin penkan reunasta tai tasanteelta syvän lähellä. Sopiva syvyys 10-15m. Sitten vertikaali- tai heittojigaamalla kuhien pyyntiin. Juuri nyt on oikein hyvä aika tuohon.
Ongelmana yli 8m syvyydestä jigaamisessa on alamittaisten vapauttaminen. En suosittele jigaamaan yli 8m vedestä, joten Pääjärvi on kuhan jigaajan kannalta vaikea rasti näin syksyllä. Pääjärvi jakaantuu alle 10m veteen ja yli 10m veteen. Nyt syksyllä kuha on pääsääntöisesti yli 10m vedessä.
Nyt olis kauden viimiset kalastukset edessä, mitään vinkkejä kuhalle ja erityisesti hauelle pääjärvellä?
Kuhaa saa jigillä 8-12m vedestä joka paikasta. Koita sinistä matojigiä.
Onko kellään kokemusta/tietoa jalokalasta Pääjärvellä? Jostain luin, että järvessä olisi johonkin maailman aikaan ollut jopa järvilohia ja taimenia sekä siikaa.
Katso kalaistutusrekisteristä mitä on viimevuosina istutettu: https://kala-asiointi.mmm.fi/ (sähi).
Taimenet ja järvärit ainakin 90-luvulla karkasivat ylävesiin ja niitä ainakin silloin tuli erittäin vähän. Verkosta kerran sain yhden alamittaisen taimenen.
Nyt olis tarkotus lähteä ekaa kertaa pääjärvelle mateita narrailemaan! Olisko antaa minkäänlaista vinkkiä paikkojen suhteen? Ronninpohjan uimarannalla ollut vene ja se vaikuttais potentiaaliselta paikalta.
Veneellä on aika työlästä lähteä näillä keleillä. Kettulansaaren luota kannattaa ehkä kokeilla eri syvyydeltä, jos Ronninjoen kiertää riittävän kaukaa. Siitä sitten laitosta kohden.
Noniin pääjärveläiset!
Eli kausihan alkaa olla kohta paketissa, joten mikäs on ollu suurin vonkale jonka ahti on tänä kautena antanu?
Ja mites on ylipäätään kalaa tullu?
Kuhaa hyvin koko kauden, isoin tosin vaan 4.2kg joka pienin 4 vuoteen. Kauden parhaat jigiajat vasta edessä.
Nyt kun madekausi parhaimmillaan niin onko kukaan käynyt ja oisko antaa yhtään suuntaa mistäpäin lähtis kokeilemaan? Viime talvena muutama reissu kettulansaaren lähialueelle ilman tärppiäkään
Joskus aikoinaan kuulin Heposaaren ja Lylysaaren välissä olevan jonkun made kutuspotin, mutta tarkempaa paikkatietoa ei ole. Jos joku vielä madetta koputtelee sillä suunnalla, kairanreistä voisi päätellä paikan.
Tietääkös kukaan minkälaiset rantakalastusmahdollisuudet on kesällä? Onko mahdollisuutta kuhaan rannalta, saati löytyykö edes paikkoja. Itselläni mökki Tuuloksessa ja kesällä olisi tarkoitus lähteä kiertämään lähijärviä kuhanperässä
Onko pääjärvellä muita veneenlaskuluiskia kun Vääksyntien varressa olevan levähdyspaikan takana missä on puomi ettei pääse laskemaan.
voi olla haastava rantapaikkana kuhalle. hämeenlinnssa on ainakin hyviä kuhan rantapaikkoja vanajan varrella. joskus tuli kuhia täkyongella 10 tien sillan kupeesta kaupungin puoleisesta montusta.
hei
haluaisin saada yhteyden henkilöön joka talvikalastaa Lammin Pääjärvellä, onkohan täällä ketään sellaista?
Lisää uusi kommentti