Teno 2028
18.11.2021 - 19:39
"Yksi vuosi ei kalatutkijan (Panu Orell, Luke) mukaan riitä lohikannan hoitoon. Lohen sukupolvikierto on noin seitsemän vuotta. Kalakannan hoitotoimenpiteet ja tulevaisuuden suunnitelmat vievät siis vuosia. Tänä vuonna nousevien kalojen jälkeläiset nousevat takaisin Tenoon 2020-luvun loppupuolella."
Jos tulevina vuosina sattuisi hyviä nousuvuosia. Jos ei tule kalatauteja ja kalakuolemia. Jos kyttyrälohi pysyy aisoissa. Jos kalastajat ja saamenmaan kansa pääsevät joukolla sopuun suojelutoimenpiteistä. Jos kaivokset ja vedensaasteet eivät tee tuhoa.
Keskustelua ja ajatuksia, toiveena kauaskatseisuus virrasta nimeltä Teno.
Jos sukeltajalle maksetaan 3€ kilo ja saa vaikka 100 kg päivässä, niin luulisi alan harrastajia kiinnostavan. Koska tarkoitus on hyvä voisi tulo olla verotonta. Luulisi kyttyrien parveutuvat akanvirtoihin, syvänteisiin ja kun paikka löytyy, voisi joka paivä `katiskan `tyhjentää. Saa vapaasti viedä ideaa päättäjien suuntaan, ei tiedä jos ei kokeile.
Kyttyröiden sukelluskalastus kutupaikoilta on hyvin pienimuotoista hommaa, jolla yritetään saada ne viimeiset kutua yrittävät kiikkiin. Tehdään tavallisesti muutaman kerran ennen kutua paikallisten luottomiesten toimesta. Ei siihen lupia myydä eikä kaloilla ole mitään taloudellista arvoa.
putouksen alata harppuunoivat rauhoituspäivänä noin 200 kyttyrälohta 3 sukeltajaa 2 atlanninlohta tuli sivu saaliina vahinkona. Kaikkiaan lohia taisi olla muutama tuhat tuossa poolissa. törmältä katsottuna isoja selvästi atlannin lohia näkyi kymmenkunta, mutta sukeltajat sanoi atlanninlohia olevan muutama sata. kutuasuinen koiras on tietysti helppo tunnistaa mutta vasta jokeen nousset naaras erottuu vain pyrstön viivoista joita atlannin lohella ei ole.
Ehkä ne pitäisi sitten vain harppuunoida kutumatalasta ja ajaa lannoitteeksi peltoon.
Kyttyrälohia EI tule sivusaaliina sukelluskalastuksessa, koska lajit on riittävän helppo tunnistaa. Sukelluskalastus on vain yksi vähäinen keino kyttyröiden hävittämiseksi. Suurin osa niistä hävitetään padoilla (vaikka Tenon pato ei toiminut, useimmat muut toimivat hyvin), verkoilla ja vavalla. Kyttyrät käytetään kalatehtailla hyväksi, esim. Vardössä käsitellään alueen kyttyröitä suuria määriä. Taitavat tehdä niistä rehua kasilohille?
https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/kestavan-kalastuksen-ja-kalastusharr...
Kestävän kalastuksen ja kalastusharrastuksen edistämiseen on haettavissa rahoitusta
Maa- ja metsätalousministeriö myöntää erityisavustuksia kalatalouden edistämishankkeisiin. Avustuksia myönnetään hankkeisiin, jotka edistävät kalastusharrastusta, kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnittelua, toimeenpanoa, ohjaamista ja kehittämistä sekä kalastuksenvalvontaa. Hakemuksia voi jättää 31.1. kello 16.15 saakka.
Etusijalla ovat hankkeet, joiden tulokset palvelevat mahdollisimman laajasti kalastonhoitomaksun suorittaneita. Eduksi katsotaan myös, jos hanke edistää kansallisen kalatiestrategian, lajikohtaisten hoito-ohjelmien tai vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategian tavoitteita.
Erityisavustuksia myönnetään yleishyödyllisille oikeustoimikelpoisille yhteisöille ja yrityksille.
Rahoitettavien hankkeiden tulee olla valtakunnallisia tai laajoja siten, että ne vaikuttavat useamman kuin yhden ELY-keskuksen toimialueella. Hankkeet voivat olla yksi- tai useampivuotisia.
*
Tenojoen kalatalousaluehan voisi hakea rahoitusta ja tehdä yhteistyötä esimerkiksi Pohjois-Suomen alueella kalastuksenvalvonnassa? Kohdennettua kalastuksenvalvontaa leveillä hartioilla, jos päädytään niin absurdiin tilanteeseen että atlantinlohen kalastus on liikennevaloilla sallittua tulevana kesänä?
Lajikohtainen hoito-ohjelma atlantinlohelle voisi myös olla rahoitettava kohde. Vai tuleeko tässä taas tallatuksi perinteisten elinkeinojen kalastusoikeuden asianomaisten varpaille? Tiedätte kyllä, mistä etnisestä ryhmästä tässä puhutaan...
Sivut
Lisää uusi kommentti